Bisikletler artik iyice cesitlendi catallandi; tek amortisorlu MTB, downhill MTB, hardtail, freeride, hybrid - crosscountry, yol - yarış, triathlon, time trial vesaire vesaire.
Kimi bilerek kimi bilmeden bazı tercihlere yoneliyor.
Materyalleri ve parcalari kimi bilerek, kimi bilmeyerek tercih ediyor. Hiten, cromolly, aluminyum 6001 - 7005, karbon havada ucusuyor. Ince zarif dizaynlar, oversize kadrolar cabasi! Bir de tekerler 26 inch olsun, 29 inch olsun, yeni yayginlasti en ideali 27,5 inch olsun fasli var

Kimi amortisoru duz masaya ceviriyor, kimi duz masayi atip amortisor kovaliyor.
Vites sistemlerinde 7 - 8 - 9 - 10 kimi yukseltiyor, kimi eskiye donuyor. Aynakol caplari ile oynaniyor.
Disli ince lastikler, disli kalin lastikler, cross country lastikler, slickler... Slick kalin olsun, yok illa en incesi olsun! Hava basinci ne olmalilar...
Gidonlar duz olsun, acili olsun, drop bar iyidir, aerobardan sasmam...
Fren V olsun ustune tanimam, yok efendim HD en iyisi! Ben mekanik disk alirim azicik agir diyorlar ama HD gibi sessiz, V fren gibi kolay tamir edilip bakim yapilir diyenler. Yooook mekanik gordun mu kac diyenler de var elbette...
Herkes kesesine, keyfine, tarzina veya bulundugu yerde buldugu ilk bisikletciye gore bisiklet aliyor. Kime ne kimin neyi neden aldigindan ve nerede kullandigindan? Zaten meraklisi neyi neden aldigini biliyor ve surekli arastiriyor. Sonradan merak saran ve kendini gelistirmeye calisan arastiriyor, soruyor, once bisikletinin uzerinde modifikasyonlara gitmeye basliyor, bakti tatmin olamiyor, bisikletini degistiriyor. Parasi elveren her amaci icin farkli bisiklet alip garajina atiyor. Parasi elvermeyende benim yaptigimi yapabiliyor. Aliyor bir adet MTB Hardtail, firsat buldukca gidiyor dagda, kros yollarda, patikalarda, camurda egleniyor, bisiklete binmis olmak icinde ulasim icin sehirde de o bisikleti kullaniyor.
100 bin TL lik 4 carpi aracla asfalttan cikmayan adama kimse bisey demiyor. Zorla aldigi tofas arabayla koyde, tarlada en zor kosullarda direksiyon sallayan adama da kimse birsey demiyor. O zaman neden bu herkesin kullandigi bisiklete "sen neden onu aldin ama burda kullaniyorsun" diye catma cabasi ben acikcasi pek anlayamiyorum.
Adam 15 bin TL ye karbon bisiklet aliyor senede 1000 km yapmiyor ona da bir sey diyen yok! Kimisi celik kadro 17 kg duz masa bisikletle Edirne'den Ardahan'a gitmeyi tercih ediyor ve basariyor. Bir baskasi ben bu tur isini drop bar yol bisikleti ile yaparim diyor ve basariyor. Bir baskasi tam donanimli tur bisikleti ile yapiyor o da basariyor. Herkes gonlundekini hedefleyip yapiyor kullaniyorsa fazla da kurcalamamak lazim diye dusunuyorum. Elbette hizi, konforu, performansi farkli olur bu 3 orneginde ama karar kullanicinin.
En basta dedigim gibi bilerek karar veren zaten oyle tercih etmistir. Bilmeden secim yapan ise zamanla ve ozellikle bu tip forumlarda arastirip sorarak kendi dogrusuna yonelecektir.
Biz de burada bol bol laflayacagiz gibi bu konularda maksat muhabbet olsun vakit gecsin diye anlasilan.
Ben yine kendime gore konuya salca oldum, lafi da bolca uzattim kusuruma bakmayin artik