ben şuan sıvı gres kullanıyorum. ince yağ da kullandım. ince yağ çok performanslı oluyor. baklaların ve pimlerin arasına çok iyi girdiği için zincirden hiç ses gelmiyor. şırıngaya çekip baklaların arasına çok az damlatıyorum yeterli oluyor. ama 100 km de çamur gibi oluyor. simsiyah oluyor. ve özelliğini yitirip yine zincirden ses gelmeye başlıyor. temizliği de uğraştırıyor.
sıvı gres ile ses tamamen kesilmiyor hiç bir zaman. kendi püskürtme ağzı ile baklalara sıkıyorum ama aralara ve pimlere iyi nüfus etmiyor. baklaların yüzeyine yapışanları bezle siliyorum. yoksa çok kir tutuyor sonra. zaten yoğun kıvamlı bir şey olduğu için sert tabakalar oluşuyor. ama en güzel yanı 300-400 km'de ilk günkü halini koruyor. ince yağ gibi simsiyah çamura dönmüyor ve hemen özelliğini yitirmiyor.
bence sıvı gres sıcak havalarda kullanılmalı. zaten yoğun olan kıvamı soğuk havalarda daha da katılaşıyor. geçen hafta uyguladım ama zincirden hala ses geldiği için temizlemeden bugün tekrar uyguladım üstüne. sokağa çıkma yasağından sonra deneyeceğim. eğer gelişme olursa 3. kez de uygularım üstüne biraz zaman geçince. zaten hemen kirlenme ve kararma yapmıyor. fazlasını da zincirin üzerinden siliyorum. önemli olan baklaların arasına ve pimlere nüfuz etmesi.
shimano, muc-off, zefal gibi markaların en az 300-400 km kararmayanları ve performans kaybı olmayan modelleri olduğu söyleniyor. hiç birini denemedim açıkçası. belki onlar bu sorunu tamamen çözüyordur.
ayrıca ben zinciri tamamen yağdan arındıracak kadar hiç temizleyemedim. belki de pimlerin arasında kalan kirli yağ ince yağ uyguladığımda yağı kirletiyordur. bu da hep kafama takılan bir konu.