Scudo Sports

Euro: 3.01 - dolar: 2.18

Daha bir kaç hafta önce yıl sonu döviz tahmininiz nedir diye bir başlık açılmıştı. Gayet içten dolar 3.5 tl euro 5 tl olacak demiştim. Tahminim bazılarına çok fantastik gelmişti. Bu bir kaç hafta içindeki gidişat döviz fiyatlarının tahmin ettiğiminde üstünde olacağı yönünde. Yine iyi tamin etmişim MB başkanının Ocak başı dolar tahmini 1.93 tl idi. Peki bundan sonra ne olabilir. Ülke genelindeki siyasi durumun etkisiylede faizin arttırılması yönünde döviz fiyatlarına bir müdahale var. Döviz yükselir ihracat artar şeklinde yorumlar ise ihraç edilen ürünlerin ara mal ve yapılan yatırımların yüksek oranda dış girdiyle yapıldığını bilmeden yapılıyor. Özellikle özel sektör son 10 yılda artan miktarda döviz borçlusu oldu. 3. çeyreğe ait büyüme rakamları iç tüketime yönelik hormanlu bir büyüme olduğunu ortaya koydu. Yani büyümede ihracatın etkisi sıfırdı. Döviz fiyatlarındaki artış fiyatların yükselmesini ve buna bağlı olarak ekonomik durgunluğu tetiklermi. İç tüketime bağlı büyüme rakamları bu durumun muhtemel olacağını destekliyor. Özel sektörün döviz borcunun artması vede tüketimin daralması iflas ve işsizliği beraberinde getirebilir.
Kıssadan hisse: Barajlardaki doluluk oranı sıfıra yaklaşmış ama biz suyu şakır şakır kullanıyoruz. herhangibir bilinçlilik söz konusu değil. Ülke kaynakları her yıl 70 milyar dolarını petrol ve doğalgaza harcıyor ama yollarda arabalar vızır vızır. Bisiklete binmek toplum nezdinde alay ve lanetlenmeyle nerdeyse eşdeğer. Bu kafa ile duvara toslamamız an meselesi. Mirasyedi gibi hovardaca kısıtlı kaynaklarımızı havaya savurursak sadece biz değil çocuklarımızında geleceği ipotek altına girecek. Hava atma, rüküşlük, kültürsüzlük, nobranlık, hoşgörüsüzlük, görgüsüzlük, açgözlülük, öngörüsüzlük, plansızlık, ilkesizlik, israf, bir arada yaşama ve şehirli kültürden yoksunluk başımıza felaket işler açacak.

Scudo
Ülkemizdeki güzel gidişatın devam etmesini istemeyen dış kaynaklar,faiz lobisi iş başında hep. Yoksa enflasyonumuz tekli rakamlarda,bol sıfırlı kişi başına düşen milli gelirimiz ile binlerce pinpon topu alabiliyoruz elhamdülillah. Üretmeyen,markalaşamayan,kendi enerjisini sağlayamayan bir ülke ekonomisi ne kadar iyiye gidebilir ? Hiçbir zaman ekonomimiz iyi değildi,tek hücreli vatandaşlar için iyiymiş gibi gösterildi sadece. Eh balon er geç patlayacaktı olan bu. Daha bunlar iyi günler bana göre.

forum uçmuş gidiyor buradaki arkadaşlarla paylaşmak gerek arkadaşlar Gülen cemaatinin mensuplarının bu ülkedeki hesaplarına bir el atılırsa adamların hesaplarında sürekli USD ye geçiş yapıldığı görülecektir. tabi cemaatin parası zannedilmesinki camilerde toplanan 3-5 yardım parası :) milyarlarca dolar yapıyor hepsi. Ülkede ekonomi çok güzel gidiyordu arap baharı yaşıyorduk çalışınca oluyordu :) halbuki cemaat devletin her organında mevzilenilmesini hükümet tarafından izin verildikçe onlar yurt dışından getirilen dövizleri merkez bankasında bozdurup TL ye geçiyorlardı ve bu TL ler ile inşaat başta olmak üzere bir çok ticari alanda kullanılıyordu yani karşılıksız döviz girdikçe cari açık sübvanse ediliyordu.Arap ülkerlerinde karışıklıklar yaşandıkça oradaki sermaye sahipleri olan görgüsüzler için cazip bir ülke olduk. Sapanca maşukiyedeki 200 bin tl lik villaları 500 bin tl dan sattık :) ve ülkemizin bir çok yerinde arsa arazi gayrimenkul satışları yaptık . Cari açık gün be gün artıp önü alınamazken enflasyon ve faiz oranının nasıl tek hanelerde kaldığını bu şekilde görülebiliyor. Ayakkabı kutularında ki paralar aslında devletin içinden çalınmış paralar değil ancak o paraların devletin kasasına girmesi gereken ciddi anlamada vergi dilimi var. Bu paralar rezzabın ali ağaoğlunun ticareti üzerinden gösterilen yurtdışından gayriresmi sokulan yada yasadışı yollarla kazanılan kara paralardır. hükümet ülkenin iplerinin kendi elinde olduğunu göstermek istiyor ancak cemaat ise ben istemedikçe sen hiç bir şey yapamazsın diyor. Şuan AKP daha önce izin verdiği mevzilenmeyi çok kısa sürede ifşa etmiş durumda artık biliniyorki bu yerleri değişenlerin hepsi cemaatin adamı. Bu vesile ile cemaat ne yapıyor peki ülkedeki tüm servetini dövize dönüyor yurtdışına çıkartıyor ve hoca efendi avrupa ve amerikada Türkiyenin güvenilir bir ülke olmadığı yönünde mektuplar yazıp yabancı basına beyanlarda bulunuyor yani ülkedeki yabancı yatırımcıyı kaçırmak ülkenin tüm ticari ilişkilerini baltalayarak ekonomiye derin bir balta vurmaya çalışıyor ve başarıyorda! bugüne kadar kendini gizleyen örgüt artık su yüzüne yavaş yavaş çıkıyor Hükümet ise artık ne yapsın bıldırcın hurmalar gelir bir gün ........... ü tırmalar.....

Valla Gulen cemaatine bakmaya gerek yok, piyasalari duzgun okuyup kiyida kosede birikmisi olan bir suru insan dolara gecti zaten..

Gumbur gumbur geldi bu devaluasyon, uretimin yok, ortada kaynak yaratmak icin peskesleyecegin arazi de kalmadi, insaat sektoru zaten bir suredir sallantidaydi, eee sana surekli sicak para girisi yapan yabanci yatirimci da bakti piyasa kurudu, cekti gitti zaten.

Uretici olmayan bir toplumun, pembe renkli insaat ruyalariyla gecirdigi lale devrini izlediniz.

Dolar ve Euro rekor kırmaya devam ediyor

Dolar > 2,303
Euro > 3,150

Kaynak (link)

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Ben insanımızı anlayamıyorum, elinde üç kuruşu olan soluğu döviz bürosunda almaya başladı. Kendi üstünde oturduğu dalı kestiğini düşünemeyecek seviyede insanlar var. Tamam ortalık toz duman ama bu seviyelerden de dolar alınıp kar edeceğini düşünmek ne derece vicdani. Hadi kar ettin diyelim dolar gerilemeye başladı bozdurdun peki hiç mi kul hakkı yediği aklına gelmez insanın. Senin dolar alıp satarken kar ettiğin aradaki miktar kimlerin cebinden çıkacak, hangi yetimin hakkı hiç düşünmüyormusun. Adamlar bangır bangır dolara yabancı talebi olmadığını söylüyor ee o zaman kim alıp yükseltiyor bu zıkkımı, işte orada kendinden başka kimseyi düşünmeyen zümre akla geliyor. Üretmeyen, çalışmayı sevmeyen paradan para kazanmayı maharet sayan bir Milletiz. Ülkelerin içerisinde yaşayan Milletin karakteri ne düzeydeyse bu başlarına gelen olumsuzlukların en büyük sebebi oluyor. Bizim sürekli bu tür krizler yaşıyor olmamızın başka bir izahı yok.

Katılmıyorum. Şu an dolar alan normal vatandaş, panikle "elimdeki TL durduk yerde erimesin" düşüncesi ile alıyor. Zira bir şey yapmadıkça TL'nin alım gücü düşüyor. Bunu öngörüp ona göre önlem alması gereken devlet ise rüşvet villa pazarlıkları ve hangi hakimi nereye sürsem düşünceleri ile uğraşıyor.
Spekülatif kar amacıyla dolar alanlar zaten birkaç ay önce alıp kenara attılar. Bizim gibi normal vatandaş işe her zamanki gibi devlete güvenip kazığı yedi :)

(link)

@MuratHan

size bizim insanımızı elimdn geldiğince anlatayım. şu an elinizdeki 2300 lira 1000 dolar ediyor. şu an bin dolarlık bir bisiklet almak isterseniz, bastırır 2300 lirayı alırsınız. ama diyelim ki 4 ay sonra dolar 3 lira oldu. o zaman 1000 dolarlık bisikleti almak istediğinizde 3000 lira ödemeniz istenecek. alım gücü anlamında varsa bir birikimi bunu bu şekilde korumaya çalışıyor. kar etmekten ziyade, mevcut kar topunun eriyip gitmesini önlemek. zararı en aza indirmek ama bu da tabii ki çözüm değil.

çalışmadan kazanılan herşey haramdır. buna ister faiz gelir diyin, ister karpayı diyin, ister dövizin durduk yerde artması diyin durum bu. ama dövizin değeri artmıyor, bilakis dolar da enflasyona karşı dirençsiz ve doların ülkesi abd de bile değeri yıldan yıla yüzde 1-2 düşüyor. bugün elindeki parayı dolara çeviren biri, yetim hakkı yemiyor. elindeki para ile 12 tane bisiklet alıp, parasını korumak yolunu seçebilir. bugün elindeki parayı 12 bisiklete yatırıp yarın bunu yüzde 50 karla satabilen adama hırsız diyebilir misiniz? rızkın 10da 9u ticaret ve cesarettir buyuruyor Hz.Muhammed. cesur biri, riski göğüsler ve bu işi yapar.

bangır bangır dolara dışardan talep yok diyen adamlara kendi adıma ben inanmıyorum. bir dedikleri bir dediklerini tutmadığı için, o kanallardan duyduğunuz herşeye itibar etmeyin. sıcak para ile döndürülen bir ekonomi, kağıttan bir kuleye benzer. cam fanus içinde korumazsanız, esintilerden etkilenir. sert bir rüzgarda da yıkılır. 2002 ye kadar ekonomi iç borçlanma ile döndürülüyordu. devlet içerdeki para sahiplerine yüzde 140 faizli kağıt satıyor, bankalar da bu kağıtları alabilmek için halktan yüzde 120 faizle para topluyor ve aradaki yüzde 20yi de kar hanesine yazıyordu. 2002 den beri ülkesinde yüzde 2 faiz ile borç veremeyen bankalar türkiye gibi ülkelere yüzde 3-5 ile para sattılar. ülkede yapılan yatırımlara baktığınızda açılan bir üretim tesisi göremiyorsunuz. hep ölü yatırımlar. otoyol gibi, avm gibi, toki betonları gibi. karşılığında da, ülkenin suyuna varana kadar satıldı.

bizim insanımız çalışkandır kusura bakmayın ama bu konuda sizi haksız buluyorum. tuzla tersanelerinde ölen, kömür madenlerinde ölen insanlar oralarda uykuda ölmüyorlar. ama bu suni değerlendirilmiş türk lirası ile ithal ürüne boğarsanız ortalığı, içerideki üreticiyi itibarsızlaştırısanız; samanı, kuru fasulyeyi bile ithal eder hale gelirseniz. olacağı bu.

bu daha başlangıç. bizleri çok daha kötü günler bekliyor.

herkese hayırlı cumalar dilerim.

@KaanG

altına imza atılır yorumunuzun. bundan sonra ortalık kalitesiz ve ucuz çin mallarına boğulacak gibi.

Bugün hangi bakan "hiçbir sorun yok" diyecek acaba. Hani dolar 2.33' ü de aştı da, meraktayım, içimizi kim rahatlatacak diye... tarım bakanı olur mu ? olmadı meteoroloji genel müdüründen rica etsek :)
o değilde asıl kıyamet işten çıkarmalar ,iflaslar başladığında kopacak.Şu an insanlar 'nasılsa benim dolarla işim yok'diye düşünüyor. İşin en kötüsü eğer kur bu seviyelerde 3-4 ay daha kalırsa iflaslar başlayacak...

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
of ya bisikleti aldıktan sonra yukselseydi bunedir ya hergeçen gün zarar etmeye başladım öğrenciyiz yapcak bişey parada yok ama annemi vs ikna etmem lazım yoksa içinden çıkamayacağım hergeçen gün türkiye kötü yerlere gidiyor..

• Beğen
Tepkiler: Emrah GÜLEZ
sorular ve cevaplar
şimdi burada can alıcı bir soru sorayım
doları kim basıyor ?
abd merkez bankası
bunların sahipleri kim ?
bir avuç banker
abd merkez bankası kamu sektörümü ? yoksa özel sektörmü ?
özel sektör
ne vakit kuruldu ?
23 aralık 1913 de kuruldu ,
merkez neresi ?
washington

Banka, Amerikan Doları basımı ve dağıtımı yetkisini de elinde bulundurur.
abraham lincol abd başkanı merkez bankası bir avuc elitin elinde olmayacak demiş idi peki ne oldu tiyatroda kafasına bir güneyli kurşun sıktı
kennedy abd merkez bankasını devletleştirmek istedi ne oldu kasım 1963 dallasta beyni uçuruldu
dokunulmazlar vardır
o dokunulmazlar bellidir artık onların isimlerini yazmıyorum herkes araştırsın
200 yıldır savaşları hangi aile finanse etmiş ve hangi aileyi imparator yapmış bu iki aile dünyada 30 trilyon doları kontrol etme gücüne sahip ise bunun ne demek olduğunu herhalde anladınız
sizin merkez bankasındaki dolarınızıda yer bitirir bu aile,,
bunların bürokratları teknokratları öyle bi 10 yıllık plan yaparlarki bu iki aile batmaz abd de 300 aile 150 milyon kişiyi kontrol eder evet elitler onlar
onlar büyük bankerler parayı basanlar karşılıksız dolar basarlar kendi hükümetlerine faizli dolar borç para verirler ,
biz ımf' e 5 milyar dolar borç para veriyormuşuz başbakan öyle dedi ben onun yalancısıyım
evet ımf 'ye borçumuz yok peki nedir bu reel faiz
bi taksim olayları patladı reel faiz 6 ' lara çıktı
ne oluyor ,
abd merkez bankası tahvil alımlarını 2014 'de durduracağım dedi dolar yukarı çıktı yuro çıktı faizler çıktı ve borsa düştü
dışarıdan bir ses esiyor ülke içinde fırtına kopuyor,
ha oturur bu ülkede kafa patlatırsınız dolardan ve yurodan çıkarsınız bu paralar burada işlemez ve türk parasını iç pazarda değerli kılarsınızda peki dışarıdan getirdiğiniz yedek parçalar ne olacak
bunlar dolara ve yuroya endeksli
o zamanda hiç bi şey almayacaksınız
ve ara mallar girmeyecek
ve burada bütün montaj sanayi çökecek
bir sürü insan işşiz kalacak
size teknoloji yedek parçalarıda gelmeyecek batının hiç bir icadı gelmeyecek elimizde ne kalır acaba

Biri şu doların frenini çeksin. 220 km, 225 km, 230 km, 233 km ......Allahım sana geliyorum.

• Beğen
Ve Benzine de zam geldi,

(link)

• Beğen
@Kudret Kurtcebe

mahir kaynağa göre küresel sermaye bitiyor ve ulusal sermaye öne geçiyor
türkiyenin arkasında rusya ve abd oluyor ve rusyanın ve abd nin amacı türkiyenin güçlü olmasını sağlamak ama kontrol onlarda olacak ,avrupa birliğine karşı ve yükselen çine karşı abd ve rusyanın türkiye kartı ,bu durumda küresel sermaye ne yapacak 3 dünya savaşı kapıdamı ? eski bir istihbaratcının görüşleri ,

Dolar 2.40
Euro 3.30

Döviz rezerv karşılaştırması:
-T.C. Merkez Bankası: 34 milyar$
-Apple: 146 milyar$
-Microsoft: 77 milyar$
-Google: 48milyar$
Not: Yaklaşık 2 ay önce Fatih Projesi (Okullarda tabletler eğitim vs.) İçin açılan ihalede Apple şirketinin nakit yetersizliği bahanesiyle elendiğini biliyor muydunuz?

Beyler, bayanlar ve sevgili cocuklar; su an Merkez Bankasi gunduz aldigi kararlari acikladi.

Beklentilerin de ustunde sert tedbirler geldi, faiz artirimi bekleniyordu ama faizleri arttirmamislar resmen ucurmuslar! Politika faizi 4.5'tan 10'a (oha!) Fonlama orani 7.75'ten 12'ye, borclanma faiz orani 3.5tan 8'e cikartildi.

Bu dovizi dusurecektir, ki su an bile USD 2.20'nin altina dogru tepetaklak gidiyor.

Ekonomimiz orta vadede yavaslama gosterecektir, buyume azalacaktir muhtemelen (yatirimlar azalacak, harcamalar dusecek)

Herkes icin hayirlisi olsun..

Su an piyasalarimiz kapali olmasina ragmen yabanci yatirimcilar yuzunden 2,18 seviyesine kadar geriledi.

Disardan para gelecek, enflasyon ziplayacak..

Geri