Scudo Sports

Sigara içmek performansı arttırır mı?

Scudo
@mehmetlevent Annem nadir görülen bir demans türünden muzdarip. Eğer yenilenebiliyor olsalar, doktorlar ve biz elimizden gelen her şeyi yapardık ama doktorların söylediği ışığında şunu çok net söyleyebilirim ki beyin hücreleri yenilemiyor Yenilenebiliyor olsalar dahi yenilenme hızı ile hücre sayısının azlığı sırasında yaşanan zararın derecesi arasında ters orantı olduğunu bizzat yaşayarak tecrübe ediyoruz. Hücre yenilenmesi yavaş ama verdiği zararın ve yıkımın ilerlemesi ise hızlı oluyor diyebilirim.

Sporcu adamin sigarayla ne isi olur, içmeyin arkadaslar. Bir insan neden cigerlerini çürütmek ister anlamiyorum gerçekten.

2016 yılında halen sigara faydalı mı diye tartışmak ilginç.
Şirketler belli ki krize doğru yol alıyor, yoksa erotik sigara figürlerinden bilimsel(!) makalelere evrim geçirmezlerdi.

Oturduğum yerde nabzım ellilerde seyrederken sigara içen arkadaşlarımın nabız 80 üzeri atıyor. Bu arkadaşlar bir merdiven çıktığı zaman nabız hızları 140'lara ulaşıyor ve adeta havasızlıktan bayılacak gibi oluyorlar.
Çünkü kalp, ciğer sürekli sıkıntı yaşıyor.

Genç yaşlarda özellikle sigara içenle içmeyen arasında fark görmek kolay değil. Ancak bu fark orta yaşlara gelindiğinde ciddi anlamda ortaya çıkıyor.
35 yaşlarında olup hiç sigara içmemiş insanla on yıldır sigara içen arasında farkı gözle görebilirsiniz. Nefes tıkanıklığı, cilt ve ağız sağlığındaki bozulma bir yana, konsantrasyonda sıkıntıdan tiklere kadar birçok farkı görürsünüz.

Babam yaşlı bir adamdı, 68 yaşında sigarayı pat diye bıraktı. Ondan sonra genç bir adama dönüştü. Yemeklerden sonra gayet hızlı tempo 3km yürüyor. 72 yaşında şu an ve cildi parladı, saç dökülmesi durdu. Enerjik esprili, kokusu falan güzelleşti. Geceleri deliksiz ve gamsız bir şekilde uyuyor.
Peki sigarayı neden bırakmıştı? Çünkü sigara kalbinde sıkıntılar yaşamasına sebep olmuş ve bırakmasa doktorun dediğine göre ölüm riski vardı. Şimdi kalp sağlığı düzeldi.

Sigaraya başlamayın. Başladıysanız da bırakın. Zaten bisiklet çabuk yenilenmenizi sağlayacak. Bugün bir başlangıç iyi olur.

Bu arada yıllardır sürekli sigara içen çok sevdiğim 29 yaşında arkadaşımın geçen aylarda kanser olduğuna değinmek istemiyorum. Aldığı kemoterapilerle çok sıkıntılı günler yaşıyor. İşinden ayrılmak zorunda kaldı. Önünü göremiyor. Hayatta hiçbir gayesi yok kürleri atlatmaktan başka. Yazık değil mi?

Bu kadar insan kanser oluyor, neredeyse ölüm sebeplerinin çoğu kanser ve medyada bunun üzerine gidilmiyor. Zorunlu yayınlanan kamu spotları dışında televizyonlarda sigaraya dair tek bir şey görmek mümkün değil.
Birileri bizi fena kandırıyor.

Bırakalı 1,5 yıl oldu, keşke daha önce bıraksaydım diyorum.

@mehmetlevent
Sigara konsantrasyon artışı sağlamaz. Sadece sigara bağımlısı olup ihtiyacı olan nikotini almamış kişi konsantrasyon kaybı yaşar. Sigara içince tatmin olur ve işinin başına döner.
Aynı bizlerin karnı açken konsantrasyon sağlayamayıp bir parça peynir ekmekle açlığın verdiği sıkıntıyı telafi etmemiz gibi.
Şimdi peynir ekmek konsantrasyonu artırır diyebilir miyiz? :)

Yani şunu tartışmak gerçekten çok gülünç bence. 10 yıldır kullanıyorum kullanmaz olaydım :) İçerken geçici hissiyat gerçekten iyi bunu inkar edemem. Ancak her boşlukta "yak bi sigara keyfin gelir" düşüncesi insanı neredeyse yiyip bitiriyor :) Performans olarak ise şunu söylemeliyim. Haftada 1 halısaha maçı yapıyoruz arkadaşlar ile. Eskiden hiç etkilemezken şimdi ilk yarıyı zor çıkartıyorum. Keza bisiklette ise sabah uyandığımda yemekten sonra olsa bile işe bisiklet ile gideceksem yada bisiklet kullanacaksam içmiyorum. Fena halde yorgunluk hissi, tıkanma gibi durumlar sigara içtiğimde meydana geliyor. Allah nasip ederse inşallah bırakacağım. Başlayacaksanız "amaan bir taneden ne olur" demeyin. 1 tane olur 10 , 10 olur 100, böylece devam edersiniz. "Bırakamazsınız" yada bırakırken çok zorlanırsınız :)

Adama bak hem içiyor hem tavsiye veriyor demeyin lütfen. Bırakmaya çalışıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
35 sene kesintisiz içtim, günde 3 pakete kadar çıkmıştım, bana bırak şu mereti diyenlere güler geçer, uzatırlarsa hadi ordan sanane derdim, bir akşam evdeki son sigarayı da içip, çakmağı, paketi, kültablasını mutfağa bırakıp geldim, neredeyse 5 sene oldu, bir tek dal bile yakmadım, ama ne zaman biri yanımda sigara içse canım çeker, paketten çakmağa, nefesten dumana, parmaktan küllüğe uzanan o performansı, o beden dilini daima estetik ve cazip bulurum, buldum, yalan yok, ama bıraktım, içmedim, bir kez dahi içmedim, içmiyorum da. Bağımlılığın ne demek olduğunu sigarayı bırakınca anladım, sağlığın ne demek olduğunu da. Sigarayı bırakmanın etkileri kişiden kişiye değişiyor, ben psikolojik olarak asla kopmadım sigaradan, fakat iradem de çelik kadar sağlam çıktı. Benim hikâyemde kıssadan hisse şu: Bağımlılık asla geçmiyor ama mücadele eden daima direniyor.

Bırakın. Bırakın. Bırakın.

Başlığı yeni gördüm, sigaradan gelecek 0,1 'lik bir fayda için bile içilmez. Sigara içeceğine 1 fincan kahve iç daha iyi. (3'ü bir arada vs. değil, filtre kahve vb.)

burdaki olay sigara kandaki oksijen seviyesini düşürtdüğü için kandaki hb seviyesinin düşmesidir. Aynı etki yüksek rakımlarda yapılan antremanlarda da oortaya çıkmaktadır. Yüksek rakımlarda havadaki oksijen seviyesini düştüğü için hb seviyesini vucut yükseltir. Biz eskiden takımda iken büyük yarışlardan önce 15 20 gün dağda kamp yapardık.

Deli saçması.

• Beğen
Tepkiler: Üye Adı
@Aerocycle
Yıl içerisinde enerji yüklemek için de bu söylediğiniz yapılabilir. Mesela haftasonları dağda geçirilen bir hava ile haftaiçi hem günlük hayatta hem de iş hayatında verim artırılabilir diye düşünüyorum. İstanbul'da bu şekilde bildiginiz bir kamp alanı var mı? Denemek istiyorum bu yazdığınızı.

@ttncu
yüksek rakımlarda eritropoetin isimli hormonun salgılanıp kan miktarını artırması için min. 10 -15 gün dağda kalmak lazım :(

• Beğen
@Aerocycle
Hmmm, peki etkisi ne kadar sürüyor. Şunun için soruyorum, yaz tatilini bu şekişde bir antrenman ile geçirip, yıl içinde performans ve odaklanma artışı sağlanabilir mi diye merak ediyorum.

etkisi yaklaşık 15-20 gün falan sürüyordu.

• Beğen
@Aerocycle
Yeterli bence. Yılda bir kez bile olsa 15-20 gününü o şekilde geçirmek gayet güzel olurdu.

10 yıl içtim. Bırakalı 1 aydan fazla olacak neredeyse. Keşke daha önce bıraksaymışım.
Tek bir yararını görmedim. Aksine maddi ve manevi zarar. Başlamayın.
Böyle saçma şeylere de inanmayın.

Geri