burhanozer, karbon üretimini biraz incelerseniz olayın T700, T800 gibi terimlerin çok ötesinde olduğunu görebilirsiniz. Bu aynı "binada X marka tuğla kullanmışlar" gibi. Ama binayı sağlam yapan şey tuğla kalitesi değil tabi. Olay temel, taşıyıcı beton ve demirlerinde. Karbon kadro tasarımında dokularının kullanım alanına uygun olarak yönlendirilmesi, kadronun tasarımı (güce fazla maruz kalan yerlerin özel olarak imal edilmesi), rijit yerlerin sağlam ama esnemesi gereken yerlerin de "esneyebiliyor" olması, gibi bir sürü parametre var. Mesela Torayca elyaflarında model yükseldikçe rijitlik artıyor ama bu artış bisikletin belli bölgeleri için negatif etki yaratıyor. Yani siz kalkıp tüm bir kadroyu en son model T1000 elyafıyla yaparsanız o zaman ben de size geçmiş olsun derim. Nitekim Giant firması Advanced diye piyasaya sürdüğü, kimilerine göre dünyanın en iyi karbon kadrolarında halen T700 ve T800'ü beraber kullanıyor. Ayrıca her ne kadar büyük markaların fabrika terimlerine çok aldırmasam da ara sıra CNT "Carbon Nano Tube" ile %80 güçlendirilmiş gibi tasarım ibarelerine denk geliyorum. Tamam %80 çok uzun boylu olabilir ama sonuçta üretimde artı bir proses var. Uzakdoğu merdiven altı üretimlerinde bu tip şeyler olabileceğini düşünmüyorsunuzdur umarım.
ve VW bir otomobil yaptı ,dizel ve yakıt tüketimini 100 km.de 1 lt. olarak duyordu. Hayır şaka değil, gerçek ve bir tasarım harikası!.. Tasarım böyle bir şey işte ve karbonfiber üretiminde ise çok şey..
Bir arkadaş acaba orijinal ürünlerin üretim maliyetlerini biliyor musunuz diye sormuş ?
Mesela 2000 TL ye satılan IPhone5 'in Apple'a olan fabrika maliyetinin 100 TL.yi geçeceğini zannetmiyorum. Keza diğer tüm telefon ve tabletlerde de durum bu şekilde. İşte bu yüzden Apple dünyanın en zengin firmalarından biri. İşte bu yüzden tasarım bu kadar önemli.
Daldan dala atlıyorum. Orijinal Pinarello Dogma kadroyu elime alıp evire çevire inceleme şansım oldu. Malzeme, detaylardaki kusursuzluk kısaca işçilik hat safhadaydı. Bu tip malzemeleri görünce çakmalarına 1 metre öteden bakmaya bile dayanamıyorum. Çakmaların içini bilemiyorsun ama dışı yani kozmetiği de son derece ucuz görünüyor. Şimdi her insanın beklentileri farklı. Mesela ben biraz detaycı biriyimdir. O yüzden eğer Pinarello alacak olursam yememden içmemden keser gider orjinalini alırım, başka birinde de detay takıntısı yoktur gider çakmasını alır mı alır.. Öte taraftan ben orijinal Pinarello almayacak kadar da fiyat/performans takıntısı olan biriyimdir

Bu yüzden şu Storck'un şu yeni kadrosu scenero g2 'ye göz diktim. Bu kadroyu komple bisiklet olarak, üzerinde Ultegra ayarı malzemelerle 3bin Euro ya veriyor Storck!.. Pinarello takınsı olan arkadaşların biraz da piyasayı bilmediklerini düşünüyorum. En az onlar kadar (hatta daha başarılı olduğunu düşündüğüm) N tane marka model var.
ve örnekler: ABD'den 1500 USD gibi bir rakam şu meşhur Ti. üreticisi LiteSpeed'in en üst model karbon kadrosunu alabiliyorsunuz. Aslında muhteşem şeyler için çok uzaklara bakmaya gerek yok. 700 gr. lık kadrosuyla bottom bracket rijitlik testlerini alt üst eden 2013 model Cannondale Evo lara buran da ulaşabilmek mümkün. Bu kadronun Sram Red malzemelerle bisiklet olarak satış fiyatı ABD'de 4bin USD.