Scudo Sports

Hidrolik Yağ Dolumu ve İlk Başarısızlık

ismail.yüksel

Forum Demirbaşı
Tepki
267
Merhaba arkadaşlar,
Shimano BR-M395 frenlerim için mineral yağ eklemesi yapmak için XLC mineral yağ, Shimano huni aldım. Kaliperden şırınga ile bir miktar yağ bastım, fren kolundaki huninin yarısına kadar doldu. Sonra kaliperi kapatıp ucuna torba bağladığım hortumu taktım. Fren kolu sıkılı iken hafif hafif kaliperi açıp kapattım. Bir miktar yağ ile hava çıktı. Kaliperi sıkıp hortumu çıkardım. Ama esas mesele bundan sonra başlıyor. Frenin içine yağ dolmuyor, hortuma kalipere hafifçe vuruyorum, kolu az az çalıştırıyorum yine tam dolmuyor. Bir miktar yağ girdi kol hafif sertleşti ama ilk aldığım anki durumuna gelmiyor. Epeyde bekledim hava çıksın diye ama olmadı yine.

Neyi atlıyorum arkadaşlar, defalarca video izledim makale okudum herkes benim yaptığım gibi yapıyor ama benimki hüsranla sonuçlandı :)

Scudo
@ismail.yüksel
Yag bastiktan sonra neden fren sıkıp kaliperi acip kapadiginizi anlamadim...
Kaliperden yagi basin. Nipple'i kapayin fren kolu sertlesene kadar pompalayin, yetersiz ise hava cok fazladir ve siz kola bastikca hava cikip yag azalmistir. Nipple acip biraz daha yag basin bu durumda. Nipple kapayip pompalayin. Kabarcik cikmiyorsa artik huniden ve kol sert ise huniyi cikarip kapayin.

Hunisiz yapacaksaniz Koldaki hazneyi acin. Kaliperden yag hazneyi doldurana kadar yag basin. Nipple kapayin. Kol sertlesene kadar pompalayin. Yag eksilirse haznede ustten takviye edip hazne kapagini kapayin.
2. anlattigim durum icin video linki:

@suat akman frene basarak nipeli açıp kapatınca içinde kalan havayı tahliye ediyor. Shimano resmi dökümanında böyle yapılması gerektiğini söylemiş. Aşağıda ki videoda da aynı şekilde yapılıyor.

hunide yağ dolu ama fren kolunu sıkıp bırakınca kol sertleşmiyor. Fren içine yağ girmiyor, dolayısıyla içindeki hava çıkmıyor dışarı. Fren kollarını aşağı yukarı çevirdim kaliperi aşağı yukarı çevirdim yine de sertleşmiyor.

@ismail.yüksel
Hem nipel hem haznedeki huni kapagi acikken frene basarsaniz vakum etkisi yapar. Fren koluna bastiginizda kalipere pompalanan yag sikisma yapmak yerine acik nippelden siringaya basilir. Kabarcik cikmadigindan emin olunca nippeli kapatin. kola basarak sertlestirin. Ust kapagida huniyi cikarip kapayin.
Olmuyorsa bahsettigim yontemleri deneyin.
Benim hunim yok ve ugrasmak yerine hazne acarak yapiyorum yag ile isim olursa...

@suat akman hocam shimano hazne civatasını çok dandik yaptığı için ilk seferde yalama yaptı sökülmüyor, o yüzden huni kullanmak zorundayım. peki nipel kapalı, hunide yağ varken kolu pompaladığım halde niye kol sertleşmiyor? oysa huniyi çıkarınca ağzına kadar yağ dolu gözüküyor.

@ismail.yüksel
Himmm...
Bilemedim :)
Gonderdiginiz video cok net ve birazda isi uzatarak anlatmis aslinda. Aynisini yaptiysaniz olmamasi icin bir sebep yok!

Acikcasi ben kaliperden basiyorum, kabarciklari fren kolu ile pompaliyorum ve yag takviyesi gerekirse tamamlayip kapiyorum. Kaliperden ac kapa hava almalar, fren kolunu 30 ar derece 2 tarafa egmelere gerek bile kalmiyor. 3-4 kez yag degistirme/ekleme islemi yapmak zorunda kaldim ve fren sorunuda yasamadim.

Sizdirma veya haznede bir sorun olmadigindan emin misiniz?
Yagi tamamen bosaltip sifirdan bastiniz mi?
Pistonlari yerine ittiniz mi?
Pistonlarin arasina kalin birsey koymuyorsaniz veya disk arada degilse uzerine baskilayacak birsey olmadigi icin fren kolu sertlesmeyecektir. Bunu denediniz mi?

Ne bileyim diyecek birseyde kalmadi tum bunlar yapildiysa...

@suat akman Balatalar arasina disk kalinliginda metal levha koydum. Yoksa yapisiyor.

Muhtemelen sistemin icerisinde hava kaliyor ama cikmadi bir turlu :)

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@ismail.yüksel
Yagi bas kaliperde nipple kapa. Pistonlari yerlerine it. Kaliper ve hortuma tiklayarak hava kabarciklarini oynatip hazneye gitmesine yardimci ol. Pistonlarin arasina kalin birseyi yerlestir yine. Fren kolunu hafif hafif pompala kabarcik cikmiyorsa kapa.

Bu arada ayni sorun 2 frende de oluyor mu?
Bir tanesi sorun cikariyorsa bir ariza var demek ki...
Olmadi 45-50 TL civari yeni fren kolu alacaksin :(
Haznenin tamamini acan kapagin yalama olmasi cok sacma! Boyle birsey olmamasi gerekir. Yoksa son asamada ac kapagi bak yag durumuna gerekirse oradan kolayca ekle ve kapat diyecegim bitecek is...

@suat akman kapak 2 mm allen ile aciliyor ve cok hassas ilk acista yalama oldu bir daha acilmiyor artik. On fren de denedim, sonuc basarisiz olunca digerine hic dokunmadim artik.

@ismail.yüksel
Birsey diyemeyecegim...
Sansinizi denemek anlaminda su olabilir sadece.
Huniyi takin. Nipple acin. Yagi bosaltin siringayla. Tekrar basin. huniye yag dolunca hava alma islemini yapin. Hortum ve siringayi sokmeyin. Nipple kapayin. Huniyi cikarip vidayi kapayin. Kolu birkac kez pompalayin. Huniyi takip nipple gevsetin, kabarcik kacirmadan biraz daha yag basin. Fren koluna dokunmayın. Hortum ve siringayi sokmeyin. Nipple kapayin. Huniyi cikarip vidayi kapayin. Kolu birkac kez pompalayin. Fren kolu sertlesene kadar bu sıkıcı rutini bir deneyin. Bu arada fren kolunu yere paralel tutun ve hafifce tornavidayla tiklatarak var olabilecek havayi hareketlendirmeye calisin.
Belki bir sekilde haznedeki hava sorununu asmis olursunuz.

Hala olmuyorsa iyi bir servis bulun veya diger freni deneyin. Eger digeri oluyorsa sorun fren kolundadir. Yeni fren kolu alin 50 TL civari. Ikiside problem oluyorsa isleminizde bir hata vardir muhtemelen.
En kotusu 200 TL ye yeni fren kaliper takimi alin :booo:

havayı almak için fren kolu sıkılı iken hava alma haznesini açın hava çıktıktan sonra kolu bırakmadan hazneyi kapayın sonra tekrar fren kolunu sıkın ve tekrar hazneyi açın bu şekilde hidrolik gelinceye kadar tekrarlayın aynı zmanda hunideki yağında bitmemesine dikkat edin üstten tekrar hava girmesin ben oto tamircisiyim bizim işin çok basitleştirilmiş şekli bu bisiklet hidrolik frenleri

@suat akman Hocam yag cok olsa komple bosaltir denerim ama meretin 50 ml sini 40 liraya satiyolar. Totalin 1 litrelik mineral yagini alinca her turlu kombinasyonu denerim.

@CANOZAN Hocam hava alma haznesini acinca hortuma hemen hidrolik doluyor zaten. Dolayisiyla fren konu yumusuyor, hava alma haznesini kapatinca bosluga yagin dolmasi lazim ama dolmuyor huni de kaliyor.

• Beğen
Tepkiler: suat akman
koldu bi sıkıntı olabilir belki genede bilen vir bisikletçinin yada tanıdık bir frenci bile olabilir fikir sahibi olma açısından gösterebilirsin :harika:

Ön frene doldurucaksanız önce ön jantı çıkarın ve balataların takıldığı pistonları tornavida veya bıçak ile iyice dışarı doğru ittirin, sistemde yağ az ise pistonlar dışarı doğru çıkar.
Sonrasında jantı takıp fren kolunu açın ve huniyi takın ve yağı huniye doldurun ve fren koluna basın bu esnada yağın pompalandığını görüceksiniz sonra ise kabloları biraz sallayabilirsiniz yağın daha kolay gitmesi ve havanın daha kolay çıkması için
yine de ilk zamanki gibi olmuyorsa baştan bir kere daha yapın olması lazım

@volkan Öz Ayni dokumana bakarak ilerlemistim, ama tam olmamisti. Birkac saat bekleyince kol sertlesmis icindeki hava cikti sanirim :)

@BF Okuru Bu video turkce olunca cok aciklayici oldu, tesrkkurler :)

@BF Okuru Konuyu actiktan sonra ise gittigim icin tekrar deneyemedim. Yarin arka freni bilgiler esliginde deneyecegim :)

Geri