Scudo Sports

Doğal Enerji İçiçeği (Tarif)

Hüseyin bey, bu içecek nasıl bir kıvama sahip?
İçeriğinde bal ve pekmez barındırmasından dolayı akışkanlıktan ziyade biraz jelimsi bir kıvamda olacağını tahmin ediyorum. Bisiklet mataralarımızın ağızlığına benzer kapakları olan 0.5'lik su şişelerinin ağzından rahatlıkla içilebilir mi yoksa o kapakları tamamen çıkartmak mı gerekir?

Scudo
Hocam, bal ve pekmez suda hemen çözündüğü ve su oranı bal ve pekmeze oranla çok olduğu için akışkan bir kıvamda.
örnek olarak kayısı suyu yoğunluğuna sahip diyebilirim.

Limon parçacıkları hariç çok rahat bi şekilde mataradan tüketebilirsiniz.
kullanmadan önce 1-2 kere çalkalamakta yarar var.

@Sefa.

@Raşit S

haha :) süper oldu bu Raşit hocam :)

@Hüseyin Gündoğdu

Ben içecek olarak suyuma yarım limon sıkıp içiyorum. Çok sıcak havalarda da kaya tuzu eklerim. Yağ için demedim zaten enerji ihtiyacınızı yağdan alın dedim. Yağ ile beslenmeyi anlamalısınız.

Yağ ile enerjinizi karşılayın dememdeki sebep karbonhidrat ile beslenmeyi bırakmak gerektiğini anlatmak içindi.

Bu kadar yayın yapılıyor hala şekerin zararlarını anlamamışsanız benim diyecek bir şeyim yok. Bal ve pekmezden alacağınız bütün vitamin ve minerallari sebzelerden alabilirsiniz. Kaybınız olmaz.

@suat akman

Maalesef bal ve pekmezden alacağınız fayda içlerindeki yüksek şeker oranı yüzünden zarara (zehire) dönüşmekte. Bal ve pekmez içindeki vitamin ve minerallerden fayda sağlamak istiyorsanız bol bol sebze yiyin. Meyve de yemiyorsunuz.

Bu böyle. Hiç forumda bu konuları okumadınız mı?

@suat akman

Bahsettiğiniz uzmanlar kimlerdir? Ahmet Maranki gibi şaklabanlarsa inanmayın derim. Hiçbir doktor bal yiyin pekez yiyin demez. İçinde yüksek şeker olduğunu bildikleri hiçbirşeyi önermezler.

Şeker mevzusu açıldıysa bu konu uzar, ciddi mesajlar alır veya hemen kapanabilir. :)

Evet seker konusu yine baslamis :) tarifler doktor isimleri ucusuyor :) daha yeni konu uzerine bir haftalik ders aldigim icin bir kac cumle de ben yazayim senlensin ortalik :)

Oncelikle bisikleti nasil kullandiginizi iyi bilmeniz gerekiyor.vucut agirliginiz terleme durumunuz nem miktari performans sekliniz yaklasik saatte kqc kalori yakiyorsunuz gibi pek cok etken var.bunlari bilmeyen arkadasin zaten bu tip takviyelere de ihtiyaci yoktur su ile yoluna gidebilir.

Karadeniz turundan ornek vereyim.sabah adam basi 3-4 yumurta 100 gr beyaz 100 gr kasar peynir receller ballar ve ekmek yiyerek kahvalti yapmamiza ragmen tirmanisin ilk yarim saatinden sonra mineral haplari atilmis sekersiz izotonik su ile baslayip ilk saati devirdikten sonra karbonhidrat ve protein tozu eklenmis su mataralari ile devam ettik arada mideyi tutmasi icin yenilen muz incir küme (cevizli pekmez sucugu) gibi seyleri saymiyorum bile.tabi tur sonu alinan protein destegi ve yenen yemegi hic anlatmayayim.bu saydiklarimi normal zamanda bir hafta yesem 3-5 kilo almam gerekir ayni kilo ile dondum cok sukur.

Lafi fazla uzatmayayim beslenme vucudun yakitidir ne harciyorsaniz onu iyi analiz edip zamaninda vucuda o eksileni koymaz iseniz ya ayni gun yada bir sonraki gun duvara toslarsiniz kolunuzu kaldiracak dermani bulamazsiniz.tabi harcadiginizdan fazlasini alirsaniz da kilo olarak donebilir veya gereksiz seker alirsaniz bir anda enerji yikimina da ugrayabilirsiniz.

Tum bunlar kisinin kendisini tanimasi parkuru iyi analiz etmesiyle mumkun.asfalt yolda yol bisikleti ile 60-80 kadans 25 tempo 200 km de gitseniz sabah iyi bir kahvalti oglen yemek molasi ve aksam yemegi ile tur esnasinda sadece su bile yetecektir.terleme cok ise ekstra tuz ve minerallerin yani asiti alinmis maden suyu kafidir.dedigim gibi is performansa sinirlari zorlamaya gecerse artik boyut degistirip ayri bir bilim konusu oluyor oyle iki kasik bal ile pekmez ile azicik kaya tuzu ile yuksek performans olmaz ortalama saatte bin kalori harcamaktan bahsediyorum gerisini siz hesaplayin ve son olarak ekliyorum hersey karbonhidrat degil protein destegi olmadan vitamin mineral destegi olmadan mevcut gunu kurtarirsiniz ama ikinci gunu unutursunz.

Tum bu destekleri almada en buyuk etken neyi ne zaman almak gerektigini de bilmektir.3-5 saat sonra kana karisacak proteini tur sonu yenilen kirmizi et ile almanin cok faydasi yoktur veya tum depolari bosalmis hucrelere karbonhidrat veriyorum diye tur ortalarinda kola pekmez gibi seker basmak yarim saat sizi mutlu etse de sonuc husran olabilir.

Yazilacak o kadar cok sey var ama ana hatlari ile aklima gelen bir kac mevzuyu ancak yazabildim.umarim faydasi olur.

Derslerde bu kadar çok şekerli beslenmenizin gerekliliği anlatıldı mı gerçekten?

@Hüseyin Gündoğdu

enerji içeceklerinde spor aktivitesinden 30 dakika sonra yada 1 saat önce içiniz vs.. yazar acaba bisiklete binerken mi içmek daha iyi olur yoksa sonra mı yada kısa mola verildiği sırada mı

@Ali Uzel

Ali bey sizinle seker konusunda anlasmamizin imkani yok ne performans anlayisimiz tutuyor nede genetik faktorler.o yuzden size ne desem bos su kadarini bilin ergenligimden beri vucut yag endeksim yuzde on civaridir ve seker hastasi degilim bunu 37 yasina kadar ufak cay bardagina uc kesme seker gunde 30 bardak cay icerken de saglayabiliyordum ve gunde iki beyaz ekmek yiyerek yani her perhiz her vucuda uymaz kisinin kendini bilmesi gerekir saatte bin kaloriyi de bisiklet ustunde bir yandan cevirerek almak icin fazla alternatif yoktur.neler alinmasi gerektigi azicik arastirma ile bulunur.illa seker demiyorum ama seker bazi durumlarda elzemdir neyi ne zaman ne kadar almak gerektirdigi onemli noktadir.

@Ali Uzel
Ali Bey; günlük beslenme ile antreman beslenmesi çok farklı şeylerdir. sizin yaklaşımınız spor yapmayan veya çok az spor kişilerin günlük beslenmesi için doğrudur.
ama uzun süreli antremanlarda veya yarışlarda beslenme çok farklı bir boyut alır.
28 Eylül'de Afyon'da Frig Ultra Maratonu var. 100km lik koşu yarışının tahmini 16 saat.
16 saat boyunca hareket halinde olacak bir koşucuya yağ veya sebze yedirirseniz yarışın daha başında onu kaybedersiniz. yarışı bitirme ihtimali dahi kalmaz.
bu tip yarışlarda karbonhidrat, hemde çabuk sindirilen basit karbonhidrat şarttır.
günlük beslenme, sporcu günlük beslenmesi, sporcu antreman beslenmesi, sporcu yarış beslenmesi. tüm bunlar farklı kıstaslar ve hepsine farklı farklı gözle bakmak gerekir.
konunun başındaki tarifi doğrudan doğruya sporcu yarış beslenmesi için yapılmış bir tarif olarak ele almakta fayda var.

@ali katlamaz

Gaz siskinlik verip pedal cevirmeyi ve nefes almayi engellemesin diye
Ayrica cevirirken genelde mide bos tutulur bos mideye de gaz iyi gelmez.

@ali katlamaz

açar açmaz içmek ilerde alzaymır yapabiliyormuş. yine de unutmak isteyenler içebilir, ben unutmak istiyorum diyorsanız içebilirsiniz demişti bir profesör haber kanalında anlatırken..

Bisiklete binerken ihtiyacınız olan enerjiyi sağlıklı yağlardan da alabilirsiniz. Vücudunuz şekere alışkın olduğu için bunun nasıl olabileceğini anlamak elbette çok zordur. Ancak şekeri bıraktığınızda anlayabilirsiniz. Bu konuda bisiklet üstadı ve sporcu Gürsel Akay'da size yol gösterebilir. Kendisi bu konuyu en iyi uygulayan ve tecrübe etmiş birisidir.

@Ali Uzel

Gursel Akay hocanin yasitlari hala yarisiyor birgun gursel hoca da yarisir ve performansini ispatlar ise kendisine sorarim bunlari.hala yaris antreman ve performansiyla turculugu karistiriyorsunuz bunu anladiginiz gun seker konularini boyle uzatmayacagiz emin olabilirsiniz.

@Ferhat Köse

Anlaşmamız gerekmiyor. Ama aldığınız karbonhidratları yazarken parantez içinde de muhakkak yüksek glisemik indeksli beslenmenin zararlı olduğunu doktor kontrolünde yapılması gerektiğini de belirtirseniz daha yönlendirici olursunuz. Aynı şekilde bu kadar karonhidratı alıp ne kadar kalori yaktığınızı da yazarsanız yine daha açıklayıcı olur.

37 yaşında herhangi bir hastalığınız olmayabilir bu 50 yaşında olmayacağı anlamına gelmez. Artık karbonhidratın sadece damarlara değil beyine de hasar verip ileri yaşlarda Parkinson hastalığına sebep olduğu kanıtlanmış. Zaten şeker bir günde zarar veren bir madde değil. Yavaş yavaş ve sinsice çalışan bir madde.

"Grain Brain" diye bir kitap yazıldı. Yakında umarım Türkçe'ye de çevrilir. Bu kitabı okuduğunuzda zaten karbonhidratı bir daha ağzınıza sürmeyeceksiniz.

Birkaç yıl öncesine kadar karbonhidratın sebep olduğu hastalıklar bu kadar konuşulmuyor bilinmiyordu. Artık biliniyor. Beslenme yöntemleri değiştiriliyor.

Şekere alışkın olan bir vücuda ne dersem diyeyin inanmayacaktır ama yine tekrar ediyorum spor yaparken ihtiyacınız olan enerjiyi sağlıklı yağlardan karşılayabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Rayko
@ali katlamaz

@Ferhat Köse

bir de daha ilk 50 metrede çalkalanmayla matarayı patlatır :)

Unutmadan sunu da eklemek istiyorum.trans dogu karadeniz turunu yaptigimiz huseyin avrupadaki maraton bisiklet yarislarinda ilk 30 goren bir arkadasimiz (dunya sampiyonlarinin katildigi yarista)bir digeri eski milli bisikletci almanyada ve ulkemzdeki universitelerde bu isin okulunu okumus su an kibris da spor merkezi calistiran birisi bir digeri turkiyede pek cok derece almis ayni zamanda hekim oldugu icin bu isleri iyi arastirip analiz yapmis bir abimiz.yani bir seyler ogrenmeye calistigim insanlar 30 sene oncesinin degil gunumuz mevcut bilgilerini okuyup arastiran uygulayip deneyen insanlar ve basarili da olmuslar.dukkan isletip bu ise ticari bakmiyorlar hali hazirda bizzat yarisiyorlar her gecen gun kendilerini yeniliyorlar.

Tecrubeli insanlardan birseyler ogrenmek iyidir ama kimden neyi ne kadar almak gerektigini de bilmek gerekir malesef ulkemizde bir gurup vardir ki sadece arastirir okudugunu duydugunu yansitir birde saha insani vardir ki arastirir dener uyarlar duzenler ondan sonra paylasir.aradaki fark cok fazladir.

Geri