Ben de disk freni ötenler kulübüne katıldım

ratm

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2009
Mesaj
1.093
Tepki
1.870
Şehir
izmir
İsim
Hakan Engin
"Disk freni ötenler" kulübüne hoş geldim, herkese selamlar. Kulübe nasıl katıldığımı bile anlamadım. Geçen haftaya kadar hiç sorun yoktu frenlerde, yani ses bakımından. Bu hafta arka frenden ses gelmeye başladı. Ön frende herhangi bir ses söz konusu değil. Arka fren zorlanmaya başlayınca , özellikle yokuş aşağı frenleme yapınca aşağıdaki videodaki gibi ses çıkarmaya başlıyor. Ses tamam rahatsız ediyor ama daha önemlisi bisiklette titreme yapıyor, esas benim için en kötüsü o.
Hemen akıla acaba yağ veya benzeri bir şey mi bulaştı balatalara diye geliyor , bulaşmış olma ihtimali çok düşük ama ben farkında olmadan bir şeyler olmuş olabilir tabii. Bir kere bisikleti yıkadım, onda da her zaman yaptığım gibi biraz bulaşık deterjanı kullandım genel olarak, ki yıllardır öyle yıkıyorum bisikletleri. Acaba o deterjan mı etkiledi bilemedim.
Belki faydası olur diye balata spreyi çıktım, sonra kuru temiz bezle sildim. Yine rotoru da temiz kuru bezle sildim falan. Ama yok, ses devam ediyor.
Bir makalede 120 numara zımpara ile hafiften zımparalayın demiş, onu denemedim ama deniycem.
Tabii şunu da yazmışlar, eğer balataya yağ bulaştıysa artık ne yapsanız kar etmez, çöpe atın yenisini alın demişler.
Bendekiler muhtemelen organik balata.
Yenisini almaktan başka çarem yok mu acaba, fikri olan var mı?

 
Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ön freni korna niyetine kullanabiliyorum ben de son bir iki haftadır, çözüm önerilerini değerlendirebilirim :D
 

talha55

Üye
Kayıt
1 Haziran 2015
Mesaj
91
Tepki
54
Yaş
31
Şehir
Samsun
İsim
Talha Çakır
Bisiklet
Bianchi
Rotoru yağla ve su zımparasıyla zımparala. Balataları da değiştir. Eğer değiştirmek istemiyorsan onları da zımparala. Üstün körü yapmanı önermem. Oturup sabırla ince ince uğraşman gerekir :)
 

Aykuttasdelen

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Temmuz 2014
Mesaj
443
Tepki
364
Şehir
İstanbul
İsim
Aykut TAŞDELEN
Bisiklet
Cube
şu cifin sprey yağ sökücülerini bi denesen ? // yağ üzerinde acayip etkisi var meretin bunu sıkıp bi silsen diskini balatalarını felan -- olmadı evde kullanırlar kalanını :)

(link).
 

Saikou

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Mart 2015
Mesaj
402
Tepki
336
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ali B
Bisiklet
Scott
Ben balatayi zimparaladim ve saf alkolle temizledim. Rotoru da saf alkolle temizledim. Gecti otme. Saf alkolu eczaneden bulabilirsiniz.
 

ratm

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2009
Mesaj
1.093
Tepki
1.870
Şehir
izmir
İsim
Hakan Engin
Tamam balataya bi zımpara yapayım bakayım olacak mı. Rotoru isopropil alkol ile temizlemiştim zaten, bi tek geriye zımpara işi kaldı, o da olmazsa değiştiricem balatayı
 

mehmet.ali

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2014
Mesaj
1.602
Tepki
2.933
Yaş
39
Şehir
Kayseri
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bende dün zincir temizlerken mazot değmiş sanırım. Hem ses çıkarıyor hemde frenler tutmuyordu. Can sıkıntısıyla bi maden suyu açtım içerken aklıma balatalara dökmek geldi, döktüm kuruyunca denedim ses kesildi ama fren hala tutmuyordu :D bende balataları değiştirdim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Anıl Erdoğan

ratm

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2009
Mesaj
1.093
Tepki
1.870
Şehir
izmir
İsim
Hakan Engin
Benimkisi aslında üzerine bulaşan herhangi bir sıvıdan değilmiş. Balataları zımpara vs yaptıktan sonra hala ses gitmeyince yeni balata aldım, tabii bu arada rotoru falan da temizliyorum, hiç parmağımı bile sürmeden taktım. Yine ses var. Ama ne zaman var, balatalar ısınınca var.
Sonradan anladım ki bu Guide denilen seri hakkaten çok ısınıyor ve ısındıktan sonra da ses yapıyor. Şöyle ki havalar sıcakken, gündüz vakti iniş yaptıktan sonra rotora parmağımı dokundurduğum an parmağım yanıyor ve su topluyor, o derece sıcak hale geliyor, ve tabii ses yapıyor. Hava bulutluysa ve hızlı bir iniş yapıyorsam o zaman ses olmuyor mesela.
Eğer bisikleti kışın veya serin havalarda kullanacaksanız sorun yok, ama yaz için kesinlikle bu Guide serisini tavsiye etmem kimseye.
Sram e bir baktım ki geçenlerde Guide ın Ultimate modelini çıkarmış, en önemli özelliği de geliştirmiş ısı yönetimi olarak tanıtılıyor. Ultimate serisi diğer Guide modelleriyle birlikte çıkmadı, diğer modellerden aylar sonra çıktı, bununda kullanıcı geri bildirimleri sonucu yeniden geliştirme olarak düşünüyorum.
Yeni fren sistemi alacak olsam Shimano'nun şu Ice Tech özellikli ısıyı dağıtan sistemli modellerinden birini alırdım
 

Xoqo

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
706
Tepki
442
Şehir
Kocamustafapaşa
Bisiklet
Diğer
Tutuyorsa fren sesinin pek bir önemi kalmıyor bence. Sürtünen iki şeyi öttürmemek biraz şans ister bazen.