Scudo Sports

Türkiye coğrafyası bisikletli macera yarışı

Sevgili bisiklet tutkunu arkadaşlarım ve kardeşlerim : Uzun mesafe bisikletçiliği konusunda söylenecek ve yapılacak o kadar çok şey var ki, bunları benim yapmam ve temiz bir organizasyon oluşturmam bu günkü şartlarda çok zor gözüküyor. Ne zaman bir şeyler yapmaya kalkışsam mutlaka birileri çıkıp kırıcı dökücü eleştiriler yapıyor ve içimdeki ışığı tamamen söndürüyor. İşin garip yanı, eleştirip yıkanlar da bu işi yapabileceğinizi bilerek yapıyorlar bunu.
Ömrü boyunca yaralı parmağa işememiş adamlar siz bir şey yapmaya kalkışınca organizatör kesiliyor. Ömrü boyunca üç kişiyi bir araya getirip te tur dahi yapamamış adamlar uzman oluveriyorlar. Siz çabaladıkça bacaklarınızdan aşağı doğru çekiyorlar.
İyi niyetleriyle ve tavsiyeleriyle bana ve etkinliğe katkı sağlayan ve sağlamak isteyenleri tenzih ederim...Benim için ultra mesafe organizasyonu konusu kapanmıştır. Üzüldüm ve moralim bozuldu...Bir daha o motivasyonu yakalayabileceğimi hiç sanmıyorum. Tekerinize taş değmesin...Sağlık ve mutlulukla pedallayın, sağlıcakla kalın...

Scudo
@HakanAydn Sevgili kardeşim, sen organizasyon paralarını alıp kaçmış birinin yaptığı organizasyona katılır mısın...? Çamur at izi kalsın, iddia doğru olmasa bile şüphe uyandırması yeter..Ben tatlı canımı niye üzüyorum ki...Alıp kaçtığım paralarla hayatımın sonuna kadar ultra bir hayat sürerim...

@Süper Dede Mümtaz Ağabey,
Hayırlı olsun. Ben en doğru kararı verdiğini düşünüyorum.
Her ticari alışverişte olduğu gibi katılımcıların çoğunun istek ve beklentileri alafranga; karşılığını verme istekleri, memnuniyet dereceleri alaturkadır.
Birçok kimse bilmez senin Palio yarış takip aracında bu yaşta sınırlı imkanlarla iki büklüm geceleyip birşeyler yapmaya çalıştığını. Harcadığın zamanı emeği saymıyorum bile.
Ölülerin hayattakilerin hep helva yediğini sandığı gibi bazı katılımcılar bir avuç katılımcıdan alınan üç kuruşla ihale alan mütaahit olduğunu sanır, Cem Yılmaz hesabı emeğinin karşılığını hesaplamaya çalışırlar.
Kendini objektif sanıp eleştirmeyi bildiğini sanan sözüm ona bazı akıllılar da ağır laflar ederler lafın nereye varıp geldiğini bile anlayamazlar çünkü küçük dünyalarında söylediklerini tartmaya ne tartıları ne de hizamları yetmez.
Onun için boş ver. Sözüm kesinlikle herkese değil. Lütfen üzerinize alınmayın
Şunu da çok iyi biliyorum senin iyi niyetini, düzgün karekterini bilen, seni seven çok ama çok kişi var. Eminim onlar da artık yorulmanı ve yıpranmanı istemiyor.
Geleceğe bak Mümtaz Ağabey. Belki en büyük hayallerinden birini gerçekleştirirsin.
Ben sana hep ne diyordum. Mümtaz Ağabeyin Transcontinentalden alacağı var diye

@hamlet2006
Bilmezler yalnız yaşamıyanlar,
Nasıl korku verir sessizlik insana;
İnsan nasıl konuşur kendisiyle;
Nasıl koşar aynalara,
Bir cana hasret,
Bilmezler.

Nur içinde yatsın Orhan Veli...
Geleceğe bak Mümtaz Ağabey. Belki en büyük hallerinden birini gerçekleştirirsin.
Ben sana hep ne diyordum. Mümtaz Ağabeyin Transcontinentalden alacağı var diye
Evet ya, belki bir gün gider alacağımızı tahsil ederiz...

Sevgili bisiklet tutkunu arkadaşlarım ve kardeşlerim : Uzun mesafe bisikletçiliği konusunda söylenecek ve yapılacak o kadar çok şey var ki, bunları benim yapmam ve temiz bir organizasyon oluşturmam bu günkü şartlarda çok zor gözüküyor. Ne zaman bir şeyler yapmaya kalkışsam mutlaka birileri çıkıp kırıcı dökücü eleştiriler yapıyor ve içimdeki ışığı tamamen söndürüyor. İşin garip yanı, eleştirip yıkanlar da bu işi yapabileceğinizi bilerek yapıyorlar bunu.
Ömrü boyunca yaralı parmağa işememiş adamlar siz bir şey yapmaya kalkışınca organizatör kesiliyor. Ömrü boyunca üç kişiyi bir araya getirip te tur dahi yapamamış adamlar uzman oluveriyorlar. Siz çabaladıkça bacaklarınızdan aşağı doğru çekiyorlar.
İyi niyetleriyle ve tavsiyeleriyle bana ve etkinliğe katkı sağlayan ve sağlamak isteyenleri tenzih ederim...Benim için ultra mesafe organizasyonu konusu kapanmıştır. Üzüldüm ve moralim bozuldu...Bir daha o motivasyonu yakalayabileceğimi hiç sanmıyorum. Tekerinize taş değmesin...Sağlık ve mutlulukla pedallayın, sağlıcakla kalın...
Hayırlısı...

Mümtaz Abi üzülme diyemeyeceğim üzül canın sağolsun . Çok olgun ve kaliteli bir insansın. Ülke hayrına ,yarınlar için iyi bir şeyler yapalım diye uğraştın ve uğraşmaya devam ediyorsun. Diğer kapatılan 2 başlığı ve bu başlığı kaç gündür takip ediyorum. Denmemesi gereken çok söze şahit oldum. Hangi ara bizim milletimiz bu kadar acayip bir hal aldı. Bu kadar hırs hangi arada hangi derede birikti.

Sayın abim gerekli bilgilendirmeleri yaptın zaten. Şu saatten sonra dinlen biraz. Kendi adına yapacağın her hareket ve açıklama bataklığa saplanmış insanların ayağına sarılıp seni sonu olmayan bir kuyuya çekmesine sebep olacaktır. Kimseye bu fırsatı verme. Ayağına bakamayacak kadar cesareti olmayan insanların başına göz dikmelerine izin verme.İlgili yada ilgisiz fırsat bekleyen ve bundan beslenmek isteyenlere de fırsat verme lütfen. Bu mesajı okuduktan sonra bana bile cevap verme abi. Okuduk kaç gündür anladık bir çok şeyi. Varolasın abi . :harika:

Allah rızası için veyahut hangi dine inanıyorsanız yahut inanmadığınız değerler için dahi olsa , yarışa katılan veya yarışla ilgisi olan herkim varsa beraber yediği bir tabak yemek ve içtiği bir bardak çay yada su aşkına artık olayı uzatmasın. Lütfen leş bulmuş ve paylaşamayan çakallar gibi saldırmayalım birbirimize. Yarışın götürüsü getirisinden daha büyük bunu çoğumuz biliyoruz. Bugüne kadar emeği geçenlere saygı adına sessizliğe bürünelim ve herkes dinlesin kendi içindekini. Pişman olacağı ve sonradan üzüleceği işler yapmasın, laflar etmesin. Hepimiz insanız ve hatalarımız var. Kapatılan başlıklarda bir yerde istemediğim halde ismim geçtiği için bu mesajı yazma ihtiyacı hasıl oldu. İsteyerek yada istemeyerek kırmış olduğum herhangi bir kalp ve can varsa özür diliyorum.
@Süper Dede yukarıdaki müzik seni kendine getirir. Benim kadar üfleyemese de idare eder. :)

Son düzenleme:
Bir önerim var. Söylemesi benden. Uygulanır ya da uygulanmaz o size kalmış.
Acun Ilıcalı'yı muhabirlik zamanlarından tanırım. Ekstrem sporlara çok ilgisi ve desteği vardır.
Bu organizasyon fikrinizi ona iletin. Tahminimce gerekli her tür desteği fazlasıyla sağlayacaktır.

Sevgili bisiklet ve mesafe tutkunları : En azından başlığı hareketli tutalım. Papaza kızıp oruç bozmayalım (teşbihte hata olmaz). Benim en çok merak etiğim, uzun mesafeli yarışlarda yarışmacıların, yarışın yapısı ve organize edenden istekleri neler olabilir. Bu tür paylaşımlarınız organizasyonu yapacak kişi ya da kişilere fikir vermesi açısından çok faydalı olur diye düşünüyorum. Burada maksat, ülkemizde de ultra mesafe yarışlarının geleneksel hale gelmesidir. Kısaca, yarışa katılım ücretinden tutun da yarış kurallarına kadar ve hatta yarış mesafesinden kontrol noktalarına kadar nasıl bir tablo oluşmasını isterdiniz...Akla mantığa uygun önerilerimizi bu başlık altında toplayalım...
Bu arada söylediğim yanlış anlaşılmasın, ben bir ultra mesafe yarışının nasıl ve hangi sart ve kurallarla yapılması gerektiğini a sında Z sine biliyorum. Maksadım bizim ülkemizde nasıl bir organizasyon beklenildigidir.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Sevgili bisiklet ve mesafe tutkunları : En azından başlığı hareketli tutalım. Papaza kızıp oruç bozmayalım (teşbihte hata olmaz). Benim en çok merak etiğim, uzun mesafeli yarışlarda yarışmacıların, yarışın yapısı ve organize edenden istekleri neler olabilir. Bu tür paylaşımlarınız organizasyonu yapacak kişi ya da kişilere fikir vermesi açısından çok faydalı olur diye düşünüyorum. Burada maksat, ülkemizde de ultra mesafe yarışlarının geleneksel hale gelmesidir. Kısaca, yarışa katılım ücretinden tutun da yarış kurallarına kadar ve hatta yarış mesafesinden kontrol noktalarına kadar nasıl bir tablo oluşmasını isterdiniz...Akla mantığa uygun önerilerimizi bu başlık altında toplayalım...
Bu arada söylediğim yanlış anlaşılmasın, ben bir ultra mesafe yarışının nasıl ve hangi sart ve kurallarla yapılması gerektiğini a sında Z sine biliyorum. Maksadım bizim ülkemizde nasıl bir organizasyon beklenildigidir.
Bir beyin fırtınası yapmamız gerekiyorsa ben koştur koştur türü yarışlardan artık hazetmiyorum diyebilirim. Süper dedenin, yaşamış olduğu iki talihsiz tecrübe sonrasında bu tür yarışlara hala istekli olmasını da anlayabilmiş değilim. Bir önerim olacak eminim ki bu öneri dedenin de hoşuna gidecek. Önerim şu ki, bir kere bu mücadelede sıralamaya girmenin bir önemi yok. Ama bir zaman sınırlaması illa olacak. Bu mücadele içinde sadece bacaklarınızın gücüne güvenmeyeceksiniz, aynı zamanda estetik duygunuzu ve bakış açınızı da harekete geçireceksiniz. Yarış fotoğrafçılıkla bağlantılı, zorunlu noktalar olacak ve o noktaya nereden giderseniz gidin oraya ait fotoğraflar çekeceksiniz. O fotoğrafların size ait ve güncel olduğuna dair bir takım ispatlar olacak. Bu etkinlik sonrası katılımcıların çekmiş olduğu fotolar profesyonel bir jüri tarafından değerlendirilecek ve sıralamaya girenler belirlenecek. Bu etkinliği verilen süre içinde bitirmeyenler diskalifiye edilecek. Aynı zamanda belli bir limit üzerinde yük taşıma zorunluluğu olacak. Yani katılımcılar çadır, mat, uyku tulumu bulunduracak ve asla etkinlik süresince otel, pansiyonda konaklamayacak. Bu etkinliğin merkezi doğa olacak ve tabakhaneye yetişir gibi gittiğin yerin neresi oduğunu bilemeden mecnun gibi pedallanmayacak.
Nasıl ama.

Elbette bu macera böyle bitmeyecek.

En önemli özelliği yarışın planlamasında katılımcılık ön planda olacak. Başlangıç noktasından bitişine rota, kontrol noktası seçimine kadar her şey herkesin fikir birliği ile oluşturulacak.
Yarışın kontrol edilebilirliği katılımın artması adına yarış oldukça kısa olacak.
Aslında bu bir yarış da olmayacak. Yarışa benzer yönü katılımcıların tracker cihazı ile takip edilmesi olacak. Tracker cihazı kesinlikle olacak.
Rota TCR ve Kuzey Amerikada yapılan organizasyonlarda farklı olarak kısa olacak. Kısa tutulması ile:
-Organizasyon kompact yani dar bir alanda kolay kontrol edilebilir ve takip edilebilir olacak
-En büyük sorun olan izin sorununun önüne geçilecek.
-Katılımcıların yarışı bitirebiliyor olması ön planda ve temel hedef olacak.
-Yarışmak zor geldi diyerek katılımcıların terk etmesinin önüne geçilmiş organizasyonun da bırakıp gitmesi önlenecek.
-Maliyetler düşürülecek

Öncelikle koşmaya değil emeklemeye çalışacağız.

@mehmetsunu eskiden bazen izlerdim. Biatlon denilen askeri tabanlı bir kayak yarısı var. Kilometrelerce sirtinda tufekle kayak yapıp ara istasyonlarda da hedeflere atış ( shot) yapılan bir yarış. Siz de buna benzer bir şekilde ara istasyonlarda fotoğraf çekilmesini ( shot ) teklif etmişsiniz. Hoşgörünüze siginarak ve mizah sahibi bir mizaca sahip olmanız sebebiyle soyle bir öneri getirmek istiyorum. Maden sakinlik ve dinginlik olmasını istiyorsunuz ara istasyonlarda ebru baskısı yapsalar daha iyi olmaz mı? 😁😁😁
Sağlıcakla pedallayın

Edit :Duzettim sporun ismini yanlış yazmisim

Süper dedenin, yaşamış olduğu iki talihsiz tecrübe sonrasında bu tür yarışlara hala istekli olmasını da anlayabilmiş değilim.

@Süper Dede Mümtaz Ağabeyin içinde önlenemez, durdurulamaz, boyun eğdirilemez "savaşçı ruh" var. Bir şekilde nasıl daha iyisini yapamadım diye kendisiyle bile kavga eden bir yönü var. Dizginleyemiyor, söz geçiremiyor.Bisiklete daha doğrusu spora olan aşkı bu savaşçı ruhunu daha da tetikliyor.

Bir beyin fırtınası yapmamız gerekiyorsa ben koştur koştur türü yarışlardan artık hazetmiyorum diyebilirim. Süper dedenin, yaşamış olduğu iki talihsiz tecrübe sonrasında bu tür yarışlara hala istekli olmasını da anlayabilmiş değilim. Bir önerim olacak eminim ki bu öneri dedenin de hoşuna gidecek. Önerim şu ki, bir kere bu mücadelede sıralamaya girmenin bir önemi yok. Ama bir zaman sınırlaması illa olacak. Bu mücadele içinde sadece bacaklarınızın gücüne güvenmeyeceksiniz, aynı zamanda estetik duygunuzu ve bakış açınızı da harekete geçireceksiniz. Yarış fotoğrafçılıkla bağlantılı, zorunlu noktalar olacak ve o noktaya nereden giderseniz gidin oraya ait fotoğraflar çekeceksiniz. O fotoğrafların size ait ve güncel olduğuna dair bir takım ispatlar olacak. Bu etkinlik sonrası katılımcıların çekmiş olduğu fotolar profesyonel bir jüri tarafından değerlendirilecek ve sıralamaya girenler belirlenecek. Bu etkinliği verilen süre içinde bitirmeyenler diskalifiye edilecek. Aynı zamanda belli bir limit üzerinde yük taşıma zorunluluğu olacak. Yani katılımcılar çadır, mat, uyku tulumu bulunduracak ve asla etkinlik süresince otel, pansiyonda konaklamayacak. Bu etkinliğin merkezi doğa olacak ve tabakhaneye yetişir gibi gittiğin yerin neresi oduğunu bilemeden mecnun gibi pedallanmayacak.
Nasıl ama.

Bir zamanlar camel tropy vardı onun gibi mi?images (1).jpeg

İzin ve zamanlama sorunu herkesin ortak sıkıntısı. Hayalimde şöyle bir model var, olur olmaz artık. Strava kullananlar buradaki "challenges" kavramını az çok bilir. Bir süre aralığı için hedef verilir. Challenge'a katılanlar o süre zarfında bu hedefi yerine getirirse sıralamaya girer. Hedefi kimi bir günde kimi 10 günde yapar hiç önemli değil, verilen zaman aralığında tamamlanması yeterlidir. Birde bu challenge'larda segment bazlı olanlar vardır. Bunlarda belirlenmiş sabit bir rotayı tamamlamanız beklenir. Ben diyorum ki bu yarışı bunu temel alarak dizayn etsek, misal:

30 gün süreli bir strava challenge(lar) açılır. 1000 km / 2000 km / 3000 km veya tırmanış bazlı rotalar. Tek bir rota olma şartı yok, yapı esnek.
Challenge segment bazlı olur ve izlenmesi gereken yarış rotası veya rotaları segment koşulu olarak eklenir.
Takip cihazı + Strava kaydı (bu altyapı da kullanıldığı için) + nabız ve kadans sensörleri zorunlu olacaktır. Bunları ve fazlasını içeren afili cicili bir kit hazırlanır. Kitin içeriği haliyle sponsorların desteği veya katılım ücreti ile orantılı olacaktır.
Kayıt olan yarışmacılara takip cihazını da içeren kit kargo ile yollanır.
Katılımcılar bu 30 gün içerisinde ( yarışa başlayacakları zamanı organizasyona önceden bildirmek şartıyla ) kendi yaşam programlarına göre diledikleri gün / gece / saatte gidip start noktasından sürüşe başlarlar. yaptıkları sürüşlerin kayıtlarını stravaya atarlar, ayrıca takip cihazları da açıktır buradan herkes takip edecektir. Tüm strava kayıtları, online sürüşler zaten herkese açıktır, şüpheli görülen yerler irdelenir vs.
Katılımcılar sürüşleri esnasında CP noktası olarak belirlenen yerlerden konum açık olarak foto atarlar.
Bitiren yarışmacı cihazını organizasyona geri kargolar. Teknik incelemede sıkıntı yoksa da listelemeye dahil olur. Dereceye girenlere aferim denir :)

Aynı modelin virtual segmentli olanı da yapılabilir. Kurallar konur, ilan edilir ve böylece tüm dünya evinden katılabilir. Çalışan adam akşamları trainer üzerinde sanal segmentini tamamlar. Tabii bunda zwift üyeliği de lazım olacaktır. Neyse artık hamama giren terlesindir.

Bence karmaşıklaştırmayalım, sadeleştirelim.1200-1400 kmlik en fazla bir hafta süren, Tracker cihazının olacağı start ve finish noktasının aynı yerde olduğu bir tur olsun yeter.Tracker cihazları olacağından isteyen gücünü performansını dener,isteyen hayatına güzel bir anı katar.

@hamlet2006 Katılıyorum, geleneksel tarz fikrimce çok daha heyecanlı olur..Zaten trackerlar var...İnsanları aynı döneme denk getirebilmek içinde -çaresiz- süre, menzil kısa tutulabilir değiniz gibi..Ancak ring demiştik, iki uçlu olsa Mümtaz Ağabeyin dediği gibi, daha mı hoş olur bilemiyorum..

Arkadaşlar rotayı hazırladım, sizlerin daha fazla katılımıyla yayınlayacağım... Güzel ve yapılabilir çok hoş Bir rota oldu.
Özellikle start tarihinin katılacak olanlara uygunluğu çok önemli. Mesafe olarak günlük ikiyüz km sürenin altı günde bitirebilecegi bir mesafe. Dolayısıyla izin konusunda da kişileri zorlamayacak bir süre olacak.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Geri