Scudo Sports

Yol Bisikleti ile ilgili yalan yanlış bilgiler!

Asfalt kalitesi ile ilgili kaygılara kısmen katılıyorum, ama yinede yol bisikletini keyfini yaşamak lazım. 25c lastiklerle daha iyi olacağını düşünüyorum. Ankara için konuşursak şu an eskişehir yolu, konya yolu, samsun yolu ve çevreyolu yol bisikletçiler için gayet uygun. ama bir beypazarına gideyim derseniz yolun yarısını titreye titreye gidersiniz, hatta indiğiniz zaman titremeye devam edebilirsiniz bile :)

Ankara şehir merkezi ve ana yollarında yol bisikleti ile ilerlemeye fazla bir engel olmadığını düşünüyorum, birkaç sene öncesine göre çok iyi atılan asfalt, belediyenin modifiyeli asfalt diye attığı yollarda akıyor bisiklet.

Şu ana kadar en beğendiğim asfalt ise sivrihisar-eskişehir arası, yağ gibi kayıyor nasıl yapmışlarsa.
 
Scudo
Şu yol bisikleti edinme fikri aklıma girene kadar yollara o kadarda dikkat etmemiştim açıkçası ama öyle abartılacak kadar kötü bir asfalt göremedim ben antalya ve ilçelerinde,bisikletle dağa bayıra çıkmayı düşünmüyorsa insan şehir merkezide de dahil hemen her yerde yol bisikleti rahatlıkla kullanılabilir buralarda.Ama ciddi anlamda mazgallar var ve araları çok açık,dikkatli olmak gerek ama zamanla insan onlarada alışır gibi.Geçenlerde bir bisikletçiye uğradım aklımdaki modeli incelemek için adam daha ben bişey sormadan eşek kadar agır mtb leri gosteriyor bana,ama ben daha önce tecrubem olmamakla birlikte yol bisikleti almayı planladığımı filan söyledim,adam daha önce performansın yoksa kullanamazsın,zırt pırt tekeri patlar,çok hassas kullanmak gerekir filan gibi öyle şeyler söylediki allahtan şurda forumu okuyup yol bisikleti kullanıcılarının tecrubelerini ögrenmesek alıp gidecez mtb yi ordan.Şimdiye kadar kaç kişi bu şekilde yanlış tercihe kurban gitmiştir diye düşünüyorum.Burdan bu konuyu açan başta Göhkan Toros arkadaş olmak üzere yorumlarıyla ve tecrubeleriyle benim gibi yol bisikleti almayı düşünüpte kafası karışık adamları aydınlatan tüm arkadaşlara bir kez daha teşekkür etmeyi isterim.
 
Gökhan burası İstanbulun neresi oluyor?

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/29634_10151258081906838_1901760084_n.jpg
 
@Tuncay Üner

Hocam o gün rota şu şekildeydi.
Büyükçekmece - Çatalca - Subaşı - Akalan - İhsaniye - Gümüşpınar - Danamandıra üzerinden Selimpaşa şeklindeydi.

O fotoğraf da İhsaniye - Gümüşpınar - Danamandıra arasında biyerde çekilmiş olmalı. Emin değilim.
Ama havanın güzel olduğu bir haftasonu gelirseniz yol bisikletinizle bakarız neresi olduğuna :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuncay Üner
@Baran Altilar


eğer ,rahatlık ile yol bisikletini antalyada kullanma olayı mazgallara takılmakta ise burada bir handikap var demektir,bu mazgalların aslında kaldırılması lazımda bu da ne demek şehrin yağmur sularının rahatça gidebilmesi için yeni bir sistem demek, ayrıca kanalizasyon sistemini yeni baştan yapmak demek ,
mazgallar bisiklet yolları üzerinde olmayacak kaldırıma çekilecek yağmur sularının yollarda birikmemesi için balık sırtı yollar olacak yanlara doğru giden sular, su yollarından kaldırıma muhaza edilmiş mazgallara dökülecek kaldırım üstünde kanalizasyon kapakları olacak ve insanların buralara takılmaması için dümdüz kaldırıma tam oturtulmuş olması gerekecek ve mazgallara insanların ayakkabısının girmemesi için önlemler alınacak bu iş kaldırım mühendisliğidir ..şehirçiliğin alt yapısı kıvrak zekayı gerektirir..
 
gökan dostum
bu asfalt için pürüzlü demiş idin şimdi bizim apartmanın arabaların park ettiği yere beton döktürmüştüm , apartmanın yöneticisiyim ..bana çok güveniyorlar;)
öyle bir beton döktürdümki sıkıştırma yaptırdım ,ustalar üzerinde bir makine ile saatlerce döndü durdu,dümdüz oldu. şimdi bisikletim ile oraya girdiğimde valla yağ gibi kayıyor, hemen evin önünde yeni yapılan asfaltta aynı duyguyu yakalayamıyorum ...
yalnız düz olduğu için yağmur suları üzerinde kalıyor ve sızma ile betona giriyor geçen baktım çatlaklar var..beton yol ile asfalt yolun arasında fark olduğunu düşünüyorum yollarımız betondan ve balık sırtı olsa idi ve sıkıştırılarak yapılsa idi, sarsıntıları çok az yiyecek ve yağ gibi kayacaktık..




https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/29634_10151258081906838_1901760084_n.jpg
 
Resmin sağ alt tarafına akıldığında aslında bunun asfalt değil ziftli mıcır olduğu anlaşılıyor. En iyi ihtimalle dandik asfalt, hani şu eskiden sobaya attığımızda yanmayan kömürler vardı ya onun gibi bişey işte. :D

@Gökhan Toros: Havaları takip etmek lazım ozaman. Pazar günü bisikleti metrobüse sokabilirim sanırım. Ordan beylikdüzü yapabilirim. :)
 
@Tuncay Üner

tuncer internetten araştırma yaptım ziftli mıcırla yapılan yollar ile sadece beton kullanılarak yapılan yollar arasında kalite farkı olmakta ..beton yollar bizde yok yukardaki yol aynen dediğin gibi ziftli mıcır..(İstanbul Büyükşehir Belediyesi) nin geliştirdiği çok güzel bir asfalt var hiç çökme bozulma olmuyor,Formüla Asfalt diye geçiyor adı , Asfaltın Özelliği Esnek olması ve 50 yıl boyunca sanki yeni atılmış gibi gözükmesi,senin anlayacağın bu asfalt istanbulun her yerinde olmalı 4-5 sene önce E-5 karayolu Çobançeşme-Cevizlibağ arasına bu asfalt yapılmış bozulma yokmuş ..ama her yerde yok bu yol..
 
Formula Asfalt diye google'da aradığımda bilgi çıkmıyor. Ben zaten bilmiyorum bu tür asfaltı. Abimin hep söylediği bişey var. "Asfaltı hitler, yamayı türkler buldu" der.

Almanyada asfaltın altına beton atılırmış. Betonun yol kenarında kalan tarafları 3-4cm yükseltilirmiş ve üstüne asfalt atılırmış. Böylece asfalt dağılmaya ve ezilmeye fırsat bulamazmış... Bizim köyde asfalta ilgili konu açıldığında bu hikayayi herkesten duyabiliyorum. Bilmem yalan bilmem doğru ama mantıklı geliyor.

Asfalt konusunda nekadar konuşsak beyhude olacak. Nezaman idealist, hakkaniyeti gözeten idareciler başımıza gelir ozaman adam gibi asfalta kavuşuruz sanırım. Tabii ben görebilirmiyim o günleri bilmiyorum. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: emrahozkan
Konu devam etmeli bence.

Herkesin dile getirdiği gibi içinde yol bisikleti sevdası olan herkes eninde sonunda o yol'a gelecek. Yılda 2 3 haftayı geçmeyecek turlar için hızlı da olur deyip hybrid bisiklet almayınız ''benim gibi'' tura çıkmak her an yapılacak bir şey değil o yüzden asıl önceliğiniz olan yol bisikleti alıp istediğiniz her dk bunun keyfini yaşayınız. Turlarınız için uygun olmadığını düşünürseniz o zaman daha uygun bir bütçeyle ihtiyaçlarınızı da şekillendirerek tur veya hybrid bisiklet alırsınız.
Ben tersini yaşayanlardanım önce hybrid aldım şimdi de yol bisikleti arayışındayım.

Selam ve dua ile.
 
Vallahi tamda içimden geçenleri kısaca özetlemişsiniz.Benim gibi şehir-tur-yol üçgeninde kalan arkadaşlar için ''tecrübeyle sabit'' çok faydalı ve yol gösterici bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.
 
Bende niyeti bozdum mtb mi satılığa çıkarttım yol bisikleti alabilmek için, fren performansı hakkında düşüncelerim yok değil :). Kaliper fren baradine pabuç takviyesiyle ne kadar verimli olur merak ediyorum.
 
Fren performansı olarak durum şöyle;
Eğer kaliteli pabuçlarınız varsa (baradine değil, gerçekten kaliteli SwissStop, Jagwire, Dura-Ace gibi pabuçlar) gerçekten çok iyi fren performansı alıyorsunuz. Özellikle Shimano'nun 6700 ve sonrası serileri için çıkardığı frenler çok daha iyi performans olarak.
 
Özelden sormak ya da yeni başlık açmak yerine yol bisikletine bu kadar hevesli ve bilgili arkadaşların olduğu yerde şunu sorayım. 2500 lira civarı bütçe ile kadrosu en esnemez en agresif safkan bisiklet önerisi ne olmalıdır ?

-Specialized Allez

-Focus Variado 2.0

-Cannondale Caad 6 Tiagra


Veya alternatif seçenekler. Örneğin ''Biraz daha dişini sıkıp caad 10 al keyfini sür'' gibisinden.

Ben özelden de soruyorum bunları ama benim gibi olan arkadaşlar da faydalansın, eminim yol bisikletinde karar kıldıktan sonra ''ee şimdi hangisi daha hızlı bunların'' evresine geçeceğiz :)
 
Hocam yapma zaten zar zor körelttim o sevdayı o bütçeye göre ağır kaçıyor alabileceğim modeller. Genesis var ki kadrosuna bitiyorum ama yorumlarda çok ağır olduğu söyleniyor bir taraf diyor ki en zevkli sürüş çelik kadrodadır, nasıl çıkacağız bu işin içinden. Benim düşüncem alüminyum bir yol bisikleti + çelik tur bisikleti ya da bağaj delikleri olan cyclo cross bisiklet.
 
Ben çok yorum okudum. Herkes çelik bisikletlerden çok memnun. Karbon alabilecek bütçen varsa çelik kadro da alabilirsin. Yarışlara katılmıyorsan çelik bisikletin tadına muhakkak varmak lazım. Ben kararımı verdim. Bundan sonraki bisikletim çelik kadrolu olacak. Reynold 953 malzeme olarak da kararımı verdim. Önce titanyum düşünmüştüm ama titanyumda kalın boru kullanıldığını gördüm ve daha ince olan çeliğe yöneldim.
 
@Masterkutt

dostum uğurcan ,gideceğin ve hiç bıkmadığın km si uzun olan ve stabilize yolları olan yerler var ise,ayrıca sert düz toprak yollara girmeyi seviyorsan 46 dişli cyclo cross teker hacmi1.32 olan bisiklet alabilirsin ama sadece yollarda düzgün asfaltlarda sürecek isen 1.18 tekerli bir yol ferrarisi alacaksn tabi spd şart
 
Geri