Zincir sökme ve takma nasıl yapılır?

yaminkutlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Temmuz 2008
Mesaj
523
Tepki
748
Şehir
İzmir/Ankara
Merhaba arkadaşlar. Zinciriniz hiç koptu mu yada bisikleti tüm parçalarını(zincir, ruble, arka katarıcı vb.) sökerek temizlediniz mi bilmem ama eğer bu dediklerimi yapacaksanız ya da (umarım kimsenin başına gelmez) zinciriniz koparsa mecburen zincir söküp takma işleminin nasıl olduğunu bilmeniz gerekecek. Nasıl yapıldığını bildiğim kadarıyla anlatmaya calışacağım.



İlk olarak size buna benzer bir zincir sokme anahtarı gerekecek.Sonra anahtarın iki tarafındaki vidayı gevşeterek zinciri resimdeki gibi yerleştiriyoruz.



Yerleştirdikten sonra resimde de görüldüğü gibi siyah olan vidayı sıkarak zinciri sıkıştırıyoruz. Bu vidanın amacı zincir araya sıkıştırarak karşıdan yapılan basıncın zincire zarar vermemesi ve sadece pimin itilmesine olanak tanıması (bazı zincir anahtarlarında bu özellik yok). Daha iyi resimleyebilmek için zinciri bisikletten çıkarttım.



Zinciri anahtara bu şekilde sıkıştırdıktan sonra ucunda sabit mil olan vidayı sıkmaya başlıyoruz. Sıktıkça zincirdeki pimin içe doğru çöktüğünü göreceksiniz. Sıkarken ufak bir çıtlama sesi yada hafif bir boşluk hissedeceksiniz. Bu artık sıkma işlemini bırakmanız gerektiğinin belirtisidir. Şimdi zincir sökme anahtarının her iki ucundaki sıktığımız vidaları gevşeterek zinciri anahtardan çıkarıyoruz. Aşağıdaki resimdeki gibi;



Zincir bu haldeyken çekerek zinciri ayırıyoruz.



Zinciri bu şekilde söküyoruz.Eğer ki zinciriniz koparsa bu şekilde sökerek yanımızda taşımamız gereken yedek baklayı kırılan bakla ile değiştirmemiz mümkün. Eğer ki yedek bakla yoksa zincirden kırılan baklayı çıkarıp tekrar bir bakla kısaltmak suretiyle takabiliriz. Peki zincir nasıl takılır? Bu işlem bir nevi sökme işleminin tam tersi.Sökülmüş durumdaki zinciri tekrar uc uca elimizle yerleştirip zincir anahtarına söktüğümüzün tam tersi şekilde yerleştiriyoruz.



Resimde görüldüğü gibi zincirin pimi siyah vidanın zıt yönüne bakıyor.Yine siyah vidayı elle sıkmak suretiyle zinciri zincir anahtarına sıkıştırıyoruz. Burada da bu siyah vida zincirin piminin yerine yerleşmesi için çok önemli. Ucu milli olan vidayı sıkmaya başlıyoruz. Yine sıkarken tık sesi yahut bir boşluk hissedene dek. Pimin zincire oturduğuna mutabık kalındığında zinciri anahtardan çıkarıp kontrol ediyoruz. Bazen fazla sıkma durumunda zincirin pimi diğer taraftan fazla çıkmış olabiliyor. Eğer pim zincire ortalı bir şekilde oturmamışsa ortalamak için anahtar yardığımı ile pimi ortalıyoruz. Umarım anlattıklarım sizin için faydalı olmuştur.

Zincirim kopmaz demeyin.Allaha şükür benimki hiç kopmadı fakat uzun turlarda birkaç arkadaşımın zincirinin kopmasına tanık oldum. Hiçbiri de zincir anahtarı taşımıyordu. Allahtan bende vardı da yolda kalmadık. Amatörce anlatmaya çalıştım. Herhangi bir yanlışım varsa affola.
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Gerekli bir konu ve gercekten harika bir anlatim olmus. Minik bir ek yapacagim, bazi zincirlerde kolay sökülebilir bir bakla bulunabiliyor, buna dikkat etmek gerekli. Eger bu bakla varsa, anahtara ihtiyac yok demektir zinciri cikartip takmak icin. Konu bir müddet kaldiktan sonra konuyu bu bölümde Sabit Konu haline getirecegim. Tekrar tesekkürler.
 

Ahmet Mumcu

Daimi Üye
Kayıt
1 Şubat 2005
Mesaj
347
Tepki
1.073
Şehir
Bostancı
Ufak bir eklemede ben yapayim.
Zinciri monte ettikten sonra genellikle bu bakla digerlerin gore daha fazla SIKILMIS olabilir ve bu bakla casete her geldiginde ses yapar. Bunu onlemek icin montajdan sonra birlesim yeri saga sola, asagi yukari oynatilip yumusatilmasi gerekir. Birlesim yeri diger pimlerle ayni yumusakliga gelince sorun kalkmis olur.

Selamlar
 

özgürakbuz

Forum Demirbaşı
Kayıt
13 Mayıs 2009
Mesaj
580
Tepki
148
Yaş
30
Şehir
samsun
Bisiklet
Canyon
zincir kırıldımı o kolay sökülmesini sağlayan parçalara gerek kalmıyo
 
  • Beğen
Tepkiler: abdullahensar

Emre Ezer

Üye
Kayıt
23 Ocak 2007
Mesaj
65
Tepki
23
Şehir
istanbul
@özgürakbuz

O zaman kırık olduğu için kırıldığı yerden bir bakla çıkarmak gerekiyor. Sonuçta yanında olması sana biraz daha rahat onarım imkanı sağlar.

Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: T0LGA

celal erdoğan

Aktif Üye
Kayıt
13 Nisan 2009
Mesaj
134
Tepki
8
Şehir
izmir
benim zincirim kopmuştu cumartesi günü. çok iyi bir anlatım abi. teşekkürler. yalnız zincir sökme takma aletini nereden alabiliriz. ben baktım bulamadım. izmirde tavsiye edebileceğiniz bir yer varmı?
 

yaminkutlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Temmuz 2008
Mesaj
523
Tepki
748
Şehir
İzmir/Ankara
İzmir'de Doruk ve Seda bisiklette bulabilirsiniz.Çankayada da vardır belki.tam bilmiyorum ama.En üst resimdeki zincir anahtarının fiyatı da 10 tl civarlarında.Bazı alyan takımlarının içinde de oluyor sanırım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış TURAN

Aybars Öge Sürücü

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.553
Tepki
1.494
Şehir
Izmir / Istanbul
Halil fotusunu eklediğin KMC Missing Link maalesef SRAM'ın PowerLink gibi değil; bir kere elle takınca geriye ancak aletle çıkıyor, yanlış hatırlamıyorsam. Şu anda 2 bisikletimde de KMC X8 takılı.

Arkadaşlar, aldığınız zincir anahtarının kullandığınız zincire uygun olup olmadığı kontrol edin; eğer anahtarın pimi, zincirin piminden kalınsa o baklayı çöpe atmak zorunda kalırsınız. Anahtarınız da işe yaramaz.
 

yaminkutlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Temmuz 2008
Mesaj
523
Tepki
748
Şehir
İzmir/Ankara
Sanırım benim zincir anahtarım bu konuda biraz daha geniş kapsamlı.Birkaç ucu var ve gördüklerime nazaran daha fazla zincir takma yuvası var.Zaten Almanyadan gelmişti.Burda bulmak imkansız.

Bu konuda hepinizin desteğiyle okuyan arkadaşların tamamen bilinçlenmiş olarak zincir anahtarını satın alması ve kullanması kaçınılmaz olacaktır.Hepinize tekrar çok teşekkür ediyorum.
 
Kayıt
25 Mayıs 2009
Mesaj
55
Tepki
50
Şehir
adapazarı
kmc nin zincir aparatını bende kulanıyorum ve çok memnunum istedigim gibi zincirimi temizleme imkanım oluyor ve çok pratiktavisye ederim ama şunada dikkat etmelsiniz shimano hg nin süper ince modelleri var bunlar gibi ince zincirler için uyumlu olacagını sanmıyorum araştırmak gerekebilir
 

azzurro

Aktif Üye
Kayıt
24 Temmuz 2008
Mesaj
111
Tepki
137
Şehir
İstanbul
İsim
Erhan K.
Bisiklet
Giant
bu başlığı okuyarak zincirimi kendim değiştirdim teşekurler. Yalnız eski zincirime göre 2 bakla fazla var sorun yaratır mu bu??
 

Onur Kahraman

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Mayıs 2008
Mesaj
1.428
Tepki
853
Şehir
EU
barışın bisiklete deore arka attırıcı takmaya çalıştım az önce :) herşey tamam,zinciri söktüm,pimi yuvaya girmiyor,çok denedim.ellerim yağ oldu.nasıl yapabilirim.
 

yaminkutlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Temmuz 2008
Mesaj
523
Tepki
748
Şehir
İzmir/Ankara
@Onur Kahraman

Pimi iteklediğinizde girmesi gereken karşı yanağın esnememesi gerek!!
Bunun için de çift vidalı bir zincir sökme aleti kullanmanız gerek.Şöyle ki zinciri takarken karşı tarafın esnememesi için karşı taraftan sıkmanız yani sabitlemeniz gerek!
 

kaan ercan

Üye
Kayıt
18 Ocak 2010
Mesaj
58
Tepki
5
Şehir
istanbul
slm arkadaşlar bende o alet yok ve benim acilen zinciri sökmem lazım ney
yapa bilirim. acil enfazla yarın a kadar zamanım var.....