Merhabalar, forumdaki ilk mesajım olacak bu.
Nisan ayından beri, yurt dışına yerleşirken Sedona 711'ini evde bana emanet bırakan ev arkadaşımın bisikletiyle istanbul'da şehiriçi ulaşımımı sağlamaya başladım ve yıllardır aklıma ara sıra gelen bisiklet sevdasına düşme olayına kapılmış bulundum. (çocukluğum bisiklet üzerinde geçmişti)
Bu sedona 711'i hala kullanabiliyorum ancak, boyuma küçük gelmesi ve emanet olması ve de kendime çok daha uygun bir bisiklete kavuşma isteği gibi durumlar sonucunda birkaç haftadır araştırmalara başladım.
Şehiriçinde daha hızlı olabilsem keşke, sonra uzun yollara da vururum kendimi fena mı olur diye drop bar olayına özenmiştim. Öte yandan yarışlara katılayım saniyeleri saliseleri eriteyim şeklinde bir kafam da olmadığı için her daim öne doğru eğik yolculuk etme durumu ve fazla ince tekerleklerin kısıtlı olabileceği zeminlerde pedallayabileceğim düşüncesi klasik yol bisikletlerinden vazgeçirdi. Bir de üstüne ufak tefek bagajlarla macera peşinde koşma dürtümü ortaya çıkartınca araştırmalarım sonucu gravel bike denilen hadiseye tutuldum.
Sonuç olarak Merida Silex 200'ün tam benlik olabileceğini düşünmeye başladım. (Geometrisi/daha geniş tekerlek kullanma şansı, dayanıklılık mevzu...)
silex 200:
Gel gelelim ki yurtiçinde bu modeli satan bir bisikletçi bulamadım. Bunun yerine Merida Speeder 200 modelini buldum, drop bar'a boşuna mı özeniyorum acaba derken flat bar'a tekrar özendiren tartışmalara yazılara rastladım.
speeder 200:
Şu an için İzmir'deyim ve bu bisikletin 54 kadrolusunu bulabildim burada yalnızca.
Boyum 1.83, iç bacak boyum yanlış ölçmediysem 83-84cm.
54 kadronun bana uyumlu olacağını söyledi satan yer ancak onlara %100 güvenemedim, üstünde ayakta durduğumda bisiklet ufak sanki gibi hissettim. Boy uyumu olarak hissiyat tam olmadı yani. Ama bisiklet bir hoşuma gitti hani... (ellerindeki son bisiklet bu ve henüz kur değişimini yansıtmamışlar fiyata)
İnternet başında araştırmalar yaparken Merida markasına epey bağlandım ve diğer markalara o kadar detaylı bakamadım her nedense. Tabii illa merida alacağım diye birşey yok. Scott, Giant gibi markalar da göz kırptı araştırma yaparken ama işte...
Ardından Giant satan bir başka bisikletçiye gittim, ordaki arkadaş bana Giant Escape 1'i önerdi.
escape 1:
Aynı bisikletçi bir de Giant RX'i tavsiye etti.
Ve de 2016 model defy vardı ellerinde, o da şöyle bir şey:
Aslına bakarsanız flat bar/drop bar konusunda hala kendimden emin değilim. Tura çıkmak istiyorum; izmir'den ufak ufak sağa sola gitmeye başlayarak antrenmanlanıp, eylül ayında izmir-istanbul'u 2-3 durak kalmalı yapacak şeklinde bisikleti götürmeyi, hani ilerleyen zamanlarda da ege-akdeniz veya karadeniz olur, yunanistan/bulgaristan olur kalkıp gitmeyi hayal ediyorum bisikletle. Ama plandan kırma hayal bunlar. Geçen zaman içerisinde 50-100 km'lik kısa turlara kendimi kaptırıp, hayalimdeki o uzun kamp atmalı yollara bir türlü çıkamayıp; neden drop bar almamışım diye üzülmekten de çekiniyorum. Şehiriçinde drop bar zormuş yahu demekten de...
Bisikletçilerin dediği, 7-8 saat süreceksen flat bar iyidir, izmir sasalı (50km'lik güzergahlar) gidip geleceksen performans için drop bar akar.
Bu konuda işte tecrübesizlikten kaynaklı bir özgüvensizlik, cahillik var üzerimde. İlk ciddi bisikletim olacak neticede. Öte yandan aldığım bisiklet evladiyelik olsun, al/sat/modifiye et/sat/al döngüsüne mahkum olmak istemiyorum.
30-32 tekerlek takılabilen, bagaj taşımaya müsait drop barlı yol bisikletleri önerilerine de çok açığım kısacası.
Flat bar iyidir abi heycana gerek yok diye de ikna edebilirsiniz.
Kısacası ikna edilmeye ihtiyacım var