Hangi bisikleti alacağın sorusunun yanıtı, hangi amaca yönelik olarak bisiklet kullanacağın ve nasıl kullanacağına bağlı olarak değişir.
Ben asfalt yolda, hız yapmayı seviyorum diyen birisine yol bisikleti al derim.
Yada ben asfalt yolda, kendimi yormadan, ağır tempoyla sürüş yapmak istiyorum ama aynı zamanda performans ta benim olmazsa olmazlarım arasındadır, her ne kadar kendimi yormasam da, her çevirdiğim pedalın hakkını kilometre olarak almak istiyorum diyen birisine de yol bisikleti tavsiye ederim.
Öte yandan, tamam ben ormana girmeyeceğim, asfaltta sürüş yapacağım ama keyfime düşkünüm bisikletin üzerinde aero pozisyon (yatış pozisyonu) almak, 10 vites, 20 vites ile incecik lastik üzerinde sürüş yapmak bana göre değil,
benim performans kaygım yok, lastiğim kalın olsun, yolu hissettirmesin, bisikletim, beni gidonun üzerine eğilmek zorunda bırakmasın, varsın aynı kilometreyi yol bisikletlerine göre daha fazla enerjiyle bana kat ettirsin, hiç kafama takmıyorum,
harcayacağım fazla efor bana kas, spor, lezzet olarak geri dönüyor diye düşünen bir insan da kesinlikle dağ bisikleti alsın rahatına baksın.
Bunun dışında, yok ben ormana, patikaya gireceğim diyen bir adama zaten hiç kimse yol bisikleti al demez
Kıssadan hisse, senin tarzın ve bisikletten beklentilerin neler onları bir düşün taşın ona göre bir bisiklet al derim.
Mesela ben alüminyum bir yol bisikleti almak istiyorum, neden diyecek olursan, hız yapmak istiyorum ama arabalara da güvenmiyorum, aniden önüme bir araba fırlar
ve çarparım cânım karbon bisiklet çöp olur diye tedirgin oluyorum. Bir nevi, kamyon şoförleri nasıl altındaki kamyona güvenip te, çekinmeden yolda rahat rahat hareket edebiliyorlarsa,
arabalara kıyasla, tabi bisiklet bu nesine güveneceksin, doğru ama 5000 lira verdiğin bir bisikleti, çöpe atma korkusuyla hız yapamamaktansa, ucuz yollu alüminyum bir yol bisikleti alırım,
bacaklarımın son kuvvetine kadar korkmadan basarım. Yanlış anlaşılmasın çılgın bir insan değilim, yol bisikleti kullanmamış ve içinde ukte kalmış birisi olarak, bacaklarımın son gücünü,
tekerlerimin rüzgarında yaşamak istiyorum. Üç beş sefer, sağ salim bir şekilde o zevki yaşadıktan sonra da zaten, bir daha öyle riskler almam, biraz yavaş giderim ve
ona karşılık gittiğim mesafeyi artırırım, ne olmuş olur, aynı kaloriyi gene yakmış olurum, değişen birşey olmaz, ha ne olur, hayatta kalma şansım artar
Gözüm tamamen doyunca da alırım karbon bir yol bisikleti ve tamamen performans odaklı uzun soluklu sürüşlere veririm kendimi.
Kendi bakış açımı paylaştım ki, örnek teşkil etmesi açısından, sen de bunun gibi oturup kendine, adını sen koy, hayal mi dersin, plan mı dersin böyle birşey yap ona göre al bir bisiklet fazla vakit kaybetmeden.