Scudo Sports

Münazara: Dünyanın nükleer enerjiye ihtiyacı var mı ?

siz bana şu sorunun cevabını verin, 24 saatlik kesintisiz fazı yıl boyunca neyle karşılarsınız.Portekizle diğer ülkelerin yıllık enerji ihtiyaçlarına bakın derim.Yedi saatlik depo demişsiniz ama ne kadarlık bir enerji deplayabiliyor?ayrıca ispanyada nükleer santrallere sahip.()yaklaşık yüzde 20si ni nüklleerden karşılıyor ispanya) ve ispanya ürettiğinin yüzde 2 sinide PORTEKİZE ihraç eder.

Scudo
@Batuhan Keleş

Madem nükleer enerji bu kadar şart ve vazgeçilmez, mesela Almanya neyine güveniyor da nükleer santralleri tamamen kapatma yoluna gidiyor?Yanlış anlamayın, kötü niyetli değil öğrenme amaçlı soruyorum.

Öğrenme amaçlı bir soru daha; İspanya % 45-50 yenilenebilir enerjiye geçtiyse, biraz daha irade ve yatırımla şu kalan % 20 nükleer enerjiden de kurtulup onun yerini de yenilenebilir kaynaklarla doldurabilir demek olmuyor mu bu?

Öncelikle almanya tamamen kapatma yoluna gitmedi, ve gğneş enerjiside öyle çok ucuz bir teknoloji değil çünkü abimde elektrik-elektronik müdehendisi onun projelerinden biliyorum.

hayır olmuyor çünkü size anlatmaya çalıştığım şey şu 24 SAATLİK KESİNTİSİZ ENERJİ ÜRETMEZSİNİZ.ben size şöyle diyim, izlandada volkanik patlamalar oldu ve uçaklar uçamadı hatırlarsanız.o tarihlerdeki güneş santrallerini araştırın.
ispanya'nın enerji dağılımı burda var. (link)

İspnya %12.5 yenilenebilir kullandı 2009 yılında.ve resmi ön görüler %20 hedeflenmektedir. ;=)

@Batuhan Keleş

Almanya 2022 yılına kadar (çok bişey de kalmamış) tamamen kapatmayı planlıyormuş:

(link)
(link)
(link)

Bu haberlere bakarsak Almanya ile ilgili sorum hala geçerli.Hangi enerji kaynağına güveniyor bu Almanya bu kapatma planlarını yaparken?

İspanya konusunda ise verdiğiniz linke göre yenilenebilir enerji oranı arkadaşın dediğinden çok daha azmış.Arkadaşın verdiği veriye (yarısı sadece rüzgardan) dayanarak o soruyu sormuştum, o soru boşa çıktı şimdi:)

O sorunun yerine şunu getirelim:Nükleer santral atıkları nasıl, ne şekilde, nerede depolanmaktadır ve bu atıkların insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde depolanması mümkün müdür?

Sormak ve sizi yormak bedava:)

insan sağlıgı :) gerçekten komik sizlerin karıncadan farkınız yok.Emelleri için bazen elinize silah verirler sonra sürerler cepheye bazen dünyanın gelişmesi için nufusunuzu arttırırlar bazende sizi yok ederler.Hala piramitin altında olanlar köle olduklarının farkında değiller çok yazık.Güneş enerjisi bir palavradır rüzgar enerjide öyle dalga enerjiside.Örnek vermek gerekirse rüzgar enerjisi elde etmek için kaç tane rüzgar gülü yapmak gerekli on binlercemi peki o malzemeleri yaparken enerji harcamıyacakmıyız yoktanmı var olucaklar?Peki diyelim on binlercesini hatta yüzbinlercesini kurduk rüzgar enerjisi aldık peki siz biliyormusunuz rüzgarların dünya üzerindeki önemini iklimindeki yaşamımızdaki önemini biz bu rüzgarları kullanırsak dünyamız marsa benzer marsa.herşeyin bir artısı birde eksisi vardır bunu bilin evrenin kuralı bu.insan oğlu son 200 yıldır çok hızlı gelişmekte nedeni basit bilim adamları yok olucagımızı gördü ve bu yok olma gerçekleşmeden bu dünyadan kurtulmaya çabalıyoruz bütün enerjimizide buna harcamalıyız.nükleer enerjide yokdan var olmuyor gezegenin değerli madenlerini harcıyoruz ve gezegenemiz bu madanleri milyonlarca yılda oluşturdu.Bakalım kimler kurtulcak bu dünyadan merak ediyorum

Öncelikle nükleere cevap vereyim sonra diğer konuya cevap verecem.Atıkların %90 geri kullanılmaktadır.bu atıkların içindeki geri kullanılabilir malzemeler tekrar yakıt olarak kullanılıyor sizin atıklarınız büyük ülkeler tarafından alınır ve geri dönüştürülür size yedirmezler o atığı :D çünkü çok kıymetlidir.geri kalan atık belli süre boyunca suda bekletilir daha sonrada gömülürler.İnsan sağlığına tehdit oluşturmazlar çünkü zaten tren gibi şeylerde çok dayanaklı transfer edilir.ve insanlardan uzağa gömülür.

İspanya konusunda sorunuzu tam anlayamadım kusura bakmayın.fakat şunu söyleyebilirim ki her ülkeyi ayrı ele almanız gerekir çünkü hepsi farklı cografi ve beşeri etkenlere sahip.

bence Almanya kapatmayacak bunu gelecekte göreceğiz.

@Batuhan Keleş

Atık konusunda bilgilerinizi gözden geçirmenizi öneririm.Sizin nimet olarak iddia ettiğiniz şey tüm nükleer santral çalıştıran ülkelerin baş belası!Şu anki teknolojide atıkların nerede ne şekilde depolanacağı konusuna çözüm bulunabilmiş değildir:

(link)

Almanya nükleer santralleri tamamen kapatacak kadar akıllı mı onu dediğiniz gibi gelecekte görebileceğiz.Ancak şu anki açıklamaları umut verici:

"Mr Rottgen said: "It's definite. The latest end for the last three nuclear power plants is 2022. There will be no clause for revision." (özet çevirisi: dinim imanım olsun ki en geç 2022 de hepsini kapatacağız:) )

Aslında Almanya nükleerleri yıllardır "kapatıyormuş" da bizim haberimiz yokmuş!Enerji üretiminin sadece % 23 ü zaten nükleermiş.Yani koskoca % 77 yi halletmişler.Almanya gibi bir sanayi ülkesi kalan % 23 ü de 10 yılda rahatlıkla halleder.Yeter ki kapatma iradelerini kaybetmesinler.

bence siz gözden geçirin atık konusunu çünkü madenlerden uranyum çıkarmaktansa atıklardaki uranyumu kullanmak daha ucuzdur ve böyle yapılıyor dünyada.

beni yanlış anlamayın.History Channel'in İnsandan sonra diye bir belgeseli var onu izlemenizi tavsiye ederim orda ukraynadaki patlamanın olduğu yerle ilgili bölümü özellikle izleyin.

@Batuhan Keleş

Atıklardaki uranyum kullanılıyor, doğru, geri dönüşüm işlemi biten ASIL atık ne oluyor, nerede depolanıyor?

(link)

(link)

(link)

Şuradan da bütün ülkelerin nükleer atıklarla nasıl başa çıkmaya çalıştıklarına tek tek bakabilirsiniz.İçlerinde nükleer atık iyidir, getirin bana verin diyen görmedim:

(link)

Siz de beni yanlış anlamayın:) nükleer teknolojiye karşı değilim, henüz o teknolojiye tam hakim olamamışken nükleer kumarı oynamak bana çok mantıklı gelmiyor.Almanya'nın planlarını okurken güneş, rüzgarın yanında biyolojik reaktör enerjisinden bahsettiklerini gördüm.Gelecekte ya bu çeşit enerjiler kullanılacak, ya da teknolojik gelişmelerle tam hakim olunabilen(eğer olmak mümkünse) nükleer enerji.

Almanya kapatacak diye bişey yok. Şu anda sadece tasarı halinde, onların kapanması için bi kurumun onay vermesi gerekiyo(adını hatırlamadım), karar 1-2 yıl içinde çıkacak.

karşı olsakda olmasakda aldığınız her elektronik eşyanın bu durumun oluşmasına neden olduğu gerçeğini unutuyoruz bu yüzden nükleer enerjiye gerek yok denmesi doğru çünki nükleer enerji daha çok enerji demek böyle olunca tıpkı strateji oyunları gibi enerjin altının bolsa çağ atlarsın teknolojin gelişir düşmanları silersin haritadan dolayısıyla çevreciler buna gerek yok en azında şimdilik gibi bir söylemdeler bence keşke daha açık konuşa bilseler

@Ali Menemen

Kapatsa kendi adına iyi eder.Bunun farkına varmış gibi de görünüyorlar açıklamalardan okuduğum kadarıyla.Gene de belli olmaz tabi.Yanlız burda kriter Almanya'nın ne yaptığı değil ki!Almanya ne yaparsa yapsın tüm dünya olarak daha fazla gecikmeden yeşil enerjiye dönüşüme başlamamız gerekiyor.Sadece nükleer de değil, mesela kömürden elde edilen elektrik belki nükleerden daha zararlı!Ha bunu başarabilecek miyiz? Bence de imkansız.Birbirimizi yemekle meşgulüz.Nasıl ortaçağ veya daha eski zamanların insanlık seviyesine bakıp "onlar da ne acayip insanlarmış" diyoruz, 500 yıl sonra da bizle dalga geçicekler:)

@BULUT ÇELİK

İdeal olarak konuşuyorum; nükleer enerjiye gerek yok, çünkü yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar, güneş vs) insanlığın ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayabilir.Haa, ama biz neyin insanlığın yararına olduğuna değil de neyin daha ucuz olduğuna bakarsak( o maliyet hesaplarına nükleerin hayati risklerini de katmazsak) daha çoook nükleer çalıştırır çok fosil yakıt yakarız.

Dünyada kendi yaşadığı habitatı yaşanmaz hale getirmek için canla başla uğraşan başka bir tür bileniniz var mı?

• Beğen
Tepkiler: BULUT ÇELİK
:) insan oğlu zevki için yaşadıgı ortamı kötüleştirmiyor hoş kötüleştirmek nedir?ağaçlar yapraklar denizler kuşlar böcekler iyimidir?kötümüdür?yararlımıdır?zararlımıdır?
Bence insanoğlu doğru yolda,biz insanız evrimleşyoruz ve evrimleştikçede çevremizi buna uygun hala getiriyoruz,çevremizi kendi gelecekteki çıkarlarmız için kullanıyoruz buda doğanın gereği.Ve evrein ve doğanını kuralına uygun ilerliyor herşey.Hatta ben birey olarak sadece vede sadece kendi çıkarımı düşünürüm sonuçta bu uzun bir yarış önümdekini geçmezsem tarihe gömülürüm.Her canlı yada cansız yada kısaca herşey kendi çıkarını düşünür evrende.O yüzden etrafımızı kirletmişiz kuşlar böcekler ölmüş gibi şeyler çokda önemli değil keza önemli olmadıgını tvyi açtıgınızda görebiliyorsunuz.
En basit örnek yılda onbinlerce insan kazalarda ölüyor milyonlarcası açlıktan ölüyor kimsenin gıkı çıkmıyor ama ufacık bir filistinli yada israilli ölünce wowww bütün tv kanallarında naklen yayın çünkü çıkar var çıkar herşeyden önemlidir.Herkim çıkar önemsizdir diyorsa yalan söylüyordur.

nükleer enerji dönüştürülebilir enerji değildir! onlarca farklı elementi bir araya getirerek oluşturulan,ya da zenginleştirilen malzemeler,mevcut verimlerini kaybettiklerinde doğada hiç bir şekilde yok olmamaktadır! şimdi türk japon teknoloji ve duyarlılığı konusuna hiç girmiyorum,o sonuç aşikar. bizim ülkenin bu konuda bu kadar hevesli olmasının tek nedeni,zenginleştirilen plutonyum ve uranyum ile silahlanma yarışında kendine yer etme çabası var... eğer bunu yaparsak gerçekten hala gelişmekte olan ve tam bir üçüncü dünya ülkesi olduğumuzu (iran,pakistan,hindistan vs...) uluslararası platformda resmen tescilleyecektir! bu işin geri dönüşü yoktur. bakınız fukuşima nükller santrali... saygılar.

Ayrıca, bugün bilim adamları, 1 saniyede dünyanın bu güne kadar üretmiş olduğu enerjiye denk enerji üreten güneşimizi bu anlamda inceliyor ve çeşitli arge çalışmaları üretmeye çalışıyor. bunun böyle olduğu yerde tekrar düşünmek lazım bence...

Diyelimki silah yapımında kullanıcagız,peki neden silah yapmaya gerek duyuyoruz?ülkemizi yani bireyleri korumak hatta ülkemizi genişletmek ve yayılmak için bunun nesi kötü?Açıkcası hertürlü silaha hatta en en güçlü silahlara sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum hem bireysel olarak hemde ülkesel olarak.napalım diğer balıkların bizi yemesini izliyelim?tavşanlar ölmüş güller solmuş banane..muhm olan gelişme ve bu sürecein önünde kimse duramaz duran olursa zaten gelişme onu ezer geçer.
genlerimize kazınmış gelişme savaşlarda bu sürecin en önemli kısmı.eğer sizin dediğiniz gibi bir evrende yaşsaydık kuşlar böcekler arasında nasıl gelişicektik????? hayvanlardan farkımız kalmazdı bakınız hala sürünüyorlar zıplıyorlar uçup kaçıyorlar ya ağaçlara ne demeli kesilmeyi bekliyorlar önümüzdede ramazan var koyunlara ineklere develere yazık olcak dimi?Neden çünkü biz güçlüyüz evrim geçirdik bizim kurallarımız oynanıyor tabi daha büyük güçlerde var ee bizde gelişmezsek o zaman onlarda bizi yicek işte olay bu.Çok zorlamamak lazım basitçe herşey gelişmek için diğerini yer.

@derşan sezer

Ağaçlar, yapraklar, denizler, kuşlar, böcekler iyidir ve yararlıdır.Ağaçlar yapraklar olmaz ise nefes alamayız, ekosistemden böcekleri çıkarırsanız 3 gün içerisinde tamemen çöker.Deniz ve kuş için de var da yazıp uzatmayayım.İnsanoğlu bu düzenin bir parçası, asla bu düzenin üstünde değil."Kendi çıkarım" olayına gelince; insan gibi sosyal bir toplulukta birey olarak yaşayan birinin bireyliğini yok etmek istiyorsanız ona "bireycilik düşüncesi" aşılamanız yeterlidir.Bir başka değişle, "sadece" kendi çıkarınızı düşünüyorsanız, çıkarınızı düşünmüyorsunuz demektir.

TV ile ilgili olan bölüme katılıyorum, insanlık bahsettiğiniz evrim süreci sonunda ileriye doğru giderse, çok pis dalga geçicekler bizle 300-500 yıl sonra.

• Beğen
Tepkiler: Güney Tuncer
Benim düşüncem: Kesinlikle ve kesinlikle dünyanın nükleer enerjiye ihtiyacı yok.
Bazı insanlar gelişmiş ülkelerin nükleer enerji kullandığını, bizim de kullanmamız gerektiğini söylüyor. Size söyleyeceğim şey şudur ki: başkalarının yanlışı, sizin yanlışınızı doğrulamaz.
Unutmayalım, hiçbir şey insan hayatından daha değerli olamaz.
Saygılar... :)

• Beğen
Tepkiler: Ozan Seyyah
ey iz-an! nükleer sahibi olmazsak gelişemeyiz,gelişenler bizi ezer geçer vs... :) çok enteresan bakış açıları var. bir sporcu olarak silahsızlanma çağrısı yerine silahlanalım,biz ezelim,yok edelim gibi çağrılarda bulunmak çok enteresan,gerçekten anlaşılır gibi değil. dünya barışı,silahsızlanma,nükleersiz çevre,küresel ısınmama??? bugün dünya geneli bunu nasıl başarırız diye düşünürken.... neyse,ne diyelim.herkesin var,bizim de olsun nükleer silahlarımız.neyimiz eksik :)

@Ozan Akçay

matrix'den alıntı yapmak istiyorum: insanlar ve virüsler. makinalar insan ırkını da virüs olarak görüyorlardı filmde. :)

• Beğen
Tepkiler: Ozan Akçay
Geri