Scudo Sports

Münazara: Dünyanın nükleer enerjiye ihtiyacı var mı ?

ülkemizde elektrik kayıp ve kaçağının önüne geçilemiyor. bazı illerde elektrik faturasını sadece devlet daireleri ödüyor.

Scudo
kuşlar ve börtü böcekler üç gün içerisinde yok olmazlar biz gelişimimizi tamamladıgımıda zaten o2 ye h2o yuda kendimiz üreticek seviyeye geldiğimizde kuşlar ağaçlara pek ortada olmuyacak ben fotografa yakından bakmıyorum uzaktan bakıyorum ve insanlıkda zaten bu yolda yol alıyor görüldüğü üzere.
Enerji nedir ilk bunu tartışmak gerek?evet soruyorum enerji nedir?neden ihtiyacımız vardır?enerji olmasa ne gibi durumda oluruz?
Silahlar için neden bu kadar enerjimizi ve emeğimizi harcıyoruz?
Madem spordan açtık konuyu.Neden doping yapılıyor?
Herşey vede herşey diğer organizmanın üstüne çıkabilmek içindir bu evrende,hiçbir canlı hiçbir canlıya merhamet göstermez.green peace çilerinde kimin için çalıştıgı ortada hep nükleer reoktörlere saldırı hep nükleer kötü topu topu 3 tane olay olmuş nükllerle ilgili.Acaba petrol şirketlerini neler yapmış hiç biliyormusunuz?daha geçen sene koskoca bir okyanusu öldürdüler bilmem farkındamısınız?Kimsenin umrunda olmadı hala herkez arabasını kullanıyor mikro düzeyde kimsenin umrunda değil çünkü o arabayı kullanmak zorunda insanlar,gelişmek için ilerlemek için şart bu.
Basit örneklerden biri daha afrika kabilelerine bakın adamlar gelişemedi şimdi ise gelişmiş insanların oyun alanı oldular yakındada toplumun içinde eriyip yok olup gidicekler.Evrimde duraganlık yoktur duragan olan yok olur.
türkiye hem mikro hemde makro ölçde ilerlemek için hem silahlanmalı hemde eğitim vss gibi bireyleri güçlendirmeli.Silahlandma derken başka organizmaya üstünlük sağlıyacak herşey silahdır genel anlamda.
Unutmadan dalga güneş ve rüzgar enerjilerini elde etmenin maliyeti ve o alt yapıları kurmanın çevreye vereceği zarar nükleerle aynıdır petrollede aynıdır.Enerjiyi elde etmenin maliyeti hep aynıdır bu değişmez fizik kitapları okumanızı tavsiye ederim.

@Batuhan Keleş

Öncelikle verilerimin doğruluğunu garanti ederim, bu veriler benim TV'den gördüğüm, güvenilmez yerlerden okuduğum, kulaktan dolma bilgiler değildir. Yenilenebilir enerji yoğun ilgi alanımdır ve bu konuyla ilgili AB projesi uygulamışlığım da mevcuttur(, bu sebeple zamanında tüm verilerimi devlet kaynaklarıyla doğruladım, yanlışlarımı düzelttim). İspanya ve rüzgar enerjisi terimlerini herhangi bir arama motorunda aratırsanız şu anda enerjisinin ne kadarını rüzgardan elde ettiğini görürsünüz. Eski verileri kullanarak lütfen beni yanlışlamayın.

Şimdiye kadar savunumu tamamen sağlam temellere oturttum, bir ülkenin nasıl tamamen yenilenebilir enerji kullanabileceğinin projeksiyonunu bile verdim, ancak görmek istemeyene yapılabileceğim herhangi birşey yok. Tüm bunların karşılığında dayanaksızca savunulan "Nükleersiz hayatta olmaz" cevabından başka birşey görmedim.

Çevre duyarlılığının ülke standartlarının üstünde olduğuna halen inandığım bu grupta bile nükleeri bu kadar savunanların çıkması içimi tahmin edemeyeceğiniz kadar sıktı, korktuğum, çekindiğim kimsenin aklına gelmesin sırf bu nedenle konuya artık bakmayacağım ve cevap da yazmayacağım.

Tartışırken kimseyi kırmadığımı, üzmediğimi umuyor ve tüm bisikletçi kardeşlerime selamlarımı gönderiyorum.

Beni insanların ölümü çokda etkilemiyor çünkü birşeyi yapmak istiyorsanız bazı şeyleri feda edeceksiniz.Yanlış anlamayın kalpsiz değilim.insan hayatı tabikide öenmli fakat haatın farklı kuralları vardır.Örneğin bir baraj yapımında belli bir ölüm kotası vardır bunun altı normal sayılır.Çernobilin olduğu yerde insanlar dışında hayat devam ediyor.Bende Comennius projesinde görev aldım yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili.Ben şunu savunmuyorum, yenilenebilir kaynaklara boşuna yönelmeyin demiyorum, kullanabildiğiniz kadar kullanın bunu desteklerim fakat bunlar tek başına birşey ifade etmez.Nükleere ihtiyacınız vardır.Bende şu sorumu tekrar sorayım, yıl boyunca 24 saatlik kesintisiz enerjiyi nerden sağlayacaksınız?Benim verilerimde yanıltı yok.

(link)
(link)
(link)
(link)

Anlık ihtiyacı karşılama oranı olarak % 50 seviyelerine yaklaşmışlar.Tam olarak şu saniye itibarı ile toplam tüketilen enerjinin % 30 civarı sadece rüzgar enerjisi ile karşılanmakta:

(link)

Adamlar gerçek zamanlı karşılama verisi veriyorlar.Aman bize nasip olur işallah...:dua:

Farklı yollarla enerji üretmenin maliyeti hangi açıdan(salt kuruş hesabı, çevre etkisi, sağlık etkisi...) bakarsanız bakın asla aynı değildir!

Rüzgar enerjisi kullanımı doğanın dengesini bozmaz.O zaman yeni ormanlar da oluşturmayalım, rüzgarın önünü kapatarak ağaçların yaptığı salınımla enerjisini azaltıyor diye.

İnsanların çiçekler, böcekler, kuşlar, ağaçlar, TEMİZ SU olmadan yaşayabileceğini düşünmek insanlığın en büyük yanılgısı/kibri olsa gerek.Siz insanların günümüz itibarı ile hayat gerçeklerini söylüyorsunuz (doping, kapitalizm, güçlünün zayıfı ezmesi, doğal hayatı ve çevreyi hiçe sayma vesaire...), ancak bu durum yanlış ve sürdürülebilir değil.

sırf nükleer yüzünden ölen bu insanlar 1. derece yakınlarınız olsa,mutasyona uğrayarak doğacak olan çocuklar sizin çocuklarınız,yeğenleriniz vs. olsa yine de evet nükleer enerji istiyoruz diyebiliyor musunuz? eğer cevabınız evetse selamlarımı iletiyorum,iyi forumlar ve sağlıklı yaşamlar diliyorum.

rüzgar sürüdülebilir bir enerji değildir.Evet diyebiliyorum.Alternatif risk ve maliyetleri her zaman hesaplamalısınız.Rüzgar türbünleri öyle süttün çıkmış ak kaşık değildir.ekosisteme verdikleri zarar nükleerden daha da tehlikeli olabilir.doğaya kurulan bu türbünlerin sesleri ortadki hayvanları gçöe zorlar ve ölen kuşlarda vardır.ingiltere ve birçok avrupa ülkesinde milli parkların yakınına kurulmaları yasaktır.

@Batuhan Keleş

Ülkenin dört bir yanına rüzgar trübinleri yerleştirirseniz 24 saat kesintisiz enerji kaynağınız olur(bütün trübinlerin toplamı).24 saat kesintisiz enerji sağlamak iyi bişey, fakat şart değil.Her ne kadar depolama enerjide hala en büyük sıkıntı olsa da, enerji akışını kesintiye uğratmayacak şekilde depolama sistemleri kullanılabiliyor.Bu da şu anki "bilinen" depolama teknolojileriyle.Yenilebilir enerji üzerindeki nükleerci/fosilci lobi etkisini kaybetse, insanlar temiz enerjinin tek makul yol olduğunu anlasa depolama teknolojilerinde ne gelişmeler olacak tahmin edersiniz.Almanya 2022 de kapatacam derken kimsenin onlara "ama enerjiniz ara sıra kesilir" dediğini duymadım.

Nükleere ihtiyaç yoktur.Kapitalizmin dayattığı aşırı/gereksiz/ısrafçı tüketim anlayışının ve garip maliyet hesaplarının ortaya çıkardığı bir insanlık ucubesidir.Türkiye özeline gelirsek, zaten santral açıldığında, toplam ihtiyacın sadece % 5 ini karşılayacakmış.% 95 halloldu 5 mi ihtiyaç şimdi?Oraya yapılan toplam yatırım(kapatma maliyeti dahil) temiz enerjiye harcansa % 5 den fazla getiri sağlamaz mı acaba?

@Batuhan Keleş

"ekosisteme verdikleri zarar nükleerden daha da tehlikeli olabilir" :eek:

Şu anın dünyasında rüzgar tribünlerinin sesinin doğaya verdiği zararın ya da öldürdüğü kuşların konuşulması çok komik.Datça'da bizim evin tam karşısında tribünler var, her sabah kalktığımda yapanların ölüsüne bir dua gönderiyorum.Bir de Yatağan'a gidin isterseniz, termik santral ne hale getirmiş oraları bi bakın.Rüzgar ve güneşten daha çevreci, daha sürdürülebilir bir enerji biliyorsanız buyurun söyleyin.

arkadaşım sen olaya siyasi olarak bakıyorsun, biz bu konuyu TMMOB bünyesinde HKMO tarafında 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayında tartıştık senin gibi düşünen arkadaşlar olayı sadecee tek gözden bakıyor ama elektrik kesilincede nerde elektrik diye 186 yı hemen ararlar, ben sana artık birşey demiyorum.Aç tubitak raporlarını oku.dört bir tarafına yerleştirince olmayacak kesintisiz enerji neye göre olacak diyorsunuz? kesintisiz enerji şarttır ve bunu sağlamanın sadece tek 2 yolu vardır.Jeotermal ve Nükleer.

Olayları inceleyeceksen uzun vadeli düşün.Sizin bahsettiğiniz termik santralde yapıldığında maliyet gerekçesiyle filtre takılmadı şimdi filtreli şekilde çalışıyor.ve ben savunmuyorum termik santralleri ama onlarada ihtiyaçınız var.

Tutmayın arkadaşlar,
Işıyorum, ışıyorum,
Nükleer enerji sevinciyle,
Taşıyorum, taşıyorum

Buna kim karşı çıkar,
Şaşıyorum, şaşıyorum
Kör topal da olsa,
Yaşıyorum, yaşıyorum

Bu yanan umut ışığı,
Uranyumlu çekirdek mi?
Şu uzaktan yaklaşan yedi bacaklı,
Babam mı yoksa örümcek mi?

"Nükleer sevdalılarına ithafen..."

bugün rüzgar trübünlerinin nükleer santralden daha tehlikeli olduğunu öğrendim!!!!! vay arkadaş. onların çıkardıkları sesler nükleer atıklardan daha tehlikeliymiş...bilginize.

• Beğen
Tepkiler: Ozan Akçay
ben sosyolog değilim ben mühendisim bana rakamlarla gelin.bizler mühendisiz bizler birmizi sadece rakamlarla anlayabiliriz, bizler sözelci değiliz ki mühendisiz.
Hocamın bir sözüdür dersden :D

@Ozan Seyyah

Aç raporları oku öğren.Uzun vadede daha tehlikeli olabilir dedim tehlikeldir demedim.

@Batuhan Keleş

arkadaşınız değilim ben,sinir yok,sakin.... önce tartışmayı bileceğiz değil mi? bu yüzden emir kipiyle konuşmayın benimle,konuyu farklı bir yere çekmeye zorlamayın!

tartışmaya dönersek,bu iddianıza çocuklar bile güler burhan bey.

emir kipiyle konuşmuyorum.Daha önceki bir yazıda arkadaş dediysem pardon onda ne anladınız bilemiyeceğim.Tartışma lafla yapılmaz rakamlarla yapılır.

@Batuhan Keleş

Siyasi felan baktığım yok, hangi cümlemden böyle bir sonuç çıkardınız merak ettim.Elektrik kesilsin diyen de yok, enerji üretimimizde sürdürülebilir/yeşil enerji payını kademeli olarak arttırmak şart diyorum sadece (tüm dünya olarak).Rüzgar 7/24 sürekli ülkede mevcut olacağı için, iyi bir planmayla ve kapasitesi yüksek depolama sistemleriyle bir ülke SADECE RÜZGARDAN bile kesintisiz olarak enerjisini üretebilir.Bunu yapmama sebepleri sürdürülemez enerjilerin kısa vadede daha ucuz olduğunu "hesaplamaları".

Ben hayatımda şunu gördüm, bilgisayarcı bilgisayardan anlamaz, bisikletçi bisikletten, diyetisyen diyetten, basketbol antrenörü basketboldan, hukukçu hukuktan...O yüzden raporu Tubitak'ın hazırlaması tek başına birşey ifade etmez.Ha içinde yazanlar önemli olabilir, link atarsanız seve seve okurum.

Aslında bu kadar detaylı tartışmaya gerek yok, Anadolu sadece basit bir pervane ve basit depolama sistemleriyle(araba aküsü:)) 7/24 kendi elektriğini üreten mucit dayılarımızın evleriyle dolu.Mikro ölçekte oluyorsa, makro ölçekte hayli hayli olur.

(link)
(link)

peki batuhan bey, farklı görüşlerde olmak doğanın kanunudur. bu konu üzerine anlaşma sağlayamasak da ben yine de tüm dünya için nükleersiz bir düzen sizin için de sağlıklı bir yaşam diliyorum.iyi forumlar.

• Beğen
Tepkiler: Onur Eryaman
Makro ölçekte mevcut kullanılabilir enerji potansiyelimizle bunu yapamazsanız tek başına fayda etmez.Ben size katılıyorum yenilenebiliri arttırın buna kimsenin birşey dediği yok.Sizin enerjiye ihtiyacınız var ve hergeçen gün artıyor bu ihtiyaç bunu gidermek için ne yapılırsa yapılsın sürekli herşeye muhalefet çıkacak zaten.Depolama sistemlerimiz gelişmiş değil dünyada.bende size diyorumki çıkarın projelerinizi daha iyi depolma için ve gidin başvurun enerji bakanlığına size yardımcı olacaklardır.olaya siyasi baktıgınızıda burdan görebiliyorum daha öncede böyle birşey söylemişti birisi ya siz yada başkası. Nükleere ihtiyaç yoktur.Kapitalizmin dayattığı aşırı/gereksiz/ısrafçı tüketim anlayışının ve garip maliyet hesaplarının ortaya çıkardığı bir insanlık ucubesidir

Geri