@Ali Kılıç 35.5 Özgüvenden kastım, cümlelerinizde gereksiz bir kendinden eminlik olduğu. Mesela;
-
orijinal fixie göbek, zincir gerdirme kelebekleri, strap ya da kalpiyeli pedal kullanılmayan bir frensiz fixieye binmenin metronun altına atlamaktan hiçbir farkı yoktur.
Skid yaparak çelik göbekteki kaynağı kimse kopartamaz. Bu yaz yaptıracağım kaynaklı göbek üzerinde test ederiz istediğiniz kadar. Kopartamazsanız harcanacak dış lastik bedelini isterim yalnız. Skid yapılmıyorsa, inişlerde fren basılıyorsa yani yavaşlama tamamen pedalla yapılmıyorsa, düzgün yapılmış bir epoksi veya loctite işlemi de yeteri kadar emniyetli. Fixie için Reddit'i takip ediyorum hep. Adamlar dişlinin bi tarafı gidince jantı dağıtıp yeni göbeğe geçiyorlar dişliyi flop yapamadan. Dişliyi kamçıyla sarıp bütün gücümle abanıyorum dişliyi çıkartamadım diyen çok kişi gördüm.
Zincir gerdirme aparatına gelirsek, bu dediğiniz fixie emniyetli şekilde sadece yatay kızakta olur anlamına geliyor. O aparat sadece yatay kızaklara takılabildiğine göre. Bu saptamanız yanlış. Mil somunlarını allah ne verdiyse sıktığınızda o mili hiç bir skid yerinden oynatamaz. Zaten velodrom takılmayan casual fixiecilerin yüzde kaçında var yatay kızak?
- ucuz aynakol 100 ₺, ki bu aynakol beş para etmez, elinizde kalır.
Daha geçen gün 55 tl'ye 46t aynakol aldım. Facebook'taki klasik bisiklet grubunda yaşlı bir bisiklet esnafı kapattığı dükkanındaki malları ucuza satıyordu. Hadi böyle bulamasan bile İstanbul'da bildiğim Galata Kulesinden aşağı inerken Işık Bisiklet vardır kelepire klasik malzemeler satarlar. Orada 46t kamalı aynakol 80 tl idi 1 ay önce uğradığımda. Fatih'de de bildiğim eski bir bisiklet esnafı var paragöz olmayan. Ayrıca dişleri de 2.5mm. Yani geniş zincir için. "Elinizde kalmayacak" aynakol 100 tl'ye mümkün. Kamalı ama iş görüyo mu görüyor.
-
1000 ₺ ye ikinci el çelik bir yarış bisikleti kadrosu bulunabileceği iddiasına dayanarak hesaplama yapıyorum. ( Bulan varsa ilanın linkini özelden bana atsın, hemen alayım.)
400-850 tl arası 9 tane ilan attım size özelden. Çelik yol bisikleti mi bunlar? Evet. Konu bitti. Teker mili arası mesafe, aynakol merkezinin yere mesafesi, o kadar detaycılığa gerek yok. Zaten ben has pist bisikleti performansı alırsınız demedim çelik yol bisikleti ile yapılan fixie için. "1000 tl'ye varsa ben de alayım" (yani yok diyorsunuz) dediğiniz için diyorum bunu.
-
Fixie arka göbek 350 ₺
Bol bol skid yapıp lastik yakacak kadar zenginseniz evet, içiniz rahat bir sürüş için orjinal göbek lazım. Ama onun dışında elzem değil.
Sözün özü, burada fikir paylaşalım fixie hakkında konuşalım evet ama yazarken de destekli yazalım biraz.