Scudo Sports

Neden dağ bisikleti alıp şehirde kullanıyoruz?

Haklısın Murat abi bizim ülkemizde nedense her şeyde hemen yok avrupada böyle , avrupada şöyle muabbetleri yapıyorlar. Ne yazıkki kendimizi kötülemekte üstümüze yok.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Scudo
Belki ara ara araziye çıkarım diye almıştım ama bir kere bile çıkmadım. Çünkü benim işim yoldaymış, arazide değil.

harikasin murat comez arkadaş bizim gençlerde avrupali tutkusu var hep onlarin iyi yönlerini bizimde kötü yönümüzü görüyor lar.bende otelde çalışıyorum hangi milletin ne mal olduğunu iyi kotu biliriz kimse görmüyorsa elindeki muz kabuğunu peçeteyi bahçeye degil koridora atabiliyor biri görüyorsa yerdeki bir kopek pisligini peçete ile alip çöpe atabiliyor

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Murat Cömez

Elbette sizin yaşamınızı geçirdiğiniz ülke, siz daha iyi bilirsiniz ama, işte siz de 41 yılınızı Almanya'da geçirince Türkiye'deki durumun daha vahim olduğunu farkedememişsiniz. Bu tartışmayı "Avrupa süper-Türkiye'de çok kötü", "Hayır Avrupa'da da aynı" aşamasına getirmeye gerek yok. Görecelilik diye bir şey var. Her ne kadar dedikleriniz ve gösterdikleriniz orada yaşanıyorsa da, buradaki durum çok daha içler acısı. Upuzun bomboş sahil şeridi olan ve nüfusa göre alanı da geniş olan bir çok şehrimizde hiç bir bisiklet yolu yok, bisiklet kullanan yok. Bisikletin ulaşım aracı olarak görülmesine daha 50 yıl var gibi hissediyorsunuz burada.

Oysa ki AB'ye daha yeni girmiş, Almanya'nın düzeyinden çok daha alt düzeyde ekonomisi ve yaşam standardı olan bir çok Avrupa ülkesinde bile insanlar bisikleti ulaşım aracı olarak kullanıyor, devlet bunu geçerli bir sebep olarak görüyor ve yollar yapıyor, düzenlemeler yapıyor. Konuyu duygusallaştırmaya gerek yok, Almanya'da da türlü türlü sıkıntılar yaşanıyor, benim teyzem bisikletteyken araç çarptı ve kalıcı hasar gördü bundan, ama yine de bu bisikletle ilgili oradaki anlayışın daha ileride olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bakmayın o kazalara, burada Almanya'dakinin %10'u kadar bisikletle trafiğe çıkan olsa ve ulaşım aracı olarak kullansa, çok daha beterlerini görürdünüz.

Bu konuda hollandayı tek geçerim gerisi hikaye

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Murat Cömez

O kadar saygısız hukuk tanımaz insanın arasında dile kolay 41 çileli mapus hayatı geçirmişsiniz. Keşke kendinize bu kadar işkence etmeseydiniz sizede yazık be. Sizdede ne sabır varmış tam 41 yıl evet o yücelterek anlattığımız hukuk tanımaz avrupada 41 çileli yıl geçirmişsiniz. İnsan biraz kendine acır.

@Ufuk Kılıçaslan
Ben kesinlikle türkiye daha iyi gibi laf etmedim, sadece avrupayi abartili bir sekil de anlatiyorlar ve türkiyeyi bence kücümsüyorlar. Türkiye de avrupa gibi senelerdir hatadaha onlarca senelerdir bisiklete adopte olsaydi herhal de bugün böyle olmazdi ama türkiye daha yeni yeni bisikletle tanisiyor ilerleyen seneler de bu durum degisecektir buna emin olun. Ben 4 sene türkiye dede bisiklet kullandim ama hic bir zaman negativ bir durumla karsi karsiya gelmedim. Videodaki gösteridigim seyler de almanyada hergün oluyor ve %50si de bisikleti sevmiyor bunuda bilmis olun.

TÜRKIYE GELECEGIN BISIKLET ÜLKELERINDEN BIRISI OLACAK BUNA EMIN OLUN. GÜZEL TÜRKIYEM BENIM...

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
ya arkadaş bisiklet kültürü yaygınlaşsın isteriz. ama dağ bisikleti alan adama da neden dağ bisikleti aldın hamallık yapma da şehir bisikleti al diyoruz. ya bırakta adam bisikletini sürsün. herkesin kendi zevki değilmi. mtb yi hamallık olarak değilde kondüsyon yükleme olarak görün

@mehmetsunu

Tam olarak nedemek istediginizi anlamadim ama ben cileli bir mapus hayati gecirdigimi sanmiyorum ve kendime iskence etigimi hic sanmiyorum.
Allah sükür burada hür ve özgür sekil de yasiyorum ve simdiye kadarda her istedigim seyi basardim ve görmek istedigim yerleri de gördüm almanyanin sayesin de. Rahmetli babamdan allah razi olusun, 69 senesin de almanyaya gelmis ve bana bu imkanlari sunmus. Bence bu ne mapusluk ne de cile cekmek.
Eger yanlis cevap verdigsem özürdilerim gercekten yorumunuzu tam olarak anlayamadim.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Ufuk Kılıçaslan

Kıyaslama yaparken düz kıyaslama yapmak bence yanlış . Birde böyle düşünün bir tarafta huzura ulaşmış ,sıfır komşu sorunlu , yok denecek kadar az asker sayılı devletlerden bahsediyoruz. Türkiye ise dört bir yanındaki komşularıyla uğraşıyor. Harcamalarını güvenliğe yapıyor. Bence bütün olay bu .

Murat abi sana karsi saygim sonsuz,yani mesela bana kotu bir sey bile desen sana kizamam.Biliyorsun samimiyetimi. simdi sunu soylemek istiyorum. ben daha 1 senedir bu ülkede yasiyorum yani senin tecrubelerinin yaninda benimki bir hic ama paylastigin videolara baktim ve senden farkli dusunuyorum.

Oncelikle uzun videodaki arkadas devamli bisiklet yolunun disinda suruyor, kirmizi da daha dogrusu sarida gecmeye calisip gecmeyen araba tabiki suclu ama o anda bisikletliye de henüz yesil yanmamis durumda.Diger bir kisa videoda bisikletci kivrak hareketiyle kurtuluyorya hani iste orasi buyuk bir cadde ve tahminimce ters yolda arkadas. Elbtte sürücü dalgin ama bisikletlinin de dikkatli olmasi lazim.

Yani kisaca daha yeni istanbul kesmekesinden cikmis biri olarak ben burada bisiklet sürerken cok mutluyum. Hem ben hem de esim arabalarin yanimizdan gecerken arada fazla mesafe birakmasindan sikayetciyiz. Kendimizi husursuz hissediyoruz. Ben gunde en azindan 20 km bisiklet sürüyorum ve elbette sorunlarla karsilastim.ozellikle saga dönen bir kac arac surucusu yakinda olmama ragmen yol vermedi. Ama genele baktigimda cok rahatim sehir icinde

Son olarak Türkiye sevdani cok iyi anliyorum, bu cok hosuma gidiyor. Özellikle burada tanistigimiz gurbetci ailelerle sohbetlerimizden sonra bazi seyleri daha iyi anladim.Mesela arada sila yolu video kaydi yapan ailelerin videolarini izliyorum ve gozlerim doluyor.Sizlerin hassasiyeti cok farkli. Ülkeniz icin hep guzel seyler istiyorsunuz ama gel gör ki hali hazirda oyle bir ülkemiz yok

almanca klavye ve imla hatalari icin ozur dilerim

Dünyaca ünlü lastik markası MICHELIN diyorki : Biz üretmiş olduğumuz standart asfalt lastiklerini sizin ülkenizde kullanımını kesinlikle önermiyor tafsiye etmiyoruz diyor. Nedenini de şöyle açıklıyor : Yollarınız berbat durumda. Ortada doğru düzgün yol yok Yol bisikletinden bahsediyorsunuz birde anlamayanların aldığında bahsediyorsunuz. Gülüyorum :D ne diyim saygı duyarız. Yol bisikletini üreten firmanın bizim yollardan böle Michelin gibi haberi olsa durum ne olur malum. Haftada 6 gün günlük ortalama 10 km mtb ile işe gidip geliyorum yol bisikletini getirin bakıyım kaç gün tek parça halinde bu tümsekli kilit taşlı bolu dağı gibi setli çukurlu yollarda gidebilecek bi bakalım. :D

@Soner Közen

Soner sana kizacagimi da nerden cikardin, seni sevdigimi bilirsin ama sana biraz kirginim. Yorumundan dolayi degil tabiki...:)

Yorumuna gelince tabiki bisikletliler dede hata var ve almanyada tabiki türkiyeden daha cok saygi görüyor bisikletciler ve daha huzurlu ve güvenli kullana biliyorlar, bunun nedeni de ney "ceza korkusu" Türkiye gibi buradada polise aman abi yapma etme deme olayi olsun ve cezalardan korkmasinlar bak nasil oluyor. Yani ceza kurallari cok asiri ve korkutucu olmasa saygida olmaz buna inan.
Benim sadece söylemek istedigim ve kizdigim yön su, buralara 2-3haftaligna yada ayligina geliyorlar ve türkiyeye gidince avrupa söyle güzel avrupa böyle güzel diye anlatiyorlar. Ben de neden hep iyi taraflarini anlatiyorlarda kötü taraflarini anlatmiyorlar diye buna kiziyorum.
Mesela biz türkiye de neler olup bitigini türk kanallarinda görüyoruz ama türkiyedekiler buradaki olanlari göremiyorlar. Neden, cünki tr medyasi her olani aninda tv de yayinliyor ama buradaki olnlari medya cogunlukla gizli tutuyor, yoksa olaylar hep ayni. Mesela son zamanlarda moda olan karsi seride gecen araclar ve karsidan gelen araca carparak her iki tarafinda ölümeleri yada okularda cocuklarin silahla toplu katliyam yapmalari, dedigim gibi bunlar su ana almanyada moda oldu.
Sapik heryer de sapiktir cezadan kuraldan korkmazlar ve istedigi sapikligi yapar, sapigin almanyasi amerikasi türkiyesi yoktur.

gel alanya ya yol varmi yokmu gör arkadaş hemde şehir içi degil köyden geçiyor.yol bisikletinide unutma ki yolun tadini çıkarasin.kendi tarihini kendi ülkesini kotuleyen başka bir millet görmedim

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Ben de gecen sene dağ bisikletiyle başladım, çok geçmeden lastik değişikliğine gittim ve bir yıl sonra yol bisikletine geçtim.
Birkaç ay önce kargoya gitmek için eski dağ bisikletimi kullandım ve yola geçmekle ne kadar doğru yaptığımı anladım.
Asfalt istediği kadar bozuk olsun, ben bundan sonra asfaltta dağ bisikletine binmem. Hakkını vermeyeceğim sürece de dağ bisikleti almam.

@Murat Cömez

Olurda herhangi bir seye kizarsan diye soyledim.Konu farketmez.Zaten birazcik kizmissin,affet.Tekrar sagligima kavusmanin sarhoslugu diyelim.

konuya donersek;Aynen abi, haklisin.Mesela son 1 aydir bisikletin lastigini 2 kere patlattim, 2 si de cam yüzünden. Geceleri saga sola cam sise sallayan cogu genc sarhoslar yüzünden lastigimi degistirmek zorundayim. Kac defa etraftan cam sise alip cope attim. Son olarak, bizim apartmanda 19 daire var ve biyo atiklar icin konulan biomüllü neredeyse sadece biz kullaniyoruz.

Yani elestirilecek cok sey var ama devletin el attigi yerler de hep bi düzen var. Türkiye´ye dönünce sadece bunlardan bahsetmiyorum tabi, gözümün icine baka baka beni kaziklamaya calisan ve acelem olmasi sebebiyle cok ugrasamadigim Almanlari da anlatiyorum :)

@Soner Közen

Ben biraz kizginim degil kirginim demek istemistim. :) Kirginligim ama yorumdan dolayi degildi, baska nedeni var. :)

Bisikletler artik iyice cesitlendi catallandi; tek amortisorlu MTB, downhill MTB, hardtail, freeride, hybrid - crosscountry, yol - yarış, triathlon, time trial vesaire vesaire.
Kimi bilerek kimi bilmeden bazı tercihlere yoneliyor.
Materyalleri ve parcalari kimi bilerek, kimi bilmeyerek tercih ediyor. Hiten, cromolly, aluminyum 6001 - 7005, karbon havada ucusuyor. Ince zarif dizaynlar, oversize kadrolar cabasi! Bir de tekerler 26 inch olsun, 29 inch olsun, yeni yayginlasti en ideali 27,5 inch olsun fasli var :)
Kimi amortisoru duz masaya ceviriyor, kimi duz masayi atip amortisor kovaliyor.
Vites sistemlerinde 7 - 8 - 9 - 10 kimi yukseltiyor, kimi eskiye donuyor. Aynakol caplari ile oynaniyor.
Disli ince lastikler, disli kalin lastikler, cross country lastikler, slickler... Slick kalin olsun, yok illa en incesi olsun! Hava basinci ne olmalilar...
Gidonlar duz olsun, acili olsun, drop bar iyidir, aerobardan sasmam...
Fren V olsun ustune tanimam, yok efendim HD en iyisi! Ben mekanik disk alirim azicik agir diyorlar ama HD gibi sessiz, V fren gibi kolay tamir edilip bakim yapilir diyenler. Yooook mekanik gordun mu kac diyenler de var elbette...
Herkes kesesine, keyfine, tarzina veya bulundugu yerde buldugu ilk bisikletciye gore bisiklet aliyor. Kime ne kimin neyi neden aldigindan ve nerede kullandigindan? Zaten meraklisi neyi neden aldigini biliyor ve surekli arastiriyor. Sonradan merak saran ve kendini gelistirmeye calisan arastiriyor, soruyor, once bisikletinin uzerinde modifikasyonlara gitmeye basliyor, bakti tatmin olamiyor, bisikletini degistiriyor. Parasi elveren her amaci icin farkli bisiklet alip garajina atiyor. Parasi elvermeyende benim yaptigimi yapabiliyor. Aliyor bir adet MTB Hardtail, firsat buldukca gidiyor dagda, kros yollarda, patikalarda, camurda egleniyor, bisiklete binmis olmak icinde ulasim icin sehirde de o bisikleti kullaniyor.
100 bin TL lik 4 carpi aracla asfalttan cikmayan adama kimse bisey demiyor. Zorla aldigi tofas arabayla koyde, tarlada en zor kosullarda direksiyon sallayan adama da kimse birsey demiyor. O zaman neden bu herkesin kullandigi bisiklete "sen neden onu aldin ama burda kullaniyorsun" diye catma cabasi ben acikcasi pek anlayamiyorum.
Adam 15 bin TL ye karbon bisiklet aliyor senede 1000 km yapmiyor ona da bir sey diyen yok! Kimisi celik kadro 17 kg duz masa bisikletle Edirne'den Ardahan'a gitmeyi tercih ediyor ve basariyor. Bir baskasi ben bu tur isini drop bar yol bisikleti ile yaparim diyor ve basariyor. Bir baskasi tam donanimli tur bisikleti ile yapiyor o da basariyor. Herkes gonlundekini hedefleyip yapiyor kullaniyorsa fazla da kurcalamamak lazim diye dusunuyorum. Elbette hizi, konforu, performansi farkli olur bu 3 orneginde ama karar kullanicinin.
En basta dedigim gibi bilerek karar veren zaten oyle tercih etmistir. Bilmeden secim yapan ise zamanla ve ozellikle bu tip forumlarda arastirip sorarak kendi dogrusuna yonelecektir.
Biz de burada bol bol laflayacagiz gibi bu konularda maksat muhabbet olsun vakit gecsin diye anlasilan.
Ben yine kendime gore konuya salca oldum, lafi da bolca uzattim kusuruma bakmayin artik :)

@suat akman
Cok güzel ve anlamli bir yorum, seni tebrik ediyorum ve dediklerine kesinlikle katiliyorum. Ayrica konuyada salca falan olmadin... :in:
Eger tüm bisikletciler böyle düsnürse türkiye de bisikletcilik ilerler ama yok sen niye mtb degil de yol aldin yada niye yol degil de sehir aldin gibi fanatiklik ve kavgalar olursa bu is yürümez.

Geri