Diğer eklemlerimde de yavaş yavaş problemlerin çıktığını hissediyorum, hatta kısa bir süre sonra sol kalçamdan labrum yırtığı ve kalça sıkışma sendromuna yönelik operasyon geçireceğim.
Açıkcası şu ana kadar yüzme dışında herhangi bir spora cesaret edemedim, çünkü dizlerim hiç güven vermiyor ve şiddetli ağrıyacakmış gibi geliyor. Fitness faydalı olabilir gibi duruyor. Şu yaşıma kadar hiçbir problemim yokken son 1 senedir kalça, diz bilek gibi eklemlerde sıkıntılarım var ve doktorlarda şu ana kadar romatizma veya başka hastalıklarla alakalı sadece bir kez test yaptı. Yıpranma dışında herhangi bir sıkıntı görmüyorlar, zaten soruları sabah nasıl kalkıyorsun oluyor, ben de iyi deyince üstelemiyorlar
Dediğiniz gibi bu konuda tıp teşhiste çok iyi fakat çözümü hakkında tıppın da maalesef pek bir bilgisi yok, yukarda demin anlattığım tedaviler deneniyor, bazılarında işe yarıyor ama gerçekten tedavi yüzünden mi işe yaradı yoksa vücut belli bir yerden sonra bunu kısmen iyileştiriyo mu açıkcası billinen bir durum değil. Kesin kanıtlanmış olan tek tedavisi belki de egzersizdir.
Sanırım yapmamız gereken, ömür boyu bacakları çok kuvvetli tutmak. Böylece ekleme çok az yük bineceğinden belki vücuda bir iyileşme fırsatı bile veriliyor olabilir.
Bu rahatsızlığı olup yabancı forumlardan okuduğum ağrısı sızı çok az olan veya olmayan insanlarda var. Bunu yaşayan dünya çapında bilinen Iguodala, Chase Utley gibi sporcularda var. Hatta Kobe'nin de dizinde ciddi kıkırdak aşınması olduğunu ve yıllar önce PRP için Almanya'ya kadar gittiğini okumuştum.
Bu noktada sporu veya bisikleti bırakmanın hiçbir faydası yok. Sedenter yaşamla zaten kaslar kuvvetsiz kalıyor, ağrı sürekli olarak devam ediyor. Bisiklet kullanmak gerçekten bacaklar için çok faydalı. Doğru sele ayarı, kadans vs gibi şeylerle bence ağrının minimize olduğu pozisyon bulunabilir. Başlangıçta ağrıların olması zaten kaçınılmaz ama stretching le, bisikletle hatta bir yandan bu işin uzmanı bir fizyoterapistle bence üzerine gidilirse ya tam ağrısı geçicek ya da minik sızlamaların kalıcağı bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorum.
Kesinnikle herkesin kendi doktoru olması gerektiği bir hastalık, hastaneye gittinizde doktor sizi ciddiye almıyo veya ilaç verip geçiştiriyo. Sorunun temeline inilmesi lazım, bir kas dengesizliğimi var, esneklik problemi mi var, sıkıntılar kalçadan mı kaynaklanıyo, diz kapağında yapısal bir problem mi var veya sistemsel bir rahatsızlık mı dizde tutulum yapıyor. Kondromalazi bir sonuç, nedene odaklanılırsa bir çözüm yakalanabilir.
Ben kalçamdan ameliyat geçirip iyileşme döneminden sonra, işin uzmanı fizyoterapistle çalışmayı planlıyorum. Daha sonrasında düzenli yüzme ve eğer vücudumu alıştırabilirsem bisiklette sürmek çok istiyorum. Şu zamana kadar ağrıdan çekindiğim için hafif tempolu bir koşu bile yapmadım ama bundan sonra bu rahatsızlığa daha agresif davranıcam sanırım...