Scudo Sports

Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

• %30'dan fazla

• %30 civarı

• %20 civarı

• %10 civarı

• %3 civarı

• Hiç etkisi yoktur.

• %40'tan fazla

• Toplam katılım
    487
@İlker_Yılmaz
Hocam sen niye üzerine alındın şimdi? Kendimi kmlerle ifade etmedim. Bisiklet camiasında ekipmanıyla artistlik yapıp bisiklete binmeyi unutan tiplereydi sözüm. Bu dediğim tiplerden sizin oralarda yaşamıyor mu? Bu tiplere saygısızlık ettiğimi düşünüyorsan yanılmıyorsun. Ediyorum. Bu arada nereden tanıştığımızı çıkaramadım. Son cümlenden askerliği beraber yapmışız gibi bir anlam çıkıyor da... Nerede ne yazacağımı bana dikte etme hakkını kendinde nereden buluyorsun?

Scudo
Sen benim kim oldugumu biliyo musun uleeeeen afsgdhfghsgdh dedim rahatladim, bye.

benim için olmassa olmazlardan. kullanırken bunu az biraz anlıyordum , ama bir gün bir arkadaşı görmeye giderken normal spor ayakkabımı kullandım , spd ye alıştıgım için çok kötü geldi bana. işin fiziksel boyutu tartışılır %3 yada %30 lakin işin birde piskolojik boyutu var.

normalde maraton koşan ben kendimi kafa olarak iyi hazırlayamazsam 10km yi bile zor koşuyordum. spd beni iyi hissettiriyor.

85 mesaj atılmış ama bir çözüme ulaşılamamış görünüyor.

Nedeni ise bisikletlerimizde power metre olmaması. Bir power metre olsaydı, örneğin 1 dk. lık max gücümüzü tespit ederdik. Bir gün spd ile, bir gün spd olmadan 1 dk. karşılaştırması yapardık. Bisiklete aktardığımız güçte ne kadar kayıp var ortaya çıkardı.

Bir power metre siparişi verdim yakında elime ulaşacak. Bu testi de yapmak boynumun borcu oldu :)

@Bahadır Gürel
Bisiklette sprintlerden çok uzun süre gücünüzü korumak daha önemli. Belki 1 dakikada %30 fark ta çıkabilir ama sizin sonraki bütün gücünüzü tüketiyorsa bu iyi olduğu anlamına gelmeyecek, tam tersi olacak. Bu testin 1 saat üzeri segmentlerde yapılması daha doğru sonuçlar verecektir.

@ozgurgokalp 1 dk. testi örnek verdim, 20 dk.'lık FTP testinde de aynısı yapılabilir. Daha uzun süreler için yollar izin vermiyor (ışıklar, tali yollar vb. işi bozuyor). Ancak daha önemlisi aynı testi bir yüksek kadansla max güç üretim bir de düşük kadansla max güç üretim olarak organize etmek esas farkı ortaya çıkarır.

• Beğen
Tepkiler: ozgurgokalp
@Bahadır Gürel
Güle güle kullanın. Stage mi?
@ozgurgokalp
Kesinlikle. Aynı yol, aynı ağırlık gibi bir çok şartın yanında en az 1 saat üstü, 1.5 saat gibi test yapmak vücudun üretebildiği kuvvetler bakımından önemli. Tabi bir de dinlenmiş günden sonra yapmak gerekiyor.

@MehmetAliB.

Sağolun, 4iiii Precision aynakolun sol koluna takılan cinsten tek bacak ölçümü yapan alet.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
bence asıl olayı, pedal çevirmenizi daha disiplinli ve teknik hala getirmesi ve sizi eklem ve kas yaralanmalarına karşı koruması. onun dışında bence tırt. muhtemelen ben yaz sonuna kadar benimkini çıkartıp düz pedal kullanacağım.

ben ekim ayından beri kilitli pedal kullanıyorum (tur bisikletim var) en büyük artısı çevrenizden biri ver bir tur atayım dediğinde pedalı görünce vaz geçiyor. mis yani. benim gibi birçok bisikletçi performans için uğraşmadığından çok da gerekli bir alet değil bence. ben pişmanmıyım. evet. çünkü şehir içinde sürekli dur kalk yapıldığından, tak çıkar-tak çıkar yapmaktan insanı yoruyor hatta bazen geriyor.

ayrıca öncesinde uzun turlara çıktığımda yazın terlik ile efir efir bisiklet sürüp çeşme başlarında ayaklarımı yıkayıp serinlerken şimdi çorap ve ayyakkabı giyiyorum. ayaklar yanıyor. sırılsıklam ter içinde kalıyor (ki ayakkabısı shimanonun yazlık modeli). turun her günü için bir temiz çorap (ve malum kirli çoraplar) taşıyorum.
ayrıca yazlığa gittiğimde dur bir bakkala gidiyim dediğinde olmuyor işte çorap ayakkabı falan giymen gerekiyor. bu haliyle gerçekten kilitli pedal olayı çok saçma ve can sıkıcı. (en azından benim için)
evet kullanırken performansı bence ancak %1-5 belki arttırıyordur. yani 60-70 kişi tura çıktığımızda kilitli pedalı olanlar olmayanlara fark atmıyor. tabi bu bizim gibi genel bisiklet kullanıcıları için.

@Iboil T420 gibi çift taraflı pedallar sizin gibi istediği zaman terlikte istediği zaman sürmek isteyenler için.

@Fırat Y.
Tamam okeyde bende sonuçlarda hiçbir etkisi yoktur diye oy kullananlara hayret ediyorum. Boşuna mı yani

@soneryen

Etkisi va yada yok demek için çok fazla yeni kullanıcıyım ancak 2 haftalık kullanımında hiç yoksa yokuş çıkışlarımda kendi standartlarımdan daha iyi olabildiğimi bizzat hissettim...

evet çift taraflı (bir yüzü kilitli diğer yüzü platform olan) pedallar var. ama ciddi bir şekilde ağır. ayrıca kullanışlı mı diye kullananlara sormak lazım. bu konuyu ben de merak ediyorum. internette pedal platform adaptörü diye satılan bir parça gördüm. ama henüz satan bir mağaza görmedim. ya ben bu konuda dertliymişim haberim yokmuş.

bak şimdi aklıma geldi. ben işe bisikletle gideyim dedim sırf bunun ayakkabısının altındaki metal yüzünden vazgeçtim. boş bir daireye bakmaya gittim ayakkabı ahşap parkeyi çizdi.
arkadaş zengin değiliz iki üç çeşit bisiklet alalım. hep bir tercih yapmak zorunda kalıyoruz:( yani yeri geliyor kilitli kullanmak istiyorsun yeri geliyor düz platform pedal lazım oluyor. yani iki sevgilin var birini tercih edeceksin. zor

@Iboil
Şehir bisikletimde Shimano M520 pedal ve tek tarafına taktığım plastik platform var, Erdoğanlar'dan aldım. Yol bisikletimde Shimano A530 pedal var, kendinden tek taraf kilitli.

Her ikisinden de memnunum. Plastik platformun tek derdi biraz dar olması. A530'da ise trafik vs dolayısıyla platform tarafı çevirip SPD ayakkabı ile sürünce boya çabuk zarar gördü.

Sonuç olarak her ikisini de öneririm. A530 geniş olduğu için biraz daha rahat.

Tapatalk kullanılarak gönderildi.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi ve Iboil
@Bahadır Gürel
Bu kadar mesajdan sonra en net "gerçekliğe yakın saptama adına" teklif ve çözümlemedir.Teşekkürler sonucu bekliyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Ben power metre olsun olmasın bir yeri tamamen aynı şartlarda aynı kişi yapsa da mutlaka farklılıklar olabileceği dusuncesindeyim. Aynı eseri 2. caldiginzda söylediğinizde de olduğu gibidir bu fark. Kaldı ki %ler de değişecektir.
Pedala gelinceye kadar aynı adamı ben eminim gazla, motivasyon sağlayarak aynı pedala da kilitsiz-kilitli bu artışı yapmak mümkünse...nedir bunca masraf???
Demek isterdim....ama 1haftadir pedal bakmaktayim.... kapitalizmin kucagindayim,
Abi bence asıl olay kd...mun yabancısı cep harçlığiyla dünyayı gezip, bisikletle ise gidince km başına 1€ destek alırken, spor yapsın millet diye vergi desteği sağlanırken, biz zavallı spor aşıkları-bir de çalışan insanlarız çoğumuz - cenemizi yoruyoruz ...
Çok mu karamsar oldu???

Kilitli pedala geçeli 3 gün oldu. Kilitli pedalın düz yolda hiçbir katkısını göremedim hatta yukarıdaki videodaki tespit gibi daha fazla oksijen tükettiğimi hissettim. Fakat yokuşlarda faydasını belirgin düzeyde gördüm 10-15'le çıktığım dik yokuşu 20'nin üstünde hızlarla çıkabildim aynı efor ile. Diğer bir faydası kalkışda trafikte ani hızlanma gerektirecek durumlarda fayda sağladığını hissettim. Kullandığım pedal M520 - ayakkabı M065

Bence etkisi % 35 filan, verimliliğe etkisi yüksek ama maksimum değerlerde az. Maksimum değerler kondisyona bakıyor. Kilitli pedalın benim için faydası çok; misal yağmur yağınca ayağım düz pedalda kayıyordu, spd ile çakı gibi, düz pedala basarken ayağım her pedalda hafifçe oynardı gücümü biraz kırardı spd'den bütün hareket aynakola gidiyor, bozuk zeminden geçiyorsunuz düz pedalda bazen ayağınız hop diye fırlar yerinden spd'de çivi gibi yerinde kalır, sprintte ayağım pedalda sabit durmadığı için bir türlü tam güç veremezdim hatta spd'ye geçene kadar maksimum hızımı öğrenemedim, kısa duruşlar için ayağınızı yere koymadan bekleyebilirsiniz, bisikletin arka tekerini hareket halindeyken ve frensiz kaldırabilirsiniz-ergenlerde ağzını açıp oha giderken nasıl kaldırıyo lan der-, gibi daha pek çok avantaj. Tabi bunlar bu avantajları arayanlar için. Mesela bisikleti ana ulaşım aracı olarak kullananlara çok uygun değil bazı durumlarda. En basitinden spd ayakkabısını giymediğiniz bir gün pedal sürekli kayar, düz pedal gibi değildir metaldir çünkü.

Geri