@caner ünsal
Caner bey bende kısaca size maddeler çıkarayım Gökhanın yazdıklarından ve kendimin de tamamen kabul ettiklerimden yola çıkarak.Yol bisikletinin tercih edilmemesinin bazı yanlış sebepleri var bunları irdelemeye ve yanlış olanları dile getirmeye çalışıyoruz.
1-Yol bisikletinin lastikleri ince diye patlar düşüncesi yanlıştır aksine yüksek basınç altında çalıştığından MTB ye göre daha az patlar.(aynen Gökhan gibi 10 bin km de 2 patlak anca yaşıyorum)
2-Yine lastikler ince diye mazgallara tranway yollarına girilir zannediliyor ama ince lastik kullanmaya başladığınızda daha dikkatli oluyorsunuz ben 4 senede 2 defa girdim tranway yoluna biri yol ile diğeri MTB ile 1.50 lastik kullanırken.Yol ile girdiğimde tamamen benim hatam idi cep telefonuna gelen mesajı okuyordum
3-Yol bisikleti rahatsız deniliyor.Uygun kadro seçimi ile sabit maşanın hiçbir rahatsızlığını yaşamadım aksine ful carbon bir sele kullanıyorum tabiri caiz ise tahtanın üstünde oturuyorum senede yaklaşık 7 bin ile 10 bin km yol yaparım işime de bisikletim ile gider gelirim yol bisikletine geçtiğimden beri yol bisikletinin hiçbir rahatsızlığını yaşamadım.
4-Yol bisikleti şehir içinde gidilmez derler aksine gidon mesafesinin daha kısa olmasından araç aralarından geçmek çok daha kolaydır.MTB lerin gidon mesafesi yaklaşık 58-60 cm iken yol bisikletleri 40-44 arasında değişir.(istisna 46 kullananlar var en kötü ihtimal 12 santim daha dardır)
5-Yol bisikleti hassastır deniliyor aksine vites ayarı olsun akort ayarı olsun mtb ye göre çok daha rijit durumdadır (asfaltta kullanırsak) yeter ki kullanmasını bilelim.
6- Şehir içi kullanımında yol bisikletinin bana göre en zayıf yanı fren mesafesidir onuda iyi bir lastik,jant ve fren papucu seçimi ile en üst seviyeye taşımak mümkündür.
Son olarak bu konuşulanları MTB yi kötülemek için değil şehir içinden veya asfalt yoldan çıkılmayacak ise bisiklet seçimi yaparken MTB nin hata olduğunu bu saydığımız düşünceler yüzünden yol bisikletinden vazgeçmenin de hata olduğunu anlatabilmek.Yoksa tabiki MTB nin yeri ve zevki farklı ama arazide ona yakışır şekilde kullanırsak.MTB bisikletimize ince lastik takıp sabit maşa alıp hız yapmaya çalışmak tabiri caiz ise eşşeği katıra dönüştürüp arap atları ile yarışa sokmak gibi bir sonuç ortaya çıkarır.Her bisikletin kendine has tarzı vardır biz kendi tarzımıza en uygun olanı seçmeye çalışmalıyız.