Uzun süredir bisiklet kullanan ancak kısa süredir ekipman alet edevat edinme işine giren biri olarak tespitlerimi de aktarayım bu arada.
- Genellikle MTB kullananlar (tabi amacı dahilinde kullananlar) şortu tercih ediyorlar, biraz daha hız amaçlı kullananlar taytı. Mesela şöyle (link) var bunların da arka kısmı pedli yine. Pedli iç bölge bisiklet şortu-bisiklet taytı ikilisinin ortak noktası.
- MTB kullananlara hızdan çok rahatlık ve koruma lazım. O yüzden şort daha rahat ettiriyor arazide. Islandı diyelim mesela, üzerinize yapışan bir şeyden daha iyi.
- Şehir bisikleti-tur bisikleti-yol bisikleti kullanırken amacı bir noktadan bir noktaya ulaşım değil de, çıkıp spor yapıp gelmek olanlar genellikle taytı tercih ediyor. Bütün bisiklet ürünlerinde olduğu gibi tayt vücuda yapışıyor. Teri emiyor. Sentetik bir malzemeden yapıldığından da havayla temas ettikçe buharlaştırıyor. Eskiden pamuklu tişört falan giyer, sırılsıklam eve gelirdim mesela. Sonra bisiklet forması edindim, altına atlet giyeyim dedim, bu kez atlet ıslak kaldı terden. Ama şimdi bisiklet içliği+bisiklet forması var, giyiyorsun, sırılsıklam olsa 10 dakika bekleyince hemen kuruyor zaten.
- Bir de işin utanma boyutu var, tabi utananın da kendi tercihi. Ben öğretmenim, bu bölgede kısa tur amaçlı çıkıyorsam giyiyorum taytımı çıkıyorum. Bunu insanlar görecek ki "demek ki bu işin de giyimi böyle" diyecekler. Zamanla alakalı bir olay hep.
Mesela biz büyürken 40 yaş üstü insanların çoğu önce bilgisayara, sonra internete, sonra akıllı telefona karşıydılar. Şu an bakıyorum en çok zaman geçiren onlar olmuş. Biz çocukluğumuzda mahallede ne derler diye amerikan tıraşı olamıyorduk, şu an gençler saçını düz kestirene uzaylı gibi bakıyorlar.
Yani demem o ki tayt-şort herkesin kendi tercihidir aslen ama sırf "başkası ne diyecek" diye düşünüp de asıl istediğiniz şeyden de ödün vermemenizi isterim ben şahsen.