Scudo Sports

Yol Bisikleti ile ilgili yalan yanlış bilgiler!

kesinlikle katılıyorum bendede yol bisikleti var mtb de kullandım arada dağlar varben ne mazgala düştüm nede bisiklet rahatsız nede lastikler patlıyor (ilk aldığım günü saymazsak tabiii:D ) arazide zayıf oda bize gelmiyor zaten

Scudo
Lastik konusunda Mtb de 4 yıldır schwable maraton kullanıyorum. Anadolu yakasında oturuyorum ve sahilde camların üzerinden geçiyorum,maşallah hiç bir şey olmadı.
Kilom biraz fazla ,kaldırımdan vb iniyorum çukurlara giriyorum belki yol bisikletide saglamdır ama ne yalan söyleyeyim gözümü doldurmuyor.
Konfor konusunda güzel bir jel sele aldım süspansiyonuda ayarlayınca çok rahat ediyorum.Ancak uzun turlarda pedli tayt kullanıyorum.Yılda yaklaşık 10 kere dag bayır tur yapıyoruz.
Daha önce carraro şehir bisikletim vardı ama şimdi mtb den memnunum .
Sanırım tamamen tercih meselesi.Kimisi peformansı seviyor. Ben sahilde gözlemledigim üzere yol bisikletli kardeşler asfalttan gidiyor. Ben deniz kıyısından yoldan mümkün mertebe uzak durmaya gayret ediyorum. Yagmur çamur fark etmez sık sık çıkıyorum.Cumartesi pazar hava yagmurlu ve sogukta bir kaç mtb liye denk geldim, hiç yol bisikletli arkadaş göremedim.
Herhalde tarz farklı ,, herkesin ayrı bir tarzı var..Kimi daha profesyonel kiminin
daha hız tutkusu var ..Sonuç olarak bisikletimi seviyorum ve sizleri yollarda görünce çok seviniyorum ister yol bisikletine binin ister 3 tekerlekliye.........

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/377917_10150433631023772_770838771_8561527_831594069_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/319706_10150664903518772_770838771_9392470_874945461_n.jpg

Konuyu hortlatayım bi.
Bazı arkadaşlar diyorlardı ki, yol bisikleti ile araziye girilmez. Yaptım, o da oldu.
Tur için kullandığım 321'i, yol malzemeleri ile harmanlayıp cyclocross haline getirdim. Bu hali ile oldukça rahat, atlamasını zıplamasını seven, şehir içi için çok uygun bir bisiklet oldu. Arkadaşlarımın MTB ile gittiği her yere de gittim bu bisikletle.

Kısacası, özet geçmek gerekirse, arazi kullanımı için cyclocross bisikletler en az MTB'ler kadar iyi :)

Diğeri de yeni yol bisikletim. Tarmac Expert

ekleme;
Bu da Polonya yolları.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/535530_10150681794883772_770838771_9458584_52083974_n.jpg

İstanbul'a kıyasla çok çok daha kötü. Fakat her çıktığımda en az 5 yol bisikletçisi ile karşılaşıyorum. Bazıları ile beraber devam ediyoruz idmana hatta.

9 sayfa boyunca arada paylaşan oldu mu bilmem ama, olay sadece bisiklete endeksli değil, sürücüye de bakıyor.

Gayet karbon yol bisikleti ile trial yapıyor adam, dağ taş kaya...
(link)

Tabi lastikler (veya bisiklet komple) değişmiş olabilir kamera arkasında. Ama yapan yapıyor yani.

HEPSİNİN YERİ AYRI...

Çacukken "Benim babam, seninkini döver" ile başlayan psikolojik travma, ileriki yaşlarda böyle devam ediyor.Kış sporlarında da kayak ile snowboard karşılaştırılır hep...Halbuki ikiside apayrı disiplinlerdir.Bisiklet çok geniş bir olgudur.Elma ile armudu sürekli ama bazen ateşli, bazende acımasızca karşılaştırmak sadece bize has dramatik bir durumdur.

Konusu geçen bisiklet sınıflarını karşılaştırmak veya hep benim ki daha iyi duruşu, biraz fazlaca radikaldir.Aslında bisiklet sınıfları veya kayak ile snowboard değil de , kişisel egolar çarpışıyor her defasında...Benim seçtiğim en iyisidir.Önce babam seninkini döver sonra bisikletim, bisikletini...Uzar gider böyle...

Hepsinin yeri ayrıdır.Taş yerinde ağırdır.Ama siz yine bildiğinizi okursunuz :)

Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil ! Kalın sağlıcakla, sürç-i lisan ettiysek,AFFOLA...

@AYDIN DİRİCANLI

Size katılıyorum Aydın Bey,
Bir de toplumumuzda, alışılmışın dışındaki bir biskleti kullanmaya görün, ya da snowbord olur kayak olur bu tür sporlarla ilgilendinizde hemen concon damgasını yapıştırıveriyorlar insana.
Bence bu da "Benim babam, seninkini döver" gibi psikolojik travmadır.

Kadıköy çevresinde yol bisikleti kullansam herhalde gidonu elime alırım. Düz yollarda bende özeniyorum yol bisikletlerine. Lakin benim gibi biraz oradan buradan atlayan kişiye hiç dayanmaz. Yazdıklarınız doğru.

bisikletin kullanım amcının dışına çıkılmış görüyorum burada,bizler neden bisiklet kullanırız?belki sadece spor olsun diye,belki eğlence olsun diye belki kilo vermek için vs. vs. ama yine de sevdiğimiz için bineriz bisiklete..konuşulan şeyler ise çok farklı,bir yolcu otobüsü ne derece dağda bayırda gezebilir?ama bir arazi aracı çok rahat bir şekilde arazide dolaşabilir,bisikletlerde böyledir,her yola her mekana göre bisiklet vardır,bundan geriside teferruattır.Her bisiklet her yola girer ama ne derece yol alır..? işte tek mesele bu..? saygılarımla.

Bence siz de adeta mtb düşmanlığı yapmışsınız ,amacım iğnelemek falan değil ; yanlış anlaşılmasın fakat her halbükarda mtb,yol bisikletinden daha güvenlidir .Yani evet,yol bisikletleri sanıldığı kadar çürük değildir, fakat siz mtb'lerden daha az lastiğinin patladığı vs.söylemişsiniz öyle olması için,schwalbe lastikli bir yol bisikleti ile çin malı lastiği olan bir mtb'yi kıyaslamak gerekir k,bu da hiç adil bir kıyaslama olmaz konforda yol bisikletleri,mtb'lere göre daha düşüktür ama şehir-tur bisikletleri için aynı şeyi söylemeyeceğim,o'nlar tabi ki daha rahattır ; kısacası siz yol bisikletleri hakkındaki yanlış bilgileri eleştirirken,bu defa da yol bisikletlerini mtb'lerden daha güvenilir ve daha üstün göstererek mtb'ler hakkında yanlış bilgi verip, ''ironi'' yapmış oluyorsunuz :) :)

NOT : Dağ bisikletinin lastiklerini dağda taşta patlattıysanız,normaldir ; o halde yol bisikletini de aynı koşullarda deneyin,o zaman aradaki dayanıklılık farkını göreceksiniz..:)

yol ve mtb her ikiside bisiklettir ve asla ayrım yapılmasını kabul etmem ,,,,biri diğerinden üstünmüş felan filan bence doğru değil iş sürücüde biter ,,evet önce herkez sele üstünde tarzını yani sürüş prosedürünü belirleyecek asfaltta gitmeyi seven sadece asfalt yapmak isteyen sürat yapmak isteyen bi adet yarış alacak yol bisikleti,,,bu yol bisikletini sayko kros yol ile karıştırmayın onun konumu hem sert düz toprak hem stabilize ve asfalttır benim tarzım budur,,,sayko kros yol tarzı,,salcanonun son çıkardığı sayko karbon ve aliminyumlar güzel,,,evet çok sert zeminlere girmek isteyende çatlak toprağa ve oynayan çakıllı yollara orda amortisörlü mtb kullanacağız ve olaydan zevk alacağız şimdi ben yüzlük fox kullandım bu amortisör en sert en zor zeminde dehşet konforlu idi 600 yuro sıfırı ,,fakat asfaltta gereksiz ağırlık idi amortisör 1540 gram idi bisikletiminin orjinal ağırlığı large kadro 2008 model scott scale karbon 10 kilo 700 gram idi amortisörü çıkarınca yerine yarış çatalı takınca 700 gram attı 10 kiloya düştü, tarzım eskiden beri sayko krosa uygundu ama 2008 de bu ülkede sayko kros yol bisikletleri yoktu sonunda 2012 de salcano bu işi akıl etti elimdeki karbonu saykoya zati dönüştürmüştüm 26 jantlar sökerek 28 jantlar takıldı jant ağırlıktan 400 gram farketti 10.4 oldu ama dehşet hızı yakaladım teker 1.32 oldu tekerin hacmi küçüldükçe hız kazanılmakta ,,,tarzıma göre bisiklet bulmakta yıllarca sıkıntı çektim ne 70 lerde ve 80 lerde salcanonun yeni çıkardığı apex modeli tarzı sayko kros yol görmedim evet disk frenli yalnız türkiyede olmayan karbon bi adet trigon model sayko var bu bisiklet v fren ,,,,,,,,,,inşallah o da gelir,,,

Daha fazla patlak koruyucu madde içeren mtb lastiğimle mtb ile gittiğim mesafenin 3 katını gitmeme rağmen yol'la ciddi şekilde daha az lastik patlağı yaşadım.Yol'la 3500km de bir kere patladı hatta istatistik vereyim ;) Mtb ile dağa taşa değil aynı yoldan gittim şartlar aynı...

@Mutlu Onur ÖZDEMİR

Aynen öyle. Amacım biraz ironi yapmaktı. Ayrıca daha önce de yazdığım gibi, konuyu sinirli bir şekilde açtım. O nedenle abarttım da biraz, hani insanalr ne düşündüğümü anlasın diye.

"NOT : Dağ bisikletinin lastiklerini dağda taşta patlattıysanız,normaldir ; o halde yol bisikletini de aynı koşullarda deneyin,o zaman aradaki dayanıklılık farkını göreceksiniz.."
Hayır, işte öyle olmuyor. Çevremde yol bisikleti kullanıp sürekli çıkan bir arkadaşım var. Onun lastik patlattığını hiç görmedim. Ben ise 2 kere patlattım, cam kesiği. Yolda kullanıyoruz bisikletleri.
Bazen turlara MTB kullanan arkadaşlar da geliyor. Ben hep onların lastikleri için durdum. Aynı yoldan gidiyoruz. Yol bisikleti sapasağlam, MTB çatır çatır lastik patlatıyor. O nedenle, benim gözlemim, MTB'nin daha çok lastik patlattığı yönündeydi. (Not: MTB kullanırken bir kere lastik patlattım, o da arazide cam kesiğiydi)

konu için gökhan beye teşekkürler yerinde bir paylaşım olmuş doğru olarak kabul edilen pek çok yanlış düzeltilebilir bu sayede
ben mtb ' ninde yol bisikletininde keyfini çok iyi biliyorum ve doyasıya yaşıyorum ikisinden de vazgeçmem mümkün değil ancak arazi harici mtb kullanımı da kamyon sürmekle eş değer bana göre hatta hamallık ben yol bisikletine mtb ' den sonra geçtim benimde korkularım vardı yoldaki çukurlardan nasıl geçmeliyim ya mazgallara girersem ne olur diye az kuşku yaşamadım ancak bu konuda yol bisikletli arkadaşlarımdan gerekli tüm bilgileri aldım ve şimdi çok rahat bir şekilde kullanıyorum şehrimiz izmirin yolları malum ancak gün gelirde adam gibi düzgün bir asfaltlama yapılırsa işte o zaman keyfi daha başka olacak

mtb kullanırken lastik basınçları kaç olmalı ?
yol bisikletinde kaç olmalı?

kullandığınız lastiklerin üzerinde minimum ve maximum PSI değerleri yazılıdır ona göre kullanmalısınız ancak genel olarak
dağ bisikletleri arazi şartlarında tubeless lastik değil ise ön 35 arka 38 yeterlidir yolda kullanıyorsanız genelde ön 40 arka 45 civarı yeterlidir yol bisikletleri lastikleri yapıları gereği yüksek basınç oranı ile kullanılır 100 / 120 PSI arası şeklinde
elbette bu rakamlar sizin fiziki durumunuz yolun durumu ve lastiklerinizin sağlığına , ömrüne , ve yapısına göre değişiklikler gösterebilir

• Beğen
Tepkiler: Serkan.Ç.
@Serkan.ÇABAŞ

Lastiğin üzerinde max-min ya da tavsiye edilen basınç değeri yazar.
Yol ve kilo durumunuza göre bu limitler dahilinde seçmeniz gerekir :)

• Beğen
Tepkiler: Serkan.Ç.
Kendi düşündüklerinizi resmen empoze etmek için açmışsınız konuyu. Yinede elinize sağlık, emek verip yazmışsınız.

Ankara'da gelip kullanın bakalım yol bisikletini uzun soluklu.

@Sercan Can

Fakir avuntusu bunlar :)

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/535530_10150681794883772_52083974_n.jpg
Polonya'da yaşadığım şehirde, bu yollarda her çarşamba günü 30 bisikletçinin katıldığı bir yarış yapılıyor. Haftaiçi, iş-okul çıkışı insanlar gelip yarışıyor. Her Cumartesi - Pazar sabahı, 15-20 kişi toplu idmana çıkıyoruz. Onun dışında haftaiçi sürekli antrenmanlar oluyor.

Bırakın bu işleri. Söylediklerimden bir maddenin yanlış olduğunu kanıtlayın, ben o maddeyi özür dileyip kaldırırım zaten. Şimdiye kadar sadece 500 liralık dağ bisikleti kullanan biri olarak, bilginizin olmadığı konularda fikrinizi yazmayın.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
Geri