Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedala alışma süreci ve antrenmanı

@SpirituaL hocam çok teşekkür ediyorum bu değerli bilgiler için. tekrar deneyeceğim bu ayarı. buna göre yapmaya çabaladım fakat tekrar ağrı yapınca daha önceden alışkın olmadığım bir ayakkabı türü hani ilk alınan her ayakkabı gibi bu da vurma gibi bir durumdur diye düşünüp geçiştirmiştim.

bütçe gereği bu model ayakkabıya yöneldim (roadr 500) ve 44 numarası ayağımı sıktığı için 45i tercih ettim. sanırım en büyük hata da buydu. 45 numarada da ayak tam oturuyor sadece ön kısmında dediğim gibi bir parmak boşluk oluyor fakat ayak içeride herhangi bir şekilde oynama yapmıyor. belki de ben farketmiyorum.
 
Scudo
@Meret06 ayak içeride ileri geri oynama yapmıyorsa numarası uygundur.

Zaten ayakkabı üzerindeki bağlama sistemi gerektiğinde (sprint vs) kolay sıkılması veya gevşetilmesi için yapılmış sistemler. En sıkı haliyle uzun süre kullanmak uygun değil kesinlikle uyuşma yapar.

Bir de uyuşma yaptı kesin ayarı yanlış diyemeyiz. Bu ayarda bir kaç sürüş yapıldığında vücut alışabilir ve uyuşma ortadan kalkabilir.

Genel olarak bisiklet üzerindeki her ayara belli bir süre şans vermek gerekli.
 
@Gncrvic Aynı pedal ve ayakkabı ikilisini ben de almayı düşünüyorum. Detaylı bir şekilde izlenimlerinizi yazarsanız sevinirim. 👍


Merhaba. vakit geçmiş ama halen almadıysan bu ikiliyi kesinlikle tavsiye ederim. (shimano pd-t400 pedal ve decathlon rockrider st100 ayakkabı )

Hem hava koşulları hem haftasonu yasakları derken ikiliyi bir arada pek kullanamadım açıkçası. Ama hemen hemen her gün işe bisikletle gidip geliyorum, pedalın normal ayakkabı ile kullanımı oldukça rahat.

Birlikte kullandığım zamanlarda ise takma da çıkarma da çok kolay. Şu ana kadar bir problem yaşamadım. Hatta düşme refleksi gösterip ayağını güçlü bir şekilde çektiğin zaman da ayakkabı pedaldan ayrılabiliyor. Bunu haftasonu tecrübe ettiğim için özellikle yazmak istedim. Sıkışık trafikte araçlar arası ilerlerken motorlu bir servis insanı önüme atladı. ve düşme refleksi ile ayağım kendiliğinden yere doğru gidince ayakkabı pedaldan ayrıldı ve kazasız belasız atlattım.
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@Gncrvic st100 yürüyüş ayakabısı gibi performansı az olmazmı ben kendim me2 kullanıyorum memnunum
 
Screenshot_2021-04-16-22-31-31-337_com.dmall.mfandroid.jpgScreenshot_2021-04-16-22-31-17-293_com.dmall.mfandroid.jpg
Arkadaşlar biraz konu dışı olacak fakat şu iki pedal türü arasındaki fark nedir? Neden birisi dişli birisi düz?
 
@YlcnCihan
Soldaki pedal genellikle şehir bisikletlerinde kullanılır. Yapı olarak 2 ince tırnağa bastığımız için dişli diye geçiyordur ihtimalen. Fiyatları daha uygundur. Sağdaki pedal platform veya düz pedal olarak geçer, tutuş olarak daha iyidir ve genelde mtblerde kullanılır. Yapı olarak daha düz ve geniş bir yüzeye sahip olduğu için bu şekilde adlandırılır. Birde bunların çivili platform pedal olarak geçenleri var. Kilitli pedalı dahil etmezsek beni en çok memnun eden çivili platform pedallar oldu. Çivisiz platform pedallardan memnun kalmadım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@YlcnCihan Ben soldakini büyük dişlerinden dolayı MTB, sağdakini şehir içi çarşı pazar gezinme pedalı olarak biliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin
Biri 16 diğeri 36 yaşında. Genç olan teknik anlatım yapmış. Diğeri artık hayat meşgalesi, dolap doldurma, yemeklik alma peşinde olduğu için çarşı pazar demiş. Hayat insanı nasıl değiştiriyor. Ha tabi bende 40 yaşındayım artık desem yalan olmaz. üç-beş ay kaldı. Geniş dişsiz pedalı görünce; Ara mahallede Kültür parkta, ekmek almaya giderken daha rahat ettirir diye düşündüm. Fıtı Fıtı 5-10 ortalama ile terlemeden.
 
261369 dosyayı görüntüle261370 dosyayı görüntüle
Arkadaşlar biraz konu dışı olacak fakat şu iki pedal türü arasındaki fark nedir? Neden birisi dişli birisi düz?
Ali expresste Batı Bisiklet( Vest Biking) te sepetim de ekli düz ve mavi olan pedal. MTB pedalı olarak geçiyor. Şık görünümünden dolayı listeme aldım. Fakat tırnaklı olan arazide iş gören gerçek bir MTB pedalı. Diğeri her ne kadar MTB pedalı olsada araziden ziyade düz yollarda kullanıma uygun. Sedona 720 bisikletimde tırnaklı pedalı kullanıyorum. Taşlı ve çakıllı yollarda sekmiyor.
 
Mtb anlamında konuşursak bu attığınız 2 pedalda aslında mtb kullanımına uygun değil. Mtb ile hoplayıp zıplayan, teknik arazide hakkını verenlerden çivisiz platform, dişli pedal kullanan ne duydum ne de gördüm. Yurtdışındaki mtb videolarını incelerseniz görebilirsiniz.
(link)


Ana bisikletimde Xlc çivili platform kullanıyorum. diğer mtbm de bu dişli diye geçen pedaldan var. Çivili çok daha iyi tutuyor. Hem çivisiz hem de platform olan pedallardan kullandım ve memnun kalmadım.(epic marka) Dişli diye geçen pedallardan 2 takım bozdum. Vidalı ve 2-3 parça oldukları için pek sağlam değiller. Ucuz oldukları için 2 kere almıştım. Çivili platforma geçince rahat ettim. Bu pedallarla bunnyhop da arka çekmek, endo 180 gibi hareketler çok daha kolay.
IMG_20210417_013437.jpg
 
Son düzenleme:
@Kadir İLBAY Arkadaşın gösterdiği fotodaki dişli pedal ile senin kullandığın dişli pedal farklı. Senin kullandığın, gövde ve ona 4 tane vidayla bağlanmış bir sac. Yani hafiflik öncelik alınmış. Kilitsiz yol pedalları bu şekilde oluyor.

Fotodaki ise dövülerek şekil verilmiş yekpare bir pedal. Ağır ama dayanıklı. Ayrıca dişleri senin kullandığından sivri. Bende de var, ayakkabı tabanı yumuşaksa çok iyi tutuyor.
 
@can_celik
Tek bir pedal özelinde söylemedim bunları, genelleme yaptım ve bunu geçerli 2 adet kaynakla kanıtladım. Yekparesini de yamulttum, şuan o pedallar bodrumda sabaha fotoğrafını çekip atayım. Sizin dediğiniz pedal 40-150tl civarında olan hiçbir dağ bisikleti disiplininde kullanılmayan bir pedal.
Xc/trail yarışlarında genelde kilitli pedal kullanılır.
Downhill/enduro yarışlarında ise çivili platform pedal. Evet dediğiniz pedal iyi tutuyor ama çok daha iyileri var ve sağlam değiller. Yoksa kimse 50tlye sağlamı ve tutanı varken gidip 100-150 euroya pedal almazdı. Bu bisikletlerin hepsi 10.000 euro civarlarında olan çok sert arazi odaklı bisikletler ancak ne hikmetse ''çarşıya pazara gitme pedalı'' takmışlar...
Screenshot_20210417_032447.jpgScreenshot_20210417_032333.jpgScreenshot_20210417_032321.jpgScreenshot_20210417_032303.jpgScreenshot_20210417_032247.jpg
 
@Kadir İLBAY Verdiğin arazi bisikletlerinin hiç birinde benim "çarşı pazar gezme pedalı" dediğim pedaldan yok ki? Çivili platform pedal bunlar. Bu makinelere ayak tutmayan çarşı pazar pedalı takarsan adama gülerler zaten. LPG takılmış Ferrari gibi olur.

Yekparesini senin gibi mtb nin hakkını veren kişiler yamultabilir. Ama bırak araziyi, toprak yola bile girmeyen insanların mtb aldığı ülkede yaşıyoruz. Kaç kişi var o yekpareleri yamultabilecek?
 
@can_celik
Çivili-Çivisiz farkına dikkat etmemiştim, haklısınız ama platform pedal olmaları ortak payda. Mtbyi mtb gibi kullanmayanlar konusunda da haklısınız. Takıldığım nokta zaten platform olan bir pedala, gezme pedalı demeniz ve mtb ile alakası olmayan bir pedala, mtb pedalı demeniz. Dişli pedalların tutuşunun fena olmadığını kabul ediyorum ancak dağ bisikletinin asıl kullanımına uygun değiller. Bir çok kişi mtbyi amacı doğrultusunda kullanmadığı için de piyasada bol bol bu tarz pedalları olan mtbler var. Hafif çakıl, toprak yollara giriyorlar, fazlası yok. Bence sadece bu bisikletlere bakıp sığ düşünmemek lazım. Sonuçta claris arka aktarıcının mtbye takılması onu mtb aktarıcısı yapmaz. Benim yaptığım disiplin xc. İstesem de çok zıplamalı hoplamalı gidemiyorum çünkü altımdaki bisikletin amacı bu değil. Çok uzaklara gitmeye gerek yok o pedalları yamultmak için. 5-10cm zıplamalarla 2-3 ayda o hale geliyor.(55kgyim)

@Kadir İLBAY
Fotodaki ise dövülerek şekil verilmiş yekpare bir pedal.
Screenshot_20210417_033054.jpg
Şu pedal ''dövülerek'' üretilmiş? Cnc kesimle veya kalıba dökülerek üretilmiş olması daha olası değil mi? Acaba dövülerek üretildiyse nasıl seri üretim yapılıyor ve fiyatı bu kadar düşük oluyor. Ayrıca örs üstünde usta tarafından mı yoksa makina tarafından mı dövüldüğü de çok önemli bir konu. Soğuduktan sonrada zımpara+polisaj işlemi giriyor anlaşılan(!) Bildiğimiz çocuk, market bisikletleri üzerinde gelen dandik, bilyalı pedallar. Çok anlam yüklemeye gerek yok bence. Param yokken alıp kullandım bir daha da alacağımı zannetmiyorum. 150 euroluk platform pedallar bile cnc hazır kesim. Fiyatı 300-400tl olup plastik gövdeli olanları dahi var. Dövülerek bir bisiklet pedalı üretildiğini zannetmiyorum.
 
@Kadir İLBAY Dövülerek derken insan balyozla vurarak dövmüyor tabi. Alüminyum plaka pres makinesine konuyor, preste kaba şekil verildikten sonra mil deliği açılıyor, bilya çanakları çakılıyor vs... Zımpara polisaj falan yok. Zaten özensiz seri imalat oldukları için kenarları çapaklıdır bunların. Bu dişli pedalların yan duvarları 2mm falan. Dökülerek yapılsa pedala ilk basmanda o duvarlar kırılır zaten.

Bi de "150 euroluk platform pedallar BİLE" ye takıldım. Bir pedalın fiyatı zaten daha ne olacaktı da "bile" diyosun onu anlamadım. Burada detaya girmeyeyim ama, talaşlı imalat, talaşsız imalat, CNC, torna, döküm vs nedir bunların hangisi maliyetlidir, hangisi birim zamanda daha çok ürün çıkarır falan bu konularda yeterli bilgin olmadığı belli. Herkes bunları bilecek diye bişey de yok zaten. Ama bari bileni yanlışlamaya çalışma.
 
(link)

pd-m8000-r-zz-std-s1.jpg

Benim şu an kullandığım pedal bunlar. Oğlumla sürüşlerimde bazen 20-25 km kadar sağlam snakers ayakkabı ile kilitsiz şehir içinde sürmeye alıştım. İlk zamanlar çok zorlanmış olsamda şimdilerde o kadar zorlanmıyorum. Gündelik bir ayakkabı ile ciddi rahatsızlık veriyor. Seyyar platformda var ama sürekli kim takacak ,kim çıkaracak.
Pedal bir yere kadar. Ayakkabı seçimlerimizde etkiliyor sürüşlerimizdeki rahatlığı veya ergonomiyi.

Sahi ben bu pedalı ne demeye aldım , onu da bilmiyorum. :koptum: Parasıda baya iyi bu arada. Ama düz yolda ve yokuşta kitlenince asfaltı eritiyor. @can_celik , @Kadir İLBAY alayım yorumlarınızı.:harika:
 
(link)

261397 dosyayı görüntüle

Benim şu an kullandığım pedal bunlar. Oğlumla sürüşlerimde bazen 20-25 km kadar sağlam snakers ayakkabı ile kilitsiz şehir içinde sürmeye alıştım. İlk zamanlar çok zorlanmış olsamda şimdilerde o kadar zorlanmıyorum. Gündelik bir ayakkabı ile ciddi rahatsızlık veriyor. Seyyar platformda var ama sürekli kim takacak ,kim çıkaracak.
Pedal bir yere kadar. Ayakkabı seçimlerimizde etkiliyor sürüşlerimizdeki rahatlığı veya ergonomiyi.

Sahi ben bu pedalı ne demeye aldım , onu da bilmiyorum. :koptum: Parasıda baya iyi bu arada. Ama düz yolda ve yokuşta kitlenince asfaltı eritiyor. @can_celik , @Kadir İLBAY alayım yorumlarınızı.:harika:
Bu sözünüze verdiğim tepki. Bisikleti yıkayıp geleyim (biraz fazla çamurluyduda) dedim de benim 5 km'de nevrim döndü.
 
20210417_082612.jpg
Bu arkadaşlar fazla yamuluyor bi yere çarpınca ben de daha yeni sçktüm welgo platform pedal taktım vardı ben de ama plastik :( . sizce plastik olsa da kullanılır mı yoksa yeni alayım mı bir de platform pedal güç kaybına sebep oluyor mu büyük alana bastığımız için
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadir İLBAY
Ben de iki yıldır kilitli pedal kullanıyorum. Çin modeli, Zeray marka. Kırılır falan dediler ama taş gibi çıktı. Shimanolardan da hafif. Geçen ay mazgala takıldığımda en büyük faydasını gördüm. Sol ayaktan pedala bağlıydım. Bisikletin üstünden fırlamak yerine yan tarafa doğru düştüm, sağ dizimin ve dirseğimin üstüne. Ufak bir iki sıyrıkla atlattım. Önü kilitli, arka yüzü platform olan pedalları inceliyorum şu sıralar.
 
Ben de iki yıldır kilitli pedal kullanıyorum. Çin modeli, Zeray marka. Kırılır falan dediler ama taş gibi çıktı. Shimanolardan da hafif. Geçen ay mazgala takıldığımda en büyük faydasını gördüm. Sol ayaktan pedala bağlıydım. Bisikletin üstünden fırlamak yerine yan tarafa doğru düştüm, sağ dizimin ve dirseğimin üstüne. Ufak bir iki sıyrıkla atlattım. Önü kilitli, arka yüzü platform olan pedalları inceliyorum şu sıralar.
SPD'ye takılabilen, SPD'yi geniş pedala çeviren parçalar var internette. Pedaldan daha ucuz olur sanırım.
"İnşAllah faydam dokunur.😁"
 
Geri