Scudo Sports

Türkiye'den Bosna Hersek'e Bisiklet Turu

Scudo
image.jpeg
Bosna Hersek'e girişimizden bir görüntü

image.jpeg
Bosna girişindeki küçük bir kasaba

image.jpeg
Aynı kasaba ... Pocitelj
Burada hediyelik eşya satan bir dükkana baktım. Genç bir Boşnak kız karşıladı. Biraz İngilizce derken Türk olduğumu anladı. Başladı Türkçe konuşmaya. Üç kez Türkiye'ye gitmiş. Folklor festivalleri dolayısıyla. Çok güzel bir sohbetti. Sticker sormak için uğramıştım bulamadım belki ama hayat güzel insanlar çıkarıyor karşımıza : ))

image.jpeg
Buna kasabasından dönerek blagaj tekkesine gidiyoruz. Bosna'da en çok heyecan duyacağım yerlerden biri olacak. Giderken yoğun bir duygusallık oluşuyor hem turun sonuna geliyor olmaktan hem birçok kez tv de izlediğimiz tekkeyi görecek olmaktan. Etkilenilmeyecek bir görüntü değil diye düşünüyorum.

image.jpeg

Tekke girişinde tabelalarda Türkçe görmek bile duygulandırıyor. Bunca yol boyunca anlamadığımız şeklini şemalini bilmediğimiz dillerin içinden geçince bu haliyle mükafat oluyor insana.

image.jpeg
Blagaj tekkesi. Tekke girişi. Girişte Adin isimli arkadaş görevli. Gelen açık erkek ve bayanları giydiriyor örtü ve tennure benzeri bir etekle.

image.jpeg

Tekkenin asıl binası. Adin'in dediğine göre hala aktifmiş ve perşembe pazartesi günleri zikir yapılıyormuş.
Unutmadan, giriş ücretli. 2 Euro

image.jpeg
Bu resimdeki mağara nehrin kaynağı. Koca bir nehir bu taşın altından doğuyor. Ufak botla gezi yapılabiliyor mağara içine.

image.jpeg
Tekke içinde bir oda.
image.jpeg
Başka bir oda

image.jpeg
İki saat kadar orayı yaşayıp gördükten sonra Adin'e kalacak yer olup olmadığını soruyorum. Var ama bisiklet için uzak 45 - 50 km deyince daha çok gecikmeden tekkeden ayrılma zamanı diyorum ve tekrar yola düşüyorum. Mostar sadece 12 km köyden. Ve yol dar olması dışında gayet iyi. Giderken yol kenarında nehrin görüntüsünü alıyorum bir kere daha.

Saraybosna da bitirmeyi düşündüğüm turumun son günlerindeyim. Yaklaşık 1500 km ve altı ülke. Üç dört günlük Saraybosna gezimizi de düşünecek olursak yaklaşık 25 gün olacak. Geçtiğimiz ayın 14 ünde yola çıkmıştık.

Şimdilik bu kadar. Mostar ile devam edeceğiz. Ardından da Saraybosna.

Herkese selamlar.

Dosyalar

• image.jpeg
    image.jpeg
    179,8 KB · Okunma: 38
  • image.jpeg
    image.jpeg
    213,4 KB · Okunma: 37
Şahane yerler. Bosna ayrı bir güzellik.

• Beğen
Tepkiler: yakubi
@yakubi drana köprusu de oralarda miydi... onla ilgili harika bir roman okumustum drina koprusu ivan adli bir yazarin...

• Beğen
@Kerem Groims kesinlikle öyleymiş

@Anonim teşekkür ederim. @Şükrü Güllüoğlu tekke olağanüstü bir yer. Maalesef turizm işte biraz...

@cihan cambaz Drina Köprüsünü yıllar önce okudum. İvo andriç'in eseri. Vişegrad şehrinde.

Bu arada Mostar'da bir forma bir kask ve kısa tayt aldım. Resimleri yüklemeyi deneyecem. Fiyat hepsi için 45 Euro. Bence ürünlerin kalitesi düşünülürse çok hesaplı alışveriş oldu.

image.jpeg

@Ferhat Karaca hocam bu senin için gelsin : ))

image.jpeg

@yakubi kask ve formalar güzel gibi, en azından bu turu çıkarırlar, güle güle kullanın, ama köfte daha güzelmiş afiyet olsun:harika:

Bisikletteki yük ağır gelmiyormu yolculuk esnasında?

• Beğen
@emr-e hayır benim yüküm hafif bile sayılabilir. Daha uzun tur yapanların daha ağır yükle yol aldıklarını düşünürsek benimki hafif.

Mostar'dan bugün ayrıldım. Dün hava muhalefeti yüzünden fazladan kaldığım Mostar görülmesi gereken bir yer.

image.jpeg

image.jpeg
Köprü yeniden yapıldığını belli ediyor olsa da bence başarılı yapılmış görünüyordu.
Bosna'nın zor zamanlarında yanında olan bir ülke millet mensubu olduğum için onur duyduğumu da söylemek isterim.
Fakat işin gerçeği o ki Bosna hala ayağa kalkamamış. Nerdeyse tümden turizme sarılmış onlar da.
image.jpeg
Kukla oynatıcısı oldukça başarılıydı. Çok güzel dansettirdi.

image.jpeg
El işçiliğiyle para kazanan bir emekçi.

image.jpeg
Old town da yemek yiyen insanlar ve dar sokaklarda gelip geçenler.
image.jpeg
Bütün insanlar eski şehire yani Mostar köprüsünün olduğu bölgeyi görmeye koşuyorlar. Kimsenin savaşın acılarını görmeye niyeti yok gibi. Fakat hala çok canlı savaş hatıraları bu şehirde ve insanlarda.

Anıl bana evlerine düşen bir bomba şarapnelini gösteriyor.

image.jpeg
Arkadaki panoda savaş zamanın Mostar görüntüleri var; evinden getirip gösteriyor onu da. Babasının seksen arkadaşının öldüğünü söylüyor, gözleri yaşarıyor. Anıl 25 yaşında. Ve ilk yaptığı işin hostel işi olduğunu başka çalışacak iş bulamadıklarını söylüyor. Politikacılardan şikayet ediyor.

image.jpeg
Kurşun izleri her yerde...

image.jpeg
Birçok yerde eskili yenili köprüler var. Onlardan biri.
Şehre veda zamanı. İvo benim için ilkel bir bayrak direği yapmaya çalışıyor
image.jpeg
Ve yoldan bir güzel görüntüyle Mostar'a elveda

image.jpeg

Dosyalar

• image.jpeg
    image.jpeg
    219,3 KB · Okunma: 24
  • image.jpeg
    image.jpeg
    182,2 KB · Okunma: 21
@yakubi zihinlerden silinmeyecek katliamlar yaşandı o topraklarda, şehri yıkıp yeniden yapsalar da boş bence, unutulmaz.

@yakubi Makedonya'yı sel almış. Sürüşlerde dikkatli olun bilginize.

• Beğen
@Kerem Groims teşekkür ederim. Dün de Mostar civarı yağmurlu ve rüzgarlıydı. Bugün de benim için rüzgara karşı bir sürüş oldu. İlgine teşekkür ederim tekrar.
@MehmetAliB. Teşekkür ederim.
@Anonim bugün İvo'ya uğradığım sırada yanındaki arkadaşı neden Türk olduğun halde Bosna bayrağı takıyorsun dedi. Ben de her ikisi de zaten var diyerek kadrodaki stickerları gösterdim. Daha çok farkedilebilmesi için diye ekledim.
Bugünkü Bosna etnik olarak karışık geldi bana hala çözemedim. Kimle konuştuğunuzu bu yüzden tam anlamanız imkanı olmuyor. İnsan insandır boşverr demeyi isterdim şimdi. Ama 15 temmuz olayında da görüldüğü gibi bizi insan yerine koymayan, algımızla zekamızla inancımızla, bağlılığımızla oyun oynamaya çalışan bir kitle var. Gerisi için yorum sizlerin.

@yakubi Bosna Baş Çarşı'da efsanevi börek ve köfte yiyeceğiniz iki mekan önereyim.
Böreği: Buregzinica
Köfte: Cevapcici Zeljo (bu mekandan 2 tane var ikisi de aynı işletme) Bosnada ayran kültürü yoktu son 2 yıldır ayran satışına başlanmış. O yüzden köftenin yanına bardak içinde yoğurt getirebiliyorlar belirtmekte fayda var.

@yakubi Turunu merakla takip ediyorum. Aynı yollardan arabayla geçerken bisikletle gezdiğimi hayal ediyordum. Bosna merkeze yakın Vrelo Bosna adında doğa güzelliğine sahip harika bir yer var. Mostar dönüşü buraya kesinlikle uğramalısın.(Zaten yolunun üstünde kalıyor) Birkaç tane fotoğraf bırakıyorum. Ayrıca ağaçların arasında 3km kadar çok güzel bir yoldan gidiyorsun çok keyifli olacaktır. Ayrıca Buradan Bosna merkeze giderken Tünel Spasa'yada uğrayabilirsin.
Vrelo Bosna map: (link)

Ekran Resmi 2016-08-08 22.08.52.png
Ekran Resmi 2016-08-08 22.09.18.png

Geri