Bisikletin ağırlığından daha önemli 10 şey

metalikfb

Aktif Üye
Kayıt
27 Mart 2015
Mesaj
180
Tepki
131
Yaş
27
Şehir
ankara
İsim
furkan A.
Bisiklet
Claud Butler
Bence en önemli şey aerodinami ve lastik dönme direnci.yani lastiğin hafif olması yerine dönme direncinin düşük olması daha önemli
 
  • Beğen
Tepkiler: Onur ŞENKAL
Scudo

CandanC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2011
Mesaj
1.968
Tepki
1.347
Yaş
46
Şehir
Ankara
Bisiklet
Whistle
şöyle bir yazı buldum...

(link)

özetle diyor ki:

- rüzgar direnci ve yerçekimi bir bisikletçiyi etkileyen en önemli etkenlerdir.
- rüzgar direnci 1- bisikletin ve bisikletçinin ön yüzü/alanı genişledikçe 2- hız arttıkça artar.
araştırmalar, eğimsiz/az eğimli zeminlerde, bisikletçinin verdiği kilonun, bisikletten azalandan daha etkili olduğunu göstermiş.
-eğimin arttığı ve hızın azaldığı durumlarda - yani çıkışlarda- rüzgar direncinin yerini yerçekimi alıyor. bu durumda hem bisiklet hem bisikletçiden azalan kilo aynı etkiye sahip.
- bir nokta da PWR (güç-ağırlık oranı). bir bisikletçi PWR'si yükseldikçe, hızlı gider. yani uyguladığı güç arttıkça ve ağırlığı azaldıkça. ancak kilo kaybı bir noktadan sonra PWR'yi arttırmak yerine azaltabilir. bunu da göz öninde bulundurmak lazım.
- dolayısıyla, inigo mujika demişki "fazla kilonuz varsa, önce siz kilo verin. bu daha hesaplı. çünkü bisiklet için para harcamak zorunda kalmazsınız, bir de yiyecek için daha az harcarsınız"

SON NOT: nispeten düz zeminde yapılan sürüşlerde, şişman bisikletçiler için kilo kaybetmek, bisikletin kilosunu azaltmaktan daha avantajlıdır. Ancak, yol rampaya döndüğünde, her iki kilo azaltma yönteminin de etkisi aynı olur.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.943
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
4 yıldır performans odaklı bisiklet sürüyorum. Bu zamana kadar hep aynı sonucu gördüm. Burada da belirteyim:

- 100 kilonun üzerindeki B. arkadaşım 2012'de yol bisikletine geçti, o kiloyla yokuş antrenmanları yaptı. Kendini geliştirdi. Sonra kilosu 70'e düştü. Altındaki bisikletin kilosu ne olursa olsun yokuşları şimşek gibi çıkıyor. Kendisi bisikletçiler arasında efsane oldu.

- 100 kilonun üzerindeki O. arkadaşım 2012'de yol bisikletine geçti, o kiloyla uzun yollar yaptı. Kendini geliştirdi. Kilosu 75'e düştü. Bir günde 300-400 km yol yapabilir duruma geldi. Yokuşların tozunu attırdı, yol yarışlarında yılların bisikletçilerine kafa tuttu. 24 saatte 553 km yol yaptı.

- 140 kilonun üzerindeki C. arkadaşım 2013'te yol bisikletine geçti, o kiloyla yokuşlarda çalıştı ve uzun yollar yaptı. Kilosu 90'a düştü. 90 kiloluk birinin sizi yokuşta geçecek kadar güçlendiğini gördüğünüzde ağzınız açık kalır.

Ortak noktaları bisikletlerinin zamanla hafiflemesi değil. Ortak noktaları haftanın 4-5 günü ve yıllarca hiç aksatmadan çalışarak bacaklarının güçlenmesi, kilolarının azalmasıdır. Bu insanları yol bisikletinizde yapacağınız iyileştirmelerle yakalayamazsınız.
 

Reahax

Daimi Üye
Kayıt
4 Eylül 2014
Mesaj
304
Tepki
250
Şehir
İstanbul/Pendik
İsim
Recep
Bisiklet
Cannondale
@Bahadır Gürel

Çok doğru bir tespit, eski tour de France ile yenilerini karşılaştırın arada çok büyük farklar yok. Bisikletler o zamana göre daha hafif daha aero vs daha bir sürü avantajı var ama süre bazında arada uçurum yok.
 

Yinan15

Üye
Kayıt
8 Ağustos 2015
Mesaj
3
Tepki
1
Yaş
34
Şehir
İstanbul
İsim
Yasin
Merhaba arkadaşlar,

Ben uzun yol için bisiklet bakıyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?

Yaş:25
Boy: 184cm
Kilo: 81
Bütçe: 1500 tl civarı

Biraz araştırma yaptım, ancak bir de tecrübeli dostlardan marka ve model bilgisi almak istedim. Fiyat +200/-200 oynayabilir, ancak tercihim 1500 tl civarına alınabilecek bisikletlerden yana. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürl
 

Hiko

Aktif Üye
Kayıt
16 Haziran 2015
Mesaj
130
Tepki
116
Yaş
38
Şehir
Ankara
Bisiklet
Carraro
@Yinan15 Forumda tur bisikleti tavsiyesi şeklindeki başlıklara giderek baktığınız fiyat aralığında pek çok bisiklet tavsiyesine ulaşabilirsiniz.
 

Ersay

Üye
Kayıt
22 Ocak 2015
Mesaj
1
Tepki
0
Yaş
45
Şehir
Malatya
İsim
Ersay
Bisiklet
Specialized
Çok teşekkürler. Zaman harcamışsınız.
 

memre

Üye
Kayıt
11 Temmuz 2006
Mesaj
91
Tepki
112
Şehir
İstanbul-Kadıköy
Cok begendim super bir özet olmus. Tesekkur ederim...
 

gıbıç

Aktif Üye
Kayıt
20 Mart 2016
Mesaj
123
Tepki
68
Yaş
24
Şehir
denizli
İsim
göktuğ Kaan
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
bir çırpıda okudum hocam eline meğine sağlık
 

kuşlar gibi özgür

Bisiklet tutkunu ^^
Kayıt
27 Ocak 2016
Mesaj
484
Tepki
403
Yaş
26
Şehir
Ankara
İsim
Barış
Bisiklet
Sedona
Şehir içi gezinti-ulaşım amaçlı bisiklet sürmekteyim ve bisikletim 14kg. Aksesuarları çıkarsak 11 kg ediyor.(bagaj+suluk kafesleri+SchMarPlus+su) Bu ağırlıklar çok işime yarıyor ve 3 kg kazanç için bunları bırakamam :) Şu an 82 kiloyum ve en az 12 kilo vermem gerekli. 12 kiloyu vermeden birkaç kilo hafif bir bisiklete o kadar para vermem saçma olur, değil mi? :D İyi bayramlar
 

ozgurgokalp

Daimi Üye
Kayıt
2 Mayıs 2012
Mesaj
378
Tepki
663
Şehir
Fethiye/MUĞLA
Bisiklet
Cannondale
Oncelik bence de kisinin hafifligi. Ancak jant seti ve lastik ayrica onemli. Hizla donen bu parçaların aerodinamik yapisi ve agirligi surus dinamiklerini cok etkiliyor.
 

Özgün

Aktif Üye
Kayıt
2 Ağustos 2016
Mesaj
104
Tepki
126
Yaş
39
Şehir
Eskişehir
İsim
Özgün
Bisiklet
Salcano
Bence bisikletle ilgili temel özet şudur; 1. kendi ağırlığınız, 2. bisikletinizin ağırlığı. ikisi de fazla olunca bisiklet sürmekten keyif alamıyorsunuz. Bu ikisi diğer tüm detaylardan daha önemli.
 

İsmail ATALI

Aktif Üye
Kayıt
7 Ağustos 2014
Mesaj
187
Tepki
192
Yaş
49
Şehir
istanbul
Bisiklet
Cannondale
kisinin kendi kılo vermesı ıle bısıkletın agırlıgı farklı ıkı seydır... burda kıstas kısının agırlıgı degıl bısıkletın hafıflıgının ne kattıfıdır..sız 100 kg olun 6 kg ve hafıf jantlı bır bısıkletle ve 10 kg bısıkletle tırmanırken ne hıssettıfınızdır konu...yoksa kısının agırlıgı zaten temel kıstas..o_Otla moku bırbırıne karıstırmakta ustayız..Olay kısının agırlı ıse bunun cok detayı var..o zaman bırakın agırlıgı ben gunde 3 paket sıgara ıcıyorum...bu akdar sıgara ıcıyor ıken ne bısıklet hafıflıgı de demem lazım...uyku da uyumuyorum al bı tane daha etken.Beslenme zaten yerlerde..asırı alkol de var ..ıyısı mı ben bısıklete bınmeyeyım ))
 

Fat1h

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Nisan 2013
Mesaj
491
Tepki
592
Şehir
İstanbul
İsim
Fatih ÇAKMAKCI
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Single Speed
Araya soru sıkıştırmaca.

Şivalbe lugano dış lastikleri, marathon lastiklerle değiştirsem iyi olurmu?
 

darkdream

Daimi Üye
Kayıt
17 Eylül 2015
Mesaj
299
Tepki
322
Yaş
40
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Lapierre
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şöyle güzel bir araştırma vardı, buraya da ekleyelim:

(link)

Kabaca burada da tartışıldığı gibi toplam kilonun önemli olduğu savunuluyor. Bisikletinizi isterseniz 15 kg'dan 10 kg'a indirin, 5 kg'luk fark, toplam ağırlıkta %5-10 gibi bir fark yaptığı için yaptığınız masrafa değecek bir fark yaratamıyorsunuz. Çünkü üstüne ne yüklerseniz yükleyin, son durumda onu pedallayarak taşıyorsunuz, bu sebeple bisikletin kilosunu veya kendi kilonuzu düşürmek aynı hesaba geliyor.

Tabii bu demek değil ki ağır bisiklet kullanalım, 100 TL'e marketten kötü kadrolu rezalet komponentli bisikletler alalım. Ağırlık, konforumuz, yokuş çıkmamız, güvenliğimiz için daha önemlisi "bisiklet taşımamız gereken" durumlar için öyle ya da böyle etkili fakat tek başına anlamsız. İlk yazıda da bahsedildiği gibi doğru kadro boyundan, aerodinamikten, düzgün komponentlere ve daha önemlisi "bizim nasıl kullandğımıza" göre her şey değişiyor. Siz profesyonel sporcunuzdur, artık kas-yağ limitinin sonuna gelmişsinizdir, yarışa katılıyorsunuzdur, o zaman hız için her gram fark ettirir ama diğer durumlarda karbon fetişizmine çok da gerek yok. Kendi kişisel fikrim yol/şehir ve tek amortisörlü dağ bisikletlerinde 11-15 kg arasında olunduğu sürece çok da sorun yok.
 
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
92
Tepki
105
Şehir
Ankara
Bisiklet
Lapierre
Arkadaşlar lastik konusunda çok önemli bir TESPİT / DENEYİM yazmak istiyorum:

-Geçen sene alıp hala elimde olan ve kullanmakta olduğum düz gidon şehir bisikleti Whistle Guipago 1409 un (Fiyat:1250 TL) lastik çapı 700*28 (markasını bilmiyorum fakat orj. lastikler)
-3 hafta önce aldığım hala elimde olan ve kullanmakta olduğum düz gidon şehir bisikleti Orbea Carpe 10 un (Fiyat: 4000 TL) lastik çapı 700*32 ( Vittoria Randonneur)

Olay Şu ki: İkisi de şehir bisikleti ve düz gidon.. lastik boyutları arasında barizz fark olmamasına rağmen ve ikisinde de amortisör bulunmamasına rağmen.. Whistle 'da bozuk yollarda toprak yolda stabilize aslfalt yolda yama tırtık vs. gibi kısımlarda titreşimi gidona çok çok fazla yansıtıp sürüş konforunu bozarken.. Aslında nerdeyse hiçbir fark bulunmayan iki bisiklet arasında Orbea Carpede bu durumun yani bisiklet sürerkenki gidona yansıyan titreşimin Whistle'a göre çok çok daha az olmasının sebebi açıkçası beni şoke etti.. Lastik kalitesinin bu kadar fark edeceğini düşünmemiştim. Kimisi olayın içine kadro geometrisi ve kalitesini kastederek " Onun da etkisi vardır" dese de ben asıl etkenin yüzde 90 lık yüzde ile lastik olduğunu düşünüyorum... Sanırım lastik bileşenleri daha kaliteli odluğu zaman daha titreşimsiz konforlu bir sürüş sağlıyor.


Bu konudaki yorumlarınızı merak ediyorum beylerr ??
 

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Ağustos 2015
Mesaj
1.284
Tepki
5.633
Yaş
44
Şehir
Ankara
İsim
Ahmet
@Onur ŞENKAL
32c lastik tabanı daha geniş olduğu için sarsıntıyı emer. Ayrıca 28'e göre az daha düşük basınç gerektirir.
Mesela 23c lastik çok ince olmasından dolayı 2 cm genişliğinde bir taş bile tekerin zeminle temasını keser.
İyi günlerde kullanın.
 
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
92
Tepki
105
Şehir
Ankara
Bisiklet
Lapierre
@Ahmetgitar

Evet daha yüksek ve geniş yanağa sahip ancak bu 28 ve 32 ye üstten bakınca gözle çok çok bariz görünen bir fark da yok açıkcası bu titreşimin bu kadar azalması beni şaşırttı... Sanırım 700*28 e bir daha dönmem...