Scudo Sports

Kondromalazi patella'dan muzdarip olanlar

@Yegah hocam malesef bende aldım kondromalazi tanısını ortopedist arkadaşım ön uyluk kas grubunu güçlendirme bu aşamada yeterli dedi.. Bence güçlendirme bizim gibilerde mutlaka işe yarayacaktır.. ayak bileğinin olduğu kısma 1 kg lık ağırlık koyup sabah akşam 20 kere kaldırıp indirmek kafi olur dedi

Scudo
@dryakup23 hocam ben bahsettiğiniz egzersizleri ve bisikleti bırakınca ağrılar geri geliyor. Ben 4-6 kilo ile günde 20 dakika egzersiz ve bisiklet şeklinde devam ediyorum. Ömür boyu böyle olacak sanırım. Sağlıklı günler dilerim.

arkadaşlar uzman hekimim, maalesef bu meretten ameliyat oldum.
grade 3-4 olduğu için
eskiden yarış , gran fondaya giderdim, yol bisikletimi dahi sattım.
Maalesef bu zıkkımın tam tedavisi yok, lateral relaksasyon yaptım, tek operasyonu bu. Trakya'da en iyi mert özcan yapıyor, zaten kendisi de bisikletçi bosna hersekten türkiyeye kadar bisikletle geldi.
Prp yaptırdım 3 seans hiçbir işe yaramadı
bir tek kondromin 2x1 tabletten çok fayda gördüm, ağrım olmuyor.
Sadece ağustos ayında bir defa arkadaşlarla çıktım 40 km sürdüm, 2-3 gün ağrı çektim ve bisiklet kariyerim sonlanmış bulundu.
Son çare pedelec deneyeceğim, eğer bu da olmazsa ömrümün sonuna kadar bisiklet sayfasını kapatacağım. Çünkü eğer bunlar fayda olmazsa gonartroz a gidiyorsun, tek çözümü protez ameliyatı, ya da hayat boyu ağrı kesici bağımlılığı, maalesef protez süresi 20 sene ondan sonra protez için örnekleme alınamadığı için kemikten yenilenemiyor. sakat kalıyorsun kısaca.
Tüm arkadaşlara geçmiş olsun, tenis, futbol, dikey egzersiz yapılan yokuş çıkma hiking gibi sporlardan uzak durmalarını tavsiye ederim

2019 ekim ayı gibi bana da kondromalezi patella teşhisi koyuldu. Mr sonucuna göre sol dizde hafif yırtık çıktı. Patellanın derecesini bilmiyorum. İlk başlarda pek önemsemedim fakat ağrılar artınca tekrar hekime gittim. Doktor bisiklete binmesen iyi olur diye tavsiye verdi. Şu an 15 günlük fizik tedavinin 11 seansındayım. 5 seansa bisikletle gittim geldim (toplam 250 km. Fizik tedavi komşu ilçede git gel 50 km). Normalde yürürken ağrıyan dizim bisiklete binince ağrımaz oldu. Fizik tedavi yapan hemşire de bisiklete binmemi tavsiye etti. Aynı zamanda güçlendirici hareketleri de çalışıyorum.(lower body stretching yazın youtube da 13 dakikalık video çok faydası var) Bunun yanında her gün 1 çay kaşığı bamya tohumu yiyorum. Glucosamine olarak hardline kullanıyorum (ağrıya birebir). Fizik tedavinin etkisi bende olumlu yönde. Bitince bisiklet antrenmanlarına devam edeceğim. Umarım bu illetten bisiklet sayesinde kurtulurum. Hastalığa yakalanan arkadaşlara şifalar dilerim.

bende de var grade 2 düzeyinde lakin ne bisiklete binmeyi bıraktım ne de koşmayı.... kas gruplarımı güçlenrimeye çalışıyorum ve ölene dek bisiklete binmeye devam edeceğim sakat kalacak olsam bile binerim ki öyle bir ihtimal çok çok zayıf... kondromalaziden sakat kalan protez takılan hasta gördünüz mü diye soracak olursanız en azından ben şahsen hiç görmedim.... karamsarlık yok arkadaşlar bisiklet bizim bir uzvumuz yeri geldiğinde hatta bursa da böyle 2 bacağı ampute olup bisiklet kullanan birisi var youtube da izledim videolarını tam bir örnek insan kendisini tanımasamda çok moral motivasyon oldu bana...... burdan da selamlar olsun o kardeşime

@dryakup23 hocam kesinlikle katılıyorum, eskilerin dediği gibi. Gezen tilki yatan aslandan daha hayırlıdır, vesselam.

• Beğen
Tepkiler: dryakup23
@necmeddin olumsuzu düşünürsek ona bakarsak hergün trafikte ölüm tehlikesi altında sürüyoruz yani malesef.... atın ölümü arpadan olsun misali gerekli tedbirlerimizi tabi ki alacaz ama asla ve asla inmek yok o bisikletten.... moral motivasyon yüksek tutup 2020 yi bisikletli yılı yapalım martı sooter out emeğin alınterinin yoldaşı bisiklet in diyorum.........

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@dryakup23 yarın nasip olursa yarın 44 diyorum Rabbim ömür verdiği müddetçe bu işte varım. İnsan zorlandığında ters mantık yapmalı, sonuçta bu işin kölesi değiliz, yorulduğumuz yerde dinleneceğiz , sonrasında Allah'ın verdiği güç ve ömürle devam pedallamaya
:harika:

• Beğen
Ne yazık ki biz bisiklet tutkunlarının başına gelebilen en olumsuz sağlık sorunlarından biri bu diz kıkırdak sorunları..
Ben de 4 yıl önce aynı sorunu ve ek olarak minüsküs ve çapraz bağ sorununu bir arada yaşayıp pes etmeyenlerdenim.
Gerek bu konu başlığı gerek kendi travmalarıma ait açtığım konuda dertleşmeye, deneyimleri aktarmaya çalıştığım için bu sorunun kısa vadeli ve kesin bir çözümü henüz yok...
Karamsar olmadan istikrarlı bir şekilde şu alışkanlıkları yerine getirmeye özen gösteriyorum: - Düzenli olarak her gün bisiklet sürmek
-Bike-fıt yaptırmak
- Mutlaka kilitli pedal ve itme/çekme döngüsü
- Diz kaslarını güçlendirme egzersizleri ( en çok plates lastiği fayda etti)
- Kilo kontrolü
-Doğal-mevsimsel-düzenli beslenme
- Bamya tohumu
- Güneş banyosu
-Düzenli uyku
-Ne oturarak ne de ayakta 30 dakikadan fazla hareketsiz durmamak
-Münkünse sırt üstü yüzmek
Temmuz ayında 4 yıl olacak ve ameliyat öncesi halime % 70 yaklaştım diye biliyorum..
Tüm arkadaşlara sağlıklı bir yaşam dilerim..

Son düzenleme:
Ne yazık ki biz bisiklet tutkunlarının başına gelebilen en olumsuz sağlık sorunlarından biri bu diz kıkırdak sorunları..
Ben de 4 yıl önce aynı sorunu ve ek olarak minüsküs ve çapraz bağ sorununu bir arada yaşayıp pes etmeyenlerdenim.
Gerek bu konu başlığı gerek kendi travmalarıma ait açtığım konuda dertleşmeye, deneyimleri aktarmaya çalıştığım için bu sorunun kısa vadeli ve kesin bir çözümü henüz yok...
Karamsar olmadan istikrarlı bir şekilde şu alışkanlıkları yerine getirmeye özen gösteriyorum: - Düzenli olarak her gün bisiklet sürmek
- Mutlaka kilitli pedal ve itme/çekme döngüsü
- Diz kaslarını güçlendirme egzersizleri ( en çok plates lastiği fayda etti)
- Kilo kontrolü
-Doğal-mevsimsel-düzenli beslenme
- Bamya tohumu
- Güneş banyosu
-Düzenli uyku
-Ne oturarak ne de ayakta 30 dakikadan fazla hareketsiz durmamak
-Münkünse sırt üstü yüzmek
Temmuz ayında 4 yıl olacak ve ameliyat öncesi halime % 70 yaklaştım diye biliyorum..
Tüm arkadaşlara sağlıklı bir yaşam dilerim..
Geçmiş olsun. Israrla üzerinde durunca en azından hastalığın ilerlemesi engelleniyor sanırım. Hep diz kaslarının güçkendirilmesinden bahsediliyor ama benim tecrübem bu birkaç ayda olmuyor ısrarla güçlendirme egzersizlerine devam etmek gerekiyor en az birkaç sene sonra yeteri kadar güçlendiğini hissediyorsunuz. Yine benim tecrübelerine göre her bisiklet kullanımından sonra germe eksersizlerini mutlaka yapmak lazım. Katılmadığım tek şey işe kilitli pedal. Dize zarar bile verebildiğini düşünüyorum. Çünkü ayak bileğinin ve dolayısı ile dizin belli açıda bulunmasını gerektiriyor ve orada dizi kilitliyor halbuki sizin diziniz o açıya uygun olmayabilir.

• Beğen
Tepkiler: ali önder
@SEL PER kaygılarınızda haklısınız.
Bu diz ve ayak bileği açılarının kişiye özel olması bike-fit yaptırmayı gerektiriyor.
Bence her bisiklet kullanıcısı mutlaka bir uzman yardımı ile bike-fit yaptırmalı...
Hele ki konu başlığı ile ilgili sorun yaşamışlar varsa hiç zaman kaybetmemeli.
Kendi adıma olumlu bir süreç geçirdiysem bunda vücudum ile bisikletimi optimum düzeyde uyumlu hale getiren bu bike-fit uygulamasının etkisini yadsıyamam..
Adorno ne demişti ? : Gelecek uzun sürer...

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@cazci hocam bende 2003 yılında menüsküs ten sol dizimden ameliyat oldum , ne dağda yürümekten vazgeçtim nede bisiklet sürmekten, denizde de yüzmek iyi geliyor, son 2 yıldır yaptığım uygulama dizlerime hacamat yaptırıyorum , çok faydasını gördüm. 2019 Eylül ayından bu yana da kuşburnu çayı içiyorum her gün bir demlik kadar, şimdi burda bir kaç arkadaşa olayı anlattım şaka gibi geldi, fakat dizdeki kayganlaştırıcı jöleyi tekrar sağlıyormuş vücuda, hani emara yada ultrasyona girmek lazım faydasını gözle görmek için. Fakat rahatlıkla söyleyebilirim kış çok ağır geçmedi Merzifon da bu yıl haftalık 10 saatin altına düşmedi sürüşlerim , artısı mübarek kuşburnu vitamin deposu , 2 griple kış sezonunu atlattım. O kadar sürüşe göre önemli hastalık değil yani.

Bike fit yaptırma gibi bir şansım yok buralarda , bismillah deyip dikkat ediyoruz, germe hareketleri falan filan, beyin savaşmayı kesti , dizdeki acılar çok kalmadı. Vazgeçmemek lazım , şifayı yada tekniği , yada işin uzmanı hekimi bulup ,sporunu bırakmamak lazım. Bıraktığın gün bittiğin gündür sporda:kötü:

• Beğen
Tepkiler: cazci
bende de var grade 2 düzeyinde lakin ne bisiklete binmeyi bıraktım ne de koşmayı.... kas gruplarımı güçlenrimeye çalışıyorum ve ölene dek bisiklete binmeye devam edeceğim sakat kalacak olsam bile binerim ki öyle bir ihtimal çok çok zayıf... kondromalaziden sakat kalan protez takılan hasta gördünüz mü diye soracak olursanız en azından ben şahsen hiç görmedim.... karamsarlık yok arkadaşlar bisiklet bizim bir uzvumuz yeri geldiğinde hatta bursa da böyle 2 bacağı ampute olup bisiklet kullanan birisi var youtube da izledim videolarını tam bir örnek insan kendisini tanımasamda çok moral motivasyon oldu bana...... burdan da selamlar olsun o kardeşime
Ne olur biliyor musun ?
Kıkırdak hasarın ilerler grade 3-4 olur, daha sonra kemik ödemi olur, Ağrı kesici ve dizinde soğuk buz bağımlısı olursun. Hadi bununla da idare ettin kemik yüzeyi pürüzleştiği için her spor hareketin sonrası ağrın olur kemik ödemi nedeniyle. Daha sonra bu ağrıya rağmen ağrı kesici aldın bu sefer böbreklerini ve mideni bozma ihtimalin var. Hadi onu geçtim ödem ilerlediği için kemikte avasküler nekroz olur. Hadi onu geçtim, operasyona karar kıldın protez olman gerekir. Protez olsa dahi eskisi gibi hareket edemezsin ve denge yapın bozulur, istersen bunu anatomi labarotuarında düz bir zeminde yapılan yürüme testiyle görebilirsin. Hadi protezi de yaptırdın diyelim onun da 20 sene ömrü var, yaşın 50 lerde olursa ikinci protezi yapılmaz, yapsa da tekrar açılması içiin kemik örneklemesi alman sıkıntı olur. Bunlar başına gelecekler dostum. Uzman bir meslektaşın olarak basamak basamak yazdım

• Beğen
Tepkiler: Feriha ve h.kozan
@Wasabie fazla ileri olamamış mi yazdıkların. Dediğin kadar hasar oluşturabilmen için çok spor yapman lazım. Bizim hafta içi günlük surdugumuz iki bilemedin 3 saatle bu duruma gelemezsin diye düşünüyorum. Ki herkes olması gereken kadans üzerinde hem fikir. Protez demişsin? Amputasyon sonucunda bile (diz altı ve üstü) Tırmanış yapan dağcılar var. Gayette başarılılar. Bisiklet surebilmek için 100 110 derece yeterli. Protez reh. Sonrası İyi bir çalışmayla o acıya gelebiliyorsun.onemli olan sınırlarımızı aklımızla mi kontrol edebiliyor muyuz diye bakacağız konuya.

• Beğen
@Wasabie
2016 Sonlarında teşhis kondu. 800 küsür km sürüş yaptım.
2017'de 2500 km (18 Bin m tırmanış)
2018'de 6500 km (66 Bin tırmanış)
2019'da 9600 km (104 Bin tırmanış)

Demek istediğim şu ki, ben kademeli şekilde daha fazla sürdükçe ağrılarım da kademeli şekilde azaldı. Çok karamsar bir tablo çizmişsiniz. Bu rahatsızlığı çeken biri olarak anlam veremedim gerçekten.

@BerkEvren vücut kendi kendini tamir edebilen bir yapı. Bizim sadece ona uygun şartları sağlayabilmek. Siz düzenli olarak uygun şartlarda kuvvetlendirmissiniz.

• Beğen
@Wasabie . Bu konunun uzmanı olduğunuz ve uyari amaçlı yazdığınızi anlıyorum. Bu başlık altında yapmamız ve yapmamamız gereken şeyler konusunda tecrübelerimizi paylaşmalı ve birbirimizi uyarmalıyuz. Çivi çiviyi söker diye problemimizi unutup dizimize yüklenirsek önlem alnazsak sonuç kötü olabilir. Bu problemle yaşamayı ve idare etmeyi öğrenmek zorundayız. Ama bisiklete binmemek veya dize yüklenecek hareketler yapmamakta çözüm değil herkesin vücudu farklı ve herkes kendi sınırını bilmeli

insan sevdiği şeyi yapmalı bence.... basamak basamak bende birsürü hastalık mekanizması sayarım burda ama bu işler görecelidir modern tıp yetersiz kalmaktadır ve çoğu hastalığın patogenezi belli bile değildir.... aynı sorunu sen bu yaklaşımla çözersin bende üzerine giderek kaslarımı güçlendirerek çözmeye çalışırım ve ama tabiki sınırlarımı bilerek SEL-PER in dediği gibi insan kendinin doktorudur....ben bardağa dolu tarafından bakmayı tercih ediyorum testi mesti açıkcası umrumda değil sonuçta hunharca ve bilinçsizce yapmıyoruz bizde işin yolu yordamı neyse o mihvalde ilerliyoruz , burada hevesli olan bisikleti seven insanları soğutmaktan sa motive edici ve bilgilendirici nasıl yapmaları gerektiği üzerinde konuşursak daha faydalı olacağı kanaatindeyim... açıkcası normal bir gözle sizin yazdığınızı okuyunca sayın wasabi hocam aklıma ilk gelen şey ne biliyormusun kaldır at bisikleti, hiçbirşey yapma hatta yürüme , bacak ,diz mümkünse hiç bükme bile hiç çalışmasın eee sonra da olsun sana varis olsun sana derin ven trombozu olsun sana atrofik kas grubu.... yani demem o ki hayatta no pain no gain felsefesi cidden her alanda olduğu gibi sağlıkta da hakim bir felsefe yani sağlık istiyorsak birazda acısı olacak ...şahsi fikirlerimdir katılan katılmayan olabilir ama ben bisikleti seviyorum ve diyorum ki ampute olacağını bilsem de ben bırakmam yüksek kadans tın tın süremeye devam ederim.... ki o örnekte terminal dönem artık gelecen 80 yaşına falan o zamanda ampute olsun önemli diil dağ evinde otururum sallanan sandalyeme ölümü beklerim yapacak birşey yok...

@Wasabie
2016 Sonlarında teşhis kondu. 800 küsür km sürüş yaptım.
2017'de 2500 km (18 Bin m tırmanış)
2018'de 6500 km (66 Bin tırmanış)
2019'da 9600 km (104 Bin tırmanış)

Demek istediğim şu ki, ben kademeli şekilde daha fazla sürdükçe ağrılarım da kademeli şekilde azaldı. Çok karamsar bir tablo çizmişsiniz. Bu rahatsızlığı çeken biri olarak anlam veremedim gerçekten.

Hocam yapabilirsiniz ama patellar kondromalazi ile ilgili envai çeşit makale var. Hepsi avoid hills, avoid excersises that makes on stress( tennis, volleybol , squats) diyor. Eliptik bisiklete sorun yok ama avoid hills diyor. Bunu birçok ortapediste sorararak ya da pubmed e girip patellar chrondromalacia yazıp arayabilrsiniz.

Ben söylediğiniz siteye girdim. Bir tanesini ekliyorum. İngilizcesi iyi olan arkadaşlar da yardımcı olursa belki ipuçları yakalariz beraber. Benim anladığım kadarıyla bikefitin önemiden bahsediliyor

Dosyalar

• dickson1985.pdf
    1 MB · Okunma: 17
Geri