Scudo Sports

Windows 10 teknik ön izleme sürümü ve diğer gelişmeleri

Arkadaşlar,

(link) yayında.

Windows 10 platformunun Insıderkullanıcılarına özel Windows 10 PC Yapı 10158 bugün yayınlandı.
Windows 10 Mobile build 10146’nın hemen ardından PC kullanıcıları için build 10158 yayına alındı.
Windows güncelleme olanaklarında ‘Hızlı/Fast’ seçim için yayına çıkarılan yeni yapı Windows 10 PC Build 1015 bir çok güncelleştirme ve hata düzeltmesini beraberinde getiriyor.
İşte bu yeni Windows 10 güncelleştirmesinin yenilik listesi;
Yine eski yapı güncellemeleri gibi öncelikle “Hızlı” ayarları seçen kullanıcılar için yayınlanan 10158’in güncelleme listesi de (link)’un kendi resmi blog’unda paylaşıldı. İşte yenilikler:
Microsoft Edge: Project Spartan, PC sürümde de sonunda Microsoft Edge ismini alarak yenileniyor. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken nokta, geçmişinizin ve favorilerinizin Microsoft Edge ile birlikte baştan sona sıfırlanacak olması.

Microsoft Edge tarayıcısının arayüzüne derin temanın eklenmesi dışında sekmeyi cam gibi sürükleyebilme, dip planda ses dosyalarını sürdürme, sekme sayfasını tertip ve düzenleme sayfası eklendi.
Kullanıcı deneyiminde iyileştirmeler: işlev çubuğunda ilginizi çekebilecek bir çok yenilikler meydana geldi. Öen arz eden uygulamalar turuncu renkte görünürken indirme işemleri yapan uygulamalar yeşil statü durumunu gösteriyor. Ayrıca Windows 10 tabletler için Continuum’da bir çok geliştirme yapıldı. Win32 uygulamaları tablet moduna sonunda uyumlu hale getirildi.
taskbar-1024x201Cortana: PC’de Cortana deneyimi bu build 10158 ile yanında birlikte çok daha profesyonel deneyime taşınıyor. PC temasına makul şekilde yoğun tema eklenen Cortana artık uçuşunuzu, e-mail’lerinizi ve işe giderken kullanacağınız yolun durumunu sizlere direk olarak söyleyebiliyor. Office 365’e Cortana entegresi bu yapı ile yeni yeni geliyor.
Fotoğraflar uygulaması: Windows 10 Mobile üzerinde de baştan sona yenilenen fotoğraflar uygulaması kullanım da bir geniş iyileştirmenin dışında GIF desteği üzere güncelleme alarak yeni yeni geliyor. Windows 10 PC için Fotoğraflar uygulamasını “Mağaza (Beta)” üzerinden hemen güncelleyebilirsiniz. Hatta Fotoğraflar uygulamasında üç noktaya tıklayarak/dokunarak fotoğrafınızı farklı uygulama seçenekleri ile açabilirsiniz.
Ekran alıntısı aracı: Windows’un yerleşik uygulamalarından biri olan ekran alıntısı aracı da build 10158 güncelleme listesinde yer alıyor. Ekran alıntısı aracında gecikme süresi özelliği eklendi.
snipping-tool-300×195 Insider Merkezi: Windows 10 PC platformu yayınlanmak için son adımlarını gerçekleştirirken Microsoft tarafından geçtiğimiz hafta paylaşılan gelişme bu yeni yapı ile birlikte gerçekleşti. Windows 10 PC Insider merkezi uygulaması artık rahatsız edici değil.

Scudo
Arkadaşlar, 10130-10146 vs. derken şimdi de (link) yayınlandı. Şuan son kullanıcı için değil ve ingilizce ama az bir zaman kaldı. Bekleyin :D

162 yayinlandi. Bu hizla giderlerse 29 temmuzdan once cikartacaklat

Hala kuramadim bunu ya, hdd dinamik disk gozukuyor kuruluma izin vermiyor. Ssd de dolu bolemiyorum. Tasinabilir harddisk bulup hdd yi bosaltip temel diske donusturmem lazim.

Logitech F710 game pad leri tanımadı bir türlü Windows 10:(

@BF Okuru

Henüz herhangi bir demo sürümü kurup test etmedim ama Microsoft, vista ile dibe vurduktan sonra 7 ve 8 de gözle görülür bir tırmanışa geçti. Eminim 10 çok daha başarılı bir sürüm olacak.

Arkadaşlar, 10130-10146-10158 vs. derken şimdi de Windows 10 Build 10162 yayınlandı. Şuan son kullanıcı için değil ve ingilizce ama kurulumdan sonra dil ayarlarına girerek türkçeleştirebilirsiniz. Az bir zaman kaldı. Bekleyin :D

10163 yolda geliyor. Ben bile yetişemiyorum :D

(link)
(link)
(link)
(link)

25607 dosyayı görüntüle

@Tahir Keskin Hahahaha :D sıkı takipçilerden birisin, varmı kullanımda bir sıkıntı ?

@ismail.yüksel verilerilerinizi yedekleyip, yeniden biçimlendirme işlemi yapmanız gerekiyor. Sonrasında kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
@turkkeyp
Tanıması gerekir aslında şuan Windows 10!un hangi sürüm numarasını kullanıyorsunuz ?

@mtb_rider
Aynen öyle, bu seferki köklü bir değişiklik olacak. Süre gelen Windows yapıları 10 ile birlikte Yapı No 10 olarak düzenlendi. Hali hazırda olan Windows 8.1'in yapı numarası 6.3 Bu geriden gelen yapı 10 ile tamamen sıfırlanmış oluyor :D

@turkkeyp yok bunlar kullacıya açık paketler değiller :) yazılım
geliştiriciler için fakat bu şekilde indirip kullanbilirsiniz. Şuan Update ile 10130 sürümüne kadar veriliyor.

@BF Okuru 10130 sürümü var bende şu anda. geliştirici iso'larını microsoft kendisi vermiyor mu peki

@turkkeyp geliştiricilere özel veriyor. Son kullanıcı için yayınlamaz. Bakma sen bu sürümleri türkiye'de duymayan milyon tane insan var. Forum ve diğer kaynaklardan bilgi akışı sağlanıyor da insanımız öğrenmiş oluyor.

@BF Okuru

Yok abi güncelleme sorguladım, gelmedi. Eve geçince tekrar bakacağım. :)

(link) buradan 10162 ISO'ları vermişler. Gücellme ile gelmezse akşam bende buradan indirip kuracağım. :harika:

@Tahir Keskin Güncelleme gelmediğini biliyorum da, günlük kullanımda karşılaştığın hatalar vs. varmı ?

@turkkeyp Siz oradan indirebilirsiniz, oradaki sürüm İnsider Previws, benim link verdiğim ise Build sürümleri. Yani ikisi farklı şeyler.
Siz yazılım uzmanısınız, bunları biliyor olmanız lazım değil mi?

@BF Okuru, Bluetooth fare ile ilgili bir sorun yaşıyorum ama sanırım farenin kendisinden kaynaklanıyor. Akşam kalkıp pil değiştirmeye de üşendim. :bsmagryr:

Bilgisayarı ilk aldığımda yüklü olan Parmak İzi Okuyucusu'nu gördü, şaşırdım. Vista'dan beri hiç bir Windows sürümü tanımamıştı parmak izini. Yükleme tamamlanıp da test edemeidm henüz ama. :)

@BF Okuru anladığım kadarıyla şu andaki derleme numaraları iki taraftada aynı. geliştiriciler için daha önceden veriyorlar sanırım.
kendimi ifade edemedim sanırım. microsoft illaki bir yerde geliştiriciler için olanı veriyordur. dosya paylaşım sitelerinden indirmek istemedim o yüzden sordum. teşekkür ederim yardımlarınız için. :harika:

Siz yazılım uzmanısınız, bunları biliyor olmanız lazım değil mi? Bu söyleminizde hoşuma gitti. :krnz:

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
@turkkeyp :D hahahahha Evet aynen öyle :D

Bu arada @turkkeyp Profilinizdeki hakkında kısmına binayen söylemiştim ;)

Windows 10 için geri sayım başladı, işte tüm yenilikler ve bilinmesi gerekenler

28546 dosyayı görüntüle

Microsoft yarın (29 Temmuz) tarihinde duyuracağı yeni işletim sistemi Windows 10 için hazırlıkları tamamlamış durumda. Peki yeni işletim sistemini bekleyen kullanıcıların bilgisayarları bu güncelleme için hazır mı? Windows 10 hangi yenilikleri beraberinde getiriyor? Bilinmesi gerekenler neler? Bu yazıda tüm bu sorulara birlikte cevap arayacağız.
1. : Ücretsiz kurulum ve rezervasyon

28548 dosyayı görüntüle

Öncelikle Windows 10 hakkında bilinmesi gereken bazı önemli noktalardan bahsetmek gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ise Microsoft'un Windows 7, 8 ve 8.1 lisansına sahip kullanıcılara güncellemeyi ücretsiz olarak sunacak olması. Ancak bunun için bugünden itibaren 1 yıl içerisinde (29 Temmuz 2016 tarihine kadar) yeni işletim sistemi için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Rezervasyon işlemi için ise görev çubuğunun sağ alt kısmında beliren Windows simgesine tıklamak yeterli. Açılan pencere sizi Windows 10 rezervasyonu için yönlendirirken, tamamlamak için bir kaç ufak adım yeterli oluyor. Burada unutulmaması detay kullanıcıların aynı simgeye tıklayarak sol barda yer alan "Onayı görüntüleyin" sekmesi ile yaptıkları rezervasyonu iptal edebilmeleri.

28549 dosyayı görüntüle

Lisans anahtarına sahip olmadan, deyim yerindeyse "korsan" Windows kullanıcıları da bu rezervasyon için bildirimleri almaya başlamış durumda. Burada Microsoft ilginç bir politika ile birlikte lisanssız yazılımlara da güncelleme vermeye hazırlanıyor. Ancak bu güncelleme kullanıcıların Windows'u ücretsiz kullanacağı anlamına gelmiyor. Kullanıcılar Windows 7 veya 8 de lisanssız olarak cihazlarını nasıl kullanıyorlarsa Windows 10'da da benzer bir şekilde kullanmaya devam edebilecekler. Bu durumda bir süre sonra yaşanacak arka planın kararması, markete erişememe gibi kısıtlamaların kaldırılması için kullanıcılardan yine Windows 10 lisansı istenecek. Şu an Windows 7, 8 ve 8.1 sürümlerini kullanacak kullanıcıların hangi Windows 10 sürümlerine güncelleneceği ise aşağıdaki tabloda belirtilmiş.

28550 dosyayı görüntüle

Güncelleme için gereken minimum sistem gereksinimleri ise şu şekilde :
  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci
  • RAM: 32-bit için 1 GB, 64-bit için 2 GB bellek
  • Sabit disk alanı: 32-bit işletim sistemi için 16 GB, 64-bit işletim sistemi için 20 GB
  • Grafik kartı: WDDM 1.0 sürücü ile DirectX 9 ya da sonrası
  • Ekran: Minimum 1024x600 piksel çözünürlük
Bu bilgilerin dışında temiz kurulum yapmak isteyen kullanıcılar için bilinmesi gereken bir detay daha var. Microsoft Windows 10 kurulum sırasında ve sonrasında kullanıcılar için temiz kurulum seçeneklerini sunacak. Dileyen kullanıcılar kurulum sonrasında tüm kişisel bilgileri, uygulamaları ve dosyaları sıfırlayabilecekler.
2. : Windows 10 yenilikleri
Peki Windows 10 beraberinde ne gibi yenilikler getiriyor? İlk etapta kullanıcıları karşılayan giriş ekranı ve başlat butonunda önemli yenilikler karşımıza çıkıyor. Microsoft Hello isimli yeni giriş sistemi biyometrik kimlik tespitine kadar bir çok giriş yöntemini destekleyebiliyor. Bunun yanında artık giriş yapılmasının ardından kullanıcıları Metro arayüzü yerine alışıldık masaüstü ekranının açılması bir çok kullanıcı için olumlu bir gelişme.

28551 dosyayı görüntüle

Windows 10 ile birlikte gelen en önemli özellikler Cortana, yeni Edge tarayıcısı ve ortak Windows marketi. Dijital asistan Cortana, artık Windows 10 ile entegre çalışır durumda. Arama yapma, uygulama başlatma, not alma gibi görevlerde bize yardımcı olabilecek sesli asistanda ne yazık ki Türkçe dil desteği henüz bulunmuyor. Bunun yanında hafifletilmiş internet tarayıcısı Edge'de Windows 10 ile birlikte geliyor. Microsoft'un diğer tarayıcılar dışında kendi Internet Explorer çözümüne de rakip olarak geliştirdiği bu tarayıcı ilk etapta eklenti desteği sunmayacak. Ancak kısa bir süre sonra güncellemeler ile birlikte Edge tarayıcısı da eklenti kurulumuna izin verecek.

28552 dosyayı görüntüle

Windows 10 güncellemesinden nasibini alanlardan birisi de Windows marketi olacak. Masaüstü veya mobil platform için geliştirilen uygulamaların kolay bir şekilde diğer platform için de optimize edilmesinin önünü açan üretici, bu hamle ile birlikte Windows sürümlerinde sunacağı ortak market için önemli bir adım atmış oldu. Bununla birlikte artık Windows 10 yazılımını kullanan tüm cihazlar artık uygulamalara aynı market üzerinden erişecek.
Tüm bunların yanında dikkat çeken özelliklerden bir diğeri ise çoklu masaüstü desteği. Akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız bir şekilde birden fazla ana ekran sunabilecek işletim sistemi bu ekranlar arasında kolay geçiş yapılmasına da izin verebilecek. Ayrıca Windows 10 ile birlikte (link) geleceğini de atlamamak gerekiyor. Diğer taraftan gelişmiş komut satırı, çoklu uygulama ekranı gibi ufak detaylarda da geliştirmeler bulunuyor.
Son olarak Microsoft'un Windows 10 çıkışı ile ilgili paylaştığı yeni videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz. Lütfen Windows 10 hakkındaki düşüncelerinizi ve beklentilerinizi yorum kısmında belirtiniz.

Kaynak : (link)

Geri