Scudo Sports

Doğal Enerji İçiçeği (Tarif)

Yağların metabolize edilmesi çok yavaş ve karmaşıktır(diş hekimiyim az biraz biyokimya fizyoloji bilirim).Nabız 160 larda iken kaslar fellik fellik basit şeker arar,yağlara ilişmez.Ama lay lay lom gezinti varsa birazcık atıştırmayla 50 km de gidilir.Yine geyiğe girmeye az kaldı konuyu dallandırırım affınıza sığınarak.

Scudo
@Ferhat Köse

Ben karıştırmıyorum siz karıştırıyorsunuz. Bu forumda "yarışçılar" başlığı altında mı bu konu tartışılıyor? Ya da bu başlığı açan arkadar yarıştığı süreçlerdeki sıvı alımlarından mı bahsediyor? Hayır. Bu forumda çoğunluk ve neredeyse herkes bisikleti spor için ya da turculuk için kullanıyor. Bu forumda yazan, çizen, okuyan hiç kimsenin bu kadar karbonhidrata ihtiyacı yok.

Zaten yarışlara katılan kişiler ne kadar karbonhidrat alacağını biliyor, fazla karbonhidratin zararlarını da biliyor. Ben o kişier için yazmıyorum.

@özcan yılmaz

Ben 150-160 nabız aralığında bisiklet kullanıyorum. O fellik fellik şeker arama durumu şekerli beslenen bünyelerde oluyor şekerli beslenmeyenlerde olmuyor. Bunu ancak karbonhidratsız beslenmeye geçince anlarsınız.

@Ali Uzel

Ali bey o kadar gozleriniz kapali ki yazdiklarimi da fark etmiyorsunuz.oncelikle saatte bin kalori harcadigimi yazdim sonra sekeri eskiden kullandigimi belirttim su an gundelik hayatta kullanmiyorum.tur yapiyorsaniz su yeterlidir de yazdim seker alin yada alinmali diye cumlem yok performans yapan kisi kendini bilir nerede ne alacagini uygular diye belirttim.yas meselesine gelince de emin olun ne yazildiysa o oluyor ailesinde milyonda bir iki cikan hastalik gormus biri olarak soyluyorum kimsenin yarin ne olacagi belli degil siz bunu ister sekere baglayin isterseniz baska seye.

Konumuz performansli bisiklet kullaniminda enerji saglanmasi ve hem surerek hemde olmasi gereken hizda ve miktarda beslenmenin sekli artik belli sekerin alinmasi gereken yer belli alinmamasi gereken yer belli.bu bilgiler gizli degil azicik yabanci dil ve arastirmayla cok kolay bulunacak bilgiler.

Son olarak bir daha yaziyorum tur bisikletciliginden bahsetmiyoruz saatlerce aero esiginde pedal cevirmekten rampa cikmaktan surekli terlemekten bahsediyoruz saatte dort bes matara sivi alip hic idrara cikmamaktan bahsediyoruz.ben sizi anliyorum ne olur azicikta siz anlayin

@Ali Uzel

Yanlis biliyorsunuz bu forumdaki pek cok arkadas bolgesel de olsa yarislara katiliyor veya katilmak icin zaman kolluyor antreman yapiyor.konunun ilk mesaji da okursaniz uzun ve performansli surusler icin denilmis.hatta bende yazdim yetmez iki kasik pekmez diye.tur resimleri paylasiliyor veya sacma basit konular aciliyor diye butun forumu turcu veya dusuk performansli sanmayin bu forumda en fazla uye taniyan uye ile pedal cevirmis insanlardan biriyim cok net soyluyorum buyuk cogunluk performans arttirma derdinde zaten bisikletin dogasinda yuksek ego vardir olmadigi an bisikletcilik biter ve bu ego bir sekilde insani hep daha hizliya daha cok km ye iter.

@özcan yılmaz

100 km üzeri çok kısa molalar ile 4000 ve üstü kalori yakılırsa, hemen yağ ve protein ağırlıklı beslenmek mi daha iyi olur yoksa enerji barları ve içecekleri ile sonra ki öğüne kadar geçiştirmek mi daha sağlıklı olur

@İsa İhsan Akdoğan

4000 kalori oyle kolay yakilmaz ben eskisehir ankara turumda 34-35 ortalama cikardigimda 5 bin civari yakmistim.100-150 km de bu kaloriyi yakarim diyorsaniz yani metabolizmaniz oyle ise eminseniz kesinlikle bin kaloriyi gectikten sonra hem protein hemde karbonhidrat takviyesine ihtiyaz vardir ayrica sicaklik cok terleme fazla ise mineral takviyesi.puyasadaki pek cok protein ve karbonhidrat takviyelerinin icerisinde mineral vitamin destegi var o yuzden ekstra minerale gerek kalmayabilir.kilonuza gore saatte kac gr protein ve karbonhidrat almaniz gerektigini hesaplayip ona gore takviyeye ihtiyac var.enerji barlari direk sekerdir o yuzden performans arasinda sadece sifir noktasina gelndiginde veya bitise yakin donemde tavsiye edilir tur basinda alinmaz yanda tasinir acil durumda alinir.

Benim görüşüm kişilerin spor sırasındaki beslenme yöntemi kişiye göre değişmeli.
Geçen hafta yaptığımız 173 kilometrelik İstanbul - Şarköy performans denememizde, yaptığım beslenme;
Tur öncesi ;
2 gün akşamları 2 tabak makarna,
Sabah yola çıkmadan 3 saat önce yarım tabak makarna

Turda ;
Su. (Su kullanımımız ise toplam turda Tahmini 7-8 litre)
Az miktarda kuru üzüm (100 gr kadar)
Kumbağ' da Uçmakdere rampası öncesi 1 adet enerji jeli.
2 adet decathlondan alınma enerji barı.

Turdan sonra ;
3 çeyrek Kokoreç
1 küçük ayran
1 küçük Şalgam suyu
1,5 litre su.

Anlayacağınız turda yemek yemedik. Neden böyle yaptınız derseniz, daha önceki tur ve performanslarımızda yaşadığım en büyük sıkıntı yemek sonrası oluşan şişkinlik ve güç kaybıydı.
Neticede Cumartesi yaptığımız turdan sonra Pazartesi kas ağrısı ya da enerji kaybı gibi sıkıntılar yaşamadan bisiklete binmeye devam ettim. Hatta akşam otogardan eve bisikletle sıkıntısız döndüm.

Bunun dışında günlük hayatımda şekerli ürünleri pek sevmem ama tüketeceğim zamanda üstünde fazla düşünmem.
Sağlık gurusu gibi bir yaşamım yoktur. 2-3 sene fazla yaşayacağım diye de dünyanın güzelliklerinden asla vazgeçmem.

Ali bey bu konuda insanların üzerinde fazla baskı uyguluyor. Bilgiyi verirsiniz ama olmazsa olmaz diye fazla ısrarcı olmak pek hoş olmuyor. Bırakın insanlar görüşleri alsın, isteyen istediğini uygulasın.

100 km sonunda vücut kaybolan glikojen depolarını doldurmaya uğraşır,aynı zamanda aminoasitlerle kasları onarmaya başlar.Protein,karbonhidratlar ve de mineral(sodyum potasyum) karışık alınmalı.Ne kadar performans sergiledin,metabolizma hızın kilon alınan miktarı belirler.Antenman ve beslenmeyle ilgili forumda konular var onlara bak.Ali beyi anlıyorum;ama saatte 35km ortalama hız ile bisiklete binmediğim günlerde.

@Ali Uzel
@Ali Uzel

Benim tanidigim doktorlar cocuklara 1 yasindan once bal vermeyin diyorlar. Onun disinda her gun kasik kasik bal yiyinde demiyorlar ayri.
Soz konusu uzmanlara gelince Tubitak yayinlarinda, tescilli uluslararasi bal derneklerinin sitelerinde balin uretiminden, kullanim alanina kadar detaylar ve faydalari yer aliyor.
Sadece bal yerseniz belki yarardan cok zarari olabiliyordur. Ama merak etmeyin bal haricinde, cogu kisi gibi bende bol sebze ve meyve tuketiyorum. "meyve de yemiyorsunuz" soyleminiz genele yonelik sanirim ama benden alinti yaparak altina yazmaniz beni kasteder gibi olmus :p

Siz bal sevmiyorsaniz veya sekerle bu kadar sorunluysaniz tuketmeyiverin. Ancak butun bal urunlerine ve bal tuketicilerine "zehirdir yemeyin" demeniz bilimsel arastirmalarda (Ahmet Maranki veya TV lerdeki bal saticilarini kastetmiyorum) bal uzerine faydalari vb. makale varken bu soyleminizde israr etmenizi dogru bulmuyorum.
Ayrica Romalilar domatesi zehirli diye yemezlerdi tarihte. Asil sorun domates degil, o donemde yaygin olan kaplarin kurşundan yapilmasi, domatesin suyundaki asitik etki ile kurşunun tepkimeye girerek zehirlemesi idi. Sizin "bal zehirdir asla yemeyin" soyleminiz bana bu ornegi hatirlatti.
Bal belli kosul veya tuketim sekillerinde belkide zararlidir. Ama dogru sekilde tuketildiginde de benim okudugum ve bugun ismini hatirlamadigim pek cok kaynaga gore faydalidir.

Ali bey öncelikle ben turculuk olarak bahsetmedim. belirttim sahilde salına salına kişinin kullanacağı birşey değil. Ayrıca besin değerini içicekten karşılayın demedim.

Performans yapan, ter döken kişiler için dedim. Ferhat hocamda gerekli açıklamayı getirdi.
Hala kalkıp şeker yerine sebze tüketin diyorsunuz. Bal'a zararlı diyorsunuz.

buyrun son yaptığım antremandan sonra öbürlerine oranla daha iyi hissettim.

http://i57.tinypic.com/1zlpxs8.jpg

Bisiklete binerken sebze yeme önerisi aklıma şunu getirdi:

@suat akman

"Bal dernekleri" zaten bal zararlı derse varlıklarını sürdürebilirler mi? Yani bir bal derneğinin söylemiyle mi yola çıkıyorsunuz? Tıp biliminin söylediklerinin bir anlamı yok mu?

Sahilde salına salına gezen tayfadan biri olarak söylüyorum, evet, şeker bize lazım değil.Ama dayanıklılık gerektiren sporlarda durum farklıymış hakikaten, aşağıdaki linkteki 1. ve 5. madde ilginizi çekebilir :
(link)
Türkçesi, dayanıklılık sporu yapıyorsanız şeker candır, yağ gereksiz diyor amcalar :)

kendimden örnek vereyim 6 senedir kısa mola ve tempolu sürüşler yaptım, doktora 1 hafta önce gittim,çek-up oldum ,ne böbrek sorunu ne prostat, ne şeker yüksekliği ,ne tansiyon,ne mide sorunu ne bağırsak sorunu ne akçiğerler,ve karaciğer,doktor ne sporu yapıyorsunuz dedi,bisiklet sporu dedim 6 yıldır bir çok 200 km yi bi günde aldım dedim yüzde 70 karbonhidrat yüzde 10 protein yüzde 20 yağ alarak 200 km ye soyundum dedim tabi 1 hafta içinde haşlanmış kuzu ve dana artı koyun eti yedim dedim bol bol kemik suyu içtim dedim, çok az çiğeri kızartıp yedim,sosis-salam yemedim kendi yemeğimi kendim yaptım dedim ne sigara ne alkol müptelalığım var dedim ,erken yatar erken kalkarım dedim, bisiklet sporu 1976 'dan beri hobim olmuştur dedim ,ne diyecek doktor valla imrendi ,bu sigarayı bırakacağım dedi,,,,şekeri kontrol ederim,bal aşırı yemem ,keza pekmez,aşırı şeker kanser hücrelerini tetikleyebilir,bu arada energel enerji içeceği beni son derece eğimlerde tetiklemiştir,yumurta tam yağlı peynir ile omlet antreman öncesi ve yeşil çay ,siyah veya yeşil zeytin ,kaymak,bunlar benim ilacım evet badem-fıstık,fındık evde atıştırmayı severim,aşırı süt içmem yoğurt yerim,meyvelerde şeker fazlası var tabi kontrollü meyve yerim ,aşırı kola alışkanlığı oluşmadı,en fazla çamlıca gazoz fazla değil ,maden suyu ayran ile 10 numara,ne kadar doğru beslensek ,sporda yapsak ,metabolizma bir gün fişimizi çekecek.

ali bey hep aynını yapıyor zaten. powerade konusundada çarşı karışmıştı.
zannedersem ali bey şeker hastası ve tatlı yiyemiyor. canıda çok çekiyor haliyle, durum böyle olunca geriliyor sanırım.

herkesin küçüklükten beri gelişen süre gelen bir beslenme alışkanlığı vardır. genetikte bir bozukluk yada genetikle gelen bir hastalık yoksa vücudumuz bu duruma göre evrim geçirir. ve bu şekilde yaşar gideriz. stressiz yaşadıktan sonra ne şeker zarar verir nede tuz ;)

nasıl hergün kaşık kaşık bal ile beslenilmezse hergünde et ile beslenilmez. ancak işin spor kısmı değişik.

vücut geliştiren adama kardeşim günde 20 tane yumurta yeme isilik olursun kolestrol olursun denmez. ama performanslı spor yapmayan adama deyin. kardeşim herşeyden azar azar ye diye tavsiye edin.

diyetin yada besin yakmanın amacı "yediğin kadar yak veya yaktığın kadar ye" dir.

@Hamit E.

Hayır şeker hastası değilim. Bu yazdıklarımdan çıkarabildiğiniz bu kadar mı?

Ne yiyelim o zaman Ali? Karbonhidrat yeme, şekerden uzak dur, meyve yeme. Ne kaldı geriye? Ortaya ortaya boş boş laflar sallıyorsun. Ne bir dayanağın ne bir deney sonucu edindiğin bilgini göremedim açıkcası. Çık adamakıllı ben şu işle uğraşıyorum. Bu zamana kadar şu şu şu deneylerim sonucu şu şu şu kanıya vardım de.

Böyle sağlıklı tartışma olmaz. Kafana göre yazılanların işine gelen taraflarına cevap veriyorsun. Tartışma adabın da yok. Bağnazlıktır bu yapılan. Ne nitelik ne nicelik göremedim.

@ali katlamaz

Başka başlıklarda bu sorduklarını uzun uzun yazdım. Okumuyorsan ben ne yapayım? Her seferinde tekrar tekrar yazılmıyor.

Hem çabuk kana karışsın, hem de çok enerji versin istiyorsanız; şeker ya da hızla şekere dönüşen maltodekstrin gibi besinlerin tek alternatifi var: Alkol. Gramı yaklaşık 7 kcal enerji verir (şekerin bir buçuk katı) ve ağzınıza koyduğunuz anda kana karışmaya başlar. Matara kafesinize koyacağınız 35'lik rakının vereceği enerji, 200 gram toz şekere veya 5 litre powerade'e eşittir.

Ciddiye alıp da uygulamaya kalkmayın; alkol kana hızlı karışsa da metabolize edilmesi çok yavaş olur, su kaybına neden olur ve karbonhidrat yakımını zorlaştırır. Alkollü iken motorsuz da olsa taşıt kullanmanın tehlikeli ve yasalara aykırı olması da cabası... Konu iyice dağıldığı için biraz da ben trollük yapayım dedim, kusura bakmayın.

Geri