Scudo Sports

Bisiklet üstünde beslenme

@Sercan Can

Sıkıntı yapmadı günde 1 şişeyi aşmadık hiç bir zaman..Genellikle grup ile hep birlikte kaybettiğimiz mineralleri almak için içiyoruz.Oda yudum yudum yani ağzımızı açıp suyu sıkar gibi değil :) mesafe veya turun zorluğuna göre powerade kullanıyoruz,normalde çorba ve su yetiyor..

Scudo
@Sercan Can

İkiside bol mineral barındıran içecekler. Aralarındaki temel fark redbull kafein içeriyorken powerade içermiyor. Kafein yorgunluk hissini azaltmaya ve dikkati toplamayı kolaylaştırmaya yarıyor. (Vikipedi:Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar.) Atalarımız güzel söylemişler. "Azı karar çoğu zarar." Abartmadan amaca uygun kullanıldığında zararlı olacağını düşünmüyorum. Kafeinin fazlası çarpıntı ve ritm bozuklukları yapabilir.
(Yine Vikipedi:Temel farmakolojik özellikleri:
Merkezi sinir sistemi'nde (MSS) psikotropik etkiyi uyaran
Solunum sistemi uyarıcı
Kalp atış hızı artırıcı
Hafif diüretik etki)

Şahsen tura çıktığımda susarsam maden suyu içmeyi tercih ediyorum. Eğer çok su kaybedersem, kandaki minerallerden de kaybetmiş olduğum için bir tane powerade içiyorum. Tur sırasında yemek yersem ya da uzun mola verirsem çay ya da kola içmeyi tercih ediyorum. Böylece bir miktar kafein alıp konsantrasyonumu korumuş oluyorum. Eğer uykusuzluk ya da yorgunluktan dolayı dikkatsizlik baş göstermeye başlarsa kaybettiğim suya harcadığım enerjiye bakmaksızın redbull ya da burn benzeri bir içecekle kafein yüklenip kazasız belasız turumu bitirmeye çalışıyorum. Turdan döndüğümde gerçekten çok su kaybettiysem bir büyük ayranla iki şişe sodayı karıştırıp içiyorum. Böylece hem sıvı hem mineral açığımı kapatmış oluyorum.

Tabi bu söylediklerim sıcakta yapılan 100-150 kmlik turlar için geçerli. Yoksa bir sonbahar akşamüştü sahil yolunda 30km sürdükten sonra hiç bir besin takviyesine ihtiyaç duymayız. Ne zaman ki alnınızdan sızan terler gözünüzü yakmaya başlar o zaman ekstra bir şeyler düşünmek lazım.

ayran-soda karışımına ben de bayılıyorum.. özellikle de sıcak bi havada yapılan antrenmandan sonra... buz gibi...
nefis oluyo =)

Evet güzel bir terapi oluyor. Hafif ağrıyan kaslar ve güzel, buz gibi bir içecek... İnsan yaşadığını hissediyor.

Arkadaşlar tüketilen gıdalara bu kadar takılmayın şayet içerdikleri zararlı maddeleri incelersek tükettiğimiz pek çok gıdayı hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Gıda mikrobiyolojisi konusunda bilgi sahibiyim, havadan atmıyorum. Onu yeme, bunu içme. E o zaman hava da soluma. Soluduğumuz havada neler var neler. Sağlıklı görünen pek çok gıdada da neler var neler. GDO'dan girer, hormonlu meyve ve sebzelerden çıkarsak hayattan soğuyasımız bile gelebilir.

Ben naçizane tükettiklerimi söylemek istiyorum. Kilo fazlası olan birine rağmen yorulmamdan ve harap düşmemden alıkoyuyor ve enerjik tutuyor.

Molalarda içecek olarak su ve maden suyu tercih ediyorum. Bazen meyveli soda. Resmen hayat veriyor bana. Yiyecek olarak da gofret, muz, elma.

Şunu belirtmek isterim. Şeker içeren gıdalar enerji verir. Hatta daha fazla enerji veren birşey de yok. Ama bu kısa süreli enerjidir ve fazla şeker aside sebep olacağından enerji emilimine dönüşüm yapar. Ne kadar şeker o kadar enerji değil yani. Meyve sebze tüketimi fazla şekerin aside ve dolayısıyla enerji emilimine izin vermez. Evet yanımızda meyve sebze taşıyamayız ancak ilk molada tüketmek üzere muz ve elma problem yaratmaz. Yol üzerinde de manav işi gören herhangi bir market vb yer varsa meyve sebze almanızı öneririm. Ben bizzat denedim, merdivende bile tıkanan ben 100 km üstünde harap düşmedim.

Herkese uzun yolda iyi yolculuklar ve kazasız turlar.

• Beğen
Tepkiler: Cengiz Dalsal
Arkadaşlar bisiklet sürerken(50-70 km arası ) beslenmemin nasıl olacağı konusunda bilgim yok.Su içimi sürekli yapıyorum zaten sürekli terliyoruz peki bahsettiğim km aralığında enerji kaybını engellemek için beslenme nasıl olmalı?

protein barlar , energy bar lar Gökhan Toros muz alıyorum meyve olarak diye yazmıştı uzun turdan önceki gün ve o günün sabah beslenmesi de önemli

şöyle 24 video luk bir playlist var GCN yenicekler yenmiyecekler faydası olur umarım
(link)

EDİT : playlist ekliyemedim GCN de aratırsanız sorunuzun cevabı vardır.

2 yumurtayı her sabah diğer öğünlerdede sağlam karbonhidrat olan bulgur ve makarnayı eksik etme.

100 Km üstü bisiklet sürücez ve hiç bir şey yemeden sporu bitiricez. Olmaz öyle şey arkadaşlar , kim diyorsa yanılıyor. Bisisklet üstünde beslenilir, hiç de sorun olmaz. Ama yedikleriniz önemli. Tur yapıyorsanız o ayrı, gezinti amacıyla gidilenlere birşey demiyorum, ama ben durmadan 60 km üstü yapıyorum başlığı açan arkadaş haklı insanın şekeri düşer,doğal kakaodan yapılan çikolata neden zarar olsun ki sonuçta o kalorileri biniş esnasında yakıyoruz. Gidip markası belli olmayan çikolata yerseniz orası ayrı. Ama arkadaş şekerinin düşmesinden bahsetmiş o zararlı ,şu zararlı denmiş, hiç birşey yenmemeli denmiş.
Yarışçılar da besleniyor, yarış sonrası kola, fanta tüketiyor onlar hiç birşey bilmiyor o zaman.
GNC nin videosu , adamlar jelibon bile yiyor. Sorun Türkiye'de ki ürünleri üreten firmaların güvenilmezliği ise o ayrı bir konuda incelenmeli fakat güvenilir yiyecekler aldıktan sonra sorun olmaz.

@mehmet ulaş
Yemeğimi bisiklete başladıktan 30 dakika - 1 saat (acelene göre) önce yemeni tavsiye ederim.Yanına bir adet muz bir adet çikolata metro snickers gibi alırsan bu seni götürür.Ceviz en iyi karbonhidrat depolarındandır fakat aşırı susatır tabi senin bileceğin iş kendi damak tadın :)

@Koray06

istiyorsan 20 tana snickers ya da tadımca ye, o yediğin çikolata sana enerji vermiyor dostum.

Yapacağın şey kendine sandiviç, muz, sodalı su veenerji barı hazırlaman. En basit enerji böyle sağlanıyor.

Genelde turlarda kendi hazirladigim protein barlari tuketiotum. Hem yeterli karbonhidrati hem proteini aliorum. Turdan kastım 100km üzeri. Kahvalti-acıktigimi hissedince 2 tane protein bar-yaklasik iki saat sonra öğle yemeği- dönüş uzun surerse 1 tane daha bar yiyorum.tarif isteyen olursa veririm.

Besinlerin sindirilme süreleri çok önemli bu hususta. Snickers vs gibi içinde bileşik şeker ya da şeker türevi olan çikolatalar sanılanın aksine kısa vadede enerji vermez. İçinde barındırdıkları yağlı tohum sınıfına giren fındık-fıstık tarzı kuruyemişler sadece tokluk hissi uyandırır. Bu arada yeri gelmişken belirteyim, kuruyemişler açlığı bastırmak ve kaliteli yağ almak konusunda iyi besindirler. Anında enerji isteyen arkadaşlarım basit yapılı şekerlere (monosakkarit ve disakkarit) yönelirlerse daha fazla verim alırlar. Meyve, süt, soda vs gibi. Toz şekerden oluşan dengeli bir besin bile yapabilirsiniz kendinize ki toz şeker direkt monosakkarit olan glikozu içerir. Glikoz sindirime uğramadan direkt kanınıza karışacağı için hızlıca enerji almış olacaksınız.

Benim beslemem genellikle bi çikolatalı gofret üstüne bi şişe soda açıp suluktaki suya karıştırmak ama suyuda hurra içmiyorum tabiki. Çikolata çok susatırsa suluktaki karışıma 1-2 kup şeker bence ideal sonuçta tour de france yarışında değiliz şehir içi yeterli bence

@andjustice4all
Yani snickers iyi mi kötü mü anlayamadım :)

2008 senesinden beri çok yoğun olarak son bisikletim ile aktif oldum 7 'inci yılıma girerken beslenme konusunda ne gibi tecrübesizlikler yaşadım diye geriye baktığımda yüzde 70 karbonhidat olayını değiştirerek yüzde 70 yağa dönüştürdüm ,ayrıca 2 hafta önce bir deneme yaptım aç karnına sabah bisiklet ile antremana çıktım ilk 20 dakika ısınma sürüşünden sonra eğimlere aç karnına daldım ,ve eğimleri çok rahat çıktım devam ettim, ama 10 .km 'de açlık hissetim yanımda getirdiğim rafadan yumurtayı buğday ekmeği ile yedim (organik buğday ekmeği bir dilim )
taş devri diyeti kitabında ahmet aydın dostumuzun bizim için yazdıkları okunmaya değer ,yapılan araştırmaların sonuçlarını yazmış, aç karnına sabah sürüşünde bisikletliler daha randımanlı olmakta ,tabi bunun bir km sınırı olmalı ,takviye şart,sıvı energeller var kana anında karışan ,kartepe etabında 203 km 'de işime yaramış idi ,özellikle 16 km eğim çıkışında beni fişekleyen bu olmuştur ,üzerinde bi adet kullanın diye yazmakta ama ben o gün 4 adet kullandım sonuçta eve geldiğimde hiç bi rahatsızlık yok idi ,ertesi günde yok idi ,ama sürekli kullanılır ise 10 sene sonra ne olur işte onu bilmiyorum,
bu karbonhidrat uygulamasına yeni başladım sayılır ahmet aydın olimpiyatlardan örnek veriyor, maratoncunun yarış sonu yığılıp kalmasınının nedeni aşırı karbonhidrat yüklenmesi demekte ,olabilir,bu konuda tecrübe sahibi olan bir başka maratoncu daha var tim noakes

(link)

yalnız siteler hep ingilizce ,maratoncu tim dostumuz , önceleri yüzde 70 karbonhidrat yükleniyor, sonra 10 yıl içinde kilolar geliyor ve şişmanlıyor ve eğim yukarı zor koşmaya başlıyor,nefes nefese kalıyor yüzde 70 yağa dönünce fit oluyor.

son olarak ıspanak bu aralar çok yemeye başladım yumurtalı tabi,brokoli-kuş konmaz ve karnabahara onu takip ediyor ,süt olayı yok bende ,itimattan tereyağ alıyorum ve halk ekmeğin glutensiz ekmeğini alıyorum,yumurta demirbaş artık,kuzu eti,kefir iyi geliyor,sarmısak yararlı, soğan artı özellikle yumurta ile hafif ısıtılınca ,yoğurt demirbaş ,kemikleri besleyen kemik suyu özellikle koyun ,

Kudret abi "şizofren" isimli bi albüm var o senin mi?

@tuna ünüvar

1973 de sahne aldım ve 2002 de emekli oldum 1999 da kasetim çıktı son albümde 9 kasım 2014 'de çıktı,

Bana sadece muz ve su verin tüm dünyayi dolasirim bu ikiliyle :D

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
Geri