Scudo Sports

30'unda tayt giyip bisiklete binecek kadar sıyırmak

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Ülkenin acınası hali. Yani koca koca adamlar olmuşuz ama hala burada "isteyen istediğini giyer, yapar.." seviyesini ve tartışmasını aşamamışız. Kavram ve konu açısından "Özgürlük, seçme, tercih etme, yapma, yapmama haklarına saygı vb.." kişiye ortaokul bilemediniz lise çağında öğretilip geçilmesi ve yola devam edilmesi gereken konulardır. Sadece bisiklet forumda değil her şeyde olur olmaz çatışıyoruz. Abiler kardeşler karışmayın yahu birbirinize! Saygı duyun. Hiçbiriniz karşınızdakinden daha önemli ve öncelik sahibi değilsiniz. Kendi tercihlerinizin de aynı zamanda başkasının özgürlüğünü kısıtlamadığına dikkat edin. Bu kadar zor mu bunu yapmak? Bana göre de taytın giyilmesinde hiç bir sakınca yok. Tayt giymek hiç bir koşulda sakıncalı değil ama kişi giymiyorsa giymez. Eleştirmeyin. Tayt tercih etmeyen de giyene kıçın başın gözüküyo ayıp, günah vs demesin. Herkes işine baksın. Vallahi dostlar fenalık bastı. Ülkece zaten birbirimizi kesmenin eşiğindeyiz. Biraz rahatlayalım yahu :)

Scudo
Her şeyden önce tayt giyilmesine ben de karşıyım. Nedir arkadaş daracık yapışıyor. Delikanlı adam onu giyip de etrafta öyle dolaşmaz. Çok net.
Ha pardon söylememişim bisiklet sürerken tayt kesinlikle giyilmeli:D

Cinsel kimliğini kazanamamış insanların ortak genel özelliği şudur;başka insanları analiz ederken 'âdâb' yerlerinden başlarlar.Fikirleri de her zaman bu şekilde yönlenir.Bunun olmasının sebebi de ailesel-çevresel etkenlerdir.Baskı,şiddet ve 'değerlerimiz' adı altında dayatılan çocukluktan gelen içe kapanmanın sonucudur.Bakın arkadaşlar,bu toplum bir dönem gelin adaylarını hamama götürerek,kadını konu mankeni yapıp vücut analizinden geçirerek karar veren bir cehaletten geliyor.Bu yüzden en azından bu dönemlerin geçiş olduğunu var sayarsak çokta bilinçli görüşler beklememeli tayt giyen erkeğe karşı.

Hoş bir meraktan modadan ötürü değil bu tayt giyen erkek (ki bence tercihtir giyen giyer) Bir spor branşından bahsediyoruz.Ama buna bile saygı duyulamıyor maalesef.Ben acı olan tarafı şuna takılıyorum.Evet ben saygı gösteriyorum diyerek,ama ben asla giymem,giyene de yakıştırmıyorum fikri aslında tehlikenin ana kaynağı.Kusura bakma arkadaşım,senin bu izole ettiğin görüş toplumsal bir kalıntı yaratır.Bunu silmek daha da zordur.

36 yaşındayım.Her gün üstelik işe gidip gelirken büyük bir otomotiv sanayiye tayt ile giriyorum.Çalışma arkadaşlarım olan kadınların bile bu konuda ön yargıları var erkeklerden önce.Hayatları bir masa başında içilen kahve ile dedikodu arasında geçen kimi basit insanlar.Üzülüyorum çünkü bu toplumun ön yargılarını yıkacak olan kadınlardır,erkekler değil.

Saygıyla...

tayta karşı ben de ilk başlarda ön yargılıydım. fakat sonrasında teri atma, rüzgar ve tozdan korunmanın uzun sürüşlerde yollarını aradım fakat bunun ne yazık ki teri üstünde tutmayan, hemen buharlaşan pamuklu kıyafetler ile değil likralı, elastik kıyafetler ile sağlandığını gördüm. yani özellikle uzun sürüşleri rahat tamamlamak için uygun kıyafetin şart olduğunu ve bunun ne yazık ki pamuklu kıyafetlerden geçmediğini öğrendim. ne yazık ki diyorum çünkü pamuğun gerçekten likradan daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. tayt giyerken üzerime bir de uzun şort giyiniyorum. ama sadece tayt giyenler umrumda bile olmuyor. işime bakıyorum yani :)

çok da haksız sayılmaz aslında. tr şartlarında bırak taytı bisiklete binmek için hele işe bisikletle gelip gitmek için bile biraz sıyırmış olmak lazım. yaz kış bisikletle işe giden bir sıyrık olarak halimden memnunum. :D hayalimiz bisiklet kullanmayanların sıyrık sayıldığı bir türkiye. kısmetse 2100 yılında torunlarımız falan görür.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Eski dünya kupalarının birinde (2000'ler öncesi) Caca Cola'nın maçları yerinde izleme çekilişini Trakya'da köyde yaşayan birisi kazanmıştı. Gazeteciler köye gitmiş ve çardaklı bir kahvehanede sohbet ediyorlardı. Yaşlı bir adam "Keşke bana çıksaydı." deyince gazetecilerden birisi nedenini sormuştu. Cevabı: "Sıcaktan buralarda durulmuyor. Oraya gitsem şort giyer hem maçları izler hem de bol bol gezerdim."

merhaba, birkaç şey diyeceğim.

öncelikle bu lafı eden adam troll, niye bu kadar ciddiye alınmış anlamıyorum. hem sözlükte hem burada sayfalarca yazılmış, tamam siz kazandınız, o ise elinde çayı arkasına yaslanmış keyifle sizi okumuştur hehe.
herkes bir de kafayı tayta takmış durumda, bu da içten içe bizim de yadırgadığımızın göstergesi. bizim arkadaşlar dalga geçiyordu, parmakla gösterip la adam tayt giyiyor diyorlardı, bana da laf sokup gülüyorlardı, şimdi yeni aldıkları bisikletlere taytla binilince popolarının daha az acıdığını, daha uzun mesafe kat edebildiklerini anladılar ve mutlular. muhtemelen bugün taytı savunan forumdaşlar da bir zamanlar bu şekilde dalga geçmiş insanlar, şimdi o dalga geçtikleri taytı giyiyor olduklarından algıları tayta odaklanmalarını ve bunu savunmalarını sağlıyor.

troll kardeş sizi çok güzel sinirlendirmiş, ben bile tebessüm ettim bu hale. adamın dediklerinde ciddiyet payı olan şeyler ise şunlar;

-çocukken bisiklete binerken gözlük takmazdık, tayt giymezdik. esnaf dayılar da eldiven ya da kask kullanmıyor mesela. yani bisiklet için bu teçhizatı giyince cidden sokaklarda yadırganacak tipler haline geliyoruz. halkımız bu yüzden bizi turist sanıyor. bisiklet kültürüne mazhar olmuş bir ülke olaydık böyler olmazdı.
-30 yaş ve üstü için bisiklet oldukça popülerleşen bir spor. yani 30 yaş ile beraber göbekler şişmeye beller yağlanmaya iyice geçiş yapıyor. adam da ya spor salonuna yazılıyor, ya da bisiklet alıyor. malesef haftada bir halısahaya gitmek spor sayılmıyor, daha düzenli ve daha çok efor harcanan bisiklet kilo verdiriyor, maç yapıp sonrasında çorbacıya gidip kebap künefe gömmek değil. bir de ekonomik durumunu 30 yaşında daha iyi oturtmuş oluyor insanlar, bu yüzden 20li yaşlarda "oha bisiklete o para verilir mi" düşüncesi daha yaygınken bu insanlar 30 yaş civarı "specialized mı alsam cannondale mı" diye ikilemde daha çok kalıyorlar. cannondale alınca da kask marka kask alıyor bu adam, kaskına ayna takıyor, sarı camlı gözlük takıyor, bisiklet ayakkabısını pedala kilitliyor, halkımızı iyice korkutuyor. halkımız 30 yaşında birinin böyle "serserilikler"den uzak durmasını bekler, evden işe işten eve, bisiklete binmek yerine mangala gitmesini bekler, halkımız bunu istiyor, 30 40 yaşında adamı bisiklet üzerinde görünce şaşırıyor.
yani çocukken sokakta kan ter içinde top oynarken, burnu akan burnunu koluna silerken, terleyince eve su içmeye giderken, anneler sırtımıza havlu koyarken düşünün ki çocuğun biri gelir ama o da ne, çocuğun üstünde takım forması var, ayağında kramponları, dizlikler, baldıra kadar çekilmiş futbolcu çorapları.. bütün çocuklar "bu ne lan" diye bakmaz mı? bakar, haklılar da bakmakta, tıpkı bisikletçi görmüş vatandaş gibi yani. bu konuda troll elemanın bizi yadırgamasına kızamıyorum.
-bisikletlilerin yolda terör estirdiğine ben pek şahit olmadım çünkü araba kullanmadığım gibi trafiğe de pek çıkmıyorum. ama muhtemelen böyle bir şeye denk gelmiş olan troll bunu abartarak anlatmış. her yerde bisiklet yolu yok mesela, yaşadığım şehirde ben çarşıdayken bisikleti elimde götürürken insanların üzerine süren bisikletlileri görünce ben de yadırgıyorum, ülkenin durumu bu, el arabası da bisiklet de taksi de, altında ne araç-vasıta olursa olsun burnunu sokacaksın, gaza yükleneceksin, karşı tarafın çekilmesini-yol vermesini zorunlu hale getireceksin. trafikte de sanırım kimse kimseyi sevmiyor, arabası olanlar motorcuları sevmiyor, herkes şehirlerarası yolda kamyon görünce sıkıştıracak diye korkuyorlar, otobanda hız yapan arabaları sevmiyorlar, kaldırımda süren mobilet mi her neyse onları sevmiyoruz, bisikletliler de nasibini alıyor tabi ki, abartılacak bir şey yok.
-yalnızlıktan kafayı yemiş diyor bisikletlilere troll kardeş, bu beni baya güldürdü, zira yalnız insan yani sevgilisi, eşi olmayan insan cidden daha fazla para ve zaman ayırabiliyor bisikletine. ben evlendiğimden beri neredeyse hiç binemediğim halde bekar arkadaşlar çanakkale turuna katılıyor canları istediğinde. ya da biz ay sonu hesabı kitabı yaparken bu arkadaşlar çaat diye action camera gibi varlığı zorunlu olmayan (lüks?) aksesuarlar alabiliyorlar. benim gözlemim bu biçimde.

yani trollün dediklerinde haklılık payı gayet de var, bizi sinir eden de bu zaten. tayt giyimini savunmak için ata sporumuz olan yağlı güreşten efendime söyleyeyim kıspet içine el sokulmasından bahsedilmiş. buna da "ad hominem" denir, tartışmada pek yeri yoktur.

• Beğen
Tepkiler: Salih Abi
@Infinity dragon
Bakkala bir su almak için girdim yemin ediyorum bu tepkiyi yaşadım (temsili değil). "Oha uzaylı mısın lan?" diye tepki verdi. Ben giymiyorum yani giymem değil almadığım için giymiyorum. Olsa ben de giyerim yani çok rahat olduğuna eminim onun yerine pijama giyiyorum üstüne de fermuarlı cebi olan sweatshirt giyiyorum cep ihtiyacını öyle karşılıyorum. Biz ihtiyaç olduğu için giyiyoruz etrafta dar pantolon giyen bir sürü kadın var yani o kadar acizseniz önce onlara sataşın. Dar pantolon giyilmesine karşı değilim ama bazıları 1 gün öyle dursa kangren olacak seviyede dar giyiyor ve bize laf atan kişiler bunlara da laf atması muhtemel. Daha kötüleri var bunların "erkek adam kask takar mı" diye gezen ilk okul arkadaşım var yahu. Böyle şey olur mu? Güzel yurdum insanları 5000 çeşidi var. Bazıları market bisikletli ama kafasında kasklı birisini görse "off adamın bisiklete bak" diyen var bir yandan da kask takılmaz diyen hödükler var. Ne yani "erkek" olunca kafatası demirden mi oluyor? Ya da kask takınca çok mu profesyonel oluyorsun? İhtiyaç denilen şeyi daha anlamamışız bu yüzden saçmalamak kaçınılmaz oluyor.

Tayt şöyle gereklidir böyle gereklidir demiş arkadaşlar. Bence bisiklet sürerken ped gereklidir, hatta şarttır. Bu pedi bisikletçi ister sele kılıfında kullanır, ister pedli çamaşır olarak, ister pedli tayt olarak.

Kaliteli pedli tayt giyip, 3-5 cm önden ve arkadan bombe yapmış çıkıntılarla gezenlerimiz oluyor. Kusura bakmayın ama köylerden geçip o amcaların teyzelerin yanlarına oturuyorsanız, aralarında geziyorsanız onların toplum kurallarına azıcık saygı gösterelim. Dünya kendimiz etrafında dönmüyor. O manzaradan rahatsız olanları ayıplamaya bence hakkımız yok.

Not: Ped ve tayt kullanıyorum :) O turda köylerden geçeceksem üzerine şort giyiyorum.

Bence isteyen istedigini giyer. Ben tayt sevmiyorum , giymemde kim karisir ki buna ? Tam terside ayni sekil . yalniz biz bi kere devlet dairesinde kalabalikta sira beklerken iceri bi bisikletci girdi taytla falan. Keske altina bi esofman falan giyeydi en azindan toplum icine girerken dedim yani malum ; Belli ediyor abi (vurmayin ah )

@mariokaldato

O kadarda önyargılı olma canıııımm. Şahsen bende senden ilerde taytını giyip şöyle bir performans bekliyorum.

Tayt giyiyorum. Giymeyene karismiyorum, 30'uma kadar giymedim. Keske giyseymisim diyorum. Ama hic bir guc o tayti bana yalniz giydiremez :koptum: Illa ki uzerine bir sort ve ya esortman giyiyorum :D

@Özcan.
Hiç kusura bakmasınlar yani uzun yola çıkacaksan ped şart deyip bir tane ped ile yetinmeyeceksin. Taytta olacak sele kılıfın da olacak budur yani. O bombeli her türlü "O-L-A-C-A-K". Tamam dünya bizim etrafımızda dönmüyor da başkalarının etrafında da dönmüyor. Bisikletle uzun yola çıkacaksam kendi sağlığımı düşünürüm başkaların göz zevkinden bana ne? Adam belki aero istiyor tayt alıyor. Yalan mı? Parmak kadar kabloyu kadroya gömünce 40 gram aero kazanıyorsun. Bir de tayt ile aero lazım yok ben performans yapacağım bilmem ne, sadece bunlar için değil ağabey. O bacakların nefes alması gerekiyor bunu da taytın üstüne şort giyerek engel olma. Sadece şort giy en azından daha iyi olur. Amma büyütülecek konu oldu ha. Adamlar bunu giymen için yapmış siz bunu kullanmalı mıyız yoksa kullanmamalı mıyız diye tartışıyorsunuz. Yapmışlar bize de kullanmak düşer. Fantezi için giyen yok be ağabey.

Bisiklete binerken sort veya outdoor pantolon giymek benim icin daha pratik geliyor. Ciddi anlamda yol bisikletcisi olsaydim gözümü kirpmadan giyerdim, bunun gibi düdüklerin ne düsündügünü neyapayim.

Bundan 10-15 sene evvel burda (Almanya) forma giyenlere alabula renkleri yüzünden papagan diye takilirlardi, simdilerde hic duymuyorum insanlar alisti buna. Türkiye'de de alisirlar zamanla.

Tayt konusundaki tartışmanın bir yere varabileceğine inanmıyorum. Tüm konuyu okudum herkesin kendine göre düşüncesi var. Fakat tayt konusundan tüm topluma yönelik genellemeler yapanı gerçekten anlamıyorum. Taytı tuhaf karşılayanların olması toplumumuzu n yerin en altında olduğunu gösterdiğini söyleyenleri okumak gerçekten acı vericiydi. Hele bir tanesi muhafazakar insanları sevmiyoruma kadar getirmiş.

İşte işin doğası bu, biz buyuz ve bununla da yaşamak zorundayız. İnsanları malesef öz benliklerinde kabul etmekte zorluk yaşıyoruz. Şair ne demiş sen gülü seviyorsun diye onun da seni sevmesi gerekmez ki!!! İşin düşünce boyutu malesef yine ayrıştırıcı nitelikte.

Peki tayt giyilmeli mi giyilmemeli mi? Ben üstüne exumadan aldığım bisiklet için üretilmiş teri dışarı atan şortumu çekerek giyiyorum ve bu şekilde çok mutluyum. Taytı giyenlerede müthiş saygı duyuyorum; onların da bana saygı duymasını bekliyorum.

Denizli'de yaşıyorum ve karşılaştığım bazı olayları anlatayım: Daha 2 gün önce yolda giden 2 kişi hello diye bağırdı çok eforluydum ve nabız yüksekti, cevap vermedim 20'li yaşlardaki bu çocuklarda küfür etti. Dönüp bakmadım bile galiba turist zannettiler. Bir çok defa yolda genelde markası tofaş ya da renault toros olan arabalar korna ve sözle taciz ediyorlar. Köylerde bir kahve, su vb. şeyler alırken tüm gözler üzerimde oluyor. Hatta çocuklar beni gördüğünde annesine "Anne baksana " diye beni gösteriyor. Çoğumuzun karşılaştığı durumlar bu malesef.

Peki ben napıyorum? Koca bir hiç. Onlar hergün karşılarında benim gibi bisikletçiler görse bu tepkileri vermezler ayrıca ekonomik ve eğitim şartları bu tarz (onlara göre) değişik bir figürü olağan kabul etmeyi zorlaştırıyor.

Bu arada köylerde şehirden daha rahat olduğumu buradan ifade edeyim. Şehir magandaları benim güzel köylümün yanında hayvan gib kalır. Ayrıca köyler karşılaştığım mevlütler ve ikramları kesinlikle şehirlerde bulamam. Sonuç herkesi olduğu gibi kabul et mutlu ol.

Bu konuya çok takılmamak lazım
Tabi gelde bunu Türkiye'de anlat [emoji3]

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

@legolas99353 simdi aklima geldi, beni de yabanci saniyorlar bazen mola verdigim yerlerde. O yuzden girer girmez selam veriyorum anlasinlar Turk oldugumu diye.
Ama bir keresinde bir cocuk beni fena madara etti :D
Yabanci sandi beni, Turkum oglum ben dedim. "Abi niye boyle giyindin ozaman" dedi asafasadafda :aglyrmngaa::naslyany::acpsnr:

@Kerem Özbayrak

Kardeşim çok güzel yazmışsın, ayrıca teşekkür ederim...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri