Merhaba. Power metre almayı düşünenlere fikir vermesi için yeni satın aldığım power metreyle edindiğim tecrübeleri burada paylaşacağım. Antrenmanlarımın detaylarını foruma yazmayı sevmem. Çünkü bu gibi detaylar, bir süre sonra kendini ispat türü ego taşmasına döndüğünden, okuyanların bu detaylara takılıp yazının ana odağını kaçırmasına neden olabilir. Ancak iş power metre incelemesi olduğundan, bir noktadan sonra mecburen antrenmandaki kişisel rakamlara gelmek zorundayım.
Takip edenler bilir, Haziran sonunda EvansCycles'tan 4iiii Precision siparişi vermiştim. Temmuz'un 1'inde stoklarında olacaktı. Ama olmadı. Temmuz geldiğinde, benden bir ay kadar beklememi istediler. Tesadüf de olabilir, Temmuz başında 4iiii Precision'ın doğruluğu arttırılmış bir revizyonu çıkmıştı ve benim siparişini verdiğim eski modeliydi. Yenisini göndereceklerdir düşüncesiyle Ağustos başına kadar beklemeye karar verdim. Ancak Ağustos geldiğinde ürünün Kasım'a kadar stoklarına gelemeyeceğini öğrenince siparişi iptal ettim. Çok hızlı karar verip ikinci alternatifim olan Garmin Vector 2S siparişi verdim. Ürün siparişi verdiğim tarihte 526$'dı, hızlı kargo seçeneğini de kullanarak (29$) kaybettiğim süreyi telafi etmek istedim.
Cuma akşamı verdiğim sipariş Perşembe günü elime ulaştı. KDV için 280 TL ödedim. DHL ürünün zamanında elime ulaşması konusunda işlerini gerçekten iyi yapıyorlar. Ürün daha İngiltere'deyken benden teslim almak için tarih ve saat onayı istediler, ki ürün İngiltere'den Almanya'ya oradan da Türkiye gümrüğüne daha gelmemişti. Teslim tarihine kadar gerekli belgeleri hazırlayıp e-posta atarak ilettim. Ne tür belge istiyorlar? Gümrük yasasına uygun olup olmadığını anlayabilmeleri için ürünün açıklaması; KDV hesaplamak için satın aldığım siteye ait ürünün internet adresi ve satıcının siparişimi onayladığını gösterir e-posta yanıtı; ürünü gümrükten benim adıma alabilmeleri için onay verdiğimi gösteren imzalı form ve nüfus cüzdanımın ön-arka kopyası. Hepsi bu kadar. Gereksiz hiçbir prosedür yok, ek masraf yok, ardiye parası yok.
Ürünü DHL'den teslim aldım. Cihaz nihayetinde pedal olduğundan bisiklete takma konusunda bir sıkıntı yok, bunu kendim de yapabilirim. Ancak pedalı doğru torkta yani tork anahtarı olmadan takarsanız doğru ölçüm yapmayacak. İşte burası önemli bir sorun. İşin daha kötüsü, bisiklet sürerken gösterdiği güç hatalı mı, ne kadar hatalı hiç bilemeyeceksiniz, çünkü karşılaştıracak hiçbir ölçütünüz yok (başka bir power metreyi aynı anda takıp birlikte ölçmedikçe). İşin bu kısmı sakat olduğundan mecburen tork anahtarı olan bir dükkan bulmaya çalıştım. İlk aklıma gelen, bu tork anahtarını ben alayım, her zaman yanımda olsun, gerektikçe söker takarım diye düşünmek oldu ama, internette fiyatının 800-900 TL olduğunu görünce bu fikri bir kenara bıraktım.
Bisikletsepeti'nde tork anahtarı olduğunu öğrenince soluğu orada aldım. Eskisini sökme, yenisini gresleme ve takma işi 5 dk. kadar sürdü (bu takma işinden 20 TL işçilik istediler). Benim eski pedal Look Keo olduğundan Garmin Vector'un Look Keo uyumlu olması büyük kolaylık sağladı. Eski pedalım Shimano filan olsaydı yine sorun olmazdı, çünkü kutunun içinde Look Keo uyumlu kaller var.
Kullanım klavuzunda power metrenin firmware update yapılması isteniyor. Bunun için kutuda gelen ANT+ USB stick vasıtasıyla bilgisayardan kablosuz olarak pedal güncellenebilir ama dizüstü bilgisayarımı bodruma götürüp bu işlerle uğraşmak istemedim. Bunun yerine Garmin Edge 520 bu işi kolaylıkla yapıyormuş. Bir kez cihazı Garmin 520'ye tanıtınca güncellemesi olduğunu söyledi. Kolay bir şekilde firmware 520'de Vector'e Bluetooth aracılığıyla aktarıldı (ANT+'yla mı yoksa Bluetooth'la mı yaptı tam anlayamadım).
Bisiklet süreceğiniz zaman bir kalibrasyon gerekiyor (kitapçığında gerekmediği yazıyor). Neden böyle yazıyorum? Çünkü çok hafif tempo ısınma sürüşünde 200 wattları görünce bir saçmalık olduğunu farketmem zor olmadı. Kalibrasyonun ardından her şey normale döndü ve 40-50 wattları görünce rahatladım.
Garmin Vector 2S sol pedaldan güç ölçümü yapıyor. Sağ tarafın gücünü bulmak için de soldan elde ettiği gücü ikiyle çarpıyor. Buraya kadar sorun yok. Ama sorun bende var. Benim sol bacağm sağ bacağıma göre bariz güçlü. 20 yıl kadar halı saha maçları yaptım. Tüm ortalarımı, paslarımı, ayak hareketlerini, kaleye şutlarımı sol ayakla yaptım. Bunları sağ ayağımla yapamıyorum. 7 ay kadar spor salonuna gittim; leg press cihazını tek bacakla denedim. Sol bacağımla rahat yaptığım tekrarları sağ bacağımla zorlanarak üstelik bacağım titreyerek yapıyorum. Sonbaharda tekrar spor salonuna dönünce ilk işim sağ bacağımı güçlendirmek olacak. Bu demektir ki Vector benim ürettiğim güçten fazlasını ekrana yazıyor.
Cumartesi ve Pazar aktivitemden kısa bilgiler vereceğim.
Power metreyle ilk tecrübem şu oldu: Ekrandaki gösterge durmadan oynuyor. Bir an 100 watt oluyor bir saniye geçmeden 50 oluyor, bakıyorsunuz 150 yazıyor sonra 0 görüyorsunuz. Bu oynaklık hiç değişmiyor (yokuşlar ve rüzgara karşı sürüşler hariç!!!). Bunun böyle olduğunu okuduğum yazılardan bildiğim için power gösterge alanında anlık gücü değil de, 3 saniye ortalama gücü göstermesini seçtim. Ancak bu da sorunu çok çözmedi, oynama devam ediyor. Yani yolda giderken göstergeye bakıp da hangi güçte gittiğiniz hakkında fikir edinemiyorsunuz. Mecburen Garmin 520'deki göstergeyi 10 saniye ortama gücü gösterecek şekilde ayarlayacağım (bunun en büyük dezavantajı, 5-10 saniye içinde yapacağım sprintleri ekranda göremeyecek olmam). Her yuvarlama hassaslıktan ödün vermek anlamına geliyor ama kayıtlarımda sonradan bunu görmem mümkün.
Rüzgarın etkisi nedir?
Cumartesi Fenerbahçe stadından Kaynarca'ya doğru giderken rüzgar arkadaydı. Yukarıdaki ekran Fenerbahçe stadından Dragos'a kadar yani yol grubunu görüp yakaladığım yere kadar solo aktivitem, sonrası yol grubuyla yaptığım aktivite. Bariz dikkat çeken nokta şu: 10 km'yi çok zorlanmadan 35 km/s hızla gidiyorum ancak ürettiğim power sadece 137 watt.
Buradaki 137 watt ne demek? Şu demek, uluslararası pro seviye bir yol yarışçısının Zone 1 recovery antrenmanı!
Aktivitenin devamı daha da ilginç: Dragos'ta yol grubuna katıldım, Tuzla'ya gittik ve devamında Maltepe'ye döndük. Yolun bir kısmında önde solo sürdüm. Buna rağmen Dragos-Tuzla-Maltepe ortalama güç 108 watt çıktı. Hız ortalaması ise 30 km/s. Yani hız göstergesi tamamen aldatıcı. Açıkçası yol grubundayken birkaç interval dışında gelişmek adına hiçbir katkı sağlamamış, çünkü grubun içinde aşırı derecede rahat sürüyorsunuz, isterse hızınız 35-40 olsun farketmiyor.
Pazar aktivitemle Cumartesi aktivitemi bir yer için karşılaştırayım rüzgar açısından fikir verir.
Aşağıdaki ilk ekran Cumartesi'ye ait. Rüzgar arkadan kolluyordu. 34,4 km/s ortalama hız, 145 watt ortalama güç. İkinci ekran Pazar'a ait. Rüzgar arkada değildi ama tam karşımda da değildi, rüzgarın şiddeti nispeten azdı. 32,7 km/s ortalama hız, 153 watt ortalama güç.
Yorumum şöyle olur: 5 dakikalık bir mesafe yani VO2max bölgesinde. Bu bölgeyi çalıştırmak için iyi parkur. Şimdi hangisinde VO2max çalışmasını daha iyi yapmışım?
Tabii ki ikincisinde, hızımın düşük olması aldatıcı.