Scudo Sports

Zincir yağlama

Scudo
@Voltaire zinciri sökmeden temizlik ancak yüzeysel kalıyor. Bir dahaki zincir değişiminde zinciri quick link ile birleştirerek daha sonraki temizliklerde kimseden yardım almadan temizlik ve değişimleri kolayca yaparsınız.

• Beğen
Tepkiler: ibrahimguler
@Yldrm07 Ordu'da yaşıyorum hocam çok yağmur yağıyor burada.

• Beğen
Tepkiler: Yldrm07
Merhabalar, Dahon mariner d8 bisikletimin zincirini çıkartıp çok kapsamlı bir detay temizliği yaptım, görselini paylaştığım Zefal extra dry lube yağı kullanarak zinciri yağladım, bir gün sonra yaklaşık 6 km sonra zincirden bol bol sesler gelmeye başladı, tekrar ekleme yaptım, fakat yine ses gitmedi, son olarak üstüne würth sıvı gress sıktım tövbe tövbee yine ses var.

morel motivasyonum yerle bir oldu inanın, bugün tekrar zinciri söküp temizliyeceğim ama bu yağı kullanıp kullanmama konusunda çok kararsız kaldım dostlar, Engin Bilgilerinizi zevkle okumak için heyecanlıyım, şimdi’den teşekkürler..

F48373AC-317D-4886-854D-E6026E0A73EE.jpegCE834022-7AE0-42C6-9701-7327A27B6A06.png5A7FA7BC-08B1-4376-908A-5874F281C972.png

@Kubiilay sesten kastınız nedir? Tabiri caiz ise şıkırdama gibi bir ses ise arka aktarıcının ince ayar kısmıyla oynayabilirsiniz yok takırtı şeklindeyse zincirin pimini yerine tam oturtamamış olabilirsiniz,

@Şerif Feridun Yağ yetersiz geliyor sanki, ne kadar çok yağlama yapsamda sanırım Mumlu yağın özelliği nedeni ile şıkırdama mevcut, vites ayarlarım saat gibi, fakat 400 km’deki bisikletimin zinciri söküp temizleyip montajı yaptıktan sonra bir türlü sesten arınamadım, üstüne fazlaca würth sıvı gress vurdum yine aynı.

Zefal ile ilk yağlama sonrası bir 8/10 km kadar sürüş yaptım baktımki yağı çok az vurmuşum, feci bir ses ! eve gelene kadar totalde 11/12 km geçti acaba o ara zincirin ömrününümü yedim diye soruyorum kendi kendime.

@Kubiilay sıvı gres zincir için iyi bir yağ tercihi değil malesef, o yağı arındırıp daha ince bir yağ denemenizi tavsiye ederim. zincir çok yağ isteyen bir bileşen değil.

• Beğen
Tepkiler: Kubiilay
@Şerif Feridun daha ince yağ ne kadar durur ki zincir üstünde? zincir sürüşlerden sonra bisiklet üstünde durursa kısa sürede paslanmaya başlayacaktır.

nalburdan 2liralık ince makine yağı ile yağlıyorum. bunu yapan tek ben miyim :(

• Beğen
Tepkiler: Ceyhun Özkan
@can_celik dikkat ederseniz sıvı gres'den daha ince bir yağdan bahsettim. Ben chain-l ve xcp zincir yağı kullanıyorum. sıvı gresli zincir bir süre sonra üstü çamur kaplı gibi olacaktır.

@mali.ozdemir bir defa yaptim. Sonuçta kuru kalmasından iyidir. Ama ne kadar iyi olur bilemiyorum. Bu iş için olan özel markaların yağlarını bile beğenmeyenler var.

• Beğen
Tepkiler: mali.ozdemir
@Şerif Feridun ben de onu diyorum işte... yağ inceldikçe, zincir üstünde durduğu süre azalıyor, çünkü akıcı. "temizleme/durulama/tekrar yağlama" işlemini yapma sıklığını arttırmak gerekiyor. bu da gereksiz bir efor. zincirin sürüş dışında mazot veya ince bir yağ içinde durması en pratiği ve ekonomiği, onu diyorum. "bisiklet için özel üretilmiş" olarak pazarlanan pahalı sıvılara gerek kalmıyor.

@can_celik Bir temizleme için Shimano Degreaser 200 ml harcadım. 59 Tl'ye almıştım bu yıkama yağlama işi böyleyse eğer cidden masraflı oluyor.

hocam sen ne yaptın ya... litresi 300 tl ye geliyor. en kral degreaser ata usulü gazyağıdır, şu an litresi 11 tl. mazot alsan o daha da ucuz litresi 5.5 tl :koptum:

• Beğen
Tepkiler: Denizcagan
@can_celik aynı şeyleri söylemiyoruz, mazotun ve gazyağının yağlama kabiliyetleri zayıf kalır. Chain-l yada diğer zincir yağları koyu kıvamlı oldukları için kolayca akmazlar. 1000 km de 1 zincir temizliği ile uğraşmak istemeyen de ya işi para verip bisikletçiye yaptırsın yada bisiklete binmesin.

Burada o kadar çok yol yöntem belirtilmiş ki acaba hangisini yapsam benim için uygun olur diye düşünüyorum. El beçerim çok olmadığından en pratik olanı seçip yapmam daha uygun olacak benim için herkese teşekkürler bilgilendirme leri için

@AeroKnight forumda @zekeriyacab in söylediği şekilde yaparsan ucuza getirebilirsin. Ben de o yöntemi kullanıyorum .
Önce zinciri çıkartmak lazım , sonra zinciri bir kavanoz içine koyup üzerine balata spreyi sokman lazım. Iyice kirini attıktan sonra zinciri çıkartıp kavanozun kapağını güzelce kapatırsan sonraki temizliklerde de kullanırsın. Yalniz bu malzeme çok uçucu . Kullanırken havalandırma iyi olmalı ve kullandıktan sonra kavanoz yaşaa benzer kaptan buharlarlaysak şekilde ağzı kapatılmalı. Kirlenmesi önemli değil. Zaten dikkatli bakarsan içinde kum, metal parçalarını da görebilirsin. Mıknatısla deneme yapabilirsin. En son çıkarttıktan sonra hafifçe zincire biraz sprey sıkıp üstunden kavanoza dökersin. Kolay gelsin.

@Şerif Feridun "para - verilen efor - alınan performans" üçlüsü arasında bir denge kurmak gerekiyor. zincir üzerinde uzun süre kalan yağlarda, 500 km'de bile, yoldan gelen kir ve toz, zincir baklaları ve pimler arasına girerek baklaların dönme direncini arttıracaktır. yani ilk hali gibi akıcı olmayacaktır zincir. benim dediğim yöntem sizinkinden daha da uğraşmalı bu arada. her sürüşümden önce zinciri mazottan çıkarıp powerlinkle birleştiriyorum ve her eve geldiğimde tekrar çözüp mazota koyuyorum. "buna da üşenen gitsin bisikletçiye yaptırsın" diyebileceğiniz bir durum yok yani :)

• Beğen
Tepkiler: Kurthan
@Şerif Feridun chan-l elbette en iyisi ama xcp nasıl aynı firma satıyor.

ben şuan sıvı gres kullanıyorum. ince yağ da kullandım. ince yağ çok performanslı oluyor. baklaların ve pimlerin arasına çok iyi girdiği için zincirden hiç ses gelmiyor. şırıngaya çekip baklaların arasına çok az damlatıyorum yeterli oluyor. ama 100 km de çamur gibi oluyor. simsiyah oluyor. ve özelliğini yitirip yine zincirden ses gelmeye başlıyor. temizliği de uğraştırıyor.

sıvı gres ile ses tamamen kesilmiyor hiç bir zaman. kendi püskürtme ağzı ile baklalara sıkıyorum ama aralara ve pimlere iyi nüfus etmiyor. baklaların yüzeyine yapışanları bezle siliyorum. yoksa çok kir tutuyor sonra. zaten yoğun kıvamlı bir şey olduğu için sert tabakalar oluşuyor. ama en güzel yanı 300-400 km'de ilk günkü halini koruyor. ince yağ gibi simsiyah çamura dönmüyor ve hemen özelliğini yitirmiyor.

bence sıvı gres sıcak havalarda kullanılmalı. zaten yoğun olan kıvamı soğuk havalarda daha da katılaşıyor. geçen hafta uyguladım ama zincirden hala ses geldiği için temizlemeden bugün tekrar uyguladım üstüne. sokağa çıkma yasağından sonra deneyeceğim. eğer gelişme olursa 3. kez de uygularım üstüne biraz zaman geçince. zaten hemen kirlenme ve kararma yapmıyor. fazlasını da zincirin üzerinden siliyorum. önemli olan baklaların arasına ve pimlere nüfuz etmesi.

shimano, muc-off, zefal gibi markaların en az 300-400 km kararmayanları ve performans kaybı olmayan modelleri olduğu söyleniyor. hiç birini denemedim açıkçası. belki onlar bu sorunu tamamen çözüyordur.

ayrıca ben zinciri tamamen yağdan arındıracak kadar hiç temizleyemedim. belki de pimlerin arasında kalan kirli yağ ince yağ uyguladığımda yağı kirletiyordur. bu da hep kafama takılan bir konu.

Geri