Scudo Sports

Pinarello Dogma ThinkII (replica)

Sevgili arkadaşlar.Sahte bir bilgelikle ve üst perdeden bir bilgiçlik tonunda konuya bir özet çekmekten özenle kaçınarak,bir tesbit yapmak istiyorum izninizle.Önce bir örnek:
Geçen gün,bir kardeşimizin ön aydınlatma ile ilgili konusuna yorum yaptım:"Bu çinlilerin lumenleri tamamen dümen" şeklinde.İlgilenenler bilecektir.ebay ve dealextrem maşallah 3000-5000,efendim 10 000 lumen aydınlatmalardan geçilmiyor.Fiyat? 30 ila 50 $ Pardon da oha!
Yahu hadi powerled'i bilmiyorsun.Hadi 3000 lumen ışık üretmek için hangi powerled'den kaç tanesini,hangi soğutma sistemiyle,hangi güç kaynağıyla ve kaç dakika süreyle üreteceğini bilmiyorsun...El insaf! O fiyata cree powerled'in kendisini alamazsın.

Mesele bu değil.Arkadaş memnun.Neden? Çünkü 200-300 lumenlik bir ışık kaynağı,amatör bir binici için fazlasıyla yeterli.300 lumeni de 3000 zannedince yapacak bir şey yok.Aslında var da yok diyelim.Bir luxmetre ile ışık kaynağının ne kadar ışık ürettiği de ölçülebilir.

Şimdi konuyu Pinarello replikaya bağlayalım.Kızmak darılmak gücenmek yok.Replika pinarello'yu ballandıra ballandıra anlatınca,bunlara da katlanmak gerek-ki asla kırıcı,ağır ve eleştiri sınırlarını zorlayan bir tarzda da yazmıyorum.

Elbette çok iyi orijinal ürünler çok büyük para ve bir çoğumuzun çalışarak ya da biriktirerek bile ulaşamayacağı meblağlar.Ancak (En son Erzurum-Ordu turumda yaşadığım bir kaç saatten somut örnek) Yol bitmiş,toprağı bırak artık kayalar ve o kayaların toprakta açtıkları derin çukurların içinden ve solunuzda sonsuz bir uçurum olduğu halde;hava karardı kararacak,in yok cin yok,neyine güveneceksin de sabit maşalı süspansiyonlu ve sadece 28 mm lik lastiklerle basıp ineceksin?
Gerçekle sahtenin test edileceği yerler,yollar dağlar ve zorlu şartlardır.O zorlu ve gerçek testleri ise gerçek ve ardında milyonlarca dolarlık teknoloji yatan ürünler geçer.

Alana da binene de karışmam ancak bir ağabeyiniz ya da kardeşiniz olarak,replika ürünlere çok da güvenmenizi tavsiye etmem.Ben uzun soluklu,kimi zaman da surviver'e dönüşen turlarımda,bir kez bile "Ya kadro çatlarsa,ya göbek dağılırsa,ya maşa kırılırsa" şeklinde bir korku asla yaşamadım,yaşamak da istemem doğrusu.

Bu kadroların orijinal kalıplarıyla,yüksek karbonfiber kalitesiyle üretildiğini ise asla düşünmeyin.ucuz ve kaliteli mal diye bir olgu yok.Elma da olmaz,toplu iğne de kürdan da.

pardon yani.

Scudo
Benim bi sorum olacaktı "replika"yla alakalı. Forumda bi mesajda okumuştum, ne yazdığını tamamen hatırlamıyorum ama özetle şu yazıyordu; replika çakma demek değil, yarışlarda kullanılan bisikletlerin bire bir aynısı olan bisikletlere replika denir yazıyordu. Ben de burda öğrendim olayın böyle olduğunu.

Mesela bu bisiklet: (link)

Veya bu: (link)

Yani öncelikle çakma kadrolara replika dememek gerekir diye düşünüyorum. He eğer replika çakma demekse eğer, bisikletimin fotoğraflarını paylaştığım başlığı, imzamı değiştireyim de çakma kadro kullanıyorum sanılmasın :)

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Hocam "replika"yı bizim yanlış kullanıyor olmamız, yahut da birilerinin bunu, çakma kelimesinin kibar hali niyetine kullanması bir şey değiştirmiyor. İmza değiştirmeye gerek yok, zamanla öğrenilecektir. Birileri çakmaya çakma denmesine kızıyor her ne hikmetse. Çakma kullanıyorsam, çakma diye yazarım. Forumda replika yerine çakma ya da sahte kelimelerini kullanmaya özen gösterirsek, zamanla oturacaktır diye düşünüyorum.

Yazı yazıp link vermekten soruyu unutmuşum :) Benim bildiğim doğru mudur ? Replika çakma demek değildir yani değil mi?

O dediğiniz bilgiyi Tuncay Üner vermişti. Çok sayıda örneği var, bisiklet jargonu için dedikleriniz doğru. :)

derya abi mesajlarinin neredeyse tamami hosuma gidiyor abi ancak bu bisikletin yeri heybesini alip in yok cin yok sert kayaliklarin oldugu yerler degil bu bisikletin yeri asvalt(yol) arkadaslar bakin ben burda birileri fayda gorsun amaci ile bir baslik actim kimisi korsan diyor kimisi cakma
aslinda benim gozumde ne cakma ne korsan.samsungun bircok telefonu iphone taklidi ozaman tum samsunglar cakmami...
torayca adinda karbon uretim fabrikasi 3 cesit karbon uretmekte torayca 700-900-1000 ve bu karbonlarla siradan bir kadro sekli vermektense pinarello sekli verip adinada pinarello yaziyorlar burada orjinallikle alakali birsey yok dogrudur biz orjinallik aramiyoruz 1000 liraya kim kime orjinal mal vermis neyin cabasini veriyorsunuz anlamiyorum bu mal 1000 liralik karbon fiber kadrodur kendimce saglamligini test ettim ve ediyorum konunun orjinal kadrolarla kiyaslanmasina gerek yok ben sadece 1000 tl butceyle karbon bole bir kadro alinabilir cabasindayim

sunuda belirteyim kadro cakmadir.

• Beğen
Tepkiler: Mahsus Mahal
Sevgili kardeşim etimoloji kısmı önemli değil.Orijinali "Replica" ingilizce "Sahte" "Röprodüksiyon" anlamında.Yani sahte;bu kadar basit.Bire bir aynısı,da ne demek."Çakma" gündelik dilde kullanımı ve elbette biraz daha rahatsız edici bulunuyor ki,sanki orijinal bir ürünle,çakma bir ürün arasında bir yerdeymiş gibi bir algı yaratılıyor.Çinlilerin iki ayrı iphone taklidi yapması gibi.Neticede telefonun arkasındaki ısırılmış elma,onu iphone yapmıyor değil mi?

@burhanozer

Burhan kardeşim;öncelikle bisikletini güle güle kullan.Kimsenin senin tercihine en ufak bir sözü olamaz.Zaten konu da bu değil.Senin de satır aralarından,orijinal olmayan bir ürünün,orijinali kadar kaliteli olduğunu savunduğuna dair bir izlenim edinmedim.Eleştiri de yapmadım.Sadece sapla samanı ayırmak gerektiğini söyledim.Konu yavaş yavaş sahte'nin orijinalden iyi olduğuna doğru ilerlemeye başladığını görünce dayanamadım.Ki senin de böyle düşündüğünü sanmıyorum.Konu uzayınca biraz mecrasından da maksadından da uzaklaşıyor.Samimi olarak söylüyorum ki,güle güle kullan kardeşim.Ancak iş kıyaslamaya geldiğinde detayların yarattığı farklılıkları da gözönünde bulunduralım.Alınma.

@Berk Mercancı

Sevgili kardeşim etimoloji kısmı önemli değil.Orijinali "Replica" ingilizce "Sahte" "Röprodüksiyon" anlamında.Yani sahte;bu kadar basit.Bire bir aynısı,da ne demek."Çakma" gündelik dilde kullanımı ve elbette biraz daha rahatsız edici bulunuyor ki,sanki orijinal bir ürünle,çakma bir ürün arasında bir yerdeymiş gibi bir algı yaratılıyor.Çinlilerin iki ayrı iphone taklidi yapması gibi.Neticede telefonun arkasındaki ısırılmış elma,onu iphone yapmıyor değil mi?

Yapmaz tabii ki ama replika diyerek yolladığım linklerdeki bisikletler de sahte değil sonuçta. Mesela Fuji''nin sitesindeki o bisikleti yarışlarda da sıkça görüyorum. Şimdi ben o bisikleti satın alsam, bire bir aynısını almış olmayacak mıyım ? Bire bir aynısı derken bunu kastetmiştim.Aynı fabrika, aynı marka, aynı model, aynı malzeme, aynı işçilik...

peki birisi bana salcano xrs010 yada xrs 022 karbon kadrosu ile bu binarello arasındaki kadro kalitesini açıklıyabilirmi
köfteci arkadaştanda bekliyorum bu açıklama

edepsizlik bir durum yok kardeş biz burada vatandaşım dünya para harcayıp bir bisiklete binmesindense daha ekonomik daha kalite bir bisiklet alabilmesi çabasındayız sen köfte yapıysun ekmek pişiriyosun konuyu farklı farklı boyutlara taşımamak gerek
ekmek ve köfte olayına salcano insomnia bir bisikletin fiyatı 1500-1600 e alınıyor üzerindeki fren vites seti 1100 tl civarında
aynı paraya geotech bir bisiklet alırsın üzerinde seri dışı altus parçalar
nekadar para verirsen okadar köfte olayı çok basit bir açıklama yapıyorsak bir açıklama yaptığımıza değsin

GEOTECH REVOLVER PRO COMP 26 JANT DAĞ BİSİKLETİ 2012 1600 tl

Türkiyede orijinal diyerek ne pinarello kadrolar satıldı orijinal fiyatına verildi millet de zannediyor ki 2 yıl garanti verildi diye orijinal falan zannettiler, ve tonla para kazanıldı o kadroları da burhan arkadaşımla aynı fiyata alıyorlar, burhana da zamanında 3000 tl teklif edilen kadroları burhan kaç paraya aldığını söylesin de ahlaklı satış kim tarafından yapılıyor görelim..

Konuyu baştan beri takip ediyorum, konu replika olunca insanlar birbiri üzerine diş geçirmeye çalışıyormuş gibi hissediyorum. Orjinali orjinaldir, bunun bana göre yan sanayi ürünü size göre çakma olan kadroyla ilgili Burhan arkadaşımız kendi izlenimlerini kendince ortaya sunmuş. Aldığı fiyatı ortada, kullanıcı yorumu da gayet olumlu yönde. Eğer bu yönde seçim yapmak isteyen olursa diye 2 ay denemiş ve forumda konu açmış "sırf başkasına" yararı dokunsun diye. Lütfen konuyu farklı yerlere çekmeyin, saygılarımla iyi forumlar.

her ne kadar basit bir konu üzerinden gidiyor gibi görünsede bir yaşam felsefesi, düşünüş sistemi tartışılıyor burda, ve buna hayatın tüm kesimlerinden herkesin söz söyleme hakkı var ama kibarca, kırmadan iyi akşamlar..

ben bugüne kadar tonla kadro kullandım çakma karbonu da arijinal karbonu da çakma alüsü de çeliği de,
Hayvan gibi kullanırsan orijinal trek karbonu da kırarsın ama kibar binersen adamlar bambudan tahtadan kadro yapıyor biniyor bişiy olmuyor.
neyi çekemiyor bu forumun bazı üyeleri anlamadım bende,
adam düşüncelerini ve kadrosunu paylaşmış en azından fikir sahibi olsun insanlar türkiyedeki kadroların kaç paraya geldiklerini bilsinler diye..
saygı duymak yerine adamın midesini bulandırıyorlar insanlardan...

• Beğen
Tepkiler: Tolga.Yuzuncu
zamanın en kıymetli olduğu bir dönemde yaşıyor olduğuz aşikar..
zamanımızı ve emegimizi harcıyoruz kişiler bişeyler kazandırabilirmiyiz diye
3-4 gündür defalarca beğeni aldım konu adına ve bircok arkadaşa özelden detaylı bilgi vermeye çalışıyorum
görüyorumki şiddetle çorbaya taş atanlar var...

• Beğen
Tepkiler: Emrah GÜLEZ
Burhan bey,

Bence biraz fazla alınganlık yapıyorsunuz. Siz replika kadrolarla ilgili kendi görüş ve deneyimlerinizi paylaştınız; bunun için size teşekkür ederiz. Ancak bunları, kamuya açık bir mesaj panosunda dile getirdiğiniz zaman, olumlu yorumların yanı sıra olumsuz veya sizin görüşünüzün tam aksi yönde görüş belirten insanların söylediklerine/yazdıklarına da hoşgörüyle yaklaşmanız lazım. Benim takip ettiğim kadarıyla, ben dahil kimse sizi replika kadro kullandığınız için eleştirmedi, suçlamadı, ayıplamadı. Yazılanlara verdiğiniz tepkiyi biraz abartılı bulduğumu belirtmek isterim.

Ama yine de, istemeden de olsa sizi incittiysek ben kendi adıma sizden özür dilerim. Sonuçta söz konusu olan insan yapımı bir eşyadır; bunun için de kalp kırmaya değmez.

Saygılar

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Toros
peki arkadaslar ben taiwan uretimi oldugunu dusundugum salcano xrs10 yada xrs 022 arasindaki farki bileniniz varmi acaba

Geri