Yusuf Z. Şipal
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.431
- Bisiklet
- Cannondale
MB faiz artırım kararları kanayan yaraya basılmış pamuktan başka birşey değildir. Daha önce de yazmıştım, kur riski Demokles'in kılıcıdır bu ülkede. Kılıcın bağlı olduğu at kılı ise siyasal gücü elinde bulunduran, (içeriden ya da dışarıdan) ülke siyasasına gerçekte yön verebilme kudretine sahip olanların atının kılıdır. Bugün böyle müdahale etse de yarayı tamponlamaktan öte birşey değildir. Kendi sanayisi, teknolojisi, kaynakları ile üretimde bulunan ülkelerde bu kararlar işe yarar, bunun ötesinde idari i maslahat ile günü kurtaran, başkasının kovasıyla başka kuyulardan su çeken adamların elinden bir gün kovayı da suyu da alırlar. Dımdızlak kalıverir. Kendisine ait (kamusal dahil- özelleştirmeler yüzünden) üretim gücü kalmayanların yarını karanlıklarla dolu maalesef. Ekonomiyi, ülke siyasasından ayrı düşünmeyelim. Yurtdışında adı bu yüzden "Ekonomi Politik". Yarınlarda, müstevlilerin siyasi ve politik çıkarlarını okşadığımız sürece döviz baltası geçici olarak toprağa gömülecek. Tıpkı bugünlerde aynı toprağın altından çıkarıldığı gibi.
Fazla karamsar oldu ama, devalüasyon geçmişine, gerçekleştiği tarihlerin periyodik yapısına ve bunun ülke siyasasındaki değişikliklerle paralel zamanlamalarına bakıldığında görülen bu.
Ben döviz kurunun bu şekilde dizginlenemeyeceğini, kontrol altına alınamayacağını söylüyorum. Umarım yanılırım, ayrıca birikimim de var ama asla dolar almayacağım, kendi paramı satıp spekülasyon kazancı elde etmeyeceğim.
Fazla karamsar oldu ama, devalüasyon geçmişine, gerçekleştiği tarihlerin periyodik yapısına ve bunun ülke siyasasındaki değişikliklerle paralel zamanlamalarına bakıldığında görülen bu.
Ben döviz kurunun bu şekilde dizginlenemeyeceğini, kontrol altına alınamayacağını söylüyorum. Umarım yanılırım, ayrıca birikimim de var ama asla dolar almayacağım, kendi paramı satıp spekülasyon kazancı elde etmeyeceğim.