Scudo Sports

Enerji kaynağımız yağlar mı, karbonhidratlar mı olmalı?

@serchester yani hocam bu iş biraz vucudunuzu tanımayla alakalı ben genelde spor yapmadan 3 saat önce yemeğimi yiyorum ve protein yuksek yiyecek kullanıyorum ( bisiklet harici yaptığım bir kaç spor dalı var ) eve gelince de agirlikli olarak karbonhidrat tuketiyorum ki tukenmiş olan glikojen depomu gün içinde tekrar yerine getirsin diye. Karbonhidrat kullanimi performansi arttirdigi dusunuyorum ki sadece bisiklet olarak değil diğer yaptigim antremanlardan çıkarım yaparak konuşuyorum bir kaç surusunuzde denemenizi oneririm karbonhidrat alimina dikkat ederek.

Scudo
@serchester yani hocam bu iş biraz vucudunuzu tanımayla alakalı ben genelde spor yapmadan 3 saat önce yemeğimi yiyorum ve protein yuksek yiyecek kullanıyorum ( bisiklet harici yaptığım bir kaç spor dalı var ) eve gelince de agirlikli olarak karbonhidrat tuketiyorum ki tukenmiş olan glikojen depomu gün içinde tekrar yerine getirsin diye. Karbonhidrat kullanimi performansi arttirdigi dusunuyorum ki sadece bisiklet olarak değil diğer yaptigim antremanlardan çıkarım yaparak konuşuyorum bir kaç surusunuzde denemenizi oneririm karbonhidrat alimina dikkat ederek.

antreman sonunda protein almadan nasıl oluyor?

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
@srdrmrs almıyorum demedim ki hocam ağırlıklı olarak dedim sadece :) misal kendimden ornek verecek olursam gunde 500 gram tavuk haşlama ( haftanın 3 günü kırmızı et creatinimi dusurmemek adına ) 220 gram bulgur ve 35 gram yağ kullanıyorum ( genelde fındık ve badem ) bu saydıklarımı öğün olarak bölüyorum spor oncesi spor sonrası olarak miktarlarını değiştiriyorum. Spor sonrası karbonhidratı biraz daha fazla yiyorum.

@cazci Merhaba. Yaptığınız en zor sürüş verilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

• Beğen
Tepkiler: Özcan
@Özcan güler , en uzunu sanırım Bursa - Bozcaada arasıydı. Üzerinden 20 sene geçmiş...O zamanlarda kayıt kuyut işleri ile pek ilgili değildim...
Hâlâ da verilerimi düzenli takip ettiğim söylenemez...
"Yılda 10 bin ortalama civarı düzenli pedallamak , sık sık grup sürüşleri ile Bursa civarında turlamak ama artık keyif ağırlıklı sürmek" zamanlarındayım..
Kendi yaş kategorim içindeki son durumu Bursa Granfondosunda göreceğim :) ...

• Beğen
Tepkiler: ErzincanLee
Peki ben de birşey sorayım. Buradaki çoğunluk olan sizler gibi fit bireyler için bu konuları anlayabiliyorum. Ancak benim gibi göbeği sallanan bireyler için nasıl bir sistem geçerli acaba. Benim vücutta hiç yoksa 40 kg yağ vardır. Ben sürüş yaptığımda. Nabız ortalamami 125-130 civarında tuttuğum takdirde bol bol yağ yakıyor muyum. Ben sporcu değilim. Sadece elimden geldiğince sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Et yağı faydalıdır diye etin yağlı yerini yiyorum bol bol meyve yiyorum bakliyat karbonhidrat ayırım çok yapmadan herşeyden yiyorum. Günde 1800-2000 kalori alıyorum. Spor ve yaşamsal faaliyetler toplamda 2500-2700 günlük yakmaya çalışıyorum. 1 seneye yakın sürede 20 kilo verdim ama ne kadar doğru yoldayım anlayamıyorum. Bu tarz konular hep sporculara göre yazılıp çiziliyor. Kendime uyduramiyorum pek.

Netice de bakıyorum kafasına göre yiyen adam da 100km gidiyor,
Tamda buna benzer birşey yazacaktım ki siz benden önce davranmışsınız,sürüş öncesi sürüş sırası ve sürüş sonrası beslenmeye dikkat etmek hakikaten çok mühim,özellikle hedeflediğiniz km leri aşmak,hedeflediğiniz ortalamaları ve zamanlamaları yakalayabilmeniz için kendinizi bir dizi beslenme durumuna adamanız gerekebilir.Fakat çok ciddi hedefleriniz yok ise (benim gibi),bisiklete gezinti ve keyif için biniyorsanız,sizin için bir hobi haline gelmişse vücudunuz zaten otomatikman olaya adapte oluyor ve inanın doğru zamanda doğru besinleri almasanız bile (tabikide aç açına sürmek değil),gittiğiniz yolları zorlanmadan yapabiliyorsunuz.Ama turunuz bitince eve gelir gelmez strava bakıp durumunuzu kontrol ediyorsanız beslenme işini işte o zaman ciddiye almalısınız.

Son düzenleme:
Peki ben de birşey sorayım. Buradaki çoğunluk olan sizler gibi fit bireyler için bu konuları anlayabiliyorum. Ancak benim gibi göbeği sallanan bireyler için nasıl bir sistem geçerli acaba. Benim vücutta hiç yoksa 40 kg yağ vardır. Ben sürüş yaptığımda. Nabız ortalamami 125-130 civarında tuttuğum takdirde bol bol yağ yakıyor muyum. Ben sporcu değilim. Sadece elimden geldiğince sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Et yağı faydalıdır diye etin yağlı yerini yiyorum bol bol meyve yiyorum bakliyat karbonhidrat ayırım çok yapmadan herşeyden yiyorum. Günde 1800-2000 kalori alıyorum. Spor ve yaşamsal faaliyetler toplamda 2500-2700 günlük yakmaya çalışıyorum. 1 seneye yakın sürede 20 kilo verdim ama ne kadar doğru yoldayım anlayamıyorum. Bu tarz konular hep sporculara göre yazılıp çiziliyor. Kendime uyduramiyorum pek.
Sağlıklı beslenmeye çalışıyorum demişsiniz ama "etin yağlı yerini yemek" sağlığınız için yaptığınız en zararlı şey olabilir. Sevdiğim şeyler hakkında "çok faydalıymış" diye haberler duyduğumda benim de hemen inanasım geliyor. Kötüleyen haberler çıkınca da kulak ardı etmeye meylediyorum. Ama her iki durumda da sorgulayıcı yaklaşmak gerekiyor. Haberin kaynağı bir doktor hatta bir profesör olsada bu bilgi nasıl bir çalışmaya dayanıyor araştırmakta fayda var. Bilginin bir anlam taşıması için kaç kişi üzerinde kaç yıl süreyle çalışılmış, gerçekten bilimsel bir yöntemle hareket edilmiş mi ona bakmak gerekiyor. Malesef medyada yer alan bazı populist doktorların önerilerinin bilimle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Kendiniz biraz araştrırısanız yağ tüketiminin (özellikle hayvansal) kalp-damar, tansiyon, şeker gibi en yaygın hastalıkların bir numaralı şüphelisi olduğunu bulabilirisiniz. Gencim ya da spor yapıyorum diyip önemsemezlik yapmak da hata olur. Genç sayılailecek yaşlarda kalp krizi geçirme ya da hergün bir avuş hap yutarak yaşama devam etme olasılığı hiç de az sayılmaz. İç karartıcı bir yazı olduğu için kusura bakmayın ama uyarmayı görev bildim, sağlıklı pedallamar dilerim :)

Aslında son yıllarda o kadar büyük ve sektör olmuş bir konu ki bu, hani herkese genellenecek formülü de yok...
Genetik yapı, yaş, yaşam tarzı ( aktif ya da sedanter), beslenme alışkanlıkları, su tüketimi, stres, iş ve özel yaşamdaki iyilik hali, uyku, v.b. her uzmanın kendi alanında bir çok tezi mevcut...
Eğer spor ile ilgiliysek bunun yoğunluğuna göre beslenme önemli..Örneğin 200+k.m. pedallamayı düşünüyorsak 2 gün önceden karbonhidrat depolamalıyız.
Günlük 30-40 k.m. yapıyorsak normal beslenme ile 1 sene içinde dağlar kadar fark eden bir beden kitle endeksi oluşur.
Yarışçılara baktığımızda; anatomik olarak normal sınırlar içinde çok az bisikletçi vardır.
Geçende aktif spor hayatını noktalayan bir yarışçı şöyle demişti:- İlk işim gidip hamburger yemek... :ssrtcbya: :kötü::hasta:
Artık spor yaşamı boyunca nelerle beslendiğinin tahminini size bırakıyorum...
Eğer amaç kilo vermekse önce bir check-up yaptırıp ardından iyi bir beslenme/diyet uzmanından yardım almaktır..
Kimisi der ki:- su içsem yarıyor- bunu ancak uzmanı açıklar...

Merhaba arkadaşlar. Ne yemeliyizin cevabını verebilmek için önce enerji sistemlerini tanımalıyız. Genel olarak 2 ye ayıranılır oksijenli ve oksijensiz olarak. Birde fasfojen sistem var , bursa oksijensiz sistem sadece çok kısa süreli kullanımı var 5 10 sn gibi . Öncelikle vücut sadece glikozu enerji olarak kullanır . Yağ bile ill önce karaciğere bölünüp glikoz olarak kullanılır.
Şimdi beslenmeye gelirsek sporcu için karbonhidrat ağırlıklı beslenmek şart. Ve antrenman sonrası protein. Yağ için endişelenmeyin, herşeyin proteinin. Şekerin vs fazlası zaten yağ olarak depolanır. Kaslarda ortalama 2500 kalori kadar glikojen depolanır. Depolar boşalınca bacaklarınızda boşalır patlarsınız. O yüzden bisiklet üzerinde sık sık beslenmek gerekir. Gelelim yağ yakımına . Yağ yakmak düşük ve uzun antrenmanlar gerekli olsada antrenmanlı ve oksijen kapasitesi yüksek sporcular yüksek eforda bile yağ yakarlar. Zaten iki sistemde aynı anda çalışır . Kısacası ne kadar antrenman yaparsanız kalp atım sayınız düşer , kan pompalama miktarınız artar , ve yağ nabzınızda genişler.
Karbonhidrattan yoksun sporcu beslenmesi olmaz

@Theine merhaba. Alta örnek bir link paylaşıyorum. Basit düzeyde yazılmış bir yazı eğer isterseniz araştırma notları internette de mevcut. Hayvansal yağlar vs diye indirgersek zararli boyutları fazla. Ancak orta yağlı kuzu kuşbaşı içindeki yağ faydalidir. Ama kuşbaşıyi pişirirken içine aycicekyagi boca ederseniz fayda değil zarar görürsünüz. Zararlı yağlar rafine yağlar taze etin üstündeki yağlar zararlı değil aksine faydalıdır. İlaveten rafine (riviera) zeytinyağı bile zararlı sayılabilir ancak doğal sıkım zeytinyağı çok faydalıdır mesela. Sulandırılmış içine kıvam arttiricilar konmuş market teryagi nekadar kötüyse doğal tereyağ bir o kadar faydalıdır. Kendimi bildim bileli eve ne margarin ne aycicekyagi sokmadim bu arada.

(link)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Detaylı inceleme yaptım yaklaşık 1 ay boyunca. Ama çok detay var onları uygulamaya çalışmak ayrı bir iş. Netice de bakıyorum kafasına göre yiyen adam da 100km gidiyor, bilimsel olarak beslenen adam da gidiyor. Ha belki biraz zorlanıyodur kafasına göre yiyen diğer adama göre ama ben çok ayrıntıya girmek istemiyorum kabataslak devam etmek istiyorum.

Üstad sağlığı tehlikeye sokabilecek bir km den bahsediyorsunuz. Bence mümkün olduğu kadar ayrıntıya girmek bence daha iyi olur. Sağlığınız önemli, dikkat 😄

arkadaşlar her şeyden dengeli bir şekilde abartmadan yiyin, her gün de ortalama 25 km sürüşünüz olsun, bakın o zaman her şey ne kadar da güzel olacak :)

Geri