Kilitli pedalın yokuşlarda faydası ne kadardır? Test

Kilitli pedalın performansa etkisi ne kadardır?

  • %30'dan fazla

    Katılım: 70 14,4%
  • %30 civarı

    Katılım: 69 14,2%
  • %20 civarı

    Katılım: 110 22,7%
  • %10 civarı

    Katılım: 103 21,2%
  • %3 civarı

    Katılım: 56 11,5%
  • Hiç etkisi yoktur.

    Katılım: 41 8,5%
  • %40'tan fazla

    Katılım: 41 8,5%

  • Toplam katılım
    485
Scudo

ilkercom

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
509
Tepki
533
Şehir
Çanakkale - Biga
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
vaktiyle donanımhaberde abs gerekli mi değil mi başlığı vardı sayfalarca yazılmıştı. bu konu da onun la aynı kategoride.

spd den fayda görmüyorsanız kullanmayı bilmiyorsunuzdur. kendim de kullanım alışkanlığı olarak çekme hareketini olması gerektiği gibi yapmıyorum. ama hiç inkar etmedim spd yi. bir çok kişiye aldırdım hep memnunlar.

geçen hafta 30 km lik bir mesafeye çıktım. 28. km filandı %1-2 yokuş yukarı tamamen çekme itme hareketine odaklandım. 32 km olan hızım 42 ye kadar yükseldi. tek kas grubunu kullanırken 2 kas grubuna geçiyorsun. Verimin %20 - 30 artmaması mümkün değil. Ancak gücün %40 artması demek hızın %40 artması değildir. Öyle olsa 120 hp araba 200 km basabilirken 240 hp araba 400 km/h basabilirdi :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Açıkçası kendim yoğun kullanıcı olmasam da mtbmde kilitli pedal kullanan biri olarak bu konuda herkesin rahat ettiğini yapması, ama başkasını da fazla heveslendirmemesi kanaatindeyim. İlk alışma döneminde ciddi bir kaza atlattım. Atlatamayabilirdim. Ben birisine tavsiye etsem ve bu yüzden başına bir iş gelse vicdanen çok rahatsızlık duyarım.
Spd yukarıda çeşitli arkadaşların bahsettiği gibi avantajlı bir aksesuar. Hareketin standart olmasını, kontrolün artmasını da sağlıyor güç yanında.
Ama ilk alışma sürecinde otomatik refleks oluşana kadar düşmemek çok zor. İlla ki unutuluyor o kilit. Ben de bir kaç kere düştüm. Özellikle ani frende başlarda bunu da akla getirmek pek mümkün olmuyor. Sonra alışılıyor refleks haline geliyor. Alışma sürecini trafik olmayan yerde yaşamakta ve kilit sertliği ayarını da mümkün olduğunca en hafifte tutmakta fayda var.
Risk biraz kullanım sıklığı ile de alakalı bence. Az kullanıyorsanız o refleks gelişmiyor yada zayıf kalıyor. Kullanım sıklığım azalınca bunu hissettim ve şehirdeyken kilitli ayakkabıyı kullanmamaya başladım. Hatta şehirde kullandığım bisikletten tamamen çıkardım pedalı (normal ayakkabı ile kullanımda kilitli pedal tarafı kaydığından bir tarafını hiç kullanamıyorsunuz çünkü).
Bir de diyebilirim ki spd için ayakkabı önemli, ucuz olsun diye esneyen kumaşlı ve bağcıklı bir ayakkabı alırsanız, gerektiğinde kilitten çıkarmakta zorlanıp düşebilir sonra benim gibi kaza yapıp, sonra bir daha düzgün bir ayakkabı almak zorunda hissedebilirsiniz.
İyi pedallamalar...
 
Kayıt
23 Aralık 2015
Mesaj
50
Tepki
46
Şehir
Istanbul
İsim
Adil Numan Ç.
Bisiklet
Bianchi
Dizlerimdeki ağrılardan dolayı merdivenleri bile üst bacağımın arka tarafındaki kaslarla çıkan birisi olarak yokuşları da kilitli pedal sayesinde arka bacak çekmesiyle çıkıyorum. Bu yönden faydası olurken ortalama hızda gözle görülür bir değişiklik olmadı.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
yanlış düşünmüyorsam kilitli pedalın işe yaraması için önce çekme hareketini yapan kaskarın gelişmesi gerekiyor
Bunun içinde sürekli ve düzenli olarak kilitli pedal ile bisiklet kullanmak gerekiyor
yoksa haftada bir çıkıpta onbeş yirmi km bisiklet sürmekle ne kas gelişir nede o pedalın size bir faydası olur yanlış düşünüyor olabilirim hiç kullanmadım çünkü

ve sürekli kullanımda mutlaka faydası vardır illaki yoksa bukadar insan niye kullansın
 

Ahmetkhrmn

Aktif Üye
Kayıt
20 Eylül 2015
Mesaj
175
Tepki
156
Yaş
27
Şehir
İstanbul
İsim
Ahmet Kahraman
Bisiklet
Focus
Ne derece doğru bilmiyorum ama bence kilitli pedalın en büyük faydası, pedala doğru basarak güç kaybının engellenmesidir.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@barış barış

şimdi imdi barış
seni yakın takibe aldığım için kimse bilmez senin durumunu ,çünki sen hafta içide aynen benim gibi boşsun,
işin çok müsait bisiklet binmeye, masa başına mahkum değilsin ,bu açıdan forumun en şanslı sürücüsü olmaktasın
beraber yapacağız dünya kadar yol var açıkça hafta içi hafta sonu yani esasında acaip bir duruma geleceğiz senle bir bakmışın kendimizi kartepede bulmuşuz ,:eek::D
tabi önce bir iznik köfte patlatacağız.
kilitli pedala geçince zati seni eğimde kimse tutamayacak kilitli pedal olmadan geçen ct o duvar eğimi çıktın ya artık ben bir şey konuşmayacağım ..
 

clk

Aktif Üye
Kayıt
2 Ocak 2017
Mesaj
100
Tepki
362
Yaş
45
Şehir
istanbul
Bisiklet
Mosso
kilitli pedal kadar onemli olan bir konuda bence kullanilan ayakkabinin rijitliği ve ayagi ne kadar kavradigı. cunku ayakkabidaki esneklikte sonucta guc kaybina yol açacaktir.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
benim acelem yok kudret hocam yavaş yavaş heryere gidiyorum
kilitli pedal daha çok zaman karşı sürenlere lazım diye düşünüyorum
günde 200km yapabilecek kapasitede olmak yetiyor bana özellikle çıkamadığım yokuş kalmadığı için gayet memnunum
buda sürekli çalışmanın karşılığı herhalde
yinede ilk ve en önemli amacımız sağlık ve muhabbet
gerisi bu işin kârı
 
  • Beğen
Tepkiler: silent_ship

Ismaildmr

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Ekim 2016
Mesaj
459
Tepki
396
Yaş
38
Şehir
Denizli
İsim
Ismail demir
Bisiklet
Salcano
Arkadaslar ayni anda her iki bacagada guc uygulamak neredeyse imkansiz bence..cunku beynimizin her iki lobunu ayni anda kullanamayiz..yani normalde kullanilmaz.ha dersenizki kullana kullana calisa calisa her iki lobuda kullanabiliyoruz diyosaniz bilemem..lakin insan bunyesinde hem sol hem sagi ayni anda kullanmak neredeyse imkansiz..yani siz sol bacanizi cekerken sag bacaginiza olagan gucu uygulayamazsiniz...uygulamis olsaniz bile bu guc yuzde yuz olmaz..o yuzden kilitli pedalin yapilan testlerde asiri buyuk bir faydasi gorulememis gibi..avantajlari elbet vardir..ama dusundugunuz gibi yuzde 30 yuzde 40 fark atacagini sanmam.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
bu arada ben her rampayı çıkmak istiyorum diyen varsa göçbeyli üzerinden bi kaç kere şileye gidip gelsin
oraya her giden çağ atlıyor ilk gidiş çok yoruyor ikinci daha iyi oluyor üçüncüden sonra açılıyorsun ondan sonra otomatiğe bağlıyor bacaklar toplam 37 km rampa küçüklü büyüklü uzunlu kısalı

@isocan
bu durumda tüm kasları çalıştırmak için
çek çek it it gibi bir ritim tutabilirsiniz sırasıyla ve düzenli olarak tüm kaslar çalışmış olur buda bi düşünce yanlışta olabilir
 
  • Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@barış barış

anadolu yaka şanslı bu açıdan barış avrupa yakada en sert eğimlere bakar isen bıçkıdere gibi olmaz,yanlız sahil yolunda küçük bebek eğimi eşek anırtır, oraya 2 kez girdim ora zincir yer ,ayrıca garipçeye giderken sarıyerden eğim iyi kilyos tarafları iyi,karaburun tarafına doğru çok sert eğim görmedim silivride 6 eğim felan
yanlız senle bi ara küçük bebek eğimine bakarız havalar ısınsın
kilitli pedalın faydası şu ayağa kalkıyorum en sert eğimde sağ sol yaparak çıkıyorum ayağımın altından pedal kaçmıyor kilitli çünki.



göçbeyliye doğru bitmeyen eğimler esas yerler bura ..

@barış barış

çek çek it it kilitlide daha konforlu barış




bu eğimler kilitlide rahat olmakta barış
 

dodurgalı_06

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Ağustos 2016
Mesaj
701
Tepki
1.170
Şehir
ANGARA
İsim
Mustafa Erdoğan
Bisiklet
Kron
Allah'a şükür hayatımda 2 kez bisikletle kötü kaza geçirdim. Hiç kilitli pedal kullanmadım. Bu kazaları yaşadığımda kilitli pedal ayağımda olsaydı ve kaza anında ayağım pedaldan çıkmasaydı, galiba üzerime uçan bir bisikletle karşılaşacaktım. Bu yüzden kilitli pedal kullanmaya biraz çekingen bakıyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Genç89

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@dodurgalı_06

aynen sizin gibi düşünüyor idim ama sonra ne yaptım arkadaş dedim bir deneyim ,mtb var idi o zaman altımda
bir baktımki acaip rahat ve keyifli ve konforlu 3 kez sola düştüm bunu kafada yenmek lazım,
yani asla sola kuvvet vermeyeceksiniz,(sola doğru bisikleti yatırma olmayacak yani ) hata bende tabi, ama bir dahada hata yapmadım, sola kuvvet vererek sol ayaktan kilitli pedalı çıkarmak güçtür,tabi yavaş düştüm ,
durdum ama sonra çıkarma olmaz tabi, güm yere ,bir şey olmadı gerçi.
 

ilkercom

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
509
Tepki
533
Şehir
Çanakkale - Biga
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yanlış anlamayın ama kilitli pedalın tartışmaya açılması ile dünyanın yuvarlak olup olmadığının tartışmaya açılmasını eşdeğer görüyorum. bir de abs gerekli mi tartışması vardı. DH müdavimleri iyi bilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: yusufgs3625

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.943
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Bir konuya açıklık getireyim:

Kilitli pedal kullanmakla "doğru" pedallamak aynı şeyler değil. Kilitli pedal kullanıyor olabilirsiniz ama yüksek olasılıkla "yanlış" pedallıyor olabilirsiniz ki çoğu bisikletçi bunun farkında değil.

Peki yanlış pedalladığımızda ne oluyor? aynı kuvveti uygulayıp daha az güç üretiyoruz. Yani güç kaybı var. Doğru pedallama tekniği daha verimli güç üretmeyi sağlıyor. Doğru ve yanlış pedallama arasındaki güç kaybını power metreyle kolayca görebiliyorum. Aynı kadans ve aynı viteste trainer üzerinde farklı wattlar üretiyorum.

Doğru pedallama tekniği bir anda öğrenilemiyor. Düzenli bir şekilde, haftalarca yapılacak çalışmalarla motor nöron sisteminin belleğine işleyebiliyoruz. Bir kez öğrendikten ve "alışkanlık kazandıktan " sonra da unutmak mümkün değil.

Aradaki "nüans" farkını hissetmeniz için: doğru pedallama tekniğine alışık olmayanlar, doğru pedalla tekniğiyle sürmeye başladıklarında, bacaklarında yorgunluk hissederler ve uzun süre aynı şekilde pedallayamazlar. Çünkü "yanlış" pedallama şekli bacakları dinlendirme üzerine kuruludur.

Doğru pedallamayla ilgili zamanında bir konu açmıştım:

(link)
 

ilkercom

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
509
Tepki
533
Şehir
Çanakkale - Biga
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
SPD olmayan birisi SPD kullananı geçebilir de. Ama SPD bin bu işin olmazsa olmazı demek hata olmaz.

Doğru pedal çevrildiğinde her koşulda fayda sağlıyor.
 

Genç89

Daimi Üye
Kayıt
4 Eylül 2015
Mesaj
335
Tepki
276
Yaş
32
Şehir
İzmir
Bisiklet
Merida
@dodurgalı_06 Genelde biskletten düştüğünüzde ayak direk kilitten kurtuluyor bugüne kadar 2-3 kere düştüm (1 ayağımın kilitli olduğunu unutmamdan diğerleri ise önüme 2 ayaklı varlıkların atlamasından dolayı ) her birinde ayağım kendiliğinden kurtulmuştu kilitten. Kısaca böyle bir çekinceniz olmasın derim. Rahatlığı gerçekten çok farklı.