Scudo Sports

Ebay'dan nasıl alışveriş yapılır?

Samet Demirbaş

Daimi Üye
Tepki
82
Ebay'dan alışveriş yapmasını bilen varsa, her ne türle olursa olsun bana anlatabilir mi çok rica etsem? Hatta alışverişi beraber yapsak :D

Scudo
Ucuz bişey alacaksanız kargo ile çok pahalıya geliyor şimdiden söyliyeyim.

Yok kadro arıyorum. Merak ettiğim güvenilir mi? Ücretini nasıl ödeyeceğim ve satıcısıyla nasıl konuşacağım?

ücreti kredi kartı veya paypal ile ödeyebilirsin.
Açık artırma ise açık artırmayı kazanman lazım, "buy it now" seçeneği varsa hemen de alıp ödemeyi yaptığın takdirde almış olursun gerisi artık satıcının malı yollamasına kalmış..

Satıcıya soru sormak için "ask seller a question" kısmını kullanabilirsin..

Kargoların pahalı olması olayı ise, satıcının daha az komisyon ödemek için yapılan bi numara.
Buna rağmen bazı ürünlerde piyasanın altına alınabiliyor, ayrıca combined shipping yapılabiliyor ise ürün başına düşen kargo ücreti düşürülmüş olur..

Kadro olayında uzak doğu kadroları var, uzak doğulululara ne kadar güvenilir bilmem, muhakkak güvenilir olanı da vardır sahtekar olanı da, satıcı ismine göre sorarsan daha net bilgi alma ihtimalin artar. Bikaç dükkana baktım, kargon 50-60 civarında olanlar var, çakma kadro olmamaları durumunda karlı olabilme ihtimalleri var..

@Samet Demirbaş

Umarım bulursunuz:)

Bugün ilginç bir şeye tanık oldum. Açık artırmada (auction) olan takip ettiğim bir ürün vardı. Teklif (bid) veremedim çünkü sadece ABD içi kargo yapıyordu. Ben de merak ettim ürünün ne kadara satılacağını. Açık artırmada sonuçta. Ve açık artırma bugün bitmiş. Çok çok düşük bir fiyata satılmış, piyasa fiyatının tam olarak 5'te birine satılmış. Üstelik ürün sıfırdı. Alan kişi ne kadar şanslı diye düşünürken bana mail geldi ürün tekrar satışa konuldu (relisted) diye :D
Acayip şaşırdım. Satıcı ürünü teorik olarak açık artırmayla satmış olmasına rağmen ikinci kez tekrar satışa koydu. Bunun normal bir şey mi olduğunu araştırmaya çalıştım. Çünkü açık artırmayı kazanan kişinin hevesi kursağında kalmıştır fena halde :D

Ebay forumunda soru sorulmuş bununla alakalı mesela:
(link)
Üstelik ödemesini de yapmış bu soruyu soran kişi, problem tam anlattığım gibi, açık artırmayla satılan ürünün tekrar satışa konulması.

Ürünü teslim almadığınıza dair itiraz edip paranızı geri alın, satıcıya da olumsuz puan verin diyorlar :)
Çok kötü bir şey bunun yapılabilmesi ve bir çözümünün olmaması.
Başka biri de satıcı sattığı malın %10'unu Ebay'a ödemek zorunda, kargo yapmamış olsa bile diyor. Yani o açık artırma sonucu satılan ürünün %10 parası satıcının cebinden direk çıkmış mesela.

İlginç o_O

Başka bir satıcı da açık artırmanın bitmesine 4 saniye kala açık artırmayı iptal edip ürünü yeniden açık artırmaya koymuş :D
"saw the final bid and winner 4 seconds before end of auction. have seen this a couple of times. and it says auction ended by seller. then the same seller relists the item."

Ebay bitmiş :eek:

@Serkan Mıstınoğlu
Satıcı kargolamak istemezse "cancel order" butonuna basar müşteriye para iadesi yapar. Ebayın yüzde 10 kesintisini ödememiş olur.
Alıcı böyle bir sorun karşısında yapıştırır negatif yorumu.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@halil halil

Öyle olmuyor. Satıcı bir siparişi iptal ettiğinde alıcı artık yorum yazamıyor yani negatif yorum yazma imkanı yok (çünkü parası iade ediliyor) ama ebay komisyonunu alıyor. Başıma geldi oradan biliyorum.

Alıcı iptal ederse ebay'in komisyonu ödenmiyor. Alıcı'nın iptal talebi yapması gerekiyor.

• Beğen
@Serkan Mıstınoğlu

Serkan Hocam bu konuda zannetmiyorum ki kural değişmiş olsun..Hatırladığım tüm büyükbaşlarda benzer bir garantörlük vardı Açık arttırma ile ilgili..

Satıcı'dan açık arttırmaya soktuğu ürünün kaydı esnasında normal kayıttan farklı 3 fiyat alıyorlar. Bu fiyatlar
1-) İhale Açılış rakamı
2-) Min. Arttırım oranı
3-) Kabul edilebilir Min. Satış değeri.

Eğer artırım da hiç teklif gelmezse ve aylıkçı (Ürün başına değilde Aylık aidat türevi bir sabit bedelle ödeme yapan) mağaza değilse bankacılık işlemlerine dair harçlar hariç ücret almıyor. Ücreti iade etmiyor, tekrar ürün koyma hakkı veriyor.

Eğer arttırıma teklif gelir, ancak en yüksek teklif Kabul edilebilr değerin altında kalırsa cezasını (komisyonunu) ödeyip teslimattan cayabilir.

Satıcı, Aylıkçı mağaza ise bütün ödemeleri baştan yapmış olduğu için ceza da ödemiyor. Tek yaptırımı -yüklenici(site)nin sözleşme iptali hakkını elinde tutmasını saymazsak- alıcıdan olumsuz görüş oluyor.

Gittigidiyor üzerinden (ebay ın satın aldığı dönem geçiş sürecinde) incelediğim zamanlarda algoritmaları böyle çalışıyordu.

Sanırım şahit olduğunuz olay da artık bu hakların iyiden iyiye istismar ediliyor olması..

• Beğen
@halil halil

Forumdaki yazışmalar eski ve tahmine dayalı. Yok öyle bir şey.

@halil halil

Evet. Tecrübem var dedim ya.

@halil halil

Gerek Ebay gerekse Amazon'da herhangi bir sebeple para iadesi yapıldığında alıcı yorum yazamıyor. Bu çok doğru bir uygulama. Milyonlarca belki de milyarlarca işlemin yapıldığı platformda aksi olsa negatif yorumdan geçilmez. Önemli olan maddi zarara uğranılmaması.

Geri