@Gökhan Toros
Yerinde bir kaygı ile başlanmış ama, yazarken fevrileşilip anlamsızlaşmış bazı yerlerinde sanki... Kıyas yapıp laf atar olmuş. Katılıp katılmadığım kısımları açıklamak isterim. Bu arada, profilimden de bahsedeyim; heralde 25-30 yıldır bisiklet sürüyorumdur, yıllar önce yol bisikleti de sürdüm ve her ne kadar mtb kullanıcısı olsam da yol bisikletine de büyük sempatim var ve uygun şartlarım olsa mutlaka bir tane edinirdim.
1. Bisiklet raya takılmaz, sürücüsü onu raya takar... Gördüğünüz örneklerin hep mtb olması bence de şaşırtıcı değil çünkü tahminimce mtb kullanımı ülkemizde daha yaygın ve mtb kullanıcıları bu tip şeylere daha az dikkat eder çünkü kalın lastikler sebebi ile teknik olarak mtblerin mazgala-raya vs... takılmaları daha zordur... Kısacası katılmıyorum ancak yol bisikleti de heryerde bir şeylere takılır gibi anlamsız bir iddiam da yok.
2. Lastiklerin dayanıklılığını tartışmak yaşanılan örnekler üzerinden olmamalıdır, çünkü böyle bir tartışmanın bırakın bilimselliği, mantıkla bile uzaktan yakından alakası yoktur. Lastiğinin patlamadığını söyleyen yol veya mtb kullanıcısı olan tüm arkadaşları davet ederim rotama... Cam kırığı, inşaatlar sebebi ile çivi ve sürdüğüm arazide çeşit çeşit diken var... Lastiklerin patlaması basınca, kullanım şekline, zemine, lastik yapısı ve hamuruna vs... birçok şeye bağlıdır ve kanımca bu konuda yol-mtb karşılaştırması yapmak anlamsızdır.
3. Bisikletin rahatlığı üzerinde en büyük etkinin doğru beden seçimi, ergonomik ayarlar ve bisikletin geometrisi olduğunu düşünmekteyim. Zaten durum böyle olmasa idi yol yarışlarında sürekli TT bisikleti kullanırlardı daha aerodinamik diye ama biliyoruz ki o aerodinamik form daha rahatsız... Bu noktada daha az öne yatık pozisyon, (dolayısı ile bileklere binen yükün azlığı) ileri bakma kolaylığı, geniş gidon vs... sebeplerden bana mtb veya tur bisikletleri rahat geliyor... Kişisel tercih diyorum.
4. Bisikletin 1800'lerin ikinci yarısında icat edildiği düşünülürse ki, modern dağ bisikletinin sadece 30 yıl civarı geçmişi var, yol bisikletlerinin her koşulda gidebildiği aşikar. Hassas falan da değiller, youtube'u açın cyclocross yazın izleyin. Bana 6 kiloluk bisikletle kaldırımdan inememeyi söyleyecekseniz şöyle düşünelim, "Oradan ferrari de inemiyor

"
Komponent arızaları da kullanıcı ve servislerin ustalığı veya acemiliği diyorum.
5. Gidonum 68.5 cm trafikte heryere takıyorum, bu konuda haklısın... Trafikte kullanım rahatlığı tamamen kişisel tercihtir bence.
Kapanışta şunu da hatırlatmak isterim; zaten bisiklet kullanan bir avuç insanız, bari birde mtbci yol bisikletcisi diye ayrılmayalım...