Scudo Sports

HAYDİ BİSİKLET SEVDALILARI, EYLEM ZAMANI....

@Scott_Bisikletli "Canim sikiliyo foruma girip de sivri seyler soyliyim ilgi cekeyim biraz" modu gibi geldi bu yazdiklarin.

Yasanan bisiklet kazalarinin yuzde kacinin bisikletliden kaynaklandigindan bize ne. Biz bu vakayi konusuyoruz. Sahil yolunda polisten kacarken bir bisikletlinin olumune sebep olan kisi buyuk bir uyusturucu tedarikcisi mafyanin (Gulsuyu cetesi deniyormus) elemani. Bu kisiyi mi aklamaya calisiyorsun ciddi ciddi?
Yazdıklarımı beğenen (like'layan) kişiler var. Ancak sanırım, tepki görmekten cekindikleri için yazamıyorlar. Yani ben tek değilim.
Kazayı yapanın uyuşturucu tedarikçisi mafya olduğunu bilmiyorum. Beni özel bilgiler ilgilendirmez. Mahkemede "bu kişi uyuşturucu tedarikçisi" denilerek farklı bir yargılama da yapılmaz. Adaletin kelime anlamını bilmiyorsunuz sanırım. Adalet eşitlik demektir. Adalete bu kadar karşı gelmeyin birgün sizin de ihtiyacınız olabilir.

Scudo
Yazdıklarımı beğenen (like'layan) kişiler var. Ancak sanırım, tepki görmekten cekindikleri için yazamıyorlar. Yani ben tek değilim.
Kazayı yapanın uyuşturucu tedarikçisi mafya olduğunu bilmiyorum. Beni özel bilgiler ilgilendirmez. Mahkemede "bu kişi uyuşturucu tedarikçisi" denilerek farklı bir yargılama da yapılmaz. Adaletin kelime anlamını bilmiyorsunuz sanırım. Adalet eşitlik demektir. Adalete bu kadar karşı gelmeyin birgün sizin de ihtiyacınız olabilir.
Adam katil ve sen hala savunuyorsun. Neyini savunuyorsun, yaptığı hızı mı,aldığı alkolü, yabancı maddeyi mi, birde üzerinde trafiğe çıkmasını mı, neresinden tutarsan tut suç akıyor zaten, hala adalet eşitlik edebiyatı yapıyorsun. Suçlu birine karşı pess 🤦

Bisikletli görünce suçlu kabul edip polise şikayet edenleri de görmüştüm (1, 2, 3) ama her zaman hayretle okuyacağım bir şeyler oluyor.

Adam katil ve sen hala savunuyorsun. Neyini savunuyorsun, yaptığı hızı mı,aldığı alkolü, yabancı maddeyi mi, birde üzerinde trafiğe çıkmasını mı, neresinden tutarsan tut suç akıyor zaten, hala adalet eşitlik edebiyatı yapıyorsun. Suçlu birine karşı pess 🤦
Otomobil sürücüsünü savunduğum yok. Ben sadece haberde gördüğümü izlediğimi yorumluyorum. Haber görseli altta.
Haberdeki videoda konuşan kişi "(araç) karşıdan karşıya geçen Doğanay abimize vurdu" diyor.
Yani bisikletli yolu dikine keserek gidiyor. Öyle durumda kim olsa bisikletliye çarpar. Hızı yavaş olsa yine çarpar o durumda belki ölüm olmaz sakatlık olurdu sonuçta çarpar. Sürücü uyuşturucu satıcısı değil, işçi memur esnaf da olabilirdi. Bisikletli açısından ne değişecekti? Bana vuran kişi ister dolandırıcı uyuşturucu ister sütten cıkmış ak kaşık dürüst memur olsun beni sakat bırakmış öldürmüş ise benim açımdan fark etmez.

Uyuşturucu ile hiç işim olmadı. Gençliğimde bana çoook uyuşturucu önerildi. Bedava istediğin kadar al dediler (alıştırmak için) hiç kabul etmedim. Arasıra rakı bira, seyrek olarak da sigara içerim fakat uyuşturucu, ilaç vs kimyasal maddelerle işim olmaz dolayısıyla uyuşturucu satıcısını sempatik görüp savunmam sözkonusu olmaz.

Yazdıklarımı like'layıp destekleyenler var. Yani ben tek değilim. Yazdıklarım Doğanay GÜZELGÜN'e özel değil.

Dosyalar

• olay.png
    olay.png
    439,5 KB · Okunma: 65
  • Beğen
Tepkiler: Eroseros
Ben de olayı hızla gelen araç karşıdan karşıya geçmek isteyen bisikletliye çarptı şeklinde biliyorum. Eğer o şekildeyse ölene dikkat etmeden yola girdiği için 1/8 kusur bulunur.

• Beğen
Tepkiler: Scott_Bisikletli
Ben de olayı hızla gelen araç karşıdan karşıya geçmek isteyen bisikletliye çarptı şeklinde biliyorum. Eğer o şekildeyse ölene dikkat etmeden yola girdiği için 1/8 kusur bulunur.
Aynen. Haberde geçen ifade o şekilde. Olayı anlatan kişi de karşıdan karşıya geçerken otomobil çarptı diyor.

Otobanda bisikletle karşıdan karşıya geçmek, yaya olarak geçmeye oranla çok daha tehlikelidir. Yayan iken ileri geri kaçabilirsiniz. Bisiklette öyle imkanınız yok.

Olaylara duyguları katıp kişisel çıkarlar devşirmek yerine objektif yaklaşıp toplumsal çıkar elde etmek bana kalırsa daha iyidir.

Ek 1: Üst paragrafta yazdığım fikir geniş kapsamlı birşey. Anlık subjektif/hissi bir değerlendirmeyle yazdım. Sanıyorum başlıktaki ajite olma durumu bana da yansıdı fakat ters şekilde. Birbirimizle uğraşmak yerine daha ileri bir hedef belirlenebilir.

Bu olaya dair somut ne gibi veriler var bilmiyorum ama bisikletlinin, yayanın, motorlu taşıt kullanıcılarının ve varsa diğer yol kullanıcılarının durumunu geliştirmek için derli toplu bilgi toplayıp harekete geçmek gerekiyor.

Konuyla ilgili belki barolardan destek alınabilir. Bilmiyorum burada hukukçu bir kullanıcı var mı ancak o da yönlendirme yapabilir.

Bu hafta altına yazılan başlıklardan birinde (başlığı bulamadım) bisikletinin yaşadığı kaza, ölüm gibi durumlarda aslında pek birşey olmadığından ve kim vurduya gittiğimizden bahsedilmişti. Eğer durum böyle ise bu konuda birşeyler yapmamız lazım.

Ek 2: Dün ilk defa grup sürüşüne katıldım. Arkamızda polis aracı olmasına ve bir şeridi kapatmamıza rağmen sürüşü riskli buldum. Ancak solo sürüşlerin de kendine ait riskleri var. Bu tabi kişisel bir durum. Çok defalar katılıyor olsam "belki" durum değişebilir.

Ek 3: Bir fikri destekleyen insan sayısı arttıkça o fikir daha doğru olmaz. Ya da 2 karşı fikirden biri diğerine kıyasla daha fazla sayıda destekçisi var diye de doğru olmaz. Her fikir kendi içinde değerlendirilir. Hatta karşı 2 fikirden biri bir durumda diğeri başka bir durumda da geçerli olabilir. Felsefik/mantıksal/rasyonel oldu ancak durum bu şekilde. Ancak diyorum çünkü toplumca bu şekilde düşünmeyi sevmiyoruz sanki. Belki de sıcaklardan ya da başka bir takım sebepler veya alışkanlıklardan.

Son düzenleme:
En başta olaya fazlaca düz bakıyorsunuz. Şahsen sadece bu başlık ve çalıntı şarkılar başlıklarınıza yazmanızdan inceden bir troll havası bile veriyorsunuz. Neyse ülkede ne fikirler, düşünceler duyuyoruz dediğimiz düşüncelerdensiniz. Bu açıdan yalnız olmadığınıza şaşırmamak da gerekiyor.

Tek sürmek bir avantaj değildir. Tek olmak hacim olarak daha ufak olmaktır. Türkiye gibi bi ülkede ayrıca kaba kuvvet olarak da kale alınmamanızı sağlar. Grup sürüşü yaptığımda kendimi çok daha güvende hissediyorum. Eğer gruptaki kişiler, grup halinde bisiklet sürme dinamiklerine uyuyorsa gayet daha güvenlidir.

Sürekli olarak "tecavüze uğrayanın, o saatte orada ne işi vardı" tarzı yorumlamalar yapıyorsunuz. Eğer videoyu izlediyseniz, o aracın zaten durmak için fazla hızlı gittiğini anlarsınız. Yani burada bir bisikletli değil her hangi birisi de olabilirdi. Gittiği sürate bakılırsa da ne kadar arkanıza veya sağa sola bakarsanız bakın bunu önlemek için pek bişey yapamayacağınızı anlardınız.

Arkanıza bakmaktan falan bahsetmişsiniz. Birincisi bu reflekse mahkum kalmamızın nedeni, bu tarz %100 hatalı sürücüler zaten ve siz de bunu normalleştiriyorsunuz. İkincisi de siz arakanıza eğer her 2 saniye aralıkta bir bakmıyorsanız böyle bir araba sizi de ezebilir. Hayır baksanız da ezebilir. Çünkü arkanıza baktığınızda, bu şekilde gelen birisine karşı yapabileceğiniz çok bir şey yok.

Bisikletliye bulduğunuz ayrı bir kusur için aşağıdaki görseli paylaşıyorum. Burada bisikletli yolun solunda seyir halinde değil. Araç yolundan bir aracın yapacağı gibi bağlanıp sağa doğru yanaşmaya çalışıyor. Benim anlatılanlardan anladığım bu şekilde. Fotoğrafa yaklaştırırsanız zaten 30km/h hız işaretini görürsünüz.

Araçta bulunan maddeleri görüp, açılmış çikolata paketine kadar, uyuşturucu ve alkol kullanımının delillerini görmemenizi ise ya fazla iyi niyetli ya da fazla art niyetli olmanıza bağlıyorum. Yani evet ağzında esrarla arabada videosu veya fotosu çıkmadığı sürece inanmayacaksınız. Katili arkasına sakladığınız "masumiyet karinesinin" böyle durumlarda ne kadar saçma olduğunu, umarım acı yollarla tecrübe etmezsiniz.

Ve sizi 2 dakikada bir arkanıza bakmaktan bisiklet sürme keyfinizin içine sıçan, bu katillerin, bu yaşam formlarının da haklılık payı olmadığını idrak edebilmeniz ümidiyle.
Adsız.png

Son düzenleme:
Aracı kullanan sürücüyü ve onun gibi ölüm saçarak araç kullanan serserileri, kamyon arkasından jiletle kazınırken görmeyi isterim.

Sokak röportajında 2 dk konuşup cumhurbaşkanını veya hükümet yetkililerini veya dini eleştiren kişilerin ismi belli değilken, aynı günün akşamı evinden alınıp ifadesi alındığına, tutuklandıklarına şahit olduk. Her yerde kameralar doluyken, bu cinayeti işleyen şahıs olayın üzerinden 4 günden fazla süre geçmesine rağmen niye yakalanamadı? Duman mı oldu bu, he? Bunu sorgulayacaksınız bunu !

Bu %100 kusurlu degil muhabbetini israrla surduren arkadas sanirim troll arkadaslar.
Bir mesajinda demis ki, "torbacinin ne oldugunu bilmiyorum."

Baska bir mesajinda da demis ki "bana çoook teklif edildi önerildi ama kullanmadim."

Kendisine çoook teklif efilen kişinin torbaci kelimesinin anlamini bilmeme ihtimali sıfırdır. Benim 13 yaşındaki oğlum bile biliyor ne olduğunu.

Reis sen bizimle kafa mi buluyorsun ya, istanbulun gobeginde 3 ayri polis cevirmesinden kacan, uyusturucu ve alkol muptezeli bi torbaci 120 km hizla birini katlediyor ve sen hala burada yuzde muhabbeti yapiyorsun.

O bolgedeki o saatte suruse cikan bisikletliler, bisikleti kuralina gore disiplinli suren ve nerede ne yapmasi gerektigini bilen insanlardir. Ayni sekilde avrupa yakasinda da boyle suren gruplar var. Sen neden bahsediyon reis ya? Yuzde diyorsun bilmemne diyorsun, insanlarin zaten cani sıkkın, morali bozuk, korkulari tavan yapmis, burada yuzde muzde bilmemne, insanlarin sinir uclariyla daha fazla oynama da çek git buradan!!

Ben dünkü sürüşte yerimi aldım. Hem rahmetlinin anısına, hem de oluşabilecek bir farkındalığa katkı sunmak adına Bağcılardan kalktım Bostancıya gittim. Görünürde pek önemli değil ama evdeki durumlardan dolayı benim için zordu. Eşim de sağolsun anlayış gösterdi. Keşke fazlası gelse elimizden.

Katılım beklediğimden çok yüksekti. Sürüş başladığında belki 1000e yakın bisikletli vardı. Hepsi sürüşü tamamlamadı, yolda ayrılanlar oldu. Bittiğinde ise yine yüzlerce bisikletli vardı.

Bu tür durumlarda biz bisikletliler olarak kenetlenip en büyük tepkiyi göstermezsek hiç kimse göstermez bence. Daha bisikletlinin sahip çıkmadığı bir bisikletliye hiç kimse sahip çıkmaz diye düşünüyorum. O yüzden bu tür hareketlerin önemli, büyüyerek artması gerektiğini düşünüyorum.

Merhumda suç arayanlara soruyorum; kaçak ve torbacı bir andavalın sorumsuzluğu yüzünden bir ocak sönmüş mü, masun bir can yitirilmiş mi? buna hayır derken vicdanınız sızlamıyorsa sizin de soğuk kanlı bir katilden farkınız yoktur.

Yalnız, otoban kısmında haklılar. Otoban hem yasak, hem de güvenli değil. Otobanda bisiklet kullanılmaz.
Ama bunu yazan kişiler, otoban'ın ne olduğunu da bilmiyorlar.
Onlara göre sahil yolundaki 3 şeritli yol da otoban, D100 (E-5) de otoban.

Evet doğru otoban kelimesini yanlış kullanmışım , orası bildiğin şehir için yol ve bisikletin de diğer araçlar kadar hakkı var.

@Scott_Bisikletli gerçekten enteresan . O araç 2 polis noktasından kaçarak geçmiş , hızının çok yüksek olduğu ve birilerinin canını bir yerde yakacağı/alacağı belli üç aşağı beş yukarı. Bu hızdayken durması imkansız ve karşıdan karşıya geçen bir yaya da olabilirdi , sen de olabilirdin. Sonuç malum. Zaten bir canımızı kaybettik , neden ? Bir düşün neden ? Velev ki bisiketiyle karşıya geçiyordu , o araç hız sınırlarında olsaydı ve kafası da parlak olmasaydı frene zamanında asılsa ; çok çok yaralanma ve bisiklet zararı olurdu . Bu kadar basit.

Ben de aktif araç kullanıyorum her gün ama farkındalığım ve eğitimim var ve kurallara uyuyorum. Burada kuralları herşeyiyle yok sayan birini nasıl savunuyorsunuz , hayretler içindeyim.

Ülke şaka gibi ; "yavuz hırsız ev sahibini bastırır" formatında inanılır gibi değil.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MakRo
Devlet, motorlu araç satışlarından çok yüksek oranda ÖTV&KDV geliri elde ediyor. Satılan her araç için, en az bir araç fiyatı kadar da devlete vergi ödeniyor.

Devlet motorlu araç sahiplerinden her yıl MTV tahsil ediyor. Trafikteki motorlu araç sayısına baktığımızda çok ciddi bir gelir kapısı.

Devlet, motorlu araçların kullandığı benzin, motorin gibi yakıtlardan ÖTV&KDV geliri elde ediyor. Bütçedeki payına baktığımızda muazzam bir vergi geliri demek bu.

Tüm motorlu araçlar için trafik sigortası zorunluluğu var. Buna ilaveten birçok araç sahibi kasko da yaptırıyor. Bu sigorta primleri üzerinden devlet yine vergi, harç, pul vb. kalemler altında gelir elde ediyor.

Peki devlet, bisiklet kullanıcılarından ne kadar gelir elde ediyor? Sadece bisikletin ilk satın alımında %18 oranında KDV tahsil ediliyor. Bunun dışında devlete her sene düzenli gelir oluşturan bir vergiye tabii değil bisiklet ve bisiklet kullanıcıları.

Peki hal böyle iken ne oluyor? Devlet, para kazandığı sektörü koruyup kolluyor. Birçok yasal düzenleme motorlu araçlara yönelik yapılıyor; bu alanda motorlu araç sektörünün borusu ötüyor. Şehirler, yollar planlanırken motorlu araçlara öncelik veriliyor. Trafikte öncelik her daim motorlu araçların. Güvenli bisiklet yolları yapılması için harcanabilecek para ile daha fazla "duble yol" ve otopark yapılıyor.

Bunun aksinin yapılması demek, devletin vergi gelirlerinin düşmesi demek çünkü. Ülkede bisikleti özendirmek, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve daha güvenli hale getirmek demek, satılacak daha az motorlu araç, tüketilecek daha az araç yakıtı ve tahsil edilecek daha az vergi demek.

Şahsen devleti yönetenlerin, ne kadar ölüm olursa olsun, toplumdaki tepki ne kadar yükselirse yükselsin, bisiklet kullanımını yaygınlaştıracak ve daha güvenli hale getirecek yasal düzenlemeler yapacağına inanmıyorum. Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyecekler.

Kazayı gösteren, virajın hemen arkasında kask üstü kamera ile çekim dışında video yok. Haberde bisikletlinin yolun karşısına geçmek isterken aracın çarptığı belirtiliyor. Bu bir görgü tanığı ile edinilen bilgi olmalı. Haberde aracın yarış yaptığı söyleniliyor. Benim bildiğim yarış birkaç araçla olur, burada tek araç var, ardından hızla gelen başka araç yok. Burada limitlerin ötesinde hızlı giden bir araç var. Daha önemlisi sağ şeritte bisikletli grubunu görünce hızını azaltmıyor, virajdan hemen sonra bir de karşısına bisikletli çıkınca acı sonuç.

ben 15 yıl kadar motosiklet kullandım o dönemde toplu motosiklet gezilerine cağırıldım hiçbirine gitmedim cunku tehlikeli. Otomobille bile toplu geziler tehlikeli. Bisikletle toplu geziler de tehlikeli. Hiçbirine iştirak etmedim. Ben bisikletle en cok 2-3 kişi gezmişimdir. Toplu bisiklet gezileri hele ki İstanbul, Bursa gibi yerlerde oldukça tehlikeli. Bisikletle 2-3 kişi giderken bile arkadan gelen araçlarla ilgilii öteki arkadaşlara sürekli bilgi veririm "arkadan araç geliyor, sağa geç, şuraya geç, hızlan, yavaşla" vs gibi. Virajın ardından bir araç 100km/h ile gelebilir ihtimali ile bir gözüm kulağım sürekli arkada olur. Abartmıyorum kafam her an geriye bakar. Dikiz aynası ile olmaz. Geriye bakmak gerek sürekli. 50 kişi olsak, kim kime ne diyecek, kim nereye bakacak kim neyi uyaracak?

Haberde araç 50 bisikletlinin arasına dalabilirdi şeklinde faraziyat da var. Videoyu göremesek de bu kazada araç %100 kusurlu değil. Bisiklet/motosikletin karıştığı kazalarda coğu kez bisiklet/motosikletli kusurlu. Son dönemde piyasaya çıkan e-scooter kazalarında da aynı sekilde cogu kez scooter 'lar kusurlu. Daha dün, kaldırımda yürürken bir e-scooter üstüme doğru geliyordu. Kaldırımda scooter kullanıyor arkadaşımız, yollar tehlikeli ya kendini güvene almış fakat kaldırımdaki yayalara ecel teri döktürüyor.

Protesto konusuna gelince. Protesto, boykot, gösteri, son 10 yılda iyice yapamaz hale gelmişiz, bir bisikletli vatandaşımız ölünce protesto, neyi değiştirecek?

Siz şaka mı yapıyorsunuz yoksa ciddi misiniz anlamak çok zor. başlıktaki tüm mesajları da ayrıca okudum. ancak yazmadan duramadım. haberlerde gördüğünüz, röportaj veren kişi benim. karakolda ilk ifade veren kişiyim. ve yine aynı karakolda mobese görüntülerini polis memuru arkadaşlar gösterdi. Doğanay abi neredeyse karşıya geçişini tamamlamış durumda. Bilmeden böyle atıp tutmak ne kadar kolay, insan gerçekten hayret ediyor.
Burada sadece limitlerin ötesinde hızlı giden bir araç yok, 2 polis çevirmesinden geçmiş, üçüncü çevirmeden kukaları devirerek kaçmış, uyuşturucu satıcısı ve alkol içmiş bir yaratık var. Orada Doğanay abi değil karşıdan karşıya geçen bebek arabalı bir anne de olabilirdi. orada karşıdan karşıya geçen yaşlı bir dede de olabilirdi. bilmiyorum anlatabiliyor muyum. Evet konu bir bisikletli cinayeti ama oradaki sorun sadece bisikletli değil. Bu yaratık dünya tatlısı Doğanay abimizi buldu. Bisikletli olmayan çok başka bir insanı da bulabilirdi.
Gerçekten çok kızgın ve çok üzgünüm. Daha fazla çok şey yazasım var, ama susuyorum.

arkadaş şaka galiba. görüntü yok diye sürekli yazmış. böyle bir kazanın görüntüsünü toplumda niye paylaşılsın? ailesine sevenlerine yazık değil mi?

zaten mobese görüntüleri var , eğer görmek isterseniz karakoldan temin edin.

Bu akşam Diyarbakır ili merkezi fetih Mahallesi'nde bir araç sürücüsü daha bisikletli mihrace yasemin Buğdaycı (31k) isimli bir kardeşimize çarpıp canını aldı. Başımız sağolsun.

Son düzenleme:
Geri