Scudo Sports

İnceleme Biri yaylı ve birisi havalı olmak üzere 2 tane suntour maşa

Awacs7n

Forum Bağımlısı
Tepki
1.016
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Selamün Aleyküm arkadaşlar;

Giriş seviyesi bisikletimin üzerindeki suntour xce maşa ile pek anlaşamadıktan sonra havalı bir model olan raidon rl ye geçmeye karar verdim. Bu süreçte raidon maşadan değil de xce maşadan çok şey öğrendim ve bunu forumla paylaşmanın iyi bir fikir olduğuna karar verdim.

Bu arada a haber gibi başlık attığım için kusura bakmayın lütfen.

Özellikle xce maşadan bahsetmeden önce o dönemde suntour markasının ürettiği en dandik 29 maşa olduğunu söylemeliyim. Üzerinde iki tane yay serleştirme ayarı var. Geri tepme ve kilitleme ayarı olmadığı için her iki bacağa da yay koymuşlar. Hassasiyet için yayları en yumuşak konuma getirmekte fayda var ki süspansiyonun gereksiz sertliğini almanın tek yolu bu. 2660 gram ağırlığındaki bu maşanın olduğu bir bisiklete binmek yerine düz maşalı bir bisiklete binmeyi tercih ederim. Bu maşanın tek avantajı sertliğinin çok yüksek olduğu için gücünüzü fazla emmiyor ki o zaman 2.5 kilodan fazla yükü neden taşıyayım.

Neyse, maşanın kalitesiz olduğunu anlatabildim diye düşünüyorum. Bu arada gerçekten kalitesiz maşalı bir dağ ya da tur bisikletine binmek yerine sabit maşalı bir bisiklet almanızı tavsiye ederim.

Bu kadar ağırlıktan sıkılmış olacağım ki bir tane raidon maşa sipariş verdim. Bu arada maşa elime geçtiğinde kilitleme mekanizmasının bozuk olduğunu farkettim. Evet, cr bana 2013 model maşa ile sağlam bir kazık atmıştı. Akıllanmadım ve yine aynı kazıktan 2 gün önce yedim.

Bu maşanın sorunu kilitleme ve hava mekanizmasının maşanın bacağında bir kartuş olarak bulunması ki kartuş bozulursa yenisini almak zorundasınız. Kartuş hem pahalı hem de sadece 120 mm olanı var piyasada, o da dünyanın bilmem neresinde. Paketleyip iade dilekçesini yazsam da sonradan uğraşmak istemeyip vazgeçtim. Maşa 2140 gram ağırlığında, ilk geldiğinde içerisinde pek fazla hava yoktu.

İlk havalı maşam olduğu için sertliği ben pek tatmin etmedi, havalı maşaların da yaylılar gibi sert olmasını bekliyordum. Bir de bisikletin üzerine bindiğinde maşanın belirli bir ölçüde alçalması gerekiyor. Neyse, hava bastıktan sonra duruma alıştım. Havalı maşanın en sevdiğim yanı yukarıda bahsettiğim olay yüzünden sürekli hassas çalışabilmesi diyebilirim.

Kilitleme mekanizması çalışmayan bir havalı maşa kullanıyorsanız yokuş çıkarken hatrı sayılır bir enerji kaybı yaşıyorsunuz.

suntour xce,

+ kilitleme mekanizması olmasa da enerjiyi yola aktarma konusunda iyi,

- bir sabit maşaya yakın olmak üzere konfor yoksunu,

- ağır, fazla bir şey yazmaya gerek yok. Kullandığım en düşük seviye ürünlerden birisi, hiçbir işe yaramaz.

suntour raidon,

+ ortalama ağırlıkta,

+ yukarıdaki maşaya göre çok hassas çalışıyor,

+ bendeki modelin geri tepme ayarı olan modeli de var,

+ her ne kadar çalışmasa da kilitleme mekanizması var,

- çıkartmaların işçiliği biraz daha iyi olabilir,

- kartuş sistemi çok kötü, ucuz olsaydı iyi olurdu,

- çoğu suntour gibi kilitleme sorunları var,

- bendeki modelde geri tepme ayarı yok ve yüksek engellerde bisiklet resmen sekiyor.

Bu değişimden ne öğrendim?

- özellikle suntour maşa alırken kilit mekanizması sorunları olduğunu unutma,

- bisiklette yükseltme yaparken vites sistemi yerine maşaya yatırım yapmak parlak bir fikir olabilir,

- artık cr denen yerden maşa alma,

- ne kadar çok dağ bisikleti sevsen de zoom gibi markalardan uzak dur, sabit maşa bunlardan daha iyi olabilir.

- maşanın şaft borusunu kısa kesme,

- eğer suntour markasından bir maşa alacaksanız en düşük model olarak raidon almanızı tavsiye ederim,

- evet, standartların dışındaki ürünleri kullanmayı seviyorsun fakat karmaşık olan ürünleri satın alıyorsan parçası bol olanları tercih etmek daha iyi olabilir ki kartuş sorunu da buna dahil,

- havalı maşa iyidir,

- ağırlık kaybı için de maşa değişimi iyi bir tercih,

- son olarak maşaların arasında hassasiyet farkı olarak uçurum var. Konunun sonuna geldik ve tekrar söylemek istiyorum, zoom ya da bendeki xce gibi maşaları kullanmak yerine sabit bir maşa almanızı tavsiye ederim. Bu tarz maşalar hem çabuk bozulabiliyorlar hem de gereksiz ağırlık taşımanıza sebep olabiliyorlar. Gerekirse dağ bisikletinize uygun ölçülerde bir sabit maşa takabilirsiniz ama yine de bu tarz gereksiz maşaları kullanmamak sizin için daha iyi bir tercih olabilir. Bir dağ bisikleti kullanıyorsanız gerekirse vites sisteminden feragat ederek bir kaliteli maşaya geçmenizi tavsiye ederim.

Karbon maşalı yol bisikleti de kullandım, 50-55 basınçlı bir şekilde xce maşayı kullandığınızda neredeyse konfor olarak yol bisikleti ile aynı oluyorsunuz. 80-100 kilometre sürdüğümde engellerden kaçtığımı çok iyi hatırlıyorum. Almayın, aldırmayın. Konuyu okuyanlara teşekkürler.

Scudo
Geri