Scudo Sports

Profesyoneller eklem sağlığı için ne yapıyor?

furkanbr

Forum Demirbaşı
Tepki
393
Bisiklet
b'Twin
Bir sure once dizimde ufak bir sorun yasadiktan sonra eklem sagligi konusunda bolca dusunmeye basladim ve aklima bir soru takildi.

Asagidaki resimde fabian cancelleranin 2016 daki tt yarisinda 440 w ortalama guc urettigi gozukuyor. Bu gercekten cok yuksek bir deger. Ama asil merak ettigim bu degerleri nasil urettikleri degil bu degerlere ragmen nasil sikinti yasamadiklari.

Ornek vermek gerekirse cancellaranin 440w uretirken tam degeri bilmemele beraber 100 rpm cevirdigini varsayarsak ve bizim gibi bir amator sporcunun da 220 w ve 50 rpm urettigini dusunursek eklemlerimizdeki gerilmeler ayni oluyor. Buraya kadar bir sikinti yok ama 50 rpm ile 220w ureten bu amator sporcu muhtemelen bir sure sonra dizlerinde sikinti yasayacak ,peki nasil oluyor da bu profesyoneller sikinti yasamiyor da olan bize oluyor? Bizden farkli ne yapiyorlar yada ne sekilde beslenerek eklemlerine destek oluyorlar?

ec5a3f28542046c2b9593950f81e1c71.jpg

Scudo
Mesela ben dizimde eklem problemi olduğu için bisiklete başladım. Düzenli egzersiz, iyi beslenme zaten bir çok ağrıyı şikayeti kesiyor emin olun. Ama antrenman düzeni, sertliği dikkatle ayarlanmalı. İki dizimde de kitlenmeler yaşıyor, kesintisiz uyku bile uyuyamıyordum. Şimdi ayda 800-1000 km arasında sürüş yapıyorum ve hiç bir şikayetim yok. Tabi hemen bu km'lere çıkmadım, yavaş yavaş arttırarak gitmekte fayda var.
@furkanbr 50 kadans demişsiniz. İşte bu bir eklem sıkıntısı davetiyesi diyorum. Daha yüksek kadanslar eklem ve kas gelişimi için çok daha iyi olacaktır. 50 kadans dizlere çok yük bindirecektir bence :harika:

50 kadans degerini kendim uzerinden vermedim hocam , 50 kadans ile surmenin cok yuksek ihtimalle diz sorunlarina yol acacagi zaten asikar fakat biz 50 kadans ve 220w uretirken sakatlanmamiz neredeyse kesin iken 440w ve 100rpm ureten kisi nasil oluyor da sakatlanmiyor?

440w ile 220w ureten iki sporcu arasindaki fark kadans ve guc dolayisiyla pedala uygulanmasi gereken tork isinde de 42.01 N.m oluyor yani iki sporcunun da ayagina dizine butun eklemlerine binen baski tamamen ayni. Ama amator sporcunun sakatlanmasina neredeyse kesin gozuyle bakilirken bu adamlar nasil oluyor da zarar gormeden devam edebiliyorlar?

Doğru kadans + düzenli antrenman + iyi beslenmiş kaslar... Başka bir sır aramaya gerek yok bence :) (Kaslar yeterli kuvvetteyse eklemlere binen yük azalır)

Bunlara ek olarak kolajen içeren gıdalar tüketmek.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
İlk olarak genetik yapıları daha uygun olmalı ki o yerlere gelebilmişler. Ama haklısınız beslenme ve antremanlarla ilgili bir takım takviyelerde yapılıyordur. Merak edilen de bu herhalde

Bende de ara sıra diz ağrısı olduğunda, ki bunun sebebi bisiklettir demiyorum ( 4. katta oturuyoruz ve bisiklet omuzumda merdiven çıkoyrum + öğretmenim ve derste sık sık ayaktayım ) Glucosamine Chondroitin MSM kullanıyorum. Yılda bir kere bir kavanoz ( 60 adet ) kullanmak bana yetiyor.

@BerkEvrenHocam soyle gostereyim basit bir bike fit olculerine gore cizdigim sekle bakarsaniz daha net gozukecektir kadans ve gucu arasinda 2 kat oran olan herhangi iki sporsu icin fark etmeksiniz ayni sekilde olacaktir ,kaslarin eklemlere etki edecek kuvveti azaltma gibi bir durumu olamaz zaten kaslar kendi baslarina hareket edemezler hareket edemeyecekleri icin de guclerini sadece kemikler eklemler uzerinden iletirler yani her sekilde kuvvet eklemler uzerinden iletilir sadece daha guclu olan eklem kaslari hareketin daha duzgun yapilmasini saglayarak olabilecek ters hareketleri engellemeye calisarak sakatlanmayi onlemeye calisirlar ama eklemin uzerine etkiyen kuvvet uzerinde bir etkileri olamaz zaten.
aa736054c6ff8cfde14459fd7764a1ba.jpg

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
@furkanbr Ekleme bağlı kasların kuvveti eklemin aynı hareketi yaparken mağruz kalacağı baskıyı minimum boyuta indirirler. Mesela benim sorunumda dizimde kıkırdak aşınması vardı. Üst bacak kaslarının gelişimiyle diz kapağındaki aşınma durdu. Bu sebeple doğru antrenman ve kas gelişimi eklemleri koruyacaktır diyorum. (Bana bunları anlatan ve öneren bir spor hekimiydi bu arada)

@furkanbr Fiziksel aktivitelerin kemik yoğunluğunu arttırdığı ve sağlıklı kemiklere sahip olmamızı sağladığı bilimsel bir gerçek. Fiziksel aktivite sadece kasları değil aynı zamanda kemiklerimizin de sağlıklı olmasını sağlıyor. Kelle paça çorbası içiyor olabilirler.

Haklisiniz hocam kemiklerimiz zamanla geliserek daha dayanikli hale geliyor fakat bisikletcilere bakarsak genellikle sorun kemiklerde degil eklemlerdeki yumusak dokularda oluyor ,her ne kadar gelissek te eklemlerdeki gerilmeleri dagitmaya calisan yumusak doku surtunmeyi azaltan eklem sivisi ayni ki ortalama bir insandan cok daha fazla gerilmelere maruz kaliyor bir sporcuda

@BerkEvren

Diyelim ki dediginiz gibi oluyor ve eklem kaslari eklemlere binen kuvveti azaltabiliyorlar ve cizdigim sekilde ekleme etkiyen kuvven 150N olsun peki pedala ulasan ve bizim urettigimiz bu 234 N luk kuvvet hangi yoldan ve nasil iletilebiliyor? Yani aradaki 84N luk bu farki eklemlerimiz ile iletmiyorsak nasil iletiyoruz?

Asagidaki sekle bakarsaniz eklemin yuvarlagimsi bir sekilde oldugunu gorebilirsiniz ki eklemi olusturan kemiklerin temas ettigi her noktada ayni gerilme olusmaz ve belli noktalarda gerilme yigilmalari olusur ki zaten yumusak dokudaki hasar da bu gerilme yigilmalarinin oldugu noktalarda olusur. Eklem kaslarinin yaptigi sey kemiklerin olabildigince duzgun oturmalarini saglayarak temas bolgesindeki gerilmeleri olabildigince homojen olarak dagitarak olasi gerilme yigilmalarini engellemektir , kaslar kemikler olmadan herhangi bir kuvvet iletimi saglayamazlar.

7aebe79c67e0b8aee327d9abb39bffc5.jpg

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
@furkanbr Pistonlar gibi düşünmek lazım. Pistonlar kuvveti iletir ama pistonları yağlamak gerekir. Sizin de belirttiğiniz gibi sürtünmeyi azaltmak eklemlere binen yükü azaltmanın en güzel yönetimi. Profesyoneller bir şekilde bu sıvının bakımını yapıyorlardır ancak biz fani amatörler için kelle paça çorbası, kemik suyuna çorba bu sıkıntıları çözecektir. İnsan vücudu sınırları zorlandıkça gelişmeye müsait bir materyal.

@Tahir Keskin Tahir Bey nerelerdesiniz. Hoşgeldiniz. Uzun zamandır yoktunuz sanki yoksa ortak konularamı denk gelemedik.

@furkanbr Ben eklemlerimde yaşadığım bir sorunu ve iyileşme sürecini anlattım size. Neden itiraz ediyorsunuz bilmiyorum. Doktorumla konuşup onunda tövbe etmesini isterim birazdan :snzdglsn:

Konuya ilgililer için;
Doğru antrenman + doğru beslenme + doğru kadans... İyi bir bike fit'te mühim tabiki.

@trainspotting35
Doktorumun tam olarak söylediği buydu. Üst bacak kasların geliştikçe diz ekleminde sürtünme azalacak, sorunların bitecek demişti. Yani kaslar eklemlerin doğru açılarda - mesafelerde çalışması için kritik önemde...

@trainspotting35
Aynen üstadım. Yoğunluktan bayağı uzun süredir giremiyordum foruma. Bu aralar vakit buldukça göz atmaya çalışıyorum. :) Tabii eskisi gibi çok faal olamıyorum. :( Ama bisiklete tam gaz devam. :harika:

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@SEL PER
Özel masörleri var bol-bol masaj yaptırıyorlar :harika::)

Hazır böyle bir konu varken,bende aklıma takılan bir noktayı sorayım.:) Bildiğiniz gibi zayıflama amacıyla bisiklet sürenler için en ideal yöntem,hafif tempoda uzun yollar katetmek. Tempo artarsa, enerji tüketimi artıp,serbest glikozdan,hazır glikojenden sonra yağ hiç girmeden proteinlerin yıkımı başlıyor.Buda bizim işimize gelmiyor. Diğer yandan yüksek kadans,saniyede daha fazla devir olduğundan buna davetiye çıkartıyor. Eee yüksek kadans sağlıda dedik.Şimdi zayıflamak için bisiklet sürecek kişilerin bu işi nasıl ayarlaması gerekecek? :)

• Beğen
Tepkiler: yokgibi
Geri