Çözümü devletten bisiklet yolu beklemekle bulacağımızı sanmak büyük gaflet. Devleti yönetenlerin derdi karbon emisyonunu azaltmak, yollarda ölümleri sıfırlamak, benzinli ve dizel araçları trafikten çekmek falan değil. Onlar şehirleri kendi kalkınma zihniyeti doğrultusunda yollara tünellere köprülere boğup, kalan bir avuç alanı göstererek vatandaşa hadi sen şurada biraz bisiklet sür rahatlarsın eklemlerin açılır kilon azalır hava alırsın demeyi tercih ediyorlar. Ulaşım politikasından soyutlanmış bir bisikletli ulaşım tartışması havanda su dövmekten ibaret. Üç beş kişi sokağa çıkalım bağırıp çağıralım tepki verelim yok ben gelmem ağzımı burnumu kırarlar demekle de olmaz. Bu konuları tartışan yazan çizen konuşan, bu işlere daha geniş açıyla bakan, okuyup araştıran, hem aktivist hem de bilimsel amaçlarla örgütlenip sivil toplum faaliyeti yürüten örgütler, yapılar var, onlara kaydıralım bakışlarımızı. Örgütsüz eylem mi olurmuş? Öylesi de var ama, hem de 25 yıldır devam ediyor, Critical Mass, ama onun da bir felsefesi etiği var. Lütfen gücenmeyin, bizim buralardaki heveskâr çağrılarımız ya da endişeli itirazlarımız pek naif. Biz burada sabah akşam bisikletin parçasını fırçasını konuşurken Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Hollanda, Danimarka, Norveç falan karayolu ölümlerini sıfırlamayı, ulaşımı fosil yakıtlardan arındırmayı, bisikletin vesile olacağı yeni iş alanlarını falan konuşuyor. Yine söylüyorum, yine söylüyorum, bisiklete baktığımızda "Bu bir bisiklettir" demenin ötesine geçip "Bu sadece bir bisiklet değildir" aşamasına gelmeliyiz. Öncelikle ulaşımı konuşmalıyız, öncelikle küresel ısınmayı konuşmalıyız, öncelikle şehirleşmeyi konuşmalıyız, şehirlerimize sahip çıkmayı konuşmalıyız. Yoksa havanda su döv dur, sonra da bak olmuyor işte ne yapalım diye otur ağla ya da dalgana bak. Çıkış yolu böyle bulunmaz.
Tabii bu konuları konuşurken siyasete bulaşacağız kavga çıkacak polis gelecek savcı ifademizi alacak endişesi de var bu forumda. Konuşmasak bir türlü, konuşsak bir türlü. Siyaset konuşan bisiklet forumu mu olurmuş, fikri de yanlış. Oluyor. Örneği de var, hem de gayet güzel işliyor, görmek istemeyen de o başlıkları görmek istemiyorum diyor, sorun kalmıyor. Cycle Chat forumu bu işi çözmüş:
(link)