Genç yaşta aramızdan ayrılan Bahadır Gürel'in anısına...

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Bir antrenman programı hazırlardım. Antrenman programının gerektirdiği şeylerden birisi fiziksel durumumu bilmek diğeri de fizyolojik durumumu bilmek ve bunları geliştirmeyi hedeflemek.

(a) Fiziksel durumla ilgili check-up ve fiziksel teşhis için para ayırmak gerekir. Bir de buna bike-fit parası ayırmak lazım.

(b) Fizyolojik durumla ilgili de 2-3 ayda bir kilo/yağ/kas vb. ölçümü, aerobik kapasite, laktat eşiği, aerobik eşik, nabız aralığı bölgesi ölçümleri için para ayırmak gerekir. Buna ek olarak yine 2-3 ayda bir powermetre'li spin bike'ta power testleri yaptırmak için para ayırmak gerekir (Computrainer vb.).

(c) En önemlisi bisiklet için power metre almak gerekir. Eğer bütçe yeterse bir de buna ek olarak ev için powermetre'li spin bike veya trainer almak gerekir.

(d) Kış döneminde 2-3 ay spor salonunda kuvvet ve dayanıklılığı arttırmak, patlayıcı gücü geliştirmek için ağırlık çalışmalarına para ayırmak gerekir.

(e) En önemlisi zayıf yönleri geliştirmek için nokta atışı antrenmanlar yapmak gerekir. Bunun için de, her antrenman öncesi bisikleti antrenman yerine ulaştırmak için ulaşım parası ayırmak gerekir.

(f) Ocak-Şubat döneminde bir veya iki hafta Antalya'da kamp yapabilmek için para ayırmak gerekir.

(g) Yarış döneminde ilgili şehre yolculuk, konaklama ve diğer masraflar için para ayırmak gerekir. Hatta bu nedenle birkaç gün öncesinden giderek yol şartlarının test edilmesi gerekir.

Geçen yıl bunlardan bazılarını yapmış bazılarının da fiyatlarını almıştım. Kabaca oranlarsam:

(c) %25

(f) %20

(a) %20

(b) %15

(g) %10

(d) %5

(e) %5

Ancak gerçek fiyatlarına bakınca 10 bin TL yeterli değil ama bu para olacaksa eğer öncelik sıralamadaki kalemlere olacaktır.
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
794
vücudun üst kısmının kuvvetlendirilmesi için ağırlık çalışmalarına katılmakla birlikte, aşırı kas kütlesinin oluşturulmamasıda önemli,vücudumuzun üst bölümü vücut geliştiren sporcular gibi olmamalı,bu ağırlığı çekmek eğimde güçtür, hele hele 25-28 eğimde ciddi zordur,(ne demek istediğimi küçük bebek eğimine girenler anlar ora standard dışı bir eğimdir,900 metre 28 eğim) 65 kiloyum 8 dakikada çıktım 4 mola zaman içinde,sağdan bodoslama durmadan çıkmak oldukça güçtür,sistem 50-34 arka 11-36,ama adem genç dostum 60 kilo 6 dakikada hilafsız durmadan sağdan çıktı 600 metre paso eğimdir, bir gerçeğe değinelim,

https://im0-tub-tr.yandex.net/i?id=076accd55e4983959e6ba2e0492903d5&n=33&h=190&w=284

andre grepel ,bu adamı herkes tanır ,üst kısım iri,ama eğim yarışlarında dereceleri yok,o son 100 metrede düzde atak yapar ,onun özelliği o,ama eğim yarışlarında göremedik onu

https://i.ytimg.com/vi/WxH3Li_PYP8/maxresdefault.jpg

quintana ,dikkatle karşılaştırın kim iri,herhalde quintana değil, eğim canavarı ,tüm yarışı önde götürmüş idi ,eğimleri tek aldı, ama sonda yakalanmış idi,önden kopmanın bedelini ödedi bir nevi.
 

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Şubat 2010
Mesaj
6.263
Tepki
8.464
Yaş
48
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
1-powermetre(hatta 2 tane hem yola hem mtb ye) yaklaşık 5bin
2-Powermetreli spin bike (oda yaklaşık 5 bin )
para bitti abi :) eğer 3-5 kuruş artarsa bir kaç set dış lastik ayna yaprakları ve zincir :)
 

fatih acar

Üye
Kayıt
21 Temmuz 2013
Mesaj
88
Tepki
82
Yaş
45
Şehir
izmir
İsim
Fatih ACAR
Bisiklet
Carraro
Yarışlara kıt kanaat dahi girebilmek için 10 bin TL yetmez.
Yarışları ikiye ayırmak lazım
1. Yarış öncesi
2. Yarış esnası
Sponsor olmak istiyorsa kesenin ağzının açılması lazım. 2 adet antrenman 2 adet yarış için bisiklet. Antrenman bisiklet indeki özellikleri az çok tahmin edersiniz. Yaşamınızı yarışlara göre hazırlamak gerekecektir. Yiyeceklerden içeceklerden antrenmanlardan sorumlu olabilmek için bir ve ya bir kaç işinin ehli insan gerekir. Antrenmanlarınızı kas yoğunlunuzu verdiğiniz enerjiyi aldığınız enerjiyi hepsini kontrol ederek hareket edilmesi gerekli. Bu da yılın 12 ayı geçerli bir durum. Yarışlara 3 ay kala ben çalışmaya başlayayım falan değil.
Yarış esnasında da yedek bisiklet jant takımları takım aracı falan derken yıllık gider 500 bin liraları bulur.
Ucuz olsun diyorsan zaten yarışı tamamlayamayacağın için sorun yok. Yarış esnasında bisikletine birşey olursa benzin döküp yakarsın üzerinde ki formanın reklamı tüm dünyaya reklam olur....
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@İbrahim A.

Aslında antrenör olsa en iyisi ama antrenör yazdığım şeylere harcamayı azaltmayacak. Kendimi en iyi tanıyan ben olduğumdan tarafsız ölçebilirsem kendi antrenörüm olmak.
 

gremlis

Üye
Kayıt
27 Mart 2015
Mesaj
37
Tepki
75
Şehir
Istanbul, TR
İsim
Hasan S.
Bisiklet
Orbea
ben de training bible kitabinin yanisira basili olarak Turkce bulabildigim "(link)" isimli kitabi okumaya basladim. kitapta bu konu denk geldi. benzer seyler fakat ek kaynak olmasi acisindan izninizle paylasiyorum. Yuksek devirdeki pedal cevrimlerinde her bir pedal hareketini yonetmenin cok zor oldugu ve guc uretmedeki verimliligi arttirmanin dusuk tempodaki ihtiyaca gore daha az oldugu konusu vurgulanmis. Yuksek devirden kasit 140 d/d olarak gosterilmis. Ki bu durum sprintlere denk geliyor ve nispeten kisa sureli olacaklari icin dikkat edilmesi gereken baska mevzular daha baskin olacaktir. Dusuk devire ise daha cok dirence maruz kalinan tirmanis ve ruzgara karsi durumlar orneklendirilmis. bu durumda verimliligin artmasi icin uretilen gucun, kaslar arasinda daha orantisal dagilmasi gerekliligi vurgulanmis. Baldirin daha etkin kullanilmasi gerektigi ve bilegin onemi.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@gremlis Çok yararlı bilgiler, alışkanlığa dönüşmesi için bolca pratik yapmak gerekiyor. Pedal tekniği alıştırmalarımı spor salonunda spin bike'ta yapıyorum. Pazartesi günü velodromda bisiklet sürerken eski alışkanlığımı ve yeni öğrendiğimi karşılaştırmayı denedim. Pazartesi akşamı saat 9 civarında bir arkadaşla bir saat kadar velodromda orta tempo sürdük. Deniz tarafından yol tarafına geçerken karşıdan sert bir rüzgar vuruyordu. Yani velodromun deniz tarafında rüzgar arkada, yol tarafında önden vuruyordu. Bu dönüş yerine her geldiğimde rüzgardan dolayı hızım düşmesin diye pedala asılıyordum, yani pedala aşağı yönlü kuvvet uyguluyordum. Nabız bu sırada yükselmeye başlıyordu çünkü gerçekten o esnada pedal epey direnç gösteriyordu. Bir süre sonra başka bir şey denedim. Dönüşe gelince pedalı aşağı doğru basmak yerine yukarı doğru çekmeye başladım. Bu sayede bacaklarımın serbest kaldığını, daha rahat bacak döndürme hareketi yapabildiğimi farkettim, bu sayede aynı viteste kadans arttı, dolayısıyla hızımı da düşürmemiş oldum, tersini yaptığımda ilk olarak kadans düşüyor ardından yorgunluk başlıyordu. Aslında ideali yukarı doğru çekmek değil de ileri doğru itmek, alttaki pedalı da geri doğru itmek sanırım. Ayağın açısı da önemli ama o alışkanlığı değiştirmek için önce ileri kuvvet uygulamanın oturması gerekiyor galiba.

Bu kitap da alacaklarım listesinde bekliyordu; sipariş vermenin zamanı gelmiş.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada

Osman Yener

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Temmuz 2013
Mesaj
428
Tepki
643
Şehir
Bilecik
Bisiklet
Scott
@Bahadır Gürel Bu kitap size biraz hafif gelebilir. :) Anlatımları genelde yüzeysel ama bu spora yeni başlamış kişiler için başlangıç olarak gayet güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum ve bisiklet hobisi ile ilgilenen bir kişininde kitaplığında bulunmalı diye düşünüyorum. Ben mesela kuvvet antremanlarımı bu kitapdaki hareketler doğrultusunda şekillendirdim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel

Fırat Y.

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
900
Tepki
1.384
Şehir
samsun
Bisiklet
Focus
pedal tekniği için tek ayakla pedal çevirme çalışması öneriliyor, fakat bu çalışmayı yaparken görüyoruz ki ayak sürekli aşağı yönü göstermiyor, yani aşağı yukarı bir eliptik hareket yapıyor, şimdi hangisi doğru sürekli topuk yukarıda burun aşağıda sürmek mi yoksa yukarıya çıkarken topuğu hafif kaldırıp aşağıya inerken indirmek mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: tırıvırı.

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@Fırat Y. iyi soru, bu forumda tartışılmıştı, ben de Atilla hocaya sormuştum. Ayak tabanı nereye bakacak diye geçiyordu konu. Atilla hocanın yanıtı çok net olmuştu: Bu, kişinin stiline bağlı herkese uyan formül yok diyordu. Farklı stilde çeviren ünlü bisikletçilerden örnek de vermişti ama şimdi hatırlayamadım. Sanırım bana göre en iyi açıklayan şu videodaki kişi ama o da triatloncu her yol durumuna uyacağını sanmıyorum.

 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Bu ayki Cyclist dergisinde de vardı bu mesele. Doğru pedallamadan bahsedilebilse bile herkese uyan bir ''doğru'' çevirme tekniği yokmuş. Bazı sporcular dümdüz yolda bile ayağı düz sürereken; bazılarıda her zaman, triatloncu oturuşundaki gibi topuğu yukarıda sürüyor.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
794
Spd olmasa bile pedala ileri geri olarak ivme kazandırıyormuşum bazen , farkında degildim pek . ben sadece asagi yonde kuvvet uyguluyorum saniyodum.
 

MustafaOnderATiK

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2007
Mesaj
621
Tepki
755
Şehir
Ordu
İsim
Mustafa Önder ATİK
Bisiklet
Giant
Bahadır bey merhaba ; uzun zamandır paylaşımlarınız dikkatimi çekiyor. Güzel şeyler buluyorsunuz ve kendini geliştiriyorsunuz. Burada paylaştığınız çoğu teknik bilgi gerçekten güzel şeyler. Ama olayın şu kısmını kaçırmayın. Deneyim.

Bu bilgileri bi öğrenip bilmek var , birde uygulamak var. Deneyim ve tecrübenin yerini hiçbirşey tutamıyor.

Başarılar.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
En doğrusu sahaya indiğimiz zaman neyin ne olduğunu görmektir. Ben neden bu şeyleri paylaşıyorum onu anlatayım. 2012'de bisiklet üstadı Atilla Atay'la tanıştıktan sonra 3 yıl boyunca yaz-kış demeden tüm antrenmanlarına katıldım. Ne diyorsa yapmaya çalıştım. Atilla'yı belki duymuşsunuzdur; ömrünü bisiklet sporuna vermiş bir insan. O dönemlerde aklıma bisiklet hakkında ne tür soru gelse hemen ona soruyordum, bana örnekleriyle açıklıyordu. Hatta bu forumda tartışılan birçok konuyu da ona sormuştum. Atilla'nın özelliği hiç düşünmeden anında yanıt vermesidir. Ömrünün 35 yılı bisikletle geçtiği için beyninde bisiklete özel bağlantılar oluşmuş. Zor bir soruyu birisine sorsanız biraz düşünüp yanıt verir ama Atilla'nın hiç tereddütü olmazdı. Amacım Atilla'yı biraz zorlamaktı, işte işin teori kısmına böyle girdim, pratik kısmınıysa Atilla hocadan öğrenmekle geçti yıllarım.
 

Mesut DOĞRU

Forum Demirbaşı
Kayıt
23 Ağustos 2015
Mesaj
480
Tepki
986
Yaş
52
Şehir
istanbul
İsim
Mesut DOĞRU
Bisiklet
Bianchi
Sn @Bahadır Gürel
Paylaştığınız bu bilgi için teşekkür ediyorum.
Edindiğimiz her doğru bilgi ile (spesifik olarak), doğru ve güvenli bisiklet sürmenin keyfini kat kat daha artırıyoruz.
Esen kalın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel

ozgurgokalp

Daimi Üye
Kayıt
2 Mayıs 2012
Mesaj
378
Tepki
663
Şehir
Fethiye/MUĞLA
Bisiklet
Cannondale
Bu bilgiler gerçekten çok önemli. Yeni paylaşımlarınızı da bekliyoruz. Bu arada bir şey sormak istiyorum: Ben aktivite kaydımı wahoo ile yapıp strava ve trainingpeaks'e uygulama üzerinden gönderiyorum. Nabız kontrolümü de şimdilik sigma yol bilgisayarımdan yapıyorum. Bluetooth nabız bandım yolda. Wahoo'ya min. max. ve avg. nabız bilgilerimi elle giriyorum. Bunun sonucunda bana yine sanıyorum tahmini bis tss skoru belirliyor. Neyse uzatmayayım, sorum şu: uygulamalar arası senkronizasyon işini siz nasıl hallediyorsunuz, kayıt için hangi programı kullanıyorsunuz? Hangi cihazla kayıt yapıyorsunuz?
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel