Scudo Sports

Genç yaşta aramızdan ayrılan Bahadır Gürel'in anısına...

Uygulanan yatay kuvvet, yercekiminin dusey kuvvetinden fazla oldugu ve ileriye dogru cismi hareket ettirdigi surece dengede gider, dusmez.
Araba lastigini ileriye ittirin, iterken uygulamis oldugunuz kuvvet bir ivme kazandirir ve dönerek ilerler. Ancak sizin vermis oldugunuz itme gucu azaldiginda ve bittiginde lastik yere duser.
Iste bunlar hep paralelcilerin isi.

Scudo
Aslında bu mesele açısal momentumdan kaynaklanıyor diye biliyoruz. Şöyle ufak bir deney yapabilirsiniz; bisikletinizin ön jantını sökün ve elinizle maşa gibi tutarak tekerleği döndürün. Daha sonra sağa veya sola çevirmeye çalışın, vücudunuzda çok farklı bir kuvvet hissediyorsunuz. Bunu insanın kendi kendine hissetmesi meseleyi çok daha anlaşılır hâle getiriyor. Bu ilginç kuvvetten dolayı jantın ve dolayısıyla bisikletin sağa ya da sola düşmesi çok zor bir durum olarak kendini ortaya çıkartıyor.

Merhaba, Power metrenin gerçekten ne işe yaradığını merak edenler için örnek bir senaryo hazırladım.

Diyelim ki performans ölçümü yapan bir dükkan açtım. Bu dükkanda bazı ölçümler yaparak bana uğrayan bisikletçinin güçlü ve zayıf yönlerini tespit ediyorum, bu bilgileri kullanarak hedefine ulaşması için çalışma programı hazırlıyorum.

Senaryoya geçmeden önce iki önemli konuyu açıklamam lazım.

Bir tanesi güç profili, diğeri de yorgunluk profili. Bu konuları açıklayan bir konu açmıştım: Hızlanmak ve hızını korumakla ilgilidir...

Not: Unutmadan, bu senaryoda geçen tüm hesaplar power metre verilerine dayanıyor; nabız, hız, kadans vb. bilgilerle bu ölçümleri yapmak veya nokta atışı program hazırlamak kolay değil.

İlk bahsedeceğim şey güç profili. Google'da Power Profile kelimesini aratırsanız tonla tablo bulabilirsiniz. Aşağıdaki tabloyu örnek vereyim.

https://soundcoachingblog.files.wordpress.com/2014/07/powerprofile_v4-by-cat.gif

Tabloyu açıklamadan önce güç profilini kimin hazırladığından bahsedeyim. Hunter Allen ve Andy Coggan yüzlerce bisikletçiyle görüşerek, yarışlara/antrenmanlara ait binlerce power kaydını inceleyerek, uluslararası geçerliliği olan bir ölçeklendirme tablosu hazırlamışlar. Bu tabloda, her kategorideki sporcunun hangi zaman aralığında ne kadar güç üretebileceği gösteriliyor. Yani Kategori 3 seviyede bir atlet olabilmeniz için, örneğin 20 dk'da 3,82 watt/kg güç üretebiliyor olmanız lazım (hesap şöyle: 20 dk boyunca ürettiğiniz ortalama gücü ağırlığınıza bölerseniz, hem yokuşları hem de düz yolu kapsayan uluslararası bir göstergeniz olur). 20 dk. güç ölçümüne FTP hesaplama diyoruz. Bu tabloda FT diye kısaltmışlar.

Bob Rider adında orta yaşlı bir atlet dükkana geldi ve bana hikayesini anlatıp hedef yarışı için bir program hazırlamamı istedi. Bob Rider 70,5 kg ağırlığında, 42 yaşında amatör bir atlet. Yokuşlarda iyi olduğunu ancak zamana-karşı yarışta ve sprintlerde başarısız olduğunu anlattı. Bob'dan power metresiyle ölçüm yaptığı 5 sn., 1 dk., 5 dk. ve 20 dk. zaman aralıklarındaki ürettiği en yüksek güçleri vermesini istedim. Bu ölçümleri yapmak için dinlenmiş bir günde yola çıkarak her birini ayrı ayrı test etmiş olmalı veya daha iyisi Strava'ya yüklediği kayıtlar içinden en yüksek güç ürettiklerini bulmalı. Alternatif olarak dükkanda power metre olan bir trainer üzerinde de bu testleri yapabilirdik.

Bob'un verdiği değerleri güç profil tablosuna yerleştirince, aşağıdaki görüntü ortaya çıkıyor. Bob 5 sn.'de max 845 w, 1 dk.'da max 480 w, 5 dk.'da max 320 w ve 20 dk.'da max 250 w üretebiliyor. Kilosuna bölersek de sırasıyla 11,99 w/kg, 6,81 w/kg, 4,54 w/kg ve 3,55 w/kg buluruz.

upload_2016-8-11_15-47-54.png

Tabloya bakınca Bob'ın 5 dk.'da ürettiği gücün "Good" seviyede olduğu görülüyor. 5 dk. bölgesi VO2max bölgesi olduğundan Bob'ın aerobik kapasitesinin gayet iyi olduğunu anlıyoruz (Kategori 3 atlet seviyesi). Bu Bob'ın 5 dk.'lık yokuşlarda neden iyi olduğunu da açıklıyor. Daha önce açtığım bir konuda, hangi süre aralıklarında hangi enerji üretim mekanizmalarımızın devreye girdiğinden bahsetmiştim. O konuyu okuyarak bilgi tazeleyebilirsiniz.

Güç bölgeleri "anlayacağımız dilde" ne anlama geliyor?

Dikkat çeken nokta 5 sn.lik güç üretiminin çok çok kötü olması. Bu süre aralığı Sprint bölgesi olup nöro-kasların (ATP ve kreatin enerji üretimi) devrede olduğu aralık. 1 dk.'lık güç üretimi ise "Fair" seviyede; bu bölge anaerobik yani oksijensiz enerji kullanım bölgesi. FTP bölgesi ise (20 dk.'lık güç üretimi) "Moderate" seviyede (Kategori 4 atlet seviyesi).

Bob'ın kas yapısının ektomorf olduğunu söyleyebiliriz. Ektomorf tabiri, atletin ince yapılı, göreceli olarak küçük kasları olan, kaslarında büyük oranda slow-twitch fiberlerin bulunduğu bir yapıdan söz ediyoruz. Alternatif yapıda olanlar ise a) mezomorf olup, orta yapılı, slow ve fast twitch fiberlerin kaslarına düzenli dağıldığı, b) endomorf olup, ağır yapılı, yüksek oranda vücut yağı yüzdesi içeren ve çoğunlukla fast-twitch fiber kasları olan birisinden söz ederiz.

Bu bilgilerden Bob'ın neden zamana-karşıda ve sprintlerde başarısız olduğunu anlamak zor değil. Aslında zamana-karşı için buradan hemen olumsuz yorum yapmak doğru olmaz. Bir de Bob'ın yorgunluğa karşı direncini de ölçüp, tabloda incelememiz lazım.

Yorgunluk profili (Fatigue Profile)

devam edecek...

Bilgiler için teşekkürler :) pahalı olmasa power metre almak lazım bitane neyse inşallah ileride..

Yorgunluk profili:

Bir atletin bir enerji üretim bölgesinde gücünü ne kadar koruyabildiği veya yorgunluğa karşı gösterebildiği direnci, önemli bir göstergedir. Daha önceden yazmıştım, ama tekrar hatırlatayım:

- Sprint bölgesi dediğim ATP-Kreatin enerji kullanım bölgesinde 0-30 sn. kadar güç üretebiliriz. Sadece Tip II kaslar çalışır.
- Anaerobik kapasite (hazır enerji deposu) bölgesinde 30 sn. - 3 dk. kadar güç üretebiliriz. Çoğunlukla Tip II kaslar çalışır.
- Aerobik kapasite (VO2max veya oksijenli/oksijensiz glikojen) bölgesinde 3-8 dk. kadar güç üretebiliriz. Yüksek oranda Tip II, az oranda Tip I kaslar çalışır.
- Laktat eşiği (oksijenli glikojen) bölgesinde 8-90 dk. kadar güç üretebiliriz. Yüksek oranda Tip I, az oranda Tip II kaslar çalışır.
- Aerobik eşik (oksijenli yağ) bölgesinde 90 dk ve üzeri sürelerde güç üretebiliriz. Sadece Tip I kaslar çalışır.

Örneğin VO2max bölgesi 3-8 dk. aralığında olduğuna göre bir atlet VO2max seviyesinde kaç dakika sürebilir? Önce 3 dk. boyunca ürettiği güce, sonra 5 dk. boyunca ürettiği güce ve en son 8 dk. boyunca ürettiği güce bakarız. Böylece bu atletin VO2max bölgesindeyken ürettiği gücü ne kadar sürdürebildiği, zaman ilerledikçe güç üretiminde ne kadarlık düşme olduğu kolayca görülebilir. Bu bilgi bize atletin VO2max yorgunluğuna karşı direncini verir.

Şimdi Bob için de bu testleri yapmasını istedik. Sprint için 5 sn, 10 sn ve 20 sn; Anaerobik kapasite için 30 sn, 1 dk ve 2 dk; VO2max için 3 dk, 5 dk ve 8 dk; laktat eşiği için 20 dk, 60 dk ve 90 dk test yapmasını sağladık. Gelen verilerden oluşturacağımız tablo şöyle olacak:

upload_2016-8-11_22-38-6.png

Bu tabloda 4 ayrı bölüm var; bunlar 4 ayrı enerji üretim bölgesini temsil ediyor. Her bir bölgede 3 sütun var (3 ayrı test yapmamızın nedeni atletin yorgunluğa karşı direncini görebilmek). Örneğin Bob'ın 5 sn testinin %100 olması demek, ürettiği 845 watt gücü sprint bölgesi için max kabul etmemizden kaynaklanıyor. 10 sn'de ürettiği gücü 808 watt olarak görüyoruz; %4,4 düşme var. Bu, çok az bir düşme olup, Bob'ın 10 sn'deki yorgunluğa karşı direncinin ortalamanın çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, 20 sn'de ürettiği gücü 786 watt olarak görüyoruz; %7 düşme var. Bu da çok az bir düşme olup, yine 20 sn'deki yorgunluğa karşı direncinin, ortalamanın çok üzerinde olduğu anlamına geliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Bob 5 sn'de tüm gücünü üretmiyor anlamına geliyor. Yani 5 sn boyunca üretebileceği güç için çalışmamış, buna hazır değil. Neden mi böyle yorumluyorum? Çünkü ortalama bir atletin 10 sn'de ürettiği güç 5 sn'deki gücüne göre %22-30 oranında düşmesi gerekir. Bob'da bu kadar düşüş olmadığına göre, 5 sn'de ürettiği güç yeterli değil. Zaten Bob'ın güç profiline baktığımızda, sprint gücü bakımından genel klasmanda çok kötü olduğunu görüyoruz.

Benzer şekilde, 30 sn'lik anaerobik kapasite bölgesinde de zayıf olduğundan 1 dk ve 2 dk testlerindeki güç azalması fazla değil. Ancak asıl ilginç olan şey aerobik kapasite/VO2max bölgesindeki durum. Güç profilinden bildiğimiz üzere, Bob 3 dk'da Kategori 3 seviyede atlet gibi güç üretiyor. Bu nedenle 5 dk'da ürettiği güçteki düşme %15-20 seviyesinde olup, ortalamanın altında kalıyor. Yani Bob'ın yapması gereken, 5 dk ve 8 dk VO2max antrenmanları yaparak gücünü ortalama bölgeye çekmek. Benzer durum laktat eşiği bölgesinde de karşımıza çıkıyor. Bob'ın mutlaka 60 dk ve 90 dk laktat eşiği antrenmanlarına yoğunlaşması gerekiyor. Ancak bu sayede zamana-karşı yarışlarda durumunu başarı elde edebilir.

Not: Atletin yorgunluk profili tablosuyla güç profili tablosu arasında bir hata var. Örneğin güç profilinde 5 dk'da 320 watt üretiyor görünürken yorgunluk profili tablosunda 262 watt üretiyor görünüyor. Bunu dikkate almayın.

Bob ne tür antrenmanlar yapmalı?

Aşağıda birkaç tablo verip, nedenlerini açıklayacağım.

1) Sprint
upload_2016-8-11_23-14-5.png

Bu antrenmanın amacı Bob'ın zayıf sprint kaslarını çalıştırmak. 1 saat boyunca her 5 dk'da bir 20 sn sprint atarken, 53:13 dişlileri kullanmalı. Her sprint esnasında üreteceği güç FTP gücünün %160-200 arası olmalı. Bob'ın FTP gücü 250 watt olduğundan sprint anında 400-500 watt üretmesi gerekiyor.

2) VO2max
upload_2016-8-11_23-17-38.png

VO2max antrenmanı. Bu antrenmanda Bob 6 kez 6 dk VO2max intervali yapmalı, aralarda da 6-8 dk recovery. İnterval sırasında üreteceği güç %96-102 olmalı (Bob için 240-255 watt).

3) Test
upload_2016-8-11_23-21-20.png

Bir ay sonra Bob tekrar testler yapmalı ki, önceki aya göre güç üretiminde nasıl bir değişim olduğunu görebilelim.

Aslında, haftanın günlerini içeren bir program çıkartabilirdik ama, Bob hayali biri olduğundan zaman kaybetmeye gerek yok. Zaten her atletin güçlü/zayıf yanları ve hedefleri farklı olduğundan, kişiye göre program yapmanın önemi ve harcanan emek buradan anlaşılıyor.

@Bahadır Gürel Hocam VO2max antremanı nedir ve nasıl yapılır? Bu arada teşekkürler yazı için elinize sağlık, çok yardımcı oluyor paylaştığınız yazılar.

@Auron Sanchez

Rica ederim; VO2max 3 dk, 4 dk, 5 dk... 8 dk. ya kadar yapılacak intervallerdir desem yeterli açıklama olur.

Örneğin; 5 x 3 dk interval (arada 5 dk recovery); 5 x 5 dk. interval (arada 5 dk recovery) vb.

İntervalde mesafe önemli değil, hız da önemli değil. Önemli olan başlangıç ve bitiş arasında VO2max aralığı kadar (örneğin 5 dk) bir süre olması. Bu örnekte amaç 5 dk boyunca yapabileceğin en fazla gücü üretmek. Power metre olmadığından ekranda görebileceğin tek gösterge hız olacaktır. Bu durumda max hıza ulaşıp 5 dk boyunca onu korumak gerekiyor. İşin zor kısmı 5 dk sürdürülecek max hızın nedir? Bunu da deneme yanılmayla, hissettiğin zorlukla, nabız ölçerle bulmaya çalışacaksın.

VO2max 3-8 dk aralığı olduğundan en güzel antrenman yokuş antrenmanlarıdır. Örneğin 5 dk süren bir yokuş bulabilirsin ve bu yokuşun başından sonuna kadar tüm gücünle çalışabilirsin. Yokuşlardan bildiğimizi üzere, yokuşun başında çok yüksek güç sarfedersen (VO2max'ın üstüne çıkıp anaerobik kapasitede dolaşırsan) yokuş bitmeden yavaşlamak zorunda kalırsın, bu da verimli antrenman olmaz.

@xDodo

Şu an benim bildiğim bir yer yok. Böyle bir yer planım var ama önce çalıştığım yerden emekli olmam gerekiyor (1-2 yıl kadar sonra).

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@Bahadır Gürel

Çok tecrübelisin İzmir karşıyaka tarafı açmayı dusunursen müşteri toplarık sıkıntı olmaz :D ikince kez okudum bobu gerçek biri sandım

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@Bahadır Gürel Hocam bugun 6.30 saat 8 dakika mola ile 150 km(belki daha fazla) yol yaptim. Bob denilen arkadasla benim vucut tipimiz aynı, sorunumuz da ayni. Simdi benim dayanikliligim cok fazla ancak güç uretme, ani guc uretme ve o gucu koruma konusunda cok sıkıntiliyim. Normal surerken yorulmuyorum ancak bi depara kalksam hem istedigim kadar guc uretemiyorum hem de o hizi bir muddette olsa koruyamiyorum. Bu iki antreman disinda önerebileceginiz bir antreman var mı?

Merhaba. Power metre almayı düşünenlere fikir vermesi için yeni satın aldığım power metreyle edindiğim tecrübeleri burada paylaşacağım. Antrenmanlarımın detaylarını foruma yazmayı sevmem. Çünkü bu gibi detaylar, bir süre sonra kendini ispat türü ego taşmasına döndüğünden, okuyanların bu detaylara takılıp yazının ana odağını kaçırmasına neden olabilir. Ancak iş power metre incelemesi olduğundan, bir noktadan sonra mecburen antrenmandaki kişisel rakamlara gelmek zorundayım.

Takip edenler bilir, Haziran sonunda EvansCycles'tan 4iiii Precision siparişi vermiştim. Temmuz'un 1'inde stoklarında olacaktı. Ama olmadı. Temmuz geldiğinde, benden bir ay kadar beklememi istediler. Tesadüf de olabilir, Temmuz başında 4iiii Precision'ın doğruluğu arttırılmış bir revizyonu çıkmıştı ve benim siparişini verdiğim eski modeliydi. Yenisini göndereceklerdir düşüncesiyle Ağustos başına kadar beklemeye karar verdim. Ancak Ağustos geldiğinde ürünün Kasım'a kadar stoklarına gelemeyeceğini öğrenince siparişi iptal ettim. Çok hızlı karar verip ikinci alternatifim olan Garmin Vector 2S siparişi verdim. Ürün siparişi verdiğim tarihte 526$'dı, hızlı kargo seçeneğini de kullanarak (29$) kaybettiğim süreyi telafi etmek istedim.

Cuma akşamı verdiğim sipariş Perşembe günü elime ulaştı. KDV için 280 TL ödedim. DHL ürünün zamanında elime ulaşması konusunda işlerini gerçekten iyi yapıyorlar. Ürün daha İngiltere'deyken benden teslim almak için tarih ve saat onayı istediler, ki ürün İngiltere'den Almanya'ya oradan da Türkiye gümrüğüne daha gelmemişti. Teslim tarihine kadar gerekli belgeleri hazırlayıp e-posta atarak ilettim. Ne tür belge istiyorlar? Gümrük yasasına uygun olup olmadığını anlayabilmeleri için ürünün açıklaması; KDV hesaplamak için satın aldığım siteye ait ürünün internet adresi ve satıcının siparişimi onayladığını gösterir e-posta yanıtı; ürünü gümrükten benim adıma alabilmeleri için onay verdiğimi gösteren imzalı form ve nüfus cüzdanımın ön-arka kopyası. Hepsi bu kadar. Gereksiz hiçbir prosedür yok, ek masraf yok, ardiye parası yok.

Ürünü DHL'den teslim aldım. Cihaz nihayetinde pedal olduğundan bisiklete takma konusunda bir sıkıntı yok, bunu kendim de yapabilirim. Ancak pedalı doğru torkta yani tork anahtarı olmadan takarsanız doğru ölçüm yapmayacak. İşte burası önemli bir sorun. İşin daha kötüsü, bisiklet sürerken gösterdiği güç hatalı mı, ne kadar hatalı hiç bilemeyeceksiniz, çünkü karşılaştıracak hiçbir ölçütünüz yok (başka bir power metreyi aynı anda takıp birlikte ölçmedikçe). İşin bu kısmı sakat olduğundan mecburen tork anahtarı olan bir dükkan bulmaya çalıştım. İlk aklıma gelen, bu tork anahtarını ben alayım, her zaman yanımda olsun, gerektikçe söker takarım diye düşünmek oldu ama, internette fiyatının 800-900 TL olduğunu görünce bu fikri bir kenara bıraktım.

Bisikletsepeti'nde tork anahtarı olduğunu öğrenince soluğu orada aldım. Eskisini sökme, yenisini gresleme ve takma işi 5 dk. kadar sürdü (bu takma işinden 20 TL işçilik istediler). Benim eski pedal Look Keo olduğundan Garmin Vector'un Look Keo uyumlu olması büyük kolaylık sağladı. Eski pedalım Shimano filan olsaydı yine sorun olmazdı, çünkü kutunun içinde Look Keo uyumlu kaller var.

Kullanım klavuzunda power metrenin firmware update yapılması isteniyor. Bunun için kutuda gelen ANT+ USB stick vasıtasıyla bilgisayardan kablosuz olarak pedal güncellenebilir ama dizüstü bilgisayarımı bodruma götürüp bu işlerle uğraşmak istemedim. Bunun yerine Garmin Edge 520 bu işi kolaylıkla yapıyormuş. Bir kez cihazı Garmin 520'ye tanıtınca güncellemesi olduğunu söyledi. Kolay bir şekilde firmware 520'de Vector'e Bluetooth aracılığıyla aktarıldı (ANT+'yla mı yoksa Bluetooth'la mı yaptı tam anlayamadım).

Bisiklet süreceğiniz zaman bir kalibrasyon gerekiyor (kitapçığında gerekmediği yazıyor). Neden böyle yazıyorum? Çünkü çok hafif tempo ısınma sürüşünde 200 wattları görünce bir saçmalık olduğunu farketmem zor olmadı. Kalibrasyonun ardından her şey normale döndü ve 40-50 wattları görünce rahatladım.

Garmin Vector 2S sol pedaldan güç ölçümü yapıyor. Sağ tarafın gücünü bulmak için de soldan elde ettiği gücü ikiyle çarpıyor. Buraya kadar sorun yok. Ama sorun bende var. Benim sol bacağm sağ bacağıma göre bariz güçlü. 20 yıl kadar halı saha maçları yaptım. Tüm ortalarımı, paslarımı, ayak hareketlerini, kaleye şutlarımı sol ayakla yaptım. Bunları sağ ayağımla yapamıyorum. 7 ay kadar spor salonuna gittim; leg press cihazını tek bacakla denedim. Sol bacağımla rahat yaptığım tekrarları sağ bacağımla zorlanarak üstelik bacağım titreyerek yapıyorum. Sonbaharda tekrar spor salonuna dönünce ilk işim sağ bacağımı güçlendirmek olacak. Bu demektir ki Vector benim ürettiğim güçten fazlasını ekrana yazıyor.

Cumartesi ve Pazar aktivitemden kısa bilgiler vereceğim.

Power metreyle ilk tecrübem şu oldu: Ekrandaki gösterge durmadan oynuyor. Bir an 100 watt oluyor bir saniye geçmeden 50 oluyor, bakıyorsunuz 150 yazıyor sonra 0 görüyorsunuz. Bu oynaklık hiç değişmiyor (yokuşlar ve rüzgara karşı sürüşler hariç!!!). Bunun böyle olduğunu okuduğum yazılardan bildiğim için power gösterge alanında anlık gücü değil de, 3 saniye ortalama gücü göstermesini seçtim. Ancak bu da sorunu çok çözmedi, oynama devam ediyor. Yani yolda giderken göstergeye bakıp da hangi güçte gittiğiniz hakkında fikir edinemiyorsunuz. Mecburen Garmin 520'deki göstergeyi 10 saniye ortama gücü gösterecek şekilde ayarlayacağım (bunun en büyük dezavantajı, 5-10 saniye içinde yapacağım sprintleri ekranda göremeyecek olmam). Her yuvarlama hassaslıktan ödün vermek anlamına geliyor ama kayıtlarımda sonradan bunu görmem mümkün.

Rüzgarın etkisi nedir?

upload_2016-8-14_11-34-16.png

Cumartesi Fenerbahçe stadından Kaynarca'ya doğru giderken rüzgar arkadaydı. Yukarıdaki ekran Fenerbahçe stadından Dragos'a kadar yani yol grubunu görüp yakaladığım yere kadar solo aktivitem, sonrası yol grubuyla yaptığım aktivite. Bariz dikkat çeken nokta şu: 10 km'yi çok zorlanmadan 35 km/s hızla gidiyorum ancak ürettiğim power sadece 137 watt.

Buradaki 137 watt ne demek? Şu demek, uluslararası pro seviye bir yol yarışçısının Zone 1 recovery antrenmanı!

Aktivitenin devamı daha da ilginç: Dragos'ta yol grubuna katıldım, Tuzla'ya gittik ve devamında Maltepe'ye döndük. Yolun bir kısmında önde solo sürdüm. Buna rağmen Dragos-Tuzla-Maltepe ortalama güç 108 watt çıktı. Hız ortalaması ise 30 km/s. Yani hız göstergesi tamamen aldatıcı. Açıkçası yol grubundayken birkaç interval dışında gelişmek adına hiçbir katkı sağlamamış, çünkü grubun içinde aşırı derecede rahat sürüyorsunuz, isterse hızınız 35-40 olsun farketmiyor.

Pazar aktivitemle Cumartesi aktivitemi bir yer için karşılaştırayım rüzgar açısından fikir verir.

Aşağıdaki ilk ekran Cumartesi'ye ait. Rüzgar arkadan kolluyordu. 34,4 km/s ortalama hız, 145 watt ortalama güç. İkinci ekran Pazar'a ait. Rüzgar arkada değildi ama tam karşımda da değildi, rüzgarın şiddeti nispeten azdı. 32,7 km/s ortalama hız, 153 watt ortalama güç.

Yorumum şöyle olur: 5 dakikalık bir mesafe yani VO2max bölgesinde. Bu bölgeyi çalıştırmak için iyi parkur. Şimdi hangisinde VO2max çalışmasını daha iyi yapmışım?

Tabii ki ikincisinde, hızımın düşük olması aldatıcı.

upload_2016-8-14_11-49-50.png

upload_2016-8-14_11-47-41.png

Hayirli ugurlu olsun tuzlaya beklerim:)

Spor salonunda bulunan uzerinde watt gistergesi olan bir bisiklette pedal cevirdiniz mi acaba mukayese etmek acisindan 2 farkli cihazi? Oradaki aletler ne kadar saglikli degerler veriyor merak ettim.

Pedali yon degistirmek mumkun cokta zahmetli degil. Ama pedaldaki strain gauge nereye takili bilmek lazim sonra yer degisinde -150 wattlar gorulebilir:D

20-30 saniye tam gucunuz ile pedal cevirme firsatiniz oldumu olduysa kac watt deger gordunuz ?

Bizimde pedal olmadigi icin mecburen okulumuzdaki spor aletine guvendik, bisikletteki tempolu surusume yakin efor harcamaya calisip uygun direnci sagladiktan sonra 200 watt falan goruyorduk ekranda ayni kadansta sanirim pik olarak 5sn 950 20snde ortalama 600watt falan uretiyorduk. Bu durumda spor salonunuzdaki bisiklet bize fazla deger mi veriyor acaba:kötü:

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Everything is created twice, first in the mind and then in reality
Robin S.SHARMA
*Her şey iki kez yaratılır; önce zihin atölyesinde sonra gerçeklikte.

Tebrikler..

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
@Bahadır Gürel Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Ancak takıldığım bir nokta var. İzlediğim ve okuduğum kadarıyla pro bisikletçiler ve power metre kullananlar genelde 3 saniye ortalama değerleri göz önüne alıyorlar. Bu sorun Garmin'e özel olabilir mi?

c.tesi bende çıkmıştım aynı yola strava kaydında görnüştüm sizi

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Geri