Scudo Sports

PTT ile gönderim yapan yurtdışı alışveriş siteleri

Herkese selam,

Daha önceki mesajlarımda bahsettiğim Almanya'dan beklediğim kargom sonunda elime ulaştı.
İlk defa karşılaştığım bir durumu paylaşmak istiyorum.
PTT ile gelen kargolara eğer gümrük işlemlerine tabi tutulursa, takip kısmında "Gümrükte Tutuluyor" ve İhbarlandı" gibi ibareler oluyordu ve bizde bunları görünce Cevizlibağ Gümrüğe (artık taşındı İkitelli'de) gidip ödememizi yapıyorduk.

Bahsettiğim kargo 75 euro üzerindeydi ve gümrüğünü ödeyerek alacaktım. Bana teslim edilmeden önceki gün kargo takipte "Dağıtıcıya verildi" yazdığını görünce sevinçten zıpladım. Kargom gümrüksüz geçti sandım ve gerçekten çok sevindim.
Ancak, kargocu kapıya gelince ve ....TL ödemeniz var buyrun evraklar deyince, isyan edesim geldi :) Koli üzerinde bir barkod yapıştırmışlar ve ödenmesi gereken tutarı yazmışlardı. Bende tabiki paşa paşa parayı ödedim ve koliyi aldım.

Belki bu durumu yaşayanlar olmuştur ama Eylül ayında yoktu. Yeni başladığını tahmin ediyorum, sizlerle paylaşmak istedim.

Scudo
Evet böyle bir uygulama yeni başladı. Eğer getirttiğiniz ürünler şüpheli değilse, bakıp gönderiyorlar.

İkitelli'ye taşınma bitti mi bu arada? Bilginiz var mı?

Evet, kutuyu açıp bakmışlar her zamanki gibi ve fatura üzerinden gümrük vergisini hesaplamışlar. Keşke kutuya maket bıçağı ile saldırıp rezil etmek yerine, açılması gereken yerlerden insani tavırlarla açmış olsalardı.
Fırsat bulursam bir kutu nasıl (kargo kutusu değil ürünün orjinal kutusu) bu kadar insafsızca açılır foto koyup paylaşacağım.
Bu uygulama bence gayet başarılı hatta ilerde kredi kartı ile ödeme şansı koyarlarsa süper olur :)
Kafama takılan tek şey, eğer yanlış bir hesaplama vs.. yapılırsa nasıl itiraz edeceğiz? Olmayak şeyler değil malesef.

İkitelli'ye taşınma bitmiştir diye düşünüyorum, çünkü Ekim ayında başlamışlar. Ama kesin eminim diyemem. Taşınma bitse bile tam randımanlı çalışmaları biraz daha zaman alır, sonuçta yeni yere alışacaklar fln vs..
Artık bekleyip görecez. :)

yurt dışı vergisiz alışveriş hakkımız 150 euro ya yükseldi deniyordu? Böyle bişey söz konusu değil mi acaba?

Site içerisinde bir arkadaş konu açmıştı resmi gazetede yayınlandı diye. Ben en son kotanın yükseltildiğini sanıyordum kesin bilgi olmadan neden böyle paylaşımlar yapılıyor insanları olumsuz etkiliyorlar

75 dolarlık bir siparişim var 26.32 shipping i var takılır mı 1.32 dolar için? takılırsa izlemem gereken yol nedir acaba?ptt de çalışan görevli elektronik eşyanın fiyata bakılmaksızın vergiye tabi tutulduğunu söyledi böyle birşey var mı?

@Cuneyt Erkman

Normal şartlar altında, gümrükte baz alınan şey, getirtilen ürünün (ya da ürünlerin) fiyatı oluyor ve kargo ücreti bu hesaplamadan muaf tutuluyor. Günümüz kurlarına göre 75 Avro hemen hemen 100 Dolar'a denk gelmekte, bu açıdan bakıldığı zaman satın aldığınız ürün fiyat kotasının altında olmasından dolayı bu konuda bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Ancak "elektronik eşya" konusu hakkında bir bilgim yok, böyle bir olacağını da pek sanmıyorum açıkçası. İçerisine sim kart takılan mobil cihazlara yönelik katı bir prosedür var ama o ayrı bir mevzu.

yurt dışından parça alımı kotası var mı peki? Yani istediğimiz zaman parça getirebiliyor muyuz? Yılda 5 kere diye bir şey duymuştum doğru mudur? DX den ürün aldım 8 parça tutuyordu ellerinde olmadığı için ürünleri 3 parça halinde farklı zaman dilimlerinde yollamışlar. Bana 3 ayrı takip numarası verildi ve ayrı ayrı kargo landı.

@Betül özkal
"Yılda 5 sipariş" kotası hakkındaki bilgim şu şekilde (ama ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır emin değilim);
DHL, Fedex, UPS gibi özel firmalar ile ücreti mukabilinde getirtilen ve gümrükteki her şeyi bu firmalar tarafından yürütülen işlemler buna dahil ediliyor(muş), pek çoğumuzun tercih ettiği freeshiping hadisesinde kullanılan China Air Mail, PTT gibi devlet posta teşkilatına ait işlemler pek dikkate alınmıyor(muş).

Haziran ayından beri, farklı tarihlerde yaklaşık 17 yurt dışı alışverişim oldu (2 tanesi halen yolda) ve bugüne kadar teslimat aşamasında bir sıkıntı yaşamadım (bakalım son ikisi bir süpriz çıkartacak mı).

• Beğen
Tepkiler: FelixTheCat
Chainreactioncycles sitesinden aldığım siparişleri 25 kasımda royal mail ile gönderdiler daha elime ulaşmadı iletişimde 15 gün sürede gelir en geç diyorlar ama hiç geln giden yok ya ulaşımda ya da ptt de sıkıntı var cep yaptılar .

Forumda özellikle yurtdışı sipariş ve işlemlerle ilgili bu kadar ayrıntılı bilgiye gerek yok. Yurtdışından bu kadar sipariş verdim, şu kadar ucuza aldım diye megafonla ilanı aşk etmeye hiç gerek yok! Çünkü??? Bilmem anlatabiliyor muyum?
*kulağa kar suyu kaçırmak deyimi

@Yılmaz Uyar

Posta gönderileri dünyanın hiçbir ülkesinde doğru dürüst kontrol edilmiyor desem, inanır mısınız?

İnandığınızı varsayarak diyorum ki, biz dünya değiliz. PTT halen bir devlet kurumu. Var gerisini sen düşün.

@İslam Gölge

İslam 1 hafta daha bekle bence. Eğer gelmezse site ile irtibata geçersin. İngiltereden gelen kayıtsız gönderiler bana her zaman 22-25 gün içinde ulaştı. Tam sabrım tükenmek üzereyken alıyorum paketi.

@Yılmaz Uyar

abi burada alınganlık yaparak cevap veriyorum konu ve konu sahibi sayesinde bisikleti güncelleme işlemim ihtiyaçlarım çok ucuza halloldu,bu ilan etmek mevzuunu ben gösteriş yapmaktan ziyade insanları ben bunu bu şekilde alabiliyorum aklınızda bulunsun bilginiz olsun şeklinde algılamak gerektiğine inanıyorum.nitekim sizin dediğiniz gibi olsaydı sözüm ona yabancı forumların ve youtube un ünlü "unboxing review" videoları olmaz idi.bunlar bana yaramıyor diyorsanız da yarayanlara ve yabancı forumlarda bilgi aramaktan usanan içi bulanan arkadaşlara burada kendimden bahsediyorum ve konuyu açan ve katkıda bulunanların şevkini kırmamak adına bu yorum keşke olmasaymış diyorum.saygısızlık etmek istemem ama tartışma olmadan bir konu üzerinde 14 sayfa bilgi akıyorsa bunu gereksiz görmek haksızlık olur kanaatindeyim konuyu da kirletmeme adına daha da bu şekilde yazmayacağım Tuncay Üner ve katkıda bulunanlara kendi adıma tekrardan teşekkür ederim..

• Beğen
Tepkiler: Kerim BEŞER
@Ekrem Bey;
Yılmaz bey'in satırlarını yanlış anlamışsınız. :)
Kendisinin nüktedan bir üslup ile hicvettiği kişi aslında benim, gereksiz yere üzerinize alınmışsınız. :)

@Yılmaz Bey;
Satırlarınızdaki endişeyi gayet iyi anlayabiliyorum ama bu endişeniz oldukça yersiz. Yukarılardan birileri, bu çatlağı fark edip yeni bir düzenleme ortaya koysa, olacakları size aktarayım:
- Yeni düzenleme gerçekleştiği için bu düzenlemeyi uygulayacak/denetleyecek personel bir adaptasyon sorunu yaşayacak.
- Bu sorun yüzünden uğraşmaktansa, kendi bildiği düzende işleri yerine getirmeye devam edecek.
- Yeni düzenlemeyi sadece performans değerlendirmelerinde ya da bir teftişe/denetlemeye maruz kaldığında uygulayacak. Sonrasında yine bildiği yoldan halledecek.

Biz böyle bir milletiz, yeniyi kabul etmekte bir takım sıkıntılarımız var ve bu tür durumlarda işin kolayına kaçıp alışık olduğumuz düzende hallediyoruz işlerimizi. O yüzden bir sıkıntı olacağını sanmıyorum açıkçası. Tabi gönül isterdi ki böyle bir sınır hiç olmasın ama elden ne gelir?

• Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
Şimdi yaptığım eleştiriyi hiç bir arkadaşım üstüne alınmasın, kişiye değil genel bilgi/tavsiye olarak ikaz ediyorum. Keza ben, Yurtdışı konferanslar dönüşü kendim, ailem ve arkadaşlarım için gerekli komponentleri satın alarak yanımda getiriyorum zaten.

Şahsen isterim ki, bisiklet kullanıcısı herkes istediği malzemeleri, istediği ülkeden ve istediği kadar sipariş versin, tadını çıkartsın. Buradaki fiyatlar herkesin malumudur, hatta bazı ürün fiyatları bizim ülkenin 1/3 oranında düşük fiyatlı ve bu fiyata almayı kim istemez?

Tavsiyenin özü şudur, istediğiniz miktar da sipariş verin. Lakin bunu reklam ederek, farklı bakışlar oluşturmayın. O zaman 150 Euro kota olur sana 75 Euro... gümrük işlemleri yine değişir, belki de sene de 1 sipariş ve 50 Euro aşamasına geçilir.

Önceki mesajda, detaylı yazmaya gerek olmadığını, bunu düşünmek gerektiğini belirtmiştim.

@Tuncay Üner
bekliyorum iade işlemi için mail attım bekliyorum hep aynı yazıyı yazıp gönderiyorlar. 15 günde gelmezse itirazda bulun falan

benimde evans cycles dan iki siparişimin ilki 11 günde elime ulaştı, ama ikinci siparişim 15 gündür ortada yok takipsiz olduğu içinde akıbetini bilemiyorum, biraz daha beklemelimiyim sizce ?

Takipli postalara daha bir ayrıcalıklı davranıyorlar yani zamanında ulaştırmaya çalışıyorlar. Takipsizler ise 2.plana atıldığı için gelmezi biraz geç sürüyor.

Geri