Abiler makaleyi okudum literatür de bu tarz makalelere sabun denir

çünkü;arkadaş tespitleri olduğu gibi birleştirmiş:
1. Sigara içen insanın hemoglobini yükselir + doğru
2. Hemoglobin kanda oksijen taşıyan unsur olduğuna göre hemoglobin = O2 kapasitesi +normal şartlarda doğru
3. Dolayısıyla çıkan sonuç sigara içen insanın O2 kapasitesi artar... -Yanlış
Çünkü;(sağlıkçı arkadaşlardan destek istiyorum ileri seviye bilgim yok)
1. kandaki hemoglobin O2 ve benzer gazları taşır bu da solunumu oluşturur. Yani O2 alınır CO2 verilir hemoglobin yalnızca taşıyıcıdır. Ama bunun yerine CO yani karbonmonoksit alinirsa hemoglobin bağlanır ve CO yu CO2 de olduğu gibi O2 ile değiştiremez dolayısıyla taşıma kapasitesi çok azalır.
2. Buna bağlı olarak ihtiyaç duyulan O2 nin sağlanması için vücut taze hemoglobin üretir (temiz) ve O2-CO2 değişimini bu sekilde sürdürür.
3. Ancak mevcut hemoglobin miktarı yükselmiş olsa da bir kısmının O2 taşıma kapasitesi dusuk yada hiç olmadığından taşınan O2 yükselmez. Zaten makalede O2 kapasitesinin yükseldiğine dair hicbir kanıt sunulmamış sadece hemoglobin artar dolayısıyla .... denmiş
4. Hatta rakım antrenmanlarının ciğer odemine yolacabilecegi riski değerlendirilmiş ancak sigaranın diğer etkileri yüzeysel olarak geçilmiş
5. Zayıflatma konusuna katılıyorum weightloss bölümü
6. Total lung capacity - ciğer kapasitesini artırdığı söylenmiş ama koşu ve benzer aktivitelerle zaten daha ust seviyelere taşıyabileceği ve sigaranın bu kapasite artırımınin üniversal olmadığı (yani herkeste gorulmeyecegi) söylenmiş
Şahsi değerlendirme;
1. total ciğer kapasitesi artırımı için dalış yapın ve doğru nefes tekniği uygulayın olabilecek en iyi kapasiteye ulaşırsınız,
2. Hemoglobin üretimi için rakım antrenmanı candır ancak çok ani rakım değişimleri ve dusuk O2 seviyesinde vücut alışmadan yapılan zorlayıcı antrenmanlar vücudumuzu zorlayacagindan dikkatli olmak gerekir. Ki makaleye göre rakım ant.%7 sigara %3.5 hem. artışı sağlar.
3. Kilo kaybı her zaman iyi değildir kas kütlesi muhafaza edilmesi gereken kilodur...
Sağlıklı sporlar sigarasız hayatlar dilerim