Bisiklet yollari konusunda forumdaki arkadaslarin beklentisi cok yuksek. Beklenti, yol bisikletcilerinin antreman yapmasi icin arac ve yaya trafiginden izole edilmis dusuk yuvarlanma direncine sahip kaplamasi, cift seritli yollar. Boyle bir altyapinin sehir yikilip yeniden insaa edilmeden Istanbul'da yapilmasi imkansiz. Amsterdam'da dahi eski sehrin icinde bisiklet yolu cok az. Bu kanallar bolgesinden google streetview goruntusu
Ekran goruntusunde bos gozukuyor fakat turist yogunlugu yuksek olan bir yer. Az da olsa araba, cokca yaya ve bolca bisiklet bu dar kaldirimli yolu paylasiyor. Mukemmel islemiyor trafik ama insanlar ciddi kazalara bulasmadan hayatini devam ettiriyor. Yapilan altyapi yatirimi sifir, bisikletin guvenle kullanilabilmesinin sebebi oturmus bisiklet kulturu ve kati trafik kurallari.
Diger yandan videoya bakiyoruz, her seride 2-3 bisikletin sigabilecegi cift seritli ayrilmis bisiklet yolu ama kaos. Sebebi videoyu ceken ben de dahil olmak uzere bir suru bisikletlinin bir an once trafikten cikmak icin apaci gibi kullanmasi. Sehir merkezi oldugu icin sehrin bisiklet kulturune alisik olmayan turistler de bu kaos da etkili tabi.
Daha once de forumda bir kac kez yazdim bunu. Yillarca hem Istanbul'da hem Amsterdam'da bisiklet kullandim, benim tecrube edebildigim kadariyla bisiklet yollari cok cok onemli degil. Esas mesele toplumun geneli bisiklet kullandigi icin trafikteki bisikletlilere empati yapabilmesi. Araclar, yayalar bisikletlilere alisik ve trafikteki davranislarini buna gore belirliyorlar. Soforlerin en buyuk korkusu zaten bisikletliye carpmak, boyle bir sey yaparlarsa baslarinin buyuk belaya gireceginin farkindalar ve cok dikkatliler. Arac yoluna cikarken bisiklet yolunu bloke etmemek, kapi acmadan once yolu kontrol etmek, kavsaklarda belirlenmis oncelik sirasina uymak refleks haline gelmis. Turkiye'de camdan sarkip bisiklet surucusunun ensesine saplak atan adamlar var. Bu adamlar varken bisiklet yolu yapsaniz ne olacak, adam saplak atamazsa elinde cubukla durtecek yanindaki yoldan gecen bisikletliyi.
Yine yayalar ayni sekilde bisikletlilerin farkinda. Turistler ve kafasi guzel arkadaslar haric bisiklet yoluna kimse girmez. Ilkokuldan itibaren zaten trafik egitimi var ama 3 yasindaki cocuklar dahi bisiklet yolu nedir farkinda. Turkiye'de bisiklet yolunda piknik yapan adama neden yapmamasi gerektigini izah etmeye calisiyoruz.
Ben Istanbul'da yasasam benim beklentim bisiklet yolundan once trafikte bisikletlilerin haklarinin kolluk kuvvetleri tarafindan gerektigi sekilde korunmasi olurdu. Polislerin cogu dahi bisikletliler icin kanunlarin ve mevzuatin farkinda degil. Iyi hos zaten totaliter rejimlerde polisin gorevi halki degil iktidari korumaktir ama o meseleye girersek hic cikamayiz.
Ayrica hatirliyorum yillar once Bagdat Caddesi'nin bir kismi ayriliip bisiklet yolu yapilmisti fakat sonrasinda gelen
tepkiler sonucu bu yol iptal edilmisti. Hadi adamlar sozunu tuttu yolu yapti diyelim, halkin yine tepki gostermesi de dogal buna.