Scudo Sports

Zincir yağlama

@tekvites gaz yağı gitsin diye silmene bile gerek yok. elektrik tesisatının olmadığı ilkel dönemde aydınlanma amaçlı yakılan sıvı bu. kolonya gibi uçucu yani :)

Scudo
cif powershine ultra yağ sökücü (turuncu spreyli ambalaj) ile temizledikten sonra iyice duruyalıp iyice kuruduktan sonra yağlayın.

Kendi yöntemim şöyle ; Önce zincir ve tüm dişli aksamı fırça kullanarak mazotluyorum.. sonra zincir temizleme aparatıyla zinciri iyice bi çeviriyorum. Daha sonra würth genel temizleme spreyini zincir arka ön aktarıcı ve rubleye uyguluyorum. Bu tüm mazot artığını güzelce akıtıyor. Sonra komple sabunlu suyla köpürtüp bol suyla duruluyorum. Daha sonea güzelce kuruluyorum. Yağlama işini 3 5 saat sonra yapıyorum.

Zinciri balata spreyi ile temizledigim de oldu sıcak su ve pril le de . Ama icinde su kalmasin diye sonradan ince balata spreyi sıkıp balkonda iyice kuruturum. Sonra hemen yağ sürerim. Yağı da dışarıda sağ ve sol taraflarına sürerim. Biraz büker , katlar iyice içlere işlemesini sağlarım. Sonra yerinde iken iç ve dış şeklinde sürerim.

@ucgokhan bu işlemi ne sıklıkla yapıyorsunuz?

@ucgokhan bu işlemi ne sıklıkla yapıyorsunuz?

Ortalama 350-400 km diyebilirim kuru havada kullandıysam eğer.. Bu temizliği yapınca 1 gün binmiyorum bisiklete.. Ayrıca zincir yağlama işini (her baklaya 1 damla) yaptıktan sonra zincirin dış yüzeylerini bezle siliyorum fazla yağ çabuk toz topluyor malûm...

Benimde 350 KM civarı oldu. Bisiklet bilgisayarı sürekli bakım uyarısı veriyor. Zincir hayli kirli, bir süredir dikkatimi çekiyor. Elimde xcp nin yağı var fakat bu temizleme işi biraz zor görünüyor. İzlediğim bir videoda uluslararası bir yarışçının bisikleti köpüklü suyla bir güzel yıkanıyor sonra yağlanıyordu. Öyle gaz mazot vs kullanılmıyordu sanki; şimdi aradım ama bulamadım.

@Voltaire hocam zinciri cikartip taktın mi hiç? Yani zinciri bisiklet üzerinde degil de bir kabın içinde temizlemen daha kolay daha etkili. Bisikleti yine sabunlu suyla yıkar , durular en sonda da bezle kurularsın. 👍👍👍

• Beğen
Tepkiler: amasseia
1) Mazot ve gaz yağının avantajı kir ve yağ artığını hızlı çözme sağlaması, dezavantajı ise yağa ortam hazırlamak ve toz toplamaması için kendisinin de temizlenmesi gerekmesi.
2) Balata Temizleyicinin avantajı temizlik sonrası kiri, yağı akıtıp gittikten sonra tamamen kuruması, dezavantajı ise maliyetli olması (bu kişiye göre sorun tabi). Tabi bir de çözücüyşe birlikte akan yağı titizlikle atmak gerek.
3) Yağ Çözücü ve deterjanların avantajı kolay uygulanabilmesi, dezavantajı iyi durulama ve kurulama gerekmesi.

Yani mutlaka yazılmıştır tabi ama zincir nasıl temizlenirse temizlensin iyi bir yağlama şart. En doğru yağ deneme yanılma yöntemiyle bulunuyor zaman içinde. Ben yıllarca yukarıdaki üç yöntemi de denedim (Genellikle 2). Ama son zamanlarda şöyle güzel bir CİF yağ çözücüyle foşur foşur yıkamak istiyorum. Bisiklet olsun otomobil olsun kullandığım araç kirliyken rahat edemeyenlerdenim.
Kendi kişisel tecrübemi paylaşmak istedim.

Zinciri söküp sıcak su dolu bir kapta 15-20 dakika beklettikten sonra herhangi bir bulaşık deterjanı ve diş fırçası ile 2-3 sefer fırçalıyorum. Ardından tazyikli ve bol su ile durulayıp kuruluyorum. Bisikletin çekiş sistemini de temizleyip zinciri takıp pedalı geriye döndürmek suretiyle baklaların iç kısmını 1 tur yağlıyorum. Bu yöntemle zincir ve rublenin daha az pislendiğini fark ettim. Kullandığım yağ Shimano PTFE Dry Lube.

• Beğen
Tepkiler: smhkvs ve amasseia
Deneyen var mı? Wurthle temizlemekte daha ekonomik olabilir. Şu an forumumuzun sevilen satıcısı Gartal bayk şopta en uygun fiyatlı satılmakta 😆

@tekvites ben gaz yag la temizliyorum önce hatta hafif küflenmiş zincir 1 gün gaz yag içinde bekletiyorum gaz yağı hafif yağlı bırakıyor hafin tozlanmada gaz yağından eser kalmıyor her baklaya 1 damla yağ hem temiz bir zincir hemde süper yağlanmış oluyor..

@Voltaire hocam zinciri cikartip taktın mi hiç? Yani zinciri bisiklet üzerinde degil de bir kabın içinde temizlemen daha kolay daha etkili. Bisikleti yine sabunlu suyla yıkar , durular en sonda da bezle kurularsın. 👍👍👍

Zincir çıkarma işi şimdilik beni aşar 🙈 Rublede gözle görülür katmanlar ve zincirde ciddi bir tabaka var. Sanırım acemiliği üzerimden atmak için bu defa basit yolu seçeceğim: Benzin+diş fırçası+yağ. İşe yarar mı dersin? Normalde bu işi serviste yaptırırım ama artık bisikleti tanımak ve birazda aradaki bağı güçlendirmek adına elim kirlensin istiyorum.

Kendi yöntemim şöyle ;

Önce zincir ve tüm dişli aksamı fırça kullanarak mazotluyorum.. sonra zincir temizleme aparatıyla zinciri iyice bi çeviriyorum. Daha sonra würth genel temizleme spreyini zincir arka ön aktarıcı ve rubleye uyguluyorum. Bu tüm mazot artığını güzelce akıtıyor. Sonra komple sabunlu suyla köpürtüp bol suyla duruluyorum. Daha sonea güzelce kuruluyorum. Yağlama işini 3 5 saat sonra yapıyorum..
o kadar aerosole maruz kaldiktan sonra kafan dönmüyorsa sorun yok :D

@Voltaire benzin sıkıntılı olabilir. Yangin, çeşitli malzemelerle etkileşime girip eritebilir.

@sametmrc zinciri sürüş dışında mazotta tutarsan yağlamaya gerek kalmıyor.

Zincir yağının özelliği neyde bu kadar pahalı??
Hiç tr de zincir yağı üreten firma yok mu?

Geri