Bisikletle işe gitme hevesimden vazgeçtim zaten işyeri servisi var, sporumu yakın çevremde yaparım artık. Bu aynı zamanda Mosso Legarda hevesimden de vazgeçmem demek oldu. Hantallığı üzerimden atma, nefes açma gibi hedeflerime yakın çevremdeki arazi ve yol durumuna daha uygun olan Bisan Mtx 7400 ile ulaşmaya çalışacağım, ufak ufak turlamaya da başladım. Öncelikle satın aldığım 29 jant 19 inç kadrolu Bisan Mtx 7400 ile yaptığım sürüş deneyimi çok keyifliydi. İri yapısı sebebitle yüksekte olma hissi çok hoş. Çukurlar, tümsekler, kaldırım iniş ve çıkışları konusunda insana yüksek derecede güven veriyor. Dağ bisikleti lastikleri olsa da çok hafif bir eğimde bile yolda akışı, geniş ve hava dolu lastiklerin seleden hissedilen yumuşaklağı gerçekten tecrübe edilesiydi. Ne bileyim, daha iyi bir biniş deneyimi için ata filan binmek gerekir herhalde, öyle ki bisikletten çok ata binmiş gibiydim. Kendisiyle tanışmış olmaktan çok memnunum.
Bu memnuniyeti epey bir hissettikten sonra yolda bir kaç kez ani duruş yaparak koltuktan inmem gerektiğinde kadroya oturmam vesilesiyle, bindiğim atın sert bir yanıyla da karşılaşmış oldum. Bisikletin kadro üst borusuna öyle bir açı vermişler ki, koltuktan kendinizi beden kalınlığınızca ileri attığınızda koltuktan daha yüksekte bulunan kadrosuna inmek zorunda kalıyorsunuz. Normalde benim mantığıma göre, koltuktayken parmak uçlarımla yere değebiliyorsam kadroya indiğimde ayak tabanlarımın rahat şekilde yere basabiliyor olması gerekti. Ama öyle olmuyor malesef. Kadronun canınızı yakmasından kurtulmak için ya kadronun üzerine yatıp totonuzu koltuğun altına kaydırıp kadronun alçak olan yerine ulaştırmalısınız (İnşallah beni bu durumda gören fazla kimse olmamıştır

) ya da bisikletten inmek için koltuktayken doğrudan bisikleti yana yatırarak ayağınızı yerle buluşturmalısınız Yani bisikleti yana yatırmadan dik bir pozisyonda inmek pek mümkün değil. Neyse ensaf arkadaş sağolsun ertesi gün değişim yaptık ve ben de mantığıma uygun olan bisikletten iniş şekline ancak 27,5 jant 17 kadro ile ulaşabilldim ki o açılı kadro halen acı vermeye çok yakın, 19 inç kadro ile kesin. Aklımsa hala ilk bindiğim o atın sürüş keyfinde. belki alışırdım veya günlük kullanım için uygun bir yol bulurdum ama neyse böylesi daha iyi oldu gibi.
29 jant 19 inçten sonra 27,5 jant 17 inç küçük gelmedi mi diye sorarsanız, ilginçtir ki gelmedi. Öyle ki seleyi tam olarak gidon hizasına yükselttiğimde sele yüksekliği topuğumla pedala tam düz bir bacakla bastığım mesafeyi sağlıyor. özet olarak "CUK" oturuyorum. ilk bisikleti alırken aklın nerdeydi derseniz, o gün iş yerinde can sıkıcı bir kaç şey yaşadığımdan ve bıkkınlıktan olsa gerek kadroya iniş acısı yaşayana kadar gözüm pek bir şey görmedi. Bisikleti daha önce görüp beğendiydim, dükkana gittim, aldım, üstüne bindim, gittim. Eşek de yüzmenin bin çeşidini bilir ama denize düşünce hepsini unutur, boğulur gider derler. İnsanın da durumu eşek saatindeyken bundan farklı olmuyor demek ki, kadro geometrileri, sürücü oturuş şekli, eklem açıları vs. vs. o kadar araştırmıştım halbuki.