Uzun süredir konu aktif değil. Müsadenizle tecrübelerimi paylaşayım.
Bana ilk kondromalazi tanısı konulalı uzun yıllar oluyor. Önce çok önemsemesem de sonra sonra hayatımı etkilemeye başladı ve çözmek için uğraş veriyorum. Eskiden her dizimi yere koyduğumda hassasiyet hissediyordum ve insan bir çok iş için de dizini yere koyuyor. Yaşayanlar bilir bunu kondromalaziniz varsa daha iyi anlıyorsunuz.
Çoğu kişi için aynı olmayabilir ama benim için ve benimkine benzer şikayetleri olanlar için bence kondromalazi bildiğimiz romatizmanın ön bulgusu (tıbbi ismi dejeneratif osteoartrit). Yıllar geçtikçe kondromalazi yanında başka yerlerde de ağrılar ve sızılar başlıyor. Çünkü doğumsal olarak veya genetik olarak kas iskelet yapınız sağlam değildir. Bisiklet sürüşlerinde dikkat edin bazıları bisiklet binerken bisikleti eli ile sürer ve üzerine atlar bazıları ise bisikleti ancak kendisine doğru yatırarak üstüne binebilir bence bu ufak farklar bile sizin kas iskelet sağlığınız için bilgi verir.
Kondromalazi ve kireçlenme şikayetleri zaman zaman kendiliğinden azalıp zaman zaman kendiliğinde çoğaldığı için kullandığınız hangi ilacın veya takviyenin fayda ettiğini veya etmediğini anlamanız çok zor (kendiliğinden mi azaldı yoksa kullandığım A ilacı mı etki etti anlaşılamıyor). Tıbbi araştırmalarda da aynı sıkıntı yaşanıyor sanırım. Verilen ilaç mı etki ediyor yoksa hasta kendiliğinde zaman zaman şikayetlerin azalma periyoduna mı girdi belli olmuyor.
Ben en azından son zamanlarda kondromalazi ile ilgili şikayetlerimde belirgin düzelme hissediyorum Bunun için denediklerimin hangilerinden fayda gördüğümü paylaşayım istedim:
1-Bir seneyi aşkın bir süredir her gün 20 km bisiklet sürüyorum (düz yolda yüksek kadans). Şikayetlerimin geçmesine faydası olduğuna inanıyorum. En azından kötü gelmediğine göre bisiklet sürmenin bu hastalığa kötü bir etkisi yok diye düşünüyorum
2-"Nemintense" (nemartro benzeri bitkisel takviye nemartronun orjinali olduğu söyleniyor) kesinlikle etki ediyor ve semptomları geçiriyor. Faydasını gördüğüme eminim
3-Kaliteli bir PRP nin de uzun vade de faydası olduğuna inanıyorum. Şu anda bazı yerlerimde ağrı sızı hissetsem bile kondrolamalazi ile ilgili şikayetim uzun süredir yok.
4-Dizinizde problem varsa bence kilitli pedal kullanmayın. Çünkü kilitli pedal dizinizi bisiklet sürmek için ideal pozisyona getiriyor ama sizin dizinizin anatomisi buna uygun mu bu belli değil. Ve kilitli pedalın dizinizi bu şekilde pozisyona zorlaması zarar veriyor diye düşünüyorum
Bunlar benim fayda gördüklerim bunların yanısıra nerdeyse her gördüğüm öneriyi denedim. Bamya tohumundan bal sürmeye kadar

. Ama faydayı bunlarda gördüm.
Umarım şikayetlerim tekrar etmez ve umarım benimle aynı şikayetleri yaşayan bir kişiye bile olsa bu önerilerin faydası dokunur